Groeien, consolideren of extensiveren

Keuzes , zie laatste tijd steeds meer laatste 2 opties of icm verbreden
Enkel dom meer koeien melken is niet meer anno nu, en heeft nauwelijks nut of rendement

Deel dit topic

Reacties

Nevergiveup
Niet verplicht stoppen iig.
hans1980
@Nevergiveup Ja die keuze is er ook
+1
Nevergiveup
@hans1980 Verplicht is niet echt een keuze natuurlijk.
Jannus
Quote Reactie van @Nevergiveup:
Niet verplicht stoppen iig.

Gewoon anders is ook een keuze en beter op je eigen manier
HansBa
Afgelopen jaar gaf groei in melk juist het meeste rendement mits je niet te veel beperkingen had in voer, stal, vee, grond, fosfaat, arbeid etc..
+1
hans1980
@HansBa en dat komt er juist achteraan als je groeit daarom geen nut
Of je moet je blind staren op die tijdelijk hoge melkprijs
+1
ntd79
Voor 15 jaar geleden was je voor 10 koeien meer ook 2 ton aan quotum kwijt, nu een 60k aan
rechten.
+3
bio boer
@ntd79 de meesten zitten over 4 jaar met dik overschot aan mest dat gaat bij de meesten dwars zitten
kearl
@ntd79 Reken er ook maar een paar bunder bij, dan wordt de rekensom al heel anders
ntd79
@kearl precies, wie is er makkelijker in staat om die paar bunder te kopen, degene die niks doet en weinig aftrek heeft en zijn omzet elk jaar kleiner ziet worden, uitzonderingen als dit jaar daargelaten, of degene die zijn omzet verhoogd. Ik ben het wel met jullie eens dat mest een probleem gaat worden. Maar dan dezelfde vraag weer wie er makkelijker in staat is om 20 euro mestafzet te betalen op den duur. Let wel, ik heb het over bescheiden groei, procent of vijf.
+1
bio boer
@ntd79 ik zou maar zorgen dat je potstal mest hebt zonder voerresten dan kun je voordelig afvoeren
Potstal voor het jongvee bijvoorbeeld jongvee neemt bij ons al 20 ha plaatsing ruimte in dieren op stro tellen ook minder in stikstof productie
bio boer
@bio boer en vers afvoeren zo er minimaal verlies is
+1
overstekend wild
@ntd79 akkerbouwer tuinder/kweker is dan de lachende derde. Land voor niets bemest en geld op de bank
+3
robbies
Ieder heeft zijn eigen strategie en dat is 't mooie van de sector. Extensiveren moet maar de kans komen, consolideren moet je willen en groeien moet je passen.
overstekend wild
Als de stal en/of robots vol zitten heb je momenteel weinig keus. Is op veel bedrijven de realiteit
Kars
Verdwijnen hier toch stiekem wel heel wat varkensbedrijven. Echt gigantisch hoeveel varkens en zeugen hier weg zijn gegaan laatste 1.5 jaar. En toch echt de grootste bedrijven die stoppen.
bio boer
@Kars hoe kunnen ze stoppen de grote bedrijven hebben toch ook schulden of kunnen ze die in 1x betalen door de goede jaren van pas geleden of kopen anderen die bedrijven weer op of hebben ze grond met overwaarde?
George
@bio boer
Hier zijn ook enkele grote varkenshouders gestopt laatste 2 jaar. Stallen gesloopt met stoppersregeling. En inderdaad erg grote bedrijven. 1 mag op zijn kavel waar de stallen stonden nu 6 woningen bouwen.
bio boer
@George gelukkig beginnen ze er hier niet aan zomaar huizen bouwen in het buitengebied moet je ook niet willen
+3
George
@bio boer
Er zitten daar nu verder toch geen boeren meer van betekenis en deze man heeft met stoppersregeling meegedaan en de gemeente wilde hem al jaren weg hebben ivm stankoverlast en heeft dit zo kunnen uit onderhandelen. Boer is inmiddels 61 jaar nu en op tijd op de juiste trein die voorbij kwam gesprongen denk ik. Als je goed geld kunt vangen moet je niet afwachten denk ik. Een vrijgezelle maat van me heeft paar jaar terug zijn varkenshouderij bedrijf verkocht aan een collega varkensboer die er nu eigenlijk ook wel weer vanaf wil. Sommige zijn erg kortzichtig maar deze man wil nu met al zijn bedrijven uitgekocht worden voor de stikstof als ze redelijk betalen. En mijn maat heeft een fantastisch leven nu en is blij dat ie overal vanaf is. Doet alleen nog maar wat ie graag doet .
Kars
@George ene bij ons meen 20 bouwkavels of 25. 8/9 miljoen kon ie krijgen.
HansBa
@George mijn buurman heeft ook de stallen gesloopt voor rood voor rood en een andere buur met de regeling erven met kwaliteit. Krijg er 4 nieuwe buren bij.
Greetje
@HansBa Complete dorpjes onstaan hier ook op het platteland.
HansBa
@Greetje toch zie ik liever die grote heren huizen die ze er neer planten dan die oude lege stallen. En de eerste 10 jaar vinden ze het prachtig om naast een boer te wonen.
Kars
@bio boer stoppersregeling. Hebben ze allemaal aan meegedaan. Ken ene persoonlijk. Hij zei dat sommige varkensboeren meer voor sloop kregen van hun enkele jaren oude stal dan dat ie nieuwt gekost heeft.
George
@Kars
Voor oude stallen kreeg je niet zoveel hoor ik , stallen tot 10 jaar werden wel heel goed betaald zoals ik hoor. Maar als je als extra van gemeente nog wat bouwmogelijkheden krijgt is het voor velen toch leuk stoppen.
+6
Vdejong
Mag ik daar 1 aan toevoegen?
Emigreren
Twentsch Land
Veel meningen !

