Hoogleraar: crisis waterkwaliteit veel groter dan die van stikstof

De stilstand rond de waterkwaliteit in Nederland kan een crisis opleveren die tien keer groter is dan de huidige stikstofcrisis. Dat zegt hoogleraa...

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Reacties

+11
Nevergiveup
Het kan best lokaal zo zijn , maar wat doen we met die riool overstorten en van die plassen vol met ganzen en groen water dan ?

Daarnaast is de landbouw nu al geofferd zonder derogatie , buffer stroken en nog vele andere beperkende zaken, terwijl uit veel metingen (hier op de klei) blijkt dat het water hier in de sloten schoner is als dat het er bij Lobith binnenkomt !

Of krijgen we gewoon bij voorbaat overal de schuld van zonder onderbouwing ....
bio boer
@Nevergiveup kunnen ze bij riool overstorten geen grote foliebassin maken kunnen ze dat later rustig terug pompen in het riool ook regen water wat ze tegen woordig apart afvoeren is dat wel schoongenoeg al het vuil van straat en op daken mensen gooien ook wel eens vies water in de straat kolk of wassen de auto op straat spoelt dan wel zo het oppervlakte water in

En wat loost de industrie allemaal aan water daar kan nog wel kritisch na gekeken worden
cjw73
@bio boer hier in het dorp hebben ze een put gemaakt jaren geleden, 300 m3 waar de overstort in uitloopt en soms loopt die zelfs nog over.
bio boer
@cjw73 300 m3 is ook niet zo veel dacht eerder aan 3000 m3 1 ha 30 mm is 3000 m3
Nevergiveup
@bio boer 30mm / m 2 = 30 liter

30 x 10.000 m2 = 300.000 liter = 300 m3
+2
Jan-T
Quote Reactie van @cjw73:
hier in het dorp hebben ze een put gemaakt jaren geleden

Dat noemen ze een bergbezink bassin met een pomp er in die het na de hoosbui weer terug in het rioolstelsel pomp waarna het gecontroleerd naar een RWZI / AWZI gaat en daar word schoon gemaakt waarnaar het effluent word geloosd op een kanaal.

Ze moeten er nog veel meer bouwen maar kost zoweer 750.000,- per stuk
cjw73
@Jan-T klopt helemaal Jan. Is er gemaakt omdat het ouwe deel van het dorp lager ligt dan er omheen en bij een hoosbui stonden alle straten blank. Probleem is een stukje verschoven maar nog steeds aanwezig.
+1
Kars
@bio boer de industrie loosde ook gewoon gen X kanker verwekkend. Met vergunning nog wel! En jij moet is je bufferstrook bemesten!
Beerput nederland is kijken op youtube.
Ook de overheid die zwaar verontreinigt slib uit haven van antwerpen hier in open plassen dumpt ter verondieping en natuurherstel.
Vond keer mooi bij nieuwsuur, verslaggever had gemalen plastic stukken in zijn hand. Hij tegen boswachter van natuurmonumenten, wat zou jij vinden als dit in de natuur zou komen??
Boswachter, ja dat kan niet, dat is milieuvervuiling.
Verslaggever, maar dit hebben jullie over jullie eigen paden uitgestrooid....
+2
BertK
Eerder is hier al geconstateerd dat heel Nederland als kwetsbaar gebied is aangewezen, ten onrechte doen we of het overal natuur is. Begin eens met de werkelijkheid !
Nevergiveup
@BertK Water hoort eigenlijk overal schoon te zijn ook al is het geen natuur lijkt mij.

Maar zoals Bio Boer hierboven ook schrijft , de Industrie is een grote vervuiler en word ook gewoon gedoogd zoals Chemours waar ik ooit met een boeren actie bij was, onderandere kankerverwekkend Pfas mag lozen.

Kijk eens naar Tata daar in dat duingebied lekker schoon daar😷
+2
bio boer
@Nevergiveup tegen woordig zijn ze best gefocust op erf afspoeling in verhouding is dat in verhouding met de oppervlakte land niet veel in de steden is zeg maar 80% van oppervlakte verhard als dat beetje vervuild is heeft dat veel invloed om het zo grote oppervlakte is
Als er 1 koe in de sloot scheit of allemaal dat maakt nog al verschil
Nevergiveup
@bio boer zeker die afspoeling in de bebouwde kom is al een groot punt.

Een koe die eens een x in de sloot schijt is ook niet echt een vervuiling vind ik , dat is voedsel voor wat in het water leeft , en dat schijt zelf ook in het water. Het gaat vind ik meer om allerlei niet natuurlijke stoffen
+1
bio boer
@Nevergiveup onze erf afspoeling is hoofzakelijk biologisch materiaal op meschien paar drupjes olie van de machines en wat banden slijtage na
Jannus
Quote Reactie van @Nevergiveup:
Water hoort eigenlijk overal schoon te zijn ook al is het geen natuur lijkt mij.

