Minister Verburg liegt de Tweede Kamer voor

Persbericht



Minister Verburg liegt de Tweede Kamer voor



Tijdens het Algemeen Overleg met de Vaste Kamercommissie voor landbouw van 7 oktober jl. loog minister Verburg bewust over deinzet van de European Milk Board (EM. Deze Europese organisatie van melkveehouders, waar ook de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) lid van is, voert al weken in heel Europa actie voor een beter zuivelbeleid. Dit moet leiden tot een structureel kostendekkende melkprijs voor de melkveehouders.



Minister Verburg gaf aan dat melkveehouders melk uitreden om meer subsidie te krijgen. Dit is een grove leugen. Zowel de EMB als de NMV hebben nog nooit om subsidie gevraagd. Integendeel, zij hebben van begin af aan de instelling van exportsubsidies veroordeeld, omdat dat ten koste gaat van melkveehouders in ontwikkelingslanden. Als over zou worden gegaan naar een flexibel marktgericht quoteringssysteem zou dit juist veel belastinggeld kunnen besparen.



Minister Verburg weet exact wat de wensen zijn van de EMB, deze zijn haar namelijk toegestuurd met het verzoek deze te ondersteunen. De EMB wil het aanbod van melk aanpassen aan de vraag en wil dit zelf reguleren middels een melkfonds dat gevuld wordt met een inhouding op het melkgeld. Geld dus van de melkveehouders zelf. Het enigste dat de EMB aan de overheid vraagt, is een wettelijk raamwerk om dit mogelijk te maken. Daarboven wil de EMB dat alle belanghebbenden in de zuivelketen, dus ook de politiek en consumentenorganisaties, zitting nemen in een monitoringsinstituut dat het systeem aanstuurt en hier toezicht op houdt. Hiermee is transparantie verzekerd.

Het lijkt erop dat Verburg de EMB en NMV bewust in een negatief daglicht wil stellen, door hen neer te zetten als subsidievragers. Door het verkondigen van deze onwaarheden brengt zij echter juist haar eigen geloofwaardigheid in diskrediet.

Dit waren echter niet de enige onjuiste opmerkingen. Minister Verburg beweerde ook dat bij de invoering van een flexibel systeem, zoals in Canada, 50 tot 60% van de Nederlandse melkveehouders zouden moeten stoppen. Dit is volstrekte onzin. Zij weet heel goed dat een dergelijk systeem Europees ingevoerd zou gaan worden. De netto-export vanuit de EU naar de wereldmarkt is op dit moment nog geen 8%. Een deel van deze export zal ook in een gereguleerd systeem in stand blijven, waardoor de productie met maximaal 5% terug zou moeten. Iedere Europese melkveehouder wordt in dat geval met een gelijk percentage gekort.



Verder hield zij, om het effect van de EU-maatregelen aan te tonen, wel erg positieve melkprijzen aan, waar ze voor het gemak de bedrijfstoeslag maar bij optelde. Deze is inmiddels echter voor iedere melkveehouder anders. Feit is dat de melkprijs nog steeds veel te laag is en dat er, gezien de enorme voorraden die boven de markt hangen en de nog steeds oplopende melkproductie, geen enkele reden is te verwachten dat deze prijsstijging structureel is. De invloed van de Europese melkstaking, waarbij in Duitsland en Frankrijk daadwerkelijk fabrieken stil hebben gestaan, wordt door Verburg genegeerd.

Ook ging ze niet voldoende in op de vragen van dhr. Astma over Artikel 33, betreffende de plicht van de EU om er voor te zorgen dat boeren een redelijk inkomen uit hun bedrijf kunnen halen.

Al met al heeft de NMV een slecht gevoel over het optreden van minister Verburg in dit AO.

De NMV zal de minister dan ook om opheldering vragen over de genoemde opmerkingen.





P2780, 8 oktober 2009

Deel dit topic

Reacties

anonymous_8
In dat geval hoeven we met jou ook niet te overleggen Kaas.
anonymous_8
"een democratie die op communisme lijkt"
Tja ook dat is volledig jouw perceptie. Volgens mij is het eerder andersom. Een kleine groep melkveehouders ontbreekt het aan ieder gevoel voor realisme. Ze willen niet inzien dat hun actiemethoden niet gesteund worden door de overgrote meerderheid van hun collega's en al helemaal niet door de rest van de samenleving.
anonymous_8
Als de grote massa zich stort op schaalvergroting, ontstaan er juist ook kansen voor schaalverkleining.

En ook voor meerschaligheid. Heb je daar wel eens aan gedacht?
anonymous_8
Ik promoot schaalvergroting helemaal niet Jan. Maar zie schaalvergroting wel als een middel voor diegenen die een bulkproduct willen blijven leveren en gebaat zijn bij een zo gunstig mogelijke kostprijs.
Zelf kies ik liever voor meer toegevoegde waarde en meerschaligheid.
anonymous_8
LTO.... dat ben je zelf Jan. dus maak er wat van. de LTO-top doet wat de leden willen.

