Vruchtbaarheids problemen bij melkkoeien

Op ons bedrijf hebben we al drie kwart jaar vruchtbaarheids problemen bij de melkkoeien.
Van alles al geprobeerd. Rantsoen check. Ov zinc programma. Bij spuiten met fertagyl voor ins. Eigen stier. ( Wel iets beter maar niet echt goed) bloed onderzoek. Waar geen rare waardes uit komen. Stikstof in het vat goed. Opwarm temperatuur. Ins gebeurt goed. Geen verschil in dagen lactatie dat de koe wel drachtig is. Geen verschil in koeien en vaarsen. Af en toe is er een drachtig. Wie kan mij helpen? De dierenarts en voer leverancier weten het ook niet. Groeten Erwin.

Deel dit topic

Reacties

newholland6640
Waterkwaliteit?
jan w
Nu probeer je van alles om verbetering er in te krijgen en wil er niks en misschien doe je over een jaar helemaal niks en dan gaat het van zelf.
frank post
Ze zijn dus wel goed tochtig maar eicellen worden niet bevrucht en of embryo’s sterven af?
JappieJo
Weet niet of de spelling correct is; mycotoxines
jvt
Hoe hoog is ijzergehalte in water en voer? Laat je niets wijs maken door zogenaamde specialisten, van dat kan weinig kwaad en ijzer is geen antagonist op selenium etc. Te lang luisteren heeft ons kapitaal gekost. Gewoon procent van de norm selenium en jodium voeren en het loopt als vanzelf
jvt
@jvt 200 procent
Mooiproater
Fosfor??
GJKlaassen
Water gecheckt?
Leo,s vriend
BVD?
+1
JohnDeere7serie
Rietjes van andere firma kan je nog proberen.
klant
Later insemineren geef ze de tijd, niet voor 100 dagen bij de stier doen, tkt van 450 dgn is prima lager heeft geen zin.
newholland6640
@klant

Dat ligt aan je persistentie
+2
Noorderling
@klant
tkt 450 is op 170 dagen drachtig. Dan zit je op de eicellen te insemineren uit de lactatiestart met negatieve energiebalans welke het slechtst van kwaliteit zijn. Juist met problemen direct op dag 50-70 proberen, heb je eicellen uit de droogstand en kun je eens zien of dat effect heeft.

Ook als het niet loopt is dat wel serieus het overwegen waard, lange lactaties kan ook problemen brengen, bent toch nieuwe kalving nodig wil het wel weer gaan lopen.
+1
HenkK
Je bent niet de enigste. Troost je. Ruim 3 inseminaties per koe. Voeren nu ruim 1 jaar 30 gr / koe mono calciumfosfaat bij. Gaat ietsje beter. Niet te veel droeftoeters het erf opslepen. Wordt je humeur niet beter van en de rekening courant al helemaal niet!
bio boer
Als de stier al niet goed gaat moet je het bijna wel bij de koeien zoeken geen andere gezondheids problemen ?
Je zou mineralen van andere firma kunnen proberen de etiketten kloppen niet altijd heb ik eens gelezen in valblad

Is het plotseling of langzaam ingeslopen ? Zijn er bepaalde nakomelingen die er uitspringen in slechte vruchtbaarheid?
bio boer
@bio boer mineralen tekort onderzoek blijft lastig in het bloed volgens mij
jvt
@bio boer juist maar nog beter dat dan wat sommige firma's adviseren in tankmelk. Selenium werkt beetje net als lactose, heb je te weinig geeft koe gewoon wat minder melk. Is het in de melk nog net op het randje of redelijk, maar binnen de koe zelf drama
Bauernopfer
Idd of de stier moet ook toevallig geen topper zijn of ook beïnvloed zijn door evt een tekort aan iets.
Als het hier niet liep kwam de stier ertussen en draagt het meeste ook in hitte periodes etc.

