Vergunningen mogelijk op losse schroeven na besluit Brabant - LTO

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat provincie Noord-Brabant voorlopig geen vergunningen verleent aan projecten die leiden tot extra stikstofuitstoot bij Natura2000-gebieden. De provincie heeft dit besluit genomen naar aanleiding van uitgevoerde zogenaamde ‘Natuurdoelanalyses’, op grond waarvan geconcludeerd wordt dat de natuur in deze gebieden sinds 2015 is verslechterd. LTO Nederland stelt vragen bij de uitgevoerde analyses en vindt het zeer zorgelijk dat de vergunningverlening op slot is gezet.

Allereerst omdat de totstandkoming van de natuurdoelanalyse onduidelijk en oncontroleerbaar is. Provincies voeren deze analyses veelal niet uit door middel van veldbezoeken, maar op basis van rapporten, die niet openbaar worden gemaakt. We weten dat de natuurdoelanalyses regelmatig gebaseerd zijn op rapporten die sterk verouderd zijn of, bijvoorbