Illustratie van:
16

PZ CM 135 - Aankoppelen, afstellen en maaien

Ik heb een pz 135 maaier gekocht voor achter mijn trekker.
Ik heb alleen geen ervaring met maaien. Kunnen jullie mij op weg helpen met het afstellen van de machine en waar ik op moet letten tijdens het maaien?

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Reacties

+3
Belangrijkste is dat je met de topstang de machine horizontaal stelt. Zet de stabilisatie van de heffing vast en de heflatten zo ver mogelijk in de richting van de maaier. Zo rijd je minder over het gemaaide. Hefhoogte: zet bij het maaien de rechter hefboom die aan de heflat zit net midden tussen de bovenste en onderste aanslag van de maaier.
Verder moet je zorgen dat je bij het inrijden van het ongemaaide de aftakas het goede toerental laat draaien (ws. 540). Doe je dat niet, dan zouden mesjes kunnen omklappen en als die net andersom komen te zitten, maait het niet meer. Kijk hiervoor op de toerenteller, daar hoort een aanduiding te staan.
Controleer vooraf even of de messenhouders niet te ver zijn uitgesleten en de bouten van de houders goed vast zitten. Mocht er een mesje uitvliegen, dan gaat het er honderden meters vandoor met risico op verwonding of schade. De pennen waar de mesjes op zitten moeten nog minimaal de helft van de oorspronkelijke dikte hebben.
Als de ene kant van de mesjes versleten is, kun je ze meestal naar de andere trommel verplaatsen, die draait andersom en daar kunnen ze dus nog een volle beurt mee.
Als deze maaier recht achter de trekker vervoerd wordt, let er dan op de de trekker behoorlijk licht op de voorwielen kan worden, misschien zijn een paar gewichten dan gewenst.
Ben je met maaien een paar keer rond geweest, steek dan een keer middendoor. Hiermee verjaag je eventueel wild wat zich in het gras verstopt. Wel netjes recht naar de overkant rijden!... 🤣 Je bereikt er ook mee dat je minder over de kopakker hoeft te rijden.
Probeer zo min mogelijk de koppeling te gebruiken. Je hebt een hoog motortoerental. Door vaak de koppeling te laten slippen slijt die erg hard. Je kunt wel het toerental wat laten zakken zodra de maaier uit het gras is, maar zorg dat de maaier weer op toeren is als je het gras in rijdt.
Zit er veel trilling in de machine, controleer dan of de messen nog allemaal aanwezig zijn en zorg dat per trommel steeds messen zitten die even ver versleten (= even zwaar) zijn.
Verder: hoe vlakker het gras, hoe mooier het maait. Misschien dus eerst de wei slepen in 't voorjaar. Molshopen vindt de maaier niet fijn.

Zo, na deze "beknopte" handleiding moet je het maar eens proberen. Veel succes!
@roscho top, bedankt! 1 vraag, moet de maaier helemaal rusten op de schotels of ook deels in de hef hangen?
Quote Reactie van @Danny246:
rusten op de schotels

De maaier moet met de schotels over de grond schuiven. Zie hierboven: "Hefhoogte: zet bij het maaien de rechter hefboom die aan de heflat zit net midden tussen de bovenste en onderste aanslag van de maaier."
@roscho die begrijp ik nog niet helemaal. Bedoeld u dat de hef alsware los veert tussen het hoogste en laagste punt?
@Danny246 De rechter heflat moet vrij hangen tussen hoogste en laagste punt. Daarmee glijdt de maaier op de glijschotels over de grond, zonder opgeheven te worden en zonder extra gewicht van hefarmen. De linker heflat zit aan de rechter vast, die pendelt dus gewoon mee.
Nog een kleine aanvulling: de heflatten horen even hoog te zijn afgesteld (met de draaispindel aan de hef). Mocht daarbij de maaier bij het zakken steeds met de "teen" in de grond steken, dan kun je evt. de rechter iets hoger zetten. Steekt de "hak" in de grond, dan net andersom. In ieder geval hoort de maaier horizontaal in het gras te zakken.
+1
@roscho P.s.: Vergeet niet om het steunpootje omhoog te trekken, anders ben je hem na het maaien kwijt. 😂
@roscho oke duidelijk. Dank voor de reactie👌🏻
+1
@Danny246 Heb zelf ook zo'n maaier. Daar waar de topstang aan de maaier vast zit, zit aan de achterzijde van de buis, een platte strip. Deze strip gaat naar de maaier. Op het einde van deze strip een sleuf, slobgat. De pen die in dat slobgat zit, zit tijdens het maaien half weg de sleuf. Zo stel de hefhoogte van de maaier af. Denk dat Roscho dit ook bedoelt.
Op het maaidek zelf zitten twee strippen gelast, waar een ronde buis, dmv een pen, beweegt, die ook verbonden is met de dikke buis waar de topstang aan vast zit. De maaier kan op deze manier ook op "heuvelachtige" ondergrond werken.
Suc6
+1
Een PZ135 heeft als nadeel dat de verste schotel laag bij de grond blijft. Bij het heffen op de kopakker. Dit is op te lossen door de schuine stang boven op de maaier iets in te korten. En door de heflat rechts omhoog te stellen en de linkse naar beneden.
Oke, ik denk dat ik mij nu wel aardig moet gaan redden. Bedankt voor alle info 👌🏻
@Danny246 Ik zie (op foto) dat de aftakas ook andersom gemonteerd zit, normaal zit de vrijloop klok aan trekkerzijde. mss mensen met andere ervaring hierin.
@Pauls Zit bij mij ook aan trekkerzijde. Goeie!
@Pauls oke, op deze manier zit die dus niet goed?
@Danny246 ik heb het nog niet omgekeerd geprobeerd, mss dat het vrijloopsysteem zo ook goed werkt en als je de aftakas uitschakelt (en echt afremt) er geen draaiende aftakas meer hebt, op de manier dat ik het aansluit en zoals ik vaker heb gezien, blijft de aftakas nadraaien, en je hoort dan ook effectief de vrijloop zijn werk doen (op voorwaarde dat de aftakas rem zijn werk goed doet)
Waar ik bij het afstellen van onze PZ op let zijn de volgende dingen. De maaihoogte bepaal je doormiddel van het verstellen van de topstang, uitgangspunt is dat de tandwielbak boven de trommels horizontaal staat als je kijkt vanaf zijkant (zoals in de laatste foto), echter staat hij in veel gevallen hij een klein beetje voorover. Dat is een kwestie van een stukje maaien en vervolgens de maaihoogte beoordelen. Daarnaast is het belangrijk om inderdaad de zijdelinkse beweging van de hefarmen te beperken. De juiste hefhoogte is meestal te zien aan dat het gedeelte dat de hefbok en tandwielkast verbind horizontaal staat, of dat de stang die van het hefbok naar het uiteinde van de maaibalk loopt in het midden van het sleufgat zit met de pen. Voor goede maaikwaliteit zijn scherpe messen bij deze maaiers van groot belang, de messen kunnen tweezijdig gebruikt worden door ze te verwisselen van trommel.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de PZ CM 135 en hebben de trefwoorden trekker , maaien , pz 135 , afstellen , ervaring , machine en maaier geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
16
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0