Zuivelsector vecht voor hogere marges

De zuivelsector vecht voor goede marges. De boeren en tuinders zijn van mening dat zij worden uitgeknepen door de andere partijen in de zuivelsector. Terwijl zij lage prijzen krijgen voor hun producten, halen onder meer inkopers winst uit de verkoop door de verkoopprijzen veel hoger te leggen.

Boeren en tuinders zijn het hier niet langer mee eens. Er wordt melk uitgereden over akkers en de boeren voeren acties bij distributiecentra. Cono, als zuivelcoöperatie bekend van Beemsterkaas, steunt de boeren en heeft besloten niet langer te leveren aan inkooporganisatie Superunie. Cono is echter een kleine speler. Als er echt een vuist gemaakt moet worden tegen de prijzen, dan zou een grote speler als FrieslandCampina ook mee moeten doen. Die coöperatie doet dat echter niet, omdat men vindt dat iedereen op zoek is naar de juiste marge voor zichzelf.

Uit gegevens van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) blijkt dat de boeren echter gelijk hebben. De marge of rendement op eigen vermogen dat de boer heeft, komt neer op 0,5%. De toeleveranciers zitten op een rendement van 13,2% en de industrie op 19,1%. De supermarkten verdienen 22%.

Bron : Elsevier[www.mkbnet.nl]

Deel dit topic

Reacties

Hadden onze voorouders niet de zuivelcoöperatie's opgericht om dit te bereiken??????
Farmer_
Niet alleen de zuivelcoperaties, ook de andere
cs-agrar
Cono,
> als zuivelcoöperatie bekend van Beemsterkaas,
> steunt de boeren en heeft besloten niet langer te
> leveren aan inkooporganisatie Superunie. Cono is
> echter een kleine speler. Als er echt een vuist
> gemaakt moet worden tegen de prijzen, dan zou een
> grote speler als FrieslandCampina ook mee moeten
> doen. Die coöperatie doet dat echter niet, omdat
> men vindt dat iedereen op zoek is naar de juiste
> marge voor zichzelf.

FC neemt dus genoegen met kleine marge?
Of zijn alleen de bestuurders op zoek naar de juiste marge voor zichzelf?
Lekkere slappe opmerking, moet zijn maximale marge voor zichzelf!
kaas
de bestuurders hebben hun loon wel ook al doen ze er bijna niks voor ze krijgen het zo bijgeschreven, daar zijn indertijd volgens mij de cooperasties wel voor opgericht om de hoogst mogelijke melkprijd te halen .
maar dat is tegenwoordig teveel werk voor de directie.
fcgewoon een vuist maken dat moet het opbrengen zo niet ga maar na een ander en donder de melk maar weg anders is er met 10 jaar bijna geen veehouder meer over
klaas de b
Vroeger (toen had je nog geen drempels, alleen kuilen) zijn de coöps idd opgericht om door gezamenlijk de markt te betreden een betere prijs te realiseren voor de leden. De coöp is nu een internationaal bedrijf geworden. Eerste doelstelling: continuïteit. Grondstof moet binnen komen, mensen en machines moeten aan het werk en het eindprodukt moet op de markt. Je wacht maar af of er nog iemand is die ervoor wil betalen, daar haal je alle kosten vanaf en als er nog wat voor de leden/eigenaren overblijft dan is dat mooi meegenomen maar geen noodzaak.
Cornelis
Zo te zien stoppen er heel erg weinig dit jaar, kan toch niet zeggen dat de melkprijs echt hoog is.
ejb
op vergadering van FC zeiden hoofdbestuurders FC dat de verkopers wel degelijk af en toe nee zeiden maar men zet het niet middels advertentie in de krant zoals Cono nu wel deed
cs-agrar
Ze bedoelden dan wel vierde kopje koffie denk ik
Wimsumar
Beste C.S.Agrar:
Cornelis
Je weet het nogal goed, was je erbij soms.
matt
cs agrar heeft een bijbaantje ,als koffiemeneer
cs-agrar
tja,crisis he
jan w
De zuivelsector heeft de laatste jaren veels te weinig gedaan voor de leden leveranciers. Men had meer belang om schaalvergroting bij de boeren af te dwingen dan voor de boer een goede prijs te realiseren. Het zal er toch weer naar toe moeten naar het doel waar de cooperatie's voor op zijn gericht nl. een goede melkprijs voor de boer.
Cornelis
Waren 2007 en 2008 ook zo slecht dan, het lijkt hier wel een eindeloze klaagzang en de schuld ligt vooral bij een ander.
Jan S
😀
jan w
2007 en 2008 waren niet echt slecht. Daar heb ik het ook niet over. Maar onze voorouders hebben de zuivelcooperatie's destijds opgericht om een betere melkprijs te verwerven.Maar in 2002 met de komst van de eiro heeft de concerndirectie van FF geweigerd om de marge's naar de supermarketen te verhogen, dit heeft ons melkveehouders destijds ruim 1.4 cent melkgeld gekost. In 2003 bij een simposium van de rabobank gaf de heer olyslager ( lid concerndirectie) een volgend antwoordt op een vraag uit de zaal. "Ik heb niks met boeren, ik heb niks met jonge boeren. Het liefst betalen wij niks voor de melk melk is een kostprijs voor de fabriek. maar niks betalen kunnen wij ook niet maken. Ons doel is het afdwingen van schaalvergroting en wij zullen alle middelen aangrijpen om ons doel zo snel mogelijk te bereiken, en daar hoort het uitbetalen van een lage melkprijs ook in thuis.".
Dergelijk iets vindt ik niet door de beugel kunnen. Dit is geen klaagzang maar gewoon de waarheid.
Cornelis
Dat jullie die man hebben laten zitten toen.
Grasbaal
Toch ben ik wel eens benieuwd naar de complete presentatie van toen, het zou makkelijk kunnen dat deze zinnen wel goed in een heel ander verhaal zouden passen.
frank b
Als het in deze context was, moest hij met pek en veren rond, toch?
Grasbaal
Daarom ben ik echt heel benieuwd naar het complete verhaal wat bij dit zeer discutabele citaat hoort
anonymous_100
Dit is gewoon het antwoord van een directeur.Hij heeft gewoon gelijk,hij zit daar om het bedrijf zo rendabel mogelijk te laten draaien en daar horen lage grondstofkosten nu eenmaal bij. Zelf gaan we toch ook voor de goedkoopste middelen?
Wimsumar
Beste Jan W.: Nog nieuws op de L.T.O.-melkveesectorbijeenkomst gisteravond ?
pieter p
[videos.tf1.fr]