Met geen of weinig hypotheek is je speelveld groot ongeacht je klein of groot bent.

Hypotheek groot betekent meestal geïnvesteerd op 1 doel.....geen of nauwelijks speelveld.
Noorderling
@Twentsch Land
Met hypotheek ook wel, als je maar kunt schakelen, zolang het maar niet vast zit in een stal waar je niks anders mee kan.

Met fosfaat kan ik de helft aflossen en met een veldkavel ruim de andere helft. Ben je volledig eigen baas, komt rente en aflossing vrij te besteden en dan kan er een hele hoop opeens.

Grondprijs stijgt nog, aflossen gaat door. De te verkopen hoek bij plan b of c wordt telkens kleiner dus gaan we maar door.
ntd79
@Twentsch Land ligt eraan wat je uitgangspunt is, denk dat er best veel mensen zijn met geen hypotheek en een heel klein speelveld. Om ergens te komen zul je toch eens je nek moeten uitsteken, of je nu boer bent of als 25 jarige een huis wilt kopen. Maar ze zijn er idd die hun generatie geteerd hebben op wat pa en ma hebben achtergelaten
Twentsch Land
Opzicht is je verhaal goed, ik blijf er bij dat je bij geen of vrijwel geen hypotheek een groot speelveld kunt hebben, dat staat los van teren wat pa en ma hebben achter gelaten ... het vergelijk wat ik aangeef is dat hypotheek groot op 1 doel geen speelveld heeft ..... noordeling geeft er een iets verbreding aan met duidelijkheid, zit het in een stal of grond.....het een is beter te verkopen dan het ander...met andere woorden, het ene zalfje is beter dan het andere zalfje.

@ntd79
+1
ntd79
@Twentsch Land staat los van wat pa en ma hebben achtergelaten? Ik denk dat je speelveld behoorlijk groter is als je in een bedrijf rolt met een aanzienlijke hoeveelheid grond, vee, en jonge gebouwen en dat ook nog voor een groot deel geschonken krijgt, anders gaat het niet tot weinig hypotheek verhaal niet op, dan een achterhaalde zooi met 15 bunder en volledig moet kopen. Noorderling praat nu over hypotheek, en dan kom je met grond beter weg dan een stal. Ga je met noorderling praten over optimalisatie en prestatie en welzijn koeien, dan lijkt het soms speels gemak waarmee er selectieruimtes, routing, optimale afmetingen uit de hoge hoed getoverd kunnen worden. Bij mij is dit echter niet gratis.
+1
pieta
@Twentsch Land Bij Noorderling is de grondprijs verdubbeld. Dat heb ik nog niet meegemaakt. Ik vraag me dan ook af hoe bij hem de som was met een stijging van 1 euro per m2. Als je dan ook nog niet midden in een akkerbouwgebied zit waar je vanalles uit kunt ruilen en je het gewoon met melken moet verdienen.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Als je dan ook nog niet midden in een akkerbouwgebied zit waar je vanalles uit kunt ruilen en je het gewoon met melken moet verdienen.

van het eerste betaal je geen rekeningen.
Grondprijs is hier altijd al hoger geweest dan in weidegebieden rondom, dat moest ook altijd maar opgebracht worden. Wat wel een goede investering is geweest op lange termijn, op korte termijn moet het allemaal maar wel kunnen en lukken.

20 jaar geleden kon je ook verdubbelen vanuit zuid/oost/west nederland naar het noorden, zand of veen verkopen voor lichte klei en nog gratis groeien ook. Veel hebben het gedaan, groot deel heeft die kans ook niet gepakt, zo heeft iedereen wel wat kunnen doen. Hebben bestaande bedrijven ook een concurrentienadeel van, wie het afgelopen 30 jaar enkel met melken verdient hebben valt de helft zo al af.

Als je door wilt boeren heb je niks aan het vermogen wat afgelopen jaren is ontstaan aan productierechten en grond. Een stap en je staat schaakmat, van mij had het niet gehoeven. Mag qua uitgangsituatie niet klagen dus maken we het beste er maar van. Elders kan het ook mooi boeren zijn, overal heb je een beperkende factor.
Dan maar ruilen ipv kopen, zie ik meer win-win situatie in voor iedereen. Doen waar je goed in bent, krijgt er echter ook wel rekeningen voor terug zoals zaaizaad en brandstof. September is een dure en drukke maand.
de Tank
Quote Reactie van @Noorderling:
20 jaar geleden kon je ook verdubbelen vanuit zuid/oost/west nederland naar het noorden, zand of veen verkopen voor lichte klei

Ik ben 27 jaar geleden op zavelgrond gekomen, prijs in het westen(verkocht aan overheid ivm toekomstig natuurgebied) was toen hetzelfde als hier in Groningen, verdubbelen ging toen ook alleen als je naar grond ging met minder mogelijkheden. Prijs lag toen rond de 20.000 euro.
+1
pieta
Quote Reactie van @de Tank:
Prijs lag toen rond de 20.000 euro.