Zuivel... zelfde verhaal. Ik ga er ff vanuit dat je FC lid bent. De volgende keer neem je je makkers mee naar de vergadering en dan roep je "Willen we naar de Dam..... DAN GAAN WE NAAR DE DAM".Als de meerderheid van de FC leden dat wil, dan gebeurt het.
anonymous_8
Ja dat weet ik ook niet.
Maar als we eenmaal daar zijn, kunnen we misschien met zijn allen ergens een paar biertjes gaan drinken.
anonymous_8
Die verbreding zou gewoon verboden moeten worden. Boeren die een huis bouwen om te verhuren, moeten verplicht worden om er ieder jaar minstens 6 maanden gratis asielzoekers te huisvesten.
anonymous_8
Ja ik zou ook het liefst werknemer zijn.
anonymous_8
Ik heb gewoon het gevoel dat ik recht heb op een vaste opbrengstprijs voor mijn mooie product.
anonymous_8
Ben je de piek van vorig jaar nu al vergeten?
anonymous_8
Ik kan er wel even op teren
anonymous_8
Wat jullie doen, kan ik ook, zal de minister gedacht hebben.
anonymous_8
Ik heb op dit prikbord al heel wat schoolvoorbeelden ervan gezien.... Dat zou je ervaring kunnen noemen...
anonymous_8
Jan S Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ja, ik ook en niet in het minst van organisaties
> die het meest in de melk te brokkelen hebben.

Ben blij dat je dat laatste tenminste onderkent.
Farmer_
Als het: superheffinggeld of geld dat nu door de EU aan exportsubsidies of interventie wordt gespendeerd, en het plan kan daarmee bekostigd worden dan is dat toch om het even.
Farmer_
ejb Schreef:
-------------------------------------------------------
> als het werkelijk had geklopt en er was
> daadwerkelijk een meerderheid voor het EMB
> voorstellen dan had de EU wel anders beslist en
> gezien het resultaat was dit het zoveelste
> onwaarheid die de EMB met zijn onderliggende
> bonden verspreid heeft.
>
> dus paultje dromen zijn bedrog maar droom gerust
> verder als je mij er maar verder niet mee lastig
> valt

Reageerde hij op jou dan?
Farmer_
Verlangen hun niet een kostendekkende melkprijs,daarbij voorstellen die nog jong zijn kunnen uitgewerkt en bijgesteld worden zodat ze misschien wel een oplossing zouden kunnen bieden voor de melkveehouderij.
Farmer_
arie.j Schreef:
-------------------------------------------------------
> <<Je weet ook wel dat een minimumprijs zonder
> productieregulatie niet zal werken,dat weten we
> nog wel van voor 1984.
>
> Een lage minimumprijs zou nog wel kunnen zonder
> dat het de productie verhoogd ,alleen bij een
> laag interventie niveau .
> Als het echter een enigszins normale melkprijs zou
> moeten garanderen dan is het gevaar van
> onbeheersbare overschotten veel te groot
> Maar politiek is een raar ding , daar worden wel
> meer besluiten genomen tegen beter weten in.
> Mij zou het niet helemaal verbazen als er een
> combinatie komt in de trant van een laag
> interventie niveau gecombineerd met wat
> inkomsteun, regiomaatregelen en het toelaten van
> meer nationale steunmaatregelen.
> Maar het blijft afwachten

Dat denk ik ook , dat ze steun geven via een achterdeur als er een vrije markt komt, maar dan gaan we toch weer boeren op overheids geld, we kunnen niet zonder steun met een vrije markt.
Farmer_
Wat doet de LTO om het inkomen te verbeteren?
Farmer_
Is de melkprijs te laag dan?
Farmer_
Dat gevoel hebben we allemaal.
arie.j
Is quotum opkoop door de EU dan geen subsidie?
arie.j
Dat is toch makkelijker gezegt dan gedaan.
Dat blijkt wel uit het feit dan zo'n ei van columbus nog door niemand gevonden is.
Een dergelijk systeem moet behalve geen quotumkosten en indien gewenst productiebeperkingnog aan tal van andere voorwaarden voldoen om aanvaarbaar te zijn voor boeren én overheid.
Naast alle toestanden van duurzaam, diervriendelijk, landschappelijk inpasbaar enz. wil de overheid (maatschappij) de voordelen van goedkopere productie t.g.v.technische ontwikkelingen niet missen, dus moet er ruimte voor bedrijfsgroei en concurrentie zijn, daarnaast in WTO verband mag het geen struikelblok zijn (zeg maar gewoon zoveel mogelijk liberalisatie tenzij het helemaal niet anders kan).En misschien nog wat andere dingen.
Zelf denk ik dat het nu uitloopt op een minimumprijs, en veel anders dan zoiets via opkoop (interventie) zal men wel niet weten te verzinnen.
Op een niet al te hoog prijniveau dan, en dan maar hopen dat het niet te veel nodig is.
Boeren zijn dan misschien gerustgesteld,maar het is niet veel anders dan de toestand voor 1984 (op een véél lager prijsniveau)
arie.j
<<Je weet ook wel dat een minimumprijs zonder productieregulatie niet zal werken,dat weten we nog wel van voor 1984.

