Boerenlobby blokkeert plannen om droogte in natuurgebieden tegen te gaan

Een verbod op het oppompen van grondwater rond natuurgebieden is onder druk van de landbouwlobby geschrapt uit de nieuwe water- en droogteplannen van VVD-minister Mark Harbers. Ook een vergunningsplicht voor het oppompen van grondwater is gesneuveld.

Deel dit topic

Reacties

+1
Kars
Hoge heide grond moet je niet vernatten. Dat beheersbeleid slaat kant nog wal.
En dan al zou je peil verhogen, op hoge zandgrond lukt je dat nooit om vocht bovenin te houden. Utopie. Mja iets willen bereiken wat nooit gaat lukken, dat is standaard beleid/verdienmodel om de subsidie stromen rijkelijk binnen te laten vloeien. Dat is de enigste reden van tbo s om het te willen.
+5
Herbert
Ik zit hier vlakbij De Engbertdijksvenen. Een hoogveen gebied wat hoger dan de omgeving ligt. Al decennia proberen ze de waterstand te verhogen op die "berg". Bewoners in de omgeving verzuipen al haast, maar het waterpeil zou nog een halve meter omhoog moeten voor de natuurdoelen. Ook nog 700 hectare bos gekapt om waterverdamping tegen te gaan, maar nu komt het mooiste, er zijn vergaande plannen om 2 kilometer verderop een gigantische waterwinning van 5 miljoen m3 per jaar te maken op maar 30!! meter diepte, haast oppervlaktewater.. 30 jaar zeiken om dat natuurgebied natter te krijgen en dan kiezen ze uit vele locaties deze. Gezond verstand is niet meer aanwezig in de politiek.
+1
JappieJo
@Herbert ik moet hier eigenlijk om lachen om zoveel onnozelheid
Herbert
@JappieJo ik zal het verhaal Nog mooi maken. Het nieuwe waterwingebied ligt rond kanaal Almelo de haandrik, het gedeelte waar al huizen zijn weggezakt door het uitdiepen van het kanaal en het plaatsten van diepere damwandbeplating. Na nu al zo'n 10 jaar onderzoek is dan eindelijk de ontwikkeling van de waterwinning gepauzeerd. Eerst dat kanaaldrama afwerken.
Nevergiveup
Als het zomers droog is zouden de agrariërs subsidie behoren te krijgen voor beregening.

Hier in het rivierengebied komt het water uit de waal wat anders gewoon naar Zee de loopt. Gaan de agrariërs beregenen dan kan het waterschap meer water inlaten en word het in de rivier vallei uit beregend , beter kan toch niet.

Nu heeft het waterschap sinds 2021 echter lengte kribben aangebracht en loopt het water sneller weg dan vooreerst, toen waren er dwars kribben om de stroom bij laag water af te remmen en bij hoog water kon het er over heen. De kans dat zomers de Waal nu erg laag komt te staan is veel groter geworden. Gefeliciteerd met ingenieuze uitvinding van 110 miljoen .....

bd.nl/gelderland/….
arie.j
Quote Reactie van @Nevergiveup:
Als het zomers droog is zouden de agrariërs subsidie behoren te krijgen voor beregening.Hier in het rivierengebied komt het water uit de waal wat anders gewoon naar Zee de loopt. Gaan de agrariërs beregenen dan kan het waterschap meer water inlaten en word het in de rivier vallei uit beregend , beter kan toch niet.Nu heeft het waterschap sinds 2021 echter lengte kribben aangebracht en loopt het water sneller weg dan vooreerst, toen waren er dwars kribben om de stroom bij laag water af te remmen en bij hoog water kon het er over heen. De kans dat zomers de Waal nu erg laag komt te staan is veel groter geworden. Gefeliciteerd met ingenieuze uitvinding van 110 miljoen

Dat verhaaltje van je zal wel niet kloppen, de dwarskribben zijn niet weg lees ik, maar verlaagd zodat het water bij hoog water erover kan en bij laagwater ze gewoon dienst doen.
Het is een verhaal om overstroming gevaar tegen te gaan in de winter
Water afvoer in de zomer bij hitte en droogte is geen probleem
En jij zal best niet in de winter willen beregenen.
Nevergiveup
@arie.j

Uit de praktijk (meet gegevens) is afgelopen zomer vastgesteld dat bij een bepaalde lage waterstand bij lobith het water hier dan nog lager staat dan gebruikelijk, terwijl dat zomers natuurlijk een nadeel is. Er zijn wel degelijk een gedeelte dwarskribbeen weg , de rest is verlaagd.

Het lijkt er ook op dat ze dit niet verwacht hadden 🤷. Dat s' winters het water beter doorstroomt is wel wenselijk , (alhoewel dat voor de stroom afwaarts gemeentes misschien wel meer risico brengt ! ) , Maar dan hadden ze beter voor 0,5 miljoen begroeiing weg kunnen zagen , het is ook één grote bende nu in het stroomgebied.

Vroeger was het gewoon bij wet verplicht als er een bomen partij bij je op de uiterwaarde stond , dan moest alle lage begroeiing eruit en opgeruimd worden.

Maar het moet tegenwoordig zoals in deze case allemaal anders met veel gemeenschaps geld over de balk , en vooral dommer ....
George
Hier hebben we al jaren een vergunning nodig om te beregenen . Dus dit bericht klopt niet zoals het hier in Zuid Oost Brabant is.
+1
arie.j
Quote Reactie van @George:
Hier hebben we al jaren een vergunning nodig om te beregenen . Dus dit bericht klopt niet zoals het hier in Zuid Oost Brabant is.

Hier in de Alblasserwaard gaat het om waterleiding bedrijven , en die halen vele malen meer weg dan boeren ooit zouden doen. En we krijgen steeds meer inwoners, dus ook meer zoetwater gebruik.
Oasen (waterleidingbedrijf) wil 8 miljoen m3 water oppompen via oevergrondwater winning.
Nu zakt het land en landbouwgrond in de ruime omgeving van de waterwinning al extra.
Kunnen ze niet voorkomen want het is 80% rivierwater en 20% gebiedseigen grondwater schrijven ze
Dus geen wonder dat boeren niet blij er van zijn.
Heeft niets met beregenen van doen. Boeren zouden boete krijgen van zoiets, maar zij krijgen vergunning voor mega veel meer.
zie commissiemer.nl/docs/mer/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's droogte , druk , natuurgebieden , grondwater en harbers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0