Daar kon mijn vader in 1976 al geen grond meer voor kopen. Mijn vader heeft ook een keer van makelaar een aanbod gehad om te ruilen richting het noorden. Kreeg je een qua stalling ruimere boerderij terug met dubbel zoveel grond.
de Tank
@pieta 1976/77 was dan ook een prijspiek
+3
pieta
@de Tank Kan best zijn maar het enige dal wat ik zelf of van mijn vader weet was er in 2004/2005 bij ons. Toen konden we voor 30 - 35.000 ha kopen. Dat hebben we dan ook gedaan.
de Tank
@pieta prijsontwikkeling grond

(klik om te vergroten)

+1
bio boer
@de Tank rond 2000 hier verdubbeld in grond naar 100ha en kippenstal gebouwd 2002 melkfabriek failliet toen later de bank flink in de nek gehad 😅
pieta
@de Tank Ik ontken de ontwikkeling vd prijs niet. Koop jij momenteel voor het NL-gemiddelde in jouw buurt?
de Tank
@pieta Bedoel je of ik het daarvoor zou kopen of dat de grond hier op gemiddelde van Nl zit?
pieta
Quote Reactie van @de Tank:
dat de grond hier op gemiddelde van Nl zit?

Dit bedoel ik(uiteraard).
+1
de Tank
@pieta Ik zeg ook niet dat jij het ontkent...😬
de Tank
@pieta In die periode achter het net gevist met 25 ha, achteraf te behoudend geboden....
weurding
@pieta 1986 kostte grond hier omgerekend 12 14000 euro, nu zeker 5 keer zoveel
pieta
@weurding In onze regio was ie al eerder duur. Altijd zeer beperkt te koop. Drukke hoek. Kameraad van me is ooit van midden brabant richting zeeland verhuisd. Hectares kon ie voor hetzelfde geld 3* zoveel terug kopen. Mijn vader heeft dat niet gedaan. Economisch was dat toen een goede stap geweest. Grond is daar nu niet zoveel anders van prijs dan waar ik vandaan kom.
weurding
@pieta Klopt, hadden stageloper uit Beltrum, ongeveer midden 80 er jaren, toen was het al 1 ha daar tegen bijna 3 hier
Noorderling
@pieta
1980 hier voor 8000 euro.
uit 95 staat voor 14,5 in de boeken.

Dat is nu gemiddeld maal 10 gegaan.
Dat was leuk verplaatsen destijds, tij keert en die bedrijven worden bij verkoop nu allemaal weer akkerbouw.
de Tank
@Noorderling In 1980 verplaatst? Toen zat de grondprijs in een dip.
+1
Noorderling
@de Tank
Nee, 1973 is men hier neergestreken, nog voor de grote golf verplaatsers aan.
Was aan het begin van de oliecrisis, industrie haakte af, uiteindelijk is het een paar jaar geleden pas een zonnepark geworden...
Grond lag overal, gemeente alles gekocht voor landbouwwaarde en "geëmigreerd" voor hoe het destijds beleefd werd. Wat dat betreft is er wel vooruit geboerd in areaal, verkaveling en grondkwaliteit.

Dip zal mede door de rente zijn gekomen, die ging naar 12%. dat was toen ook wel spannend. Elke aanloop van een crisis brengt wel flinke prijsstijging met zich mee als je dat zo ziet in de grafiek.

Bouw lag in die periode ook helemaal op zijn gat. Kon men ligboxenstallen bouwen voor 1000gulden per box.
Met een op de kop getikte partij bakstenen is alles gebouwd. Dat maakt dat de mestkelder nu nog in goede staat is en muren ook. In de beginperiode van de ligboxenstallen is er ook een hoop misgegaan met kalkzandsteen, houten wanden.
Jannus
@Noorderling ik zou de boeken maar opwaarderen
robbies
@Noorderling wat je eigenlijk zegt is dat je perspectief anno 2023 bepaald wordt door de keuze die je in 1980 gemaakt had moeten hebben? Zo lust ik er ook nog wel een paar. Had in 1980 met de WIR maar een varkensstal gebouwd voor 10.000 varkens. Had je mooi resultaat kunnen draaien tot 1997. Of geiten melken na 2010.
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
moeten hebben? Zo lust ik er ook nog wel een paar. Had in 1980 met de WIR maar een varkensstal gebouwd voor 10.000 varkens. Had je mooi resultaat kunnen draaien tot 1997. Of geiten melken na 2010.

als het zo makkelijk was dat je met 100% geleend geld morgen binnen liep deed iedereen dat ook wel, worden middelen zo duur dat dat plan ook wel weer strand als je in het peleton zit.
Met aflossingstermijnen waar we voor kiezen van 25jaar en soms 40 weet je ook dat je in lengte van dagen strategisch moet denken.

Als ik nu een stal wil bouwen, weet ik ook dat er een miljoen euro verdampt omdat de waarde halveert na ingebruikname, maar bij verkoop van mn bedrijf het de sloopwaarde heeft, omdat grond voor akkerbouw netto meer opbrengt dan ten koste van alles als going concern melkvee te verkopen.
Kon in 2018 ook met fosfaatrechten van 230euro de financiering aflossen en gaan akkerbouwen, het zijn allemaal keuzes die iedereen kan maken, vaak alleen niet terug te draaien en heeft invloed op korte maar de vooral lange termijn.

Meevallers is eenmalig, als je niks doet of slecht boert is het geld zo op. Dan brengt het je uiteindelijk ook niks behalve dat je laks kunt worden. Daarvan zit ook wel een voorbeeld in het noordelijkste puntje van de provincie, hele bedrijf er aan erfpacht en nieuwe machines doorgejaagd. Het kon allemaal niet op, dat kon het blijkbaar dus wel.
Maar het kan ook andersom, genoeg boeren hier ook in de buurt die met minder zijn gestart en meer opgebouwd hebben. Kwamen van pachtgrond, hier eerste kunnen kopen en zo uitgebreid hebben tot soms wel meerdere levensvatbare bedrijven. Technisch en financieel goed boeren komt elke dag naar je toe.
+1
pieta
@Noorderling Je betaalt geen rekeningen van het eerste maar je schrijft hier wel telkens een hoekje veldkavel verkopen om vrij te komen zitten wordt steeds kleiner dus je rekent er wel mee.
+1
hans1980
@ntd79 ja maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst
Nu grond kopen voor 80-90k voor 5-5,5% rente is een molensteen
Groei in koeien gaat 9 vd 10x gepaard met extra voer en mestafzet ook natuurlijk fosfaatrechten en extra inleg rfc alsook grotere sleufsilo's mengwagen silo tank extra arbeid etc etc
Tel alles eerlijk op en wees eerlijk dat laatste liters geld kosten.
Vroeger koste grond 30-40.000 gulden!!! Door lage rentes kon dit meer dan verdubbelen en daar komt ook die gedachte van dat groei zaligmakend is.
Durf de weddenschap aan dat bij 6-7% rente de grondprijzen eerder zakken naar 60k dan stijgen naar 120k
Twentsch Land
Vroeger koste grond 30-40.000 gulden!!!

Dat klopt .... eigelijk net zo duur als nu

En uh .. weet je ook wat toen de rente inflatie melkprijs krachtvoer kosten waren ?

@hans1980
Twentsch Land
Dat klopt .... eigelijk net zo duur als nu

Omgerekend dan

@Twentsch Land
+2
ntd79
@hans1980 maar sommigen verdedigen groei van hun bedrijf, niemand zegt dat je dat ook moet doen. Maar zonder dat ik al te persoonlijk wil worden, je lijkt me wel iemand die overal beren ziet en zich heel erg focust op negatieve berichtgeving, weet niet of je daar direct altijd beter van wordt.
pieta
Quote Reactie van @ntd79:
at je uitgangspunt is, denk dat er best veel mensen zijn met geen hypotheek en een heel klein speelveld.

De meesten zijn toch echt met een flinke hypotheek begonnen. Als die dan afgelost is dan zullen ze heus wel wat speelruimte hebben. Ik hoor vaker verhalen van boeren met een grote hypotheek en weinig speelruimte.
ntd79
@pieta ik trek het hier wat breder dan alleen boeren. Waarom bezit de een op 30 jarige leeftijd een goed huis en moet de ander zweten om de huur te kunnen betalen terwijl. Dat heeft lang niet altijd te maken met een dik loon, minstens, en misschien nog wel vaker met instelling. Maar zoals je zelf al benoemd, er komt een moment dat je je nek een keer moet uitsteken als je wat wilt. Jij hebt meen ik ook een keer een stap gedaan waarin je behoorlijk in de financiering zat. Je had ook kunnen blijven hangen in de 'maar wat als' vragen.
pieta
Quote Reactie van @ntd79:
Waarom bezit de een op 30 jarige leeftijd een goed huis en moet de ander zweten om de huur te kunnen betalen

Uiteraard spelen er meer factoren. Wij hebben de jeugd hier ook buiten de deur werken. Het eerste wat wij ze leren met dat geld is sparen. Helpt allemaal wel niet zoals sommige zeggen maar als ze nou zonder schuld hun studietijd uitkomen en gewend zijn wat te sparen ben je ook eerder toe aan het kopen van een huis.
pieta
@ntd79 Ik zeg ook niet dat je je nek niet een keer uit moet steken om aan de gang te komen. Hebben wij ook gedaan. Maar om er financieel wat van te maken moet je toch vooral geld verdienen met wat je doet.
ntd79
@pieta dat scheelt, want als je tegenwoordig geen geld meer maakt krijg je als boer de kans helemaal niet meer om je ver in de hypotheek te steken.
+1
George
Quote Reactie van @ntd79:
Waarom bezit de een op 30 jarige leeftijd een goed huis en moet de ander zweten om de huur te kunnen betalen terwijl. Dat heeft lang niet altijd te maken met een dik loon, minstens, en misschien nog wel vaker met instelling.