Een lage minimumprijs zou nog wel kunnen zonder dat het de productie verhoogd ,alleen bij een laag interventie niveau .
Als het echter een enigszins normale melkprijs zou moeten garanderen dan is het gevaar van onbeheersbare overschotten veel te groot
Maar politiek is een raar ding , daar worden wel meer besluiten genomen tegen beter weten in.
Mij zou het niet helemaal verbazen als er een combinatie komt in de trant van een laag interventie niveau gecombineerd met wat inkomsteun, regiomaatregelen en het toelaten van meer nationale steunmaatregelen.
Maar het blijft afwachten
cs-agrar
Superheffing is in principe overheidsgeld, het is een boete opgelegd aan de overtreder.
Als dit geld gebruikt wordt om quotum op te kopen, blijft het geld wel weer in de sector, dus of je het dan subsidie kan noemen?
Banken die staatsteun krijgen, is dat ook subsidie?
cs-agrar
Co dit was om bijna per direct hoofd te kunnen bieden aan het crisis verhaal in de landbouw.
De 5% die EMB van origine al vande markt wou hebben zou bekostigd worden door inhouding van melkgeld, boerengeld dus.
cs-agrar
Het uit de markt leasen/opkopen van quotum was een snelle oplossing voor het financiele probleem van de melkveehouders, wat ook wat opgeleverd zou hebben.
Een reclame-campagne pro zuivelgebruik daarentegen zou, als het al zou werken, veel te lang duren en het probleem niet bij de oorzaak aanpakken, maar hooguit tijdelijke symptoombestrijding zijn. Een consumentenmarkt in tijd van crisis gaat echt niet (onnodige) extra zuivelprodukten kopen en al zou dat wel zo zijn melken de boeren nog steeds harder dan de consument extra zou kopen.
Dus op jouw vraag:is dat geen subsidie dan?
Nee, is koe bij de horens vatten en probleem oplossen
cs-agrar
Tijdens de staking voor het LNV-gebouw heb ik enkele medewerkers van Verburg gesproken, natuurlijk ging dat over de actie.
Zij hadden er geen weet van wat de EMB plannen waren, ging volgens hen alleen over een hogere melkprijs, het quotum verhaal wisten ze niets van.
Na dit uitgelegd te hebben aan een groepje medewerkers kregen de stakers toch het gelijk aan hun zijde.
Dus Verburg heeft de EMB brief nooit aan haar medewerkers uitgelegd/laten lezen, maw negeert zij de EMB.
cs-agrar
en met die hogere melkprijs heb je daar dus geen last van, geld wat van jou is moet ook bij jou terechtkomen.
Die premies zijn discutabel en eindig, alles waar de overheid een te grote poot in heeft is onbetrouwbaar.
Als je elke keer van de premies rond komen moet ben je niet meer als loonslaaf in dienst van de overheid, daar is weinig ondernemer meer aan.
En dat de NMV aanhang reageert als door een wesp gestoken, tja overdrijven is ook een vak.
Geeft alleen aan dat niet alle vertegenwoordigers van de sector gehoord worden, dat is nog het ergst in een democratie wat steeds meer op communisme begint te lijken.
cs-agrar
Eh ejb, maar heeft hoogte melkprijs niet heel toevallig een zeer sterk verband met het inkomen? Of doe jij er iets bij, bepaalde plantjes bijv, dat de melkprijs in het niet valt?
DDB is ook alleen maar opgericht vanwege het quotumverhaal, dus aan de rest doet ze niks, dat klopt.
Dat is dan ook weer klusje voor NMV.
cs-agrar
Als ik vindt dat je gelijk hebt, dan zal je dat ook krijgen..
Die kostprijs heb je grotendeels zelf in de hand, gegeeven moement kan deze niet lager, maar altijd hoger. Als er hoop gloort aan de horizon, bijv de melkprijs omhoog, zullen veel mensen de kans aangrijpen van renovatie, nieuwbouw, vervanging ed. En helaas komen die weer bovenop je kostprijs.
Maar goed, die punten blijf je niet van buiten hoor.
Inkomen is een samenspel, maar als aan het begin er al geen produktopbrengst is, zal het met inkomen niet zo hard gaan.
En voor of tegen wie jij bent, dat is jouw probleem.
Heb al eens eerder gezegd, Lto heeft op meerdere punten mijn kleur niet, op andere punen leveren zij goed werk. Denk dat je het beste af bent te accepteren dat niet alles perfect is en door te combineren je (bij benadering) het verst komt.
DDb heeft maar een punt en mijn oordeel is hier bekend,
en bij de NMV is ook vast wel wat, zo blijft het nou eenmaal.
Vindt dan ook dat de organisaties een serieus om tafel moeten gaan zitten ivm een samenwerking en niet per definitei de oplossing van de ander uit moeten sluiten. Dit komt ons aller ten goede lijkt mij.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 12/10/2009 13:53 door CS-Agrar.
cs-agrar
Bij schaalverkleining kan je ook niet zonder de meerschaligheid. maar als een produkt geen waarde heeft omdat de grootschaligheid overproduktie in de hand werkt. krijg je bij kleinschaligheid nog steeds weinig voor datzelfde produkt en bij meerschaligheid gewoon voor elk produkt weinig.
Heb je daar wel eens aan gedacht?
cs-agrar
Alleen punt 6 doet werkelijk iets aan de melkprijs in de portemonnee van de boer, voor de rest komt het allemaal neer op steun trekken.
Je bent dus gewoon in dienst van de overheid, en wie betaald, bepaald.
cs-agrar
marcster wil eigenlijk ook keertje actie voeren.
cs-agrar
Punt 5 zorgt niet voor een toegevoegde waarde van het produkt, maar de verzekering dat je het geld krijgt. Ok, dit is geen steuntrekken, maar ook niet melkprijs verhogend
cs-agrar
Kom dan ook eens voor dat recht op! Je doet er voor de rest geen ene onderbroek aan om dat geld in jouw portemonnee te krijgen. Afwachten werkt niet.
En je wou ook liever werknemer zijn?
Ben je al, bij de Nederlandse Staat en Rabo/ABN/ING/DSB
cs-agrar
Kunnen we net zo goed het emb-plan ook direct uitvoeren.
cs-agrar
Met welke onwaarheden is de minister dan lastiggevallen?
cs-agrar
Als je de topic opening gelezen had, dan had jij het misschien ook eens begrepen
cs-agrar
ejb Schreef:
-------------------------------------------------------
> na een dal komt een piek en weer 20 cent ik heb
> bij FC altijd meer gebeurd dan 20 cent.
> ik ben niet zo negatief ingesteld maar als je dat
> denkt zou ik als ik jou was gauw je hele quotum
> verkopen je kunt nu nog goed geld beuren voor je
> quotum en het dan over eind volgend jaar voor
> niets krijgen

Na een dal komt een piek.... die piek komt niet omdat iedereen nog harder melken gaat als de prijs slecht is, dat is nu toch wel eens bewezen dacht ik.
Bij vrij melken heb je dus een jaarlijkse interventie, ofwel, de prijs zal altijd zeer dicht bij interventie niveau zitten.
cs-agrar
duurde ook zooooo lang
cs-agrar
Ja,even..
cs-agrar
marcster bedoelde zichzelf...
cs-agrar
marcel v Schreef:
-------------------------------------------------------
> .Als je nu je
> quotum verzilverd kun je met de hele wereld
> meedoen qua kostprijs!