Dit is nou precies waarom de akties in Frankrijk aanhouden, vandaag een grote aktiedag in de grote steden van heel Frankrijk, o.a. voor een regulering van de markt.
Wimsumar
Beste Pieter P.: In de Leeuwarder Courant vandaag een mooie grote foto van 30 X 20 cm van het protest op de Champs Elyséés, eigenlijk een ouderwetse zwart-wit kleurenfoto: zwart van de autobandenrook boven een witte vuurgloed.
jan w
Beste Wim.

Ik ben er gisteravond naar toe geweest, naar Bakker in Vorden. De opkomst van ongeveer 50 personen viel mij wat tegen voor toch wel een vrij grootte regio. De presentatie van Dirk Siert was goed. en duidelijk.( niet dat onverstaanbare gebrabbel van Siem Jan )Ik zelf vond het tenminste boven verwachting, want ik heb ook al wel eens inleidingen gehoord waar personen en of organisatie's door het slijk werden gehaald. Er werd uitleg gedaan (10 punten plan)over het hoe en het waarom, dat van de nederlandse zuivel er 13 % van op de wereldmarkt terecht komt en uit Europa totaal 8 %. Wat ik dan wel weer jammer vindt is dat men er niet bijverteld hoeveel product er wordt geexprteerd met een toegevoegde warde. Daar moeten wij het denk ik toch van hebben. Men is het er wel over eens dat de interventie moet blijven. Maar men durft het niet aan om dit gezamelijk met de boerenorganisatie's in europa op te pakken. Dit vanwege het vele geld wat er in gaat zitten. Dit vind ik zelf wel jammer. Men wil liberalisering van de markt, maar men wil ook weer afhankelijk blijven van de politiek. Dit terwijl per saldo de interventie eigenlijk de EU weinig geld kost. ( men koopt goedkoop en als de prijs weer stijgt dan koopt men weer. Wat mij verder wel op viel was dat men meer inzicht wilde krijgen in de melkstromen, productie en consumptie. Dit is naar ik meen toch iets wat de NMV voor 5 jaar al heeft aangekaart.
Ik kreeg zelf wat de indruk dat men toch in een aantal punten wat, ja hoe moet ik dat nu zeggen, wat anders gaat denken of wat voorzichtiger wordt.
frank b
Jan W Schreef:
-------------------------------------------------------
Wat mij verder wel op viel was dat
> men meer inzicht wilde krijgen in de melkstromen,
> productie en consumptie. Dit is naar ik meen toch
> iets wat de NMV voor 5 jaar al heeft aangekaart.
> Ik kreeg zelf wat de indruk dat men toch in een
> aantal punten wat, ja hoe moet ik dat nu zeggen,
> wat anders gaat denken of wat voorzichtiger wordt.

De waarheid van beide partijen (lto/nnvm) ligt toch ergens in het midden. Misschien raken ze er een beetje van doordrongen dat het misschien toch niet zo is, dat de hele wereld gek is en zij niet?
Farmer_
Hebben die melkcoperaties in het verleden ook niet veel investeringen gedaan zoals in het buitenland wat allemaal mis liep, waardoor ze niks verdienden.
jan w
Dat is misschien ook wel weer zo, maar aan de andere kant is de winst die er geweest is wel uit het buitenland gekomen en niet van de binnenlandse fabrieken.
paul1

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , melk , frieslandcampina , campina , kaas , cono , boer , beemsterkaas , zuivelcoöperatie , coöperatie en rendement geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
1