Dat heeft er ook mee te maken waar je wieg heeft gestaan , als je vanuit huis helemaal niks hebt meegekregen en zelfs met studieschulden moet starten dan valt het gewoon niet mee.
+1
ntd79
@George misschien moet een jongere vent soms niet studeren en een vak leren, kun je op je 25 ste al een best kapitaal bij elkaar hebben als je werken wilt.
George
@ntd79
Ach schei toch uit , als je een jaartje of 6 -7 gewerkt hebt heb je nog niet zo'n kapitaal bij elkaar als je ook nog een beetje hebt moeten leven.
ntd79
@George jij misschien niet. Bouwvakker die zijn jonge jaren thuis woont, ook buiten de baas zijn uren wil werken, die kan aardig wat opbouwen.
ntd79
@ntd79 en de eigen toko in eigen uren bouwen...
George
Quote Reactie van @ntd79:
en de eigen toko in eigen uren bouwen...

Toemaar bouwen? Dan zul je eerst een bouwkavel en vergunning moeten hebben , alleen die kosten zijn hier al ongelooflijk hoog.
ntd79
@George het zal bij jullie wel een andere wereld zijn.....
George
Quote Reactie van @ntd79:
het zal bij jullie wel een andere wereld zijn.....

Ja denk het wel . Hier kost een bouwkavel zomaar een paar ton. Als je dan nog een huis moet bouwen is dat voor de meeste twintigers uitzonderingen daargelaten niet te doen.
+1
ntd79
@George ik geef je gelijk dat het de laatste tijd gezien de bouwkosten lastiger wordt. Maar je hebt ze erbij die een 100 uur in de week maken. Als vriendin ook nog even een inkomen draait, is er veel mogelijk. Tuurlijk hebben ze geen heel huis bij elkaar in 7 jaar, maar maakt nogal verschil of jij met het kale gat bij de bank komt of een ton meebrengt.
George
@ntd79 Natuurlijk scheelt dat veel als je goed gespaard hebt , alleen zie ik hier die actieve jeugd die 100 uur per week maken nergens meer , als je nog beuners hebt zijn de veelal 45 plus en ouder. Nu vind ik 100 uur per week ook wel overdreven , dat houdt niemand lang vol.
Bovendien zijn er ook genoeg beroepen waarbij er niks te beunen valt of je moet nog ergens wat anders er langs gaan doen in de horeca of zo. Maar ook zoiets zal lang niet altijd te combineren zijn en sommige mensen werken weliswaar maar 40 uur maar hebben misschien ook wel 10 -15 uur reistijd per week wat ook verloren tijd is om iets anders te doen.
+2
pieta
Quote Reactie van @ntd79:
Maar je hebt ze erbij die een 100 uur in de week maken.

Een keer een week ja. 100 uur in de week is nogal he.
+1
Vdejong
@pieta hou je nog bijna tien uur per dag over
+1
pieta
@Vdejong Dat weet ik wel. Maar de meeste werken alleen 100 uur per week in hun fantasie. Niet in de werkelijkheid. Bij maishakselen/gras en zo heb je van die piekweken.
+2
T60401
@pieta In ambtenaren taal haal ik de 100 uur in de week ook wel hoor. Is maar net wat je onder werken verstaat. Nieuws bij houden (prikkebord) is ook werken.
Noorderling
@pieta
Akkerbouw zo 2maand per jaar, maand poten, maand rooien en dan al het andere werk nog, spuitmachines rijden hier ook geregeld sochtends op tijd en pakken om 9uur savonds een windstille avond mee.

Ander landwerk moet je je kansen ook pakken, blijft er een sorteeropdracht liggen die je in mag halen.

In akkerbouw maken ze langere dagen dan menig melkveehouder.
George
Quote Reactie van @Noorderling:
spuitmachines rijden hier ook geregeld sochtends op tijd en pakken om 9uur savonds een windstille avond mee.

Ja dat kan , maar dat betekend nog niet dat ze die dag 14 uur gewerkt hebben.
+1
Noorderling
@George
wees daar maar niet bang voor, aardappelen selecteren, tarwe oogsten, groenbemester zaaien, loofklappen, met de hak door de uien of opslag aanstippen, onderhoud. Die krijgen hun dagen ook wel gevuld.

Of zoiets structureel goed is, ook voor je resultaten is een tweede. Om zo op jonge leeftijd flink wat op het droge te trekken is niet verkeerd.
Maand in de mais 12uur op 12uur af, kun je in een maand naar huis slepen waar iemand anders misschien een half jaar of jaar over doet met een bijbaan bij de lokale supermarkt.
Maar die jongens met een paar spaarcenten kunnen een huis kopen vandaag de dag met een deel eigen geld, en de rest klaagt maar wat dat ome DUO te weinig betaald.
George
Quote Reactie van @Noorderling:
wees daar maar niet bang voor, aardappelen selecteren, tarwe oogsten, groenbemester zaaien, loofklappen, met de hak door de uien of opslag aanstippen, onderhoud. Die krijgen hun dagen ook wel gevuld.