Tuurlijk, beter rekenen joh
Grasbaal
Een belangrijk onderdeel van de EMB plannen is toch het uit de markt leasen van een flinke hoeveelheid melk tegen een vergoeding van 20 cent wat betaalt zou moeten worden uit de EU pot. Dat lijkt me toch een aardige vorm van subsidie.
Grasbaal
Paultje,

Ik ben zeer gesteld op een correcte weergave van de feiten, zoals het hieronder staat weergegeven is het gewoon met subsidie melk uit de markt nemen:


In het plan van de EMB wordt een nog te bepalen percentage melkquotum in het seizoen 2009-2010 uit de markt geleasd om de markt op te schonen. Ter compensatie krijgen de melkveehouders die hier vrijwillig aan mee willen doen een financiële tegemoetkoming voor de onbenutte melkrechten die het aantrekkelijk maken om deel te nemen. Tegelijkertijd moet de verevening worden beperkt, om niet het risico te lopen dat de onbenutte melkrechten door minder betrokken collega’s zullen worden volgemolken. Voor de financiering kan superheffinggeld of geld dat nu door de EU aan exportsubsidies of interventie wordt gespendeerd, worden besteed.

Bron: DDB


<img alt="ddb-emb-sub.JPG" src="[landbouw.paginablog.nl]; width="1024" height="768" />
ejb
ik neem aan dat dit een persbericht is van de NMV of niet soms?

verder vind ik de taal wel erg extreem en ik ga niet inhoudelijk reageren
wat ik mij nu afvraag hoe wil de NMV nu ooit de minister nog aan zijn/haar zijde krijgen
ejb
en dit is wel inhoudelijk dan
maar ik vroeg me ook wat af en de NMV wil de minister om opheldering vragen zie persbericht en dit is niet te rijmen of wel dan?
ejb
de hele discussie verbaasd mij behoorlijk

eerst beschuldigen ze de minister van liegen. de minister wil ze (de NMV) dus nooit meer spreken vervolgens denkt de NMV nog wel verhaal te kunnen halen bij diezelfde minister.

en vervolgens reageert de aanhang hier als door een wesp gestoken

en zal ik dus de grote letters van Paultje herhalen

ZIJN JULLIE ZO ONNOZEL OF DOEN JULLIE NOU ZO ONNOZEL?


3 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/10/2009 23:20 door ejb.
ejb
het nare van premierechten is dat ze discutabel zijn en de overheid mag afromen
op de laatste lto bijeenkomsten vakgroep melkveehouderij kwam het telkens terug onder het mom van ja we hebben er absoluut recht op maar hoe behoud je het zonder dat steeds de discussie daarover oplaait en wat zijn hiervoor sterke argumenten
ejb
als het werkelijk had geklopt en er was daadwerkelijk een meerderheid voor het EMB voorstellen dan had de EU wel anders beslist en gezien het resultaat was dit het zoveelste onwaarheid die de EMB met zijn onderliggende bonden verspreid heeft.

dus paultje dromen zijn bedrog maar droom gerust verder als je mij er maar verder niet mee lastig valt
ejb
ik bedoelde dus niet het lezen maar meer in algemene zin zoals in mijn ogen onterecht een minister lastig vallen met onwaarheden en als de minister zich afzet tegen de hele sector heb ik dus veel last van het onbesuisde persbericht van NMV met zijn zogenaamde aanhang

diezelfde NMV die samen met de DDB gerekend mag worden tot de beroepsleugenaars, alleen vallen ze de laatste tijd wel erg vaak door de mand en dan gaat de pot de ketel verwijten. ik zie het niet anders dan de laatste stuiptrekkingen en dan is de sector verlost van deze clubjes
ejb
sorry hoor maar ik ga voor een redelijk inkomen want wat heb je aan een redelijke melkprijs als de kosten nog harder gestegen zijn en je er dus netto niets aan hebt en zeker de jongere heeft er schade bij en de potentiele stoppers varen er wel bij en ik hoor bij de jongere al ben ik ruim 30

en dan nog iets: iedereeen heeft het altijd over de grondprijs die dan straks extreem gaat stijgen ik verwacht het tegenovergestelde want nu is het zo dat boeren die b.v. door leeftijd stoppen en quotum duur verkopen en alle grond behouden voor van alles en nog wat straks is er geen quotum te verkopen en zullen ze grond gaan afstoten en een paar ha behouden voor hun hobby
ejb
klein punt wil ik wel aan toevoegen en dan moet jij mij maar eens zeggen wat de DDB aan de kostprijs doet en dan graag de DDB niet verwisselen met de NMV a.u.b.
voorbreelden zijn b.v. derogatie, natura 2000, kavelruil,

en dan zal ik vast uw antwoord geven namelijk daar doet de DDB niets aan dus met andere woorden ze hebben een motto bedacht maar handelen daar absoluut niet naar en dus gaan ze alleen maar voor de hoogte van de melkprijs en dat is wat anders dan de hoogte van het inkomen waar de lto dus wel fors op inzet en over de NMV kun je over discusseren en dat wil ik hier niet want daar gaat het hier niet over
ejb
derogatie is binnen
rode diesel blijft bestaan
melkveebedrijven die geen vee aanvoeren hoeven geen wasplaats
10 punten plan ingediend ter verbetering van melkprijzen waarvan een aantal ondersteund door NMV
kavelruil is in salland de lto de trekker en de organisator en de aanstuurder en de provincie de betaler

enz enz enz
ejb
beste CS zag je toevallig ook niet toen de melkprijs steeg de kostprijs meeging maar het heeft natuurlijk wel een relatie met elkaar.

verder ben ik blij dat jij mij gelijk geeft voor wat betreft de DDB

want de suggestie werd gewekt door ekoos dat het raar is dat ik tegen de DDB ben en datterwijl wij (ejb en de DD hetzelfde doel nl een hoger inkomen nastreven en dat klopt dus niet want ik heb graag een hoge melkprijs met lage kosten en niet het 1 of het ander maar allebei.

ps het gaat er nu niet over of het terecht is dat ik tegen de DDB ben of niet
en een reactie aan Farmer het 10 punten verhaal betreffende zuivel is nog geen resultaat en had er dus nog niet moeten staan
ejb
ook voor de LTO staat een hoger inkomen op nr 1 dat als eerst
verder de reactie van CS Agrar dat met name de NMV en LTO eens om de tafel gaan zitten is denk ik alleen maar goed al zou het alleen maar zijn om elkaar meer te waarderen en respecteren. want je kunt alleen met elkaar samenwerken als je elkaar respecteert en daar is nu niet veel sprake van

bovendien is het zo wil je resultaat halen voor een bepaald plan is het noodzakelijk dat je spreekt namens een grote meerderheid van de boeren als beland het plan bij voorbaad al in de ijskast.

over de DDB heb ik me al eens uitgelaten waarom ik daar zo op reageer en ga ik nu niet weer doen over de NMV heb ik al eens geschreven dat dat bij mij nog enige sympathie heeft en die mening is nog niet veranderd (al vind ik de laatste persbericht waarbij de minister voor leugenaar wort uitgemaakt absoluut niet handig) vandaar ook dat ik er vanuit ging dat jij ekoos de DDB bedoelde

over kosten had ik net al een paar resultaten van de LTO opgenoemd en als je denkt dat de LTO niet gaat voor een hogere melkprijs heb je het mis alleen de manier waarop die gehaald zou moeten worden wijkt af van de manier die de DDB en NMV voor staan
ejb
lees eerst het 10 punten plan maar eens door waarvan ook de NMV vind dat er een paar goede staan en stel dan de vraag maar eens weer.

en theo ja er is blijkbaar bij de leden vraag naar dit soort initiatieven maar van mij hoeft het ook niet maar ik vind dat de lto moet blijven gaan voor de blijvende boer
maar als potentiele bedrijfsopvolger van school komt en gaat b.v. een paar dagen per week elders werken is dat ook verbrededing en daar is helemaal niets mis mee.
ejb
nr 5,6 en 10 zijn melkprijsverhogend en ook voor de lange termijn want ik zie deze punten als blijvend en niet eenmalig
5 de vraag naar melkproducten die er op sommige plekken in de wereld wel was durfde men (de zuivelfabrieken) niet aan te voldoen om dat niet genoeg garanties had dat geld ook kwam en met een dergelijke verzekering loop je geen risico en kun je dus meer markten bedienen
6 ik vind dat producenten belang ondergesneeuwd is t.o.v. consumenten belang meer evenwicht betekend dus ook hogere prijs. vergelijk melk maar eens met water in de supermarkt en dan zal ook jou conclusie zijn dat de consument veel te weinig voor een zeer goed product als melk betaald
10 ondersteuning van markten werkt altijd positief op prijs.

voor de rest zijn een aantal punten om de kostprijs te verlagen en dus inkomen te vergroten en een aantal punten zijn er om de crises door te komen
ejb
als bij punt 5 de zuivel dit zelf oppakt en dat hoort eigenlijk ook gewoon dan ben je niet aan het steun trekken
ejb
oké om jou te overtuigen lid van lto te worden kun je beter jou plaatselijke lto bestuurder uitnodigen die weet wat er in jou gebied speelt en wat er met jou inbreng gedaan word en als je van die plaatselijke afdeling diegene aanspreekt met de pfh melkveehouderij ben je helemaal op de hoogte.

op dit prikbord is het zo dat je kansen wel moet zien en jij wil ze blijkbaar niet zien samen met de indruk die ik van jou krijg n.a.v. het prikgedrag over langere tijd plus het feit dat ook ik maar gewoon lid ben van de lto ga ik er geen moeite aan spanderen om jou te proberen te overtuigen lid van lto te worden daar zijn tenslotte bestuurders voor.

bovendien is het 10 puntenplan het laatste initiatief op gebied van de inkomsten in de melkveehouderij en ik heb niet de gewoonte om oude ideeën naar voren te halen die deels al gerealiseerd zijn of dat de tijd de plannen heeft ingehaald of dat de inzichten zijn aangepast aan de veranderende situatie.

je moet zelf weten of je bij de club wilt horen of niet
ejb
wel als je dan extra markten kunt bedienen wat je zonder verzekering niet durft.
ejb
het 10 punten plan moet wel eerst aangenomen worden wil het gaan werken Gerrie Hul tot die tijd is het nog een plan dus jou reactie is wel erg voorbarig

dus eerst moet plan eerst geaccepteerd worden daarna ingevoerd en daarna nog even wachtten tot het zijn invloed kan hebben
ejb
ja mij ook
ejb
het is lastig als iemand niet meer melkt om dan te laten merken dat de prijzen stijgende zijn FC over oktober plus 2 cent t.o.v. september.

