Fors hogere melkimport houdt verwerking op peil - Analyse Melk
Bron
boerenbusiness.nl
Deel dit topic
Lees ook
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's import , melk en peil geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste
Reacties
De laatste jaren is bijna 10 % van de verwerkte rauwe melk afkomstig uit het buitenland. Voldoet natuurlijk allemaal aan de richtlijnen 625 en 853, maar wel met een ander beoordeling criterium.
En zo komt de Nederlandse boer klem te zitten tussen maatschappelijk, private en overheidsgestuurd beleid terwijl de fabrieken via communicerende vaten worden afgevuld met buitenlandse rauwe melk. De Nederlandse boer wordt parkwachter voor het imago terwijl hij door dit fenomeen met een zwaar eisenpakket van de markt gedrukt wordt met goedkope, van een lagere standaard voorziene , buitenlandse melk.
Ik snap heel goed dat zuivelfabrieken er alles aan doen om het rendement in hun toko te houden, maar niet op deze manier.
En als het eindproduct de fabriek uit rolt dan is het allemaal wereldwijd Dairy from the Netherlands......
De eigen leden onder betalen door geen jaarlijkse inflatie correctie te verwerken in de melkprijs uitbetaling.
Maar wel de melkprijs laag houden en zeggen dat de melkleveringen omhoog gaan terwijl ze naar beneden gaan. zeg dan eerlijk dat je importeert om de fabriekskosten op niveau te houden.
Volgend jaar nog meer import terwijl we in Nederland naar een min 35% gaan
ze nemen hun eigen leden bij het pootje en de directeurtjes lachen ons gewoon uit als de melkprijs zakt.
Dat jaar was er al circa 400 miljoen kg import en nu inmiddels ruim 1,5 miljard kg.
Als NZO en LTO het mest en ammoniakdossier wat beter hadden gespeeld zou dat door Nederlands boeren geleverd kunnen zijn. Praten we toch over 750 miljoen eur afgelopen jaar dat is 2 keer de totale GLB betaling aan de melkveehouderij.
Zelf bestuurders appen mij met een boodschap " stemming makerij"
Buitenlandse rauwe melk zou een hogere standaard hebben, daarom ook niet aantrekkelijk om door Nederlandse fabrieken te verwerken
Beste mensen, er wordt door overheid en sector partijen ( niet door mij!!!!) gesproken over doelen....
2.1 gve per ha? 18000 kg melk per ha grasland?
Iedereen denkt dat voor al die bedrijven die meer melken dan 18000 of 2.1 ze gewoon even een paar ha bijkopen of huren....
Als box 3 zo ingericht wordt als ze nu van plan zijn is het heel gauw afgelopen met huurgrond
En koop? 80.000 per ha? 30 jaar aflossing en 5 ? % rente?
€6500, - ha? Oftewel 33 cent per kg melk?
Er gaat nog heel veel aan Duitse en Belgische melk getrokken worden....en de Nederlandse boer? Die. wordt parkwachter.....voor op het zuivel etiket.
60% van de Nederlandse zuivel gaat de grens over, daar is niemand tegen.
Maat onderbezetting van wat fabrieken al dan niet ijdelijk opvullen met boerenmelk van over de grens mag niet?
We wachten wel op het landbouw akkoord....en begrijpen jullie mij wel.
Het NPLG heeft tot doel 700.000 ha landbouwgrond omzetten in natuur.
Verder ligt er een voornemen Nederlandse staat om de veehouderij grondgebonden te maken met gve normen.
Er ligt een doelstelling om het aantal ha blijvend grasland op peil te houden.
Dan mijn berekening waarom ik deze topic begon en dat de zuivelfabrieken de komende 15 jaar zeker 6 miljard kg rauwe melk uit het buitenland gaan halen, willen ze de omzet op peil houden.
Deze berekening is een grove benadering en pak mij niet op de laatste afronding.
Er is 1,8 miljoen ha landbouwgrond in Nederland, waarvan 550.000 ha akkerbouw, 850.000 ha grasland, 250.000 ha voedergewassen en rest overige teelten (tuinbouw enz).
Ik verwacht vanwege het kapitaal intensieve karakter dat de akkerbouw/tuinbouw/overige op peil blijven of ligt zal groeien. Deze teelten liggen ook niet in de buurt van natuur, hooguit woningbouw opgaven. Ook liggen deze teelten in de lijn van de voedseltransitie, hoe zot dat dan ook allemaal maar is.
Dat betekent dat de melkveehouderij het grootste gedeelte van de 700.000 ha gaat leveren. Er zal voor de melkveehouderij max 500.000 ha over blijven. Leg daar ook nog de blijvend grasland verplichting over heen en je weet genoeg. Daarnaast ook nog de agenda grondgebonden en max melk per ha en er zal aan Nederlandse rauwe melk rond de 8 a 9 miljard kg geproduceerd gaan worden. Nu is dit ook zo'n beetje de binnenlandse consumptie (ok er gaat 60 % van de huidige 15 miljard de grens over maar er komt ook een bepaalde hoeveelheid zuivel terug naar Nederland.) De bufferstroken (waar wij van SSC druk met de voorbereidingen rechtszaak bezig zijn) gaan al voor een verlies van 65000 ha landbouwgrond, maar ook mestplaatsingsruimte en dus melkproductie kosten (ok niet alle bufferstroken liggen op melkveebedrijven maar wel 2/3)
Ik hoop dat jullie nu mijn boodschap begrijpen.