Jongen daar twijfel ik niet aan , natuurlijk hebben die werk genoeg. Maar niet continu 14 uur per dag , tel etenstijd en koffiepauze eens er af.
George
@pieta
Zelfs dan nog niet , dat houdt je op een gegeven moment niet meer vol.
robbies
@pieta ik kwam laatst nog wat oude urenstaatjes tegen van toen ik half 20 was. Telde 270 overuren in een maand. Was wel een drukke maand toen
+1
George
@robbies Overuren? Dat betekent 9 overuren per dag , ofwel 17 uur per dag . Wat zijn jullie aan het drinken? De verhalen worden steeds sterker hier.
Maar geeft niks ik zal het maar geloven allemaal , anders naaien jullie me toch weer wat anders op.
+2
robbies
@George moet m corrigeren. Waren 248 overuren, waarvan 60 uur dubbel geteld was vanwege zondagwerk (200%) Dus eigenlijk maar 188 feitelijke uren. Maar er zaten ook nog twee vrije dagen in.
+1
pieta
@robbies Heb je nog zat uren gedraaid die maand.
robbies
@pieta werkte daar alleen in de winter. Maakte daar genoeg uren zodat ik in de zomer thuis kon blijven.
+2
Gladiool2010
@George Best sneu dat ze zo hard moe(s)ten werken
Werken is niet erg maar beetje vrije tijd is wel prettig
Er zijn zat Nederlanders die in 40 uur meer verdienen dan een boer in 100 uur
Daarnaast een week of vijf vrij per jaar
Niet zitten te klooien op zon en feestdagen
Wie is er dan slimmer?
+2
George
@Gladiool2010
Het gaat me niet perse over slimmer of weet ik wat en hard werken is mooi , alleen die fantasieverhalen van 100 uur per week gaan er bij mij niet in. Dat kun je wel eens een weekje doen of gedaan hebben ooit maar dat houdt je gewoon niet lang vol. Als je logisch nadenkt ben je er met wat korte reistijd en korte koffiepauze minstens 15 uur van huis af . Dus van 's morgens 6:00 tot 's avonds 21:00. En dat 7 dagen lang. Nou succes ermee. Ik ken er hier geen meer die zo dol tekeer gaan.
Maar sommige kunnen altijd meer en dat mag , ik geef er niks om alleen geloof ik niet alles en is het ook genoeg als ze het zelf geloven. 😀
+1
Twentsch Land
Wie is er dan slimmer?

Dat is de gene die het meeste plezier heeft aan dat wat die doet .... voor sommige is dat 100 uur in de week op hun boerderij bezig zijn.

@Gladiool2010
hans1980
@Gladiool2010 en de vrije zaterdag
de Tank
@Gladiool2010 ik vind vooral mensen sneu die zich met anderen vergelijken. Ook vind ik het sneu als mensen op woensdag al weer naar het weekend uitzien.Als iemand zoveel mogelijk geld per uur verdienen als doel heeft snap ik dat diegene dat slim vind. Ik vind het slim als mensen werk vinden waar ze plezier aan beleven. Het woord werk zit voor veel mensen een negatieve lading aan, niet zo slim aangezien daar nogal wat tijd in gaat zitten.
marcsterreborn
@George jij laat je niet zo snel opnaaien vriend
+1
George
Quote Reactie van @marcsterreborn:
jij laat je niet zo snel opnaaien vriend

Noem me geen vriend want dat ben ik niet.
George
@pieta 100 uur in de week is 7 dagen in de week 14 uur en dan moet je nog een keer eten en koffie drinken en naar huis reizen. Dat betekent dat je meer dan 15 uur per dag weg bent. Dat kan een keer gebeuren , maar nooit langdurig!
Spantenknooier
@George jij zit duidelijk niet in een akkerbouw gebied, 100 uur in de week zal echt niet standaard zijn. Maar tijdens zaai en oogst tijden zit je daar zo aan.
Als je geld wil verdienen en je woont nog thuis en hebt geen kinderen etc. Dan kon je afgelopen jaren echt overal aan het werk als je een beetje handig bent, voor een serieus loon!
Maar als je om 8 uur al op de bank tv ligt te kijken, dan zal alles te duur zijn inderdaad.
George
Quote Reactie van @Spantenknooier:
Maar als je om 8 uur al op de bank tv ligt te kijken, dan zal alles te duur zijn inderdaad.

Ik vind helemaal niks alles te duur man. Ik zeg alleen dat het gelul is dat je langdurig 100 uur per week maakt. Allemaal stoere praatjesmakers. En ja ik zit wel in akkerbouwgebied , sterker nog ik werk ook ooit als ZZPer wat bij loonwerker.
Spantenknooier
@George bedoel met “je” de leeftijd waarover ik daarboven schreef uiteraard
newholland6640
@Spantenknooier

Als 8 uur te vroeg is om op de bank te liggen ben je te laat opgestaan.
hans1980
@pieta lijkt wel op boeren
George
Quote Reactie van @ntd79:
jij misschien niet

Ik? Wat heb ik met mijn bijna 55 jaar er nog mee te maken. Ik kijk naar de jeugd nu. Zoveel bouwvakkers zijn er niet meer en al zeker niet die veel zwart gaan beunen. En als dat wel zo is dan zijn dat soort jongens gevoelig voor dikke auto's en flink stappen of vakantie's en is het geld alsnog op.
de Tank
@George Kan meevallen hoor, mijn zoon heeft tijdens zijn studie,in 4,5 jaar voldoende opgebouwd om ruim de helft van vrijstaande woning in buitengebied aan ev in te brengen door als zzp er te werken.
George
Quote Reactie van @de Tank:
mijn zoon heeft tijdens zijn studie,in 4,5 jaar voldoende opgebouwd om ruim de helft van vrijstaande woning in buitengebied aan ev in te brengen door als zzp er te werken.