sorry Gerrie Hul als je niet meer melkt voel je niet de pijn van de lage melkprijs die alle boeren in Nederland hebben gevoeld de laatste maanden maar dan merk je ook niets als de prijzen iets aantrekken

ps zat je nu op dit antwoord te wachtten ik had bewust het laatste deel genegeerd maar goed op jou speciaal verzoek dus het antwoord en dan heb ik het woord marktwerking niet gebruikt was ook helemaal niet nodig
ejb
nogmaals wat heb ik met de ltote maken anders dan dat ik er lid van ben en daar trots op ben.

ik ga de komende tijd geen antwoorden meer geven op jou vragen, jij moet eerst maar eens fatsoenlijk leren tellen, lezen en nadenken

gegroet ejb
ejb
dat ze zou liegen bijvoorbeeld, maar hier zul jij vast anders over denken
ejb
moet je Verburg vragen

oja ze wil de NMV vast niet meer spreken
ejb
ik spreek nooit namens de lto maar mijn persoonlijk mening is dat interventie zorgt voor een bodem in de markt als de prijzen dramatisch zijn en als de boter en poeder dan vrij komt als er door te hoge prijzen zoals eind 2007 vraaguitval was is het een prima intrument die de EU geld oplevert want ze kopen goedkoop in en verkopen duur ze hebben dan wel wat opslagkosten

uiteraard moet interventie bij hoge uitzondering gebruikt worden zeg maar eens per 5-10 jaar

en er is een groot verschil tussen quotumtijdperk waarbij de boer helemaal niets mag en volledige liberalisatie waar alles vrij is

bovendien draai ik nooit om de hete brij heen maar staan mijn antwoorden jou vaak niet aan maar goed het is mijn bedoeling om nog jaren boer te zijn en te verdienen met mijn beroep en daar hoort vooral ook een lange en middellange gedachtengang bij
ejb
na een dal komt een piek en weer 20 cent ik heb bij FC altijd meer gebeurd dan 20 cent.
ik ben niet zo negatief ingesteld maar als je dat denkt zou ik als ik jou was gauw je hele quotum verkopen je kunt nu nog goed geld beuren voor je quotum en het dan over eind volgend jaar voor niets krijgen
ejb
mooier was als de zuivel dit gezamenlijk binnen europa oppakte maar die kans is denk ik niet zo groot
ejb
ik weet alleen dat denken en lezen niet jou sterkste kant is en dus schrijf ik niet wat ik denk of zou het komen dat het Neelie niet mag
jan w
Stel als.Als de plannen zouden lukken, zoals de EMB het voorsteld. Dan heeft de politiek geen handvaten meer om de boeren te kunnen sturen. Het is nu veel makkelijker om de boeren de regels op te leggen. Men begint meteen te praten over het korten van de melkpremie waar wij als boeren direct van terug deinsen.
jan w
Mijn mening is dat LTO veels te veel het beleid van de zuivelindustrie verkondigd en onvoldoende naar de boeren luisterd. Ze zouden het ook eens zelf het ook eens op moeten pakken om vernieuwend te gaan werken en niet zoals er nu gebeurd is weer op het oude systeem van de interventie weer uit de oude sloot halen. De zuivel heeft de laatste jaren veel te veel geprobeerd om schaalvergroting af te dwingen en de LTO gaat hier in mee en persoonlijk vindt ik dit geen goede zaak. schaalvergroting zet door en gaat door, maar mag nooit en te nimmer worden afgedwongen.
jan w
Ze lieten een scheet deden een plas en alles bleef zoals het was.
Ben zelf ook ( nog) lid van de LTO, alleen om het plaatselijke gebeuren. Die doet hier goede dingen, maar het landelijke is domweg veel te soft. Van het 10 punten plan zie ik nog niks terecht komen. De melkprijs gaat wat omhoog en ze leggen de plannen weer onderop in de koelkast en komt er weer een prijsval dan gaat men weer zitten denken wat ze doen moeten. In mijn ogen gaat LTO veels te veel met de politiek en de zuivel mee. Ze willen allemans vriend blijven, dit over de rug van de boeren. Ze zouden ook eens een keer nee moeten zeggen. Net zo als in Overijssel met de natura 2000.
jan w
Dat past niet in ieders straatje, men wil daar toch niet aan toegeven.
jan w
Door die interventie blijven we weer afhankelijk van de politiek. Zolang we daar afhankelijk van blijven, komen we geen stap verder. We moeten het heft in eigen hand houden. De LTO wil ook dat de liberalisering door gaat, maar dan snap ik niet dat ze wel weer terugvallen op de interventie.
jan w
Een minister hoort de waarheid te vertellen. Graag zou ik die leugens dan wel eens willen horen.
kaas
dat zal wel nooit lukken maar met deze minister die zoveel onzin verteld hoe je ook niet te willen om met haar om de tafel te zitten
anonymous_78
ejb zegt : ik ga niet inhoudelijk reageren

je mag alleen inhoudelijk reageren anders word je bericht verwijderd
anonymous_78
lto promoot veel de verbreding/2e tak ,natuurbeheer ,camping ,eigen winkel beginnen etc, om het inkomen te verhogen terwijl de meeste boeren al uren zat maken ,dat word te veel vergeten , een melkveehouder heeft ook recht op een inkomen zonder al deze poespas die maar voor enkele zoelaas bied .
anonymous_78
is gewoon een vorm van pensioen ,heeft iedere werknemer ook
anonymous_78
dus ejb als de melkprijs volgend jaar weer zakt naar 20 cent moet de intervetie achterwege blijven volgens jou , DAT is gewoon pappen en nathouden en voegt niets toe aan de lange termijn om boer te blijven .
Jan S
😀
Jan S
😀
Jan S
😀
Jan S
😀
Jan S
😀
Jan S
😀
Jan S
😀
Jan S
😀
Jan S
😀
Jan S
😀
Jan S
😀
gerrie-hul
Het is wel een teken aan de want wat verburg zegt Wat ik er van weet is dat ze wel rare dingen in de kamer zegt Kan ook de onkunde van deze minister zijn En waar is haar eigen partij eigenlijk die wil toch betere inkomens voor de boeren
gerrie-hul
Maar ejb het 10 punten plan levert helaas nog steeds niet genoeg inkomen op En op de vraag wat doet lto aan de melkprijs terwijl ze in diverse besturen zitting hebben die daar over gaan Daar merken we totaal niets van Leg dat ook eens uit zonder het toverwoord marktwerking te gebruiken
gerrie-hul
Ejb en de rest van mijn vraag of is ie te moeilijk
gerrie-hul
Toch wel een heel vervelende vraag he ejb Dat ik niet meer melk wil niet zeggen dat ik de boeren ik de boeren een beste melkprijs gunHeeft niet te maken of ik wel of niet melk maar je gaat nog steeds voorbij aan mijn vraag Of heeft lto daar geen antwoord op Oh ja marktwerking
gerrie-hul
Ejb waarom wil verburg de interventie dan behouden Dan ook volledig gaan voor de vrije markt maar niet met maatregelen ondersteunen Daar is voor gekozen ook door verburg maar niet zoals nu Want ze doet zoals haar het beste lijkt en uitkomt maar het is wel effe anders die vrije markt
gerrie-hul
Nee nee ejb je weet heel goed waar ik het over heb want lto is het daar ook mee eens wat verburg verkondigd Dus niet om de hete brij heendraaien
gerrie-hul
En ejb wat denk je hoe dat komt
anonymous_137
vergeet dan ook gelijk maar dat Nederland tot 2015 nog 180000 ha moet opkopen voor natuur. En daar regelmatig door de eu voor op hun vingers word getikt.
anonymous_137
Wat wil je nu weten, wel of niet? En klein gedeelten, bedoel je zeker alleen Nederland, over warrig schrijven gesproken, als je dan even de filmpjes van Co had gekeken, en je had gezien dat er in de VS bedrijven zat zijn die met een kostprijs van rond de 11 dollar per poud werken, zou je kunnen weten dat we niks hebben te zoeken op de wereld markt, maar door al die leugens van de politiek en de belangen organisatie's die met ze mee praten, ga jij je afvragen hoeveel leugens wel niet door anderen worden gemaakt? sterk punt moet ik zeggen, wie de schoen past trekken hem aan zou ik zeggen.
Jack Rijlaarsdam
Wat moeten we dan op de Dam?
Gauweouwe
Pers heeft het nu ook opgepikt:

[www.agripress.nl]
Coen
ejb Schreef: ik zie het niet anders dan de laatste stuiptrekkingen en dan is de sector verlost van deze clubjes

i hope so
Coen
vraag: hoeveel leugens hebben de NMV / DDB de laatste tijd wel niet verkondigd
het lijkt er wel op dat een klein gedeelte van de melkveehouders de rest wil dicteren, gelukkig luistert Verburg niet teveel naar deze raddraaiers
anonymous_225
Waaauw... EJB , wat pas jij dan goed als lid bij de NMV!!Misschien is het je ontgaan maar deze belangenbehartiger van melkveehouders gaat hier ook voor. Een stelling van hen is dan ook...."INKOMEN DAAR DRAAIT HET OM"Jouw doelstelling sluit dan ook naadloos aan bij die van de NMV. Dus gauw even aanmelden want samen zijn we sterk!


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/10/2009 18:22 door Henk.
anonymous_225
Arie j. schreef o.a<<<Een dergelijk systeem moet behalve geen quotumkosten en indien gewenst productiebeperking nog aan tal van andere voorwaarden voldoen om aanvaarbaar te zijn voor boeren én overheid.>>>

Daar heb je een punt Arie j. (je kunt wel merken dat je aan het water woont en ervaringen met aanvaringen hebt) .
Alle boeren en overheid aanvaarbaar maken is ondoenlijk, sterker nog onmogelijk..want dan dientmen naastde Hedwig polder bij de Westerschelde het gehele land bijna geheel onder water te zettenmet hier en daar wat eilandjes zodat de boeren en overheid hier vertoeven en aanvaarbaarkunnen worden en dat plan zal, vermoed ik, zullen alle partijen zowel LTO als NMV niet aanvaarden, denk je ook niet?. Allemaal vaarboeren in Nederland?? hoe verzin je het. Ook in het Hollands Venetië -Giethoorn- bestaan de vaarboeren ook al (bijna?) niet meer,


4 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/10/2009 23:01 door Henk.
anonymous_228
Voor 11 dollar /pound verdient niemand in de USA iets pjlam. laat je niks wijsmaken .Als je nu je quotum verzilverd kun je met de hele wereld meedoen qua kostprijs!
anonymous_246
Als sector hebben we veel meer last van figuren die telkens weer haat en nijd (proberen )te zaaien ,maar inhoudelijk niets te melden hebben .Het verbaasd mij al geruime tijd dat dat soort opmerkingen steeds de boventoon voeren zonder dat het woirdt verwijderd door Co !!

Het gros van de boeren wil een redelijke melkprijsen daar hoort regulering bij, ik heb al minstens 3 keer hierover een discussie proberen los te krijgen ,maar het blijft veel leuker en vooral makkelijkerom andere af te zeiken en alles uit zijn verband te rukken.