Hier wel eens tijden met veel cystes opnde eierstokken gehad. Vitamine A/ betacaroteen/wortels voeren. In ons geval is dit sinds we zomerstalvoeren ook nie meer ad orde geweest. In vers gras zit meer caroteen volgens veearts@bio boer
January
Koolstof voeren 👍
de jonge
Salmonella??
+2
Hertog Jan
En misschien het droogstand rantsoen controleren, en de opname van het droogstand rantsoen. Bij een eiwittekort in de droogstand worden de eicellen niet goed ontwikkeld, en later dus minder goed drachtig, ook al zie je dit bij afkalven niet (goede biest en geen melkziekte oid).
komelker 2
.
Terwisscha
Selenium bij spuiten. De selenium waarden in het bloed hoeven niet eens (te) laag te zijn, maar staat in relatie met de vruchtbaarheid van de dieren en heeft daar dus veel invloed op.
+1
harke
@Terwisscha precies.
Ik zou in dit geval alle melkkoeien direct 5 cc selenium spuiten.
Kost geen drol en baat het niet dan schaadt het niet
+1
PieropdenAcker
pieta
@harke Dat hebben wij in een ver verleden ook ooit gedaan. Ik meen dat we 3 dode pinken hadden.
kearl
Wel goede tocht? Baarmoeders ook snel schoon na kalven? Geen ketose? Celgetal ook goed? Of andere problemen? Of is het echt alleen het niet willen dragen?

Met toxines is het celgetal meestal hoger, dan zou je van kuil kunnen switchen om te kijken of dat helpt. Ook de krachtvoersilos schoonmaken wil soms een groot verschil maken.

Waarschijnlijk speelt de hittestress van van de zomer nog steeds wel een rol. Ongemerkt heeft een koe daar na die tijd nog langer last van als je erg in hebt. Het kan maar zo een paar maand duren voordat een koe daar volledig van hersteld is, en dan begint de productie van gezonde eicellen pas weer.
overstekend wild
@kearl idd is er wel bevruchting en vind er embryonale sterfte plaats of krijg je niet eens een bevruchting
+1
Erwinzlv
Bedankt voor de vele reacties. Waterkwaliteit is goed.
Fosfaat voeren we al bij in het rantsoen.
Bvd vrij.
Ibr vrij.
Verschillende rietjes in het vat van verschillende leveranciers.
Later ins. gebeurt van zelf bij ons als ze voor de 7 of 8 keer weer terug komen.
Begin nu op 40 dagen maar daar zit geen verschil in.
We hebben al 3 soorten mineralen geprobeerd.
Koeien zijn mooi schoon na het kalven.
Af en toe een tochtig spuiten die iets vuil is
Bijna geen cysten.
Wat er overblijft aan jullie tips is selenium bij spuiten en koolstof voeren.
Ik ga er mee aan de slag.
Als ik de oplossing heb dan laat ik het weten.
Tips zijn nog altijd welkom.
T60401
@Erwinzlv Moment van insemineren wel goed. Kan mij voorstellen als het niet loopt dat je er boven op zit. Halve dag later insemineren ook al geprobeerd?
spotmelker
@Erwinzlv nooit blindelings selenium gaan spuiten, dan eerst onderzoeken of er daadwerkelijk te kort is. Koolstof voeren is een langere termijn oplossing om verkeerde schimmels te elimineren. Via verse mestmonster kan je dat bij Koch laten onderzoeken. Als je b.v. graszaadhooi voert wat op het oog goed lijkt wil er in de knopen nog wel eens schimmel zitten. Wanneer de soort Aspergilles Fumigatus voorkomt kan dat een oorzaak van de problemen zijn.
+1
PieropdenAcker
@spotmelker veel selenium is giftig
spotmelker
@PieropdenAcker daarom eerst onderzoeken of het echt nodig is.
Ynze Oenema
@Erwinzlv lukraak wat veranderen en luisteren naar tips ‘prikkers’ die jou bedrijf totaal niet kennen lijkt me geen wijsheid.

Iets gaat er gewoon niet goed, moet toch wel iemand zijn die op jullie erf komt en dat ziet. Ik zou toch nog eens een onafhankelijk iemand een dagje laten snuffelen. Desnoods vraag je een goede boer uit de buurt wat hij denkt dat er bij jou anders kan
Terwisscha
@Erwinzlv Wordt er zelf geinsemineerd? misschien dat er dan ook gekeken kan worden naar het de ontdooiprocedure van het rietje. Misschien dat er daar nog wat te optimaliseren valt?
+1
Vario512
Ik heb wel eens gehoord dat de thermometer er een paar graden naast zat...
PieropdenAcker
@Vario512 Zelf ook wel eens?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's Spuiten , temperatuur , koeien , koe , voer , stier , stikstof , dierenarts , melkkoeien en rantsoen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0