Toemaar tijdens zijn studie nog wel in 4,5 jaar de helft van een vrijstaande woning kunnen betalen.
Wat voor werk heeft ie dan gedaan? Hoe oud is je zoon dan?
de Tank
@George 24, in akkerbouw, loonwerk, bouw. Veelal ingezet op machines waar niet iedereen geschikt voor is. Hij weet wat hij waard is en durft te vragen. In coronatijd de schoolbanken niet veel gezien. Maakt tijdens oogst/poten soms weken van 100 uur. Je moet het willen maar dan kun je ook wat bereiken. Woningen kosten hier geen half miljoen en er is nog genoeg aan op te knappen, dat dan wel..
robbies
@de Tank
Quote:
Woningen kosten hier geen half miljoen en er is nog genoeg aan op te knappen, dat dan wel

Dat betaal je hier voor een klushuis.
George
@de Tank
Schoolbanken niet gezien in coronatijd? Wat heeft ie geleerd?
de Tank
@George Geen idee wat en of hij wat geleerd heeft, lessen werden online oa gevolgd tijdens aanfrezen aardappelruggen.
George
@de Tank
Hier gaat poten en aanruggen tegenwoordig in één werkgang. Maar je weet toch wel wat voor opleiding je zoon gedaan heeft en of ie geslaagd is.
+1
Gladiool2010
@George Wanneer je per week 100 uur werkend plezier op je boerderij hebt schieten de kinderen er al snel bij in.
+1
George
@Gladiool2010
Als je vrouw en kinderen hebt wel ja.
Maar van mij mogen ze , ik vind dat werken niet zo leuk dat ik dat 100 uur per week wil doen en de meeste niet dat weet ik zeker! 😀
+1
ntd79
@George dat weet ik niet, als je toch een bepaald doel voor ogen hebt en daar vol voor gaat, heb jij dat nooit die drive gehad om dat te bereiken? Iedereen zijn ding, de een wil op een comfortabele manier en zo min mogelijk gedoe door het leven fietsen en een ander wordt gillend gek als er geen uitdaging meer is, die mensen werken meestal voor plezier. Waarom zou je heel snel een marathon willen lopen? Er zijn toch auto's....
George
Quote Reactie van @Gladiool2010:
schieten de kinderen er al snel bij in.

Volgens mij heb je dan amper tijd om die te maken . 😀
Gladiool2010
@George Naast 100 uur werken is er altijd een gaatje te prikken in mijn agenda
+3
George
Quote Reactie van @Gladiool2010:
gaatje te prikken

Als je alleen die momenten tijd hebt loopt dat gaatje misschien wel weg om ergens anders te laten prikken.
+1
hans1980
@George 🤣🤣
+1
pieta
@George Ik hoorde er net een zeggen dat ie na 15 uur werkt onder de douche gaat. Onder de douche kun je ook multitasken. 😁 Voor wie van efficiënt houdt.
+1
newholland6640
@George

Ben het wel grotendeels met je eens, op de vrachtauto ook dagen gemaakt van 15 uur, maar als je dan nog half uurtje naar huis moet en moet eten en douchen is de nacht niet zo lang.
+1
George
@newholland6640
Dan heb je toch geen leven. En het is een kapotmakerij.
+1
robbies
@George ik heb dat nooit als kapotmakerij ervaren. We werkten met jonge gasten, zelfs een paar van mijn vriendengroep. Het was soms kneiterdruk, maar hadden ook weleens een vrije dag. Zaten veel in het buitenland, zagen nog weleens wat. In 2006 waren we in Turijn toen het Olympische Spelen waren. Konden we kaartjes kopen voor de finale 1.000m schaatsen voor vrouwen. Zit je toch mooi op de tribune bij een gouden medaillewedstrijd. Kwartfinale Champions League AC Milan - Inter Milan waren we ook. Maar 't was ooit ook 15u werken op locatie en dan nog een paar uurtjes naar huis rijden. Niet altijd verantwoord, maar je helpt elkaar er dan ff doorheen met slap ouwehoeren en veel koffie.

Nu hoeft het voor mij niet meer, en het werk vond ik ook niet zo leuk meer op t laatste, maar ik had me geen betere job kunnen wensen na mijn schooltijd. En heb er nog groot rijbewijs en een stuk van mijn huis aan overgehouden.
+2
newholland6640
@George