Ga lekker zo door
anonymous_246
Je wilt dus een redelijk inkomen ,maar hoe denk je dat te bereiken?
De meeste boeren zijn het er denk ik ook wel over eens dat we afmoeten van die idiote quotumprijzen en kosten,dus moeten we een systeem bedenken zonder die kosten maar wel een rem op de produktie wanneer er een overschot ontstaat.
Dit is toch ieder zijn belang die wil blijven melken??
anonymous_246
Je weet ook wel dat een minimumprijs zonder produktieregulatie niet zal werken,dat weten we nog wel van voor 1984.

Het is trouwens wel frappant dat ejb wel voor een redelijk inkomen gaat ,en dat dat juist het motto is van de organisatie die hij (netjes gezegd ) niet zo erg mag. Of heb je zelf ook andereideeen om dat redelijke inkomen te behalen ?

Geeft wel aan dat het geen kwaad kan om meer inhoudelijk op de hoogte te zijn van waar een persoon of organisatie voor staat,maar goed dat is nu eenmaal een stuk moeilijker
anonymous_246
Ik doelde op de NMV,maar gelukkig voor jou heb je daar dan niets op tegen.
Alleen snap ik dan nog niet dat jij een hoge melkprijs wilt en lage kostenen daar LTO in achterna loopt ,waar dat helemaal geen hoofdzaak voor is.
anonymous_246
Vertel mij dan eens ejb,hoe wil LTO een goede melkprijs ??? Alleen het uitspreken hiervan is een doodoener ,het gaat om de visie erachter hoe je dit wilt bereiken
Ik word meteen weer lid als jij me met de LTO visie kan overtuigen
anonymous_246
Je bedoelt deze:
10 punten voor economisch herstelplan agrarische sectoren
Door de slechte situatie op de wereldmarkten voor landbouwproducten zijn prijzen
naar een historisch laag niveau gedaald. Niemand weet hoe lang marktherstel op zich
zal laten wachten. LTO Nederland verwacht dat het aantal agrariërs met
liquiditeitsproblemen de komende maanden snel zal toenemen. Gezien de
uitzonderlijke marktsituatie vindt LTO Nederland op korte termijn een pakket
steunmaatregelen rechtvaardig. Doel hiervan moet zijn de bedrijven te helpen de
huidige crisisperiode door te komen.

1. Zonder boeren en tuinders geen voedsel en geen aantrekkelijk platteland!
2. Geen kostenstijging
3. Borgstelling bij kredietverlening aan agrarische ondernemers
4. Investeringsregeling bedrijfsontwikkeling
5. Exportkredietverzekering
6. Evenwicht tussen producenten- en consumentenbelangen.
7. Gelijk speelveld in de EU landbouwmarkten
8. Fiscale voorzieningen voor sterke prijsschommelingen
9. Vervroegde uitbetaling toeslagrechten in 2009
10. Steunmaatregelen landbouwmarkten

Zoals ze zelf al aangeven,maatregelen om de crisis door te komen ,heeft niets met visie op langere termijn te maken ,maar met brandjes blussen.
Heel veel punten zijn ook gewoon open deuren,dus laat maar eens horen je visie voor de langere termijn!
anonymous_246
Punt 6 zou helemaal niet nodig zijn als "onze" zuivelcoops hun werk goed doen.
Het getuigtvan weinig visie ,want de basis ontbreekt en dat is vraag en aanbod in evenwicht houden of brengen.
Het tekent wel dat je alleen met een tienpuntenplan van de LTO komt en verder niks......
anonymous_246
Ejb,Ik heb mijn vraag nogmaals gesteld ,maar antwoord ho maar!
anonymous_246
ik ben diep onder de indruk van je visie ,laten we de discussie maar sluiten want hier heb ik geen woorden meer voor....
anonymous_465
Zeer gesteld? Duidelijk niet. Je verdraait de boel of leest gewoon niet goed. Verburg heeft het over meer subsidie (Minister Verburg gaf aan dat melkveehouders melk uitreden om meer subsidie te krijgen), emb over een andere manier besteden van het geld.Niets meer subsidie dus.

Ik stel voor om niet meer te zeuren en je op de wereldmarktprijs in te stellen. Genoeg tijd gehad quotum en land duur te verkopen,wie nu nog melkt kan dat dus blijkbaar.
FDP/ cdu/csu bepaald.
anonymous_618
Wat staat er nu letterlijk in dat artikel 33? Ik kan het niet vinden.
anonymous_1028
Wat is dat toch met die journalisten : waarom verdraaiien ze alsmaar de EMB standpunten..............
anonymous_1028
Ja Co, ik ben ook zeer gesteld op correcte weergave van feiten, mijns inzien is superheffing toch echt boerengeld.
En dat erachter staat : OF geld dat nu in de interventie en exportsubsidie gaat is ook goed te verdedigen want dat kost de belastingbetaler GEEN cent extra ten opzichte van de huidige situatie.

groeten paultje.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/10/2009 21:40 door paultje.
anonymous_1028
Nee Arie want de opkoop wordt bekostigd door een melkfonds (boerengeld) en geen EU belastinggeld zoals met interventie en exportsubsidie.
ZIJN JULLIE NOU ZO ONNOZEL OF DOEN JULIE NOU ZO ONNOZEL?


groeten paultje.
anonymous_1028
Nou geen meerderheid? 20 Landen in de EU is wel een meerderheid maar ja NL is zo stom dat ze voor weinig willen melken.
Nog even en ze hebben NL niet meer nodig.
Zie topic : de G20 van de melklanden.

groeten paultje.
anonymous_1028
Je hoeft het niet te lezen.......

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , landbouw , frankrijk , melk , export , melkprijs , nmv , europa , emb , melkproductie , overheid , politiek , melkveehouders , melkveehouder , sparen , europees , zuivelketen , melkgeld , bedrijfstoeslag en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
126
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0