Mee eens echter zet na afschaffing derogatie vraagtekens bij het toevoegen van water aan mestaanwending omdat het verdunnen ook nadelige kanten heeft
+19
John Spithoven
Ik heb het artikel gelezen. Er staat niets in, geen norm verwijzingen anders dan een politiek geframed artikel met de waarschuwing als u op BBB stemt dan vergaat de wereld.........

En omdat de hoogleraar, die zich niet met politiek maar met wetenschap bezig moet houden, geen feitelijkheden meldt, zal ik ze maar weer geven. Mbt tot de Brusselse normstelling haalt Nederland voor 86% de norm van 50 mg nitraat in het grondwater en voor 98 % de norm van 11,3 mg stikstof in oppervlakte water. Overige gevonden stoffen zijn hoofdzakelijk niet landbouw gerelateerd ( behalve enkele stoffen uit gewasbeschermingsmiddelen van specifieke teelten) Daar vinden wel forse normoverschrijdingen plaats.

En voor eutrofiering heeft Brussel alleen een monitoringsverplichting aan de lidstaten opgelegd. Daar in tegen hebben waterschappen zelf onder invloed van politieke keuzes normen gesteld. Verschillend per waterschap varieren die normen tussen de 1,8 en 2,4 mg per liter oppervlakte water voor stikstof en 0,22 mg per liter voor fosfor. In de meststoffenwet staan er voor bovenstaande stoffen in specifieke wateren normen, 11,3 mg N (artikel 9 msw)

STAF en Stikstofclaim zitten hier boven op !!!!
+1
Nevergiveup
@John Spithoven Pak ze John ✔️
+2
Schuilenberg
@John Spithoven
Top ,was me ook al opgevallen
Artikel alleen om BBB te framen
+1
de Tank
Quote Reactie van @John Spithoven:
Er staat niets in, geen norm verwijzingen anders dan een politiek geframed artikel met de waarschuwing als u op BBB stemt dan vergaat de wereld.........

Ligt er duimendik bovenop, helaas niet voor de hele bevolking. Crisis 10 x groter.... hoogleraar zonder respect voor feiten, triest.
Gladiool2010
@John Spithoven mogen waterschappen strengere eisen stellen dan artikel 9?
+2
John Spithoven
@Gladiool2010 Dat gaan we uittesten, als je daarmee begrijpt wat ik bedoel.
+1
hans-hans
Wij worden best vaak schuldig verklaard voor……….
En als je vervolgens de onderbouwing wil zien ??
Tis volgens mij smaad
Met tjeerd ook aldoor vinger wijzen naar ons terwijl we de rapporten van alles niet eens mogen zien ?
Hiervoor mag je wel demonstreren denk ik want het is onrecht
bio boer
We staan er het slechte voor op chemische stoffen in het water daar voor moeten ze niet bij de landbouw zijn de n en p narmen zitten we al bijna op de norm
demelkboer
De inflatie is erg hoog , vooral de inflatie van het woord crisis.....
+1
overstekend wild
Kwestie van de norm aan passen probleem opgelost. Nog nooit een duidelijke onderbouwing gezien waar de normen op gebaseerd zijn
arie.j
Hier komt in het westen het verziltingsprobleem opzetten
In Zeeland en de verdere kuststrook hebben ze daar nog meer last van
En het is een probleem dat steeds toeneemt, hoewel natuurllijk alleenn ee deel van Nederland last heeft
Maar daar kon die hoogleraar de aandacht beter wat meer op vestigen
De rest valt hier mee
waterschaprivierenland.nl/verzilting-in-oppervlakt…
GJKlaassen
Een man met een links luchtje die héél toevallig voor de verkiezingen op duikt om daarna weer te worden vergeten.
+1
MBMB
Wij staan vol achter St Claim en Agrifacts om alles te doen wat mogelijk is. Welke EXTRA normen zijn NU weer gesteld om ervoor te zorgen dat we VOORAL een probleem hebben? Welke keuze maken de waterschappen en welke gevolgen heeft dit. Hoe zit het met de lozingen uit de RWZI's waarvan bekend is dat de stikstofnorm te hoog ligt en die met maatregelen in de RWZI verlaagd kan worden. Hoe zit het met inlaten van gebiedsvreemd water met hogere waardes? Hoe zit het met de gebiedseigen nutriënten waardoor de politieke normen toch niet gehaald zullen worden. Hoe zit het met talloze industriële lozingen, wel vergund maar toch vervuilend? De KOE zal het wel weer gedaan hebben. KWR is een wapen in de hetze tegen de landbouw, net als de KDW's. Willen we invloed in de steeds meer politieke waterschappen? Alle stemmen naar de BBB zodat ze een krachtige fractie worden die een bestuurder kan leveren. 15 maart is de dag!
Gladiool2010
@MBMB Kaarten is leuk
Pokeren riskant
Nakaarten is zinloos

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , stikstof , stikstofcrisis , bbb en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0