Nee heb dat ook maar 2 jaar gedaan. Was er toen ook wel klaar mee. Overigens ook vaak wel van genoten hoor. Geeft soms wel een bepaalde kick.
de Tank
@George Bedoelde je dat, ik dacht dat je je afvroeg of hij wel wat geleerd had zonder in de schoolbanken te zitten 😬 Akkerbouw, Dronten, slagen gaat dit jaar gebeuren ga ik van uit.
George
@de Tank
Met zijn 24 ste een oude leerling of niet?
de Tank
@George Eerst 1,5 jaar andere studie gedaan die niet bleek te passen. Hij is er nu ook wel klaar mee 😬
+1
ntd79
@de Tank precies wat ik bedoel. In dit deel van de wereld vrij normaal. Rij hier de nieuwbouw van een dorp maar eens op. Zijn nog vaak jonge jongens die daar even wat hebben staan. En dan kun je wel zeggen dat het niet zo is, maar het staat er. Een verschil, dat zijn jongens die in de meest gunstige tijd van hun leven uren maken.
+1
weurding
@ntd79 eerlijk? Er zijn ook veel van die jongens die echt wel een kruiwagen hadden, niet alle, maar toch...
ntd79
@weurding ken er zat zonder kruiwagen, maar oké, de komende generatie zal dat veel minder zijn. Maar tot halverwege de jaren 90 had je nog echt die jongens die naar de lts gingen, leren voor timmerman of metselaar, pa vaak ook in die wereld. Elk vrij uur in de bouw vanaf een jaar of 16, vanaf 18 vol aan het werk, bij pa en ma de poten onder tafel tot een jaar of 27, was toen nog normaal. Geloof maar dat die wat te besteden hadden.
+1
weurding
@ntd79 zeg ook niet alle, maar ken er ook wel mèt kruiwagen, halverwege jaren 90 is ook bijna 30 jaar terug he😉
ntd79
@weurding oké, maar de mogelijkheden liggen er nog steeds. Ik zeg niet dat er wat mis is met doorstuderen tot ver in je 20ste, maar het heeft gewoon een keerzijde....
George
Quote Reactie van @ntd79:
doorstuderen tot ver in je 20ste, maar het heeft gewoon een keerzijde....

De keerzijde is dat ze later gaan werken en wat moeten inhalen wat uiteindelijk ook makkelijk lukt omdat ze veel meer verdienen met minder uren werken.
+1
ntd79
@George zeker, en het wordt verschrikkelijk druk tijd dat dat eens veranderd, willen we niet al het productiewerk over 10 jaar door buitenlanders laten doen.
George
@ntd79
Dat gebeurd nu al.
+1
ntd79
@George er zijn hier gelukkig nog bouwbedrijven die met Nederlandse jongens werken. Maar het wordt wel steeds lastiger. Maar eigenlijk vind ik het gewoon gekkenwerk dat bijvoorbeeld een melker van een agrarisch uitzendbureau nog niet de helft krijgt van wat ie mij kost. Hij is uiteindelijk degene die er in de morgen staat.
weurding
@ntd79 de grotere projecten zie je toch veel buitenlanders aan het werk, niks mis mee, hetzelfde geldt ook wel voor lassers, maar beter hier gelast door een buitenlander dan het werk naar het buitenland verplaatsen
weurding
@ntd79 quote:
Maar eigenlijk vind ik het gewoon gekkenwerk dat bijvoorbeeld een melker van een agrarisch uitzendbureau nog niet de helft krijgt van wat ie mij kost

Neem eens een monteur voor een melkrobot🙈
+1
ntd79
Quote Reactie van @weurding:
melkrobot
Neem eens een monteur voor een melkrobot

Geen idee, wij hebben Lely robots😜
George
Quote Reactie van @ntd79:
agrarisch uitzendbureau nog niet de helft krijgt van wat ie mij kost. Hij is uiteindelijk degene die er in de morgen staat.

Dat klopt , van mij mogen mensen die flink met hun handen kunnen werken ook niet veel minder te verdienen dan iemand die gestudeerd heeft. Beide hebben elkaar nodig , degene op kantoor en de werkers die uitvoeren.
de Tank
@ntd79 Ik mag hopen dat dat snel veranderd, ze verdienen niet meer omdat ze meer waard zijn.
+1
George
@weurding
Dat was een compleet andere generatie dan nu. Dat is eerder de generatie van onszelf. Toen pakten de meeste veel harder aan dan tegenwoordig. Ik ken hier niet veel beuners meer en degene die het nog doen zijn van dezelfde leeftijd of nog ouder.
pieta
@George Je vat de kern samen. En ze hebben moeten leven. Sommige kunnen enkel leven met nieuwe auto's, verre reizen en al wat veel geld kost. Sommige kunnen wat anders. Ik weet wel dat ik mooi wat centen overhield toen ik net buiten de deur ging werken. Kostgeld hoefde ik niet te betalen, studieschuld had ik niet.
+1
George
Quote Reactie van @ntd79:
Maar ze zijn er idd die hun generatie geteerd hebben op wat pa en ma hebben achtergelaten

Dat lijkt me knap dat je daar 30-40 jaar op kunt teren zonder zelf iets te presteren. Of je moet na die tijd bijna alles verkocht hebben , telkens een hoek grond weg.
ntd79
@George gewoon zorgen dat je er een inkomen uit haald, en doe eens gek, een keer in de acht jaar een nieuwe trekker, maaier, schudder en hark, en de jaren 60 keuken van pa en ma hun trouwen vervangen. Zijn er zat die zo hun ondernemerschap hebben ingevuld.
+1
George
Quote Reactie van @ntd79:
Zijn er zat die zo hun ondernemerschap hebben ingevuld.

Tja als ze dat hebben gekund en altijd een inkomen hebben gehaald en geen schulden hebben dan is het toch prima. Wat is daar mis mee?
ntd79
@George helemaal niks, maar dan kun je ook niet vertellen wat er wel en niet kan....
George
@ntd79
Wie verteld er hier dan wat wel of niet kan?
ntd79
@George nou, volgens mij zijn we daarover aan het discuseren....
+1
hans1980
@George dat zou ieders doel moeten zijn
jan 10
Altijd groeien ,maakt niet uit waarin als je er maar lol in hebt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melken en rendement geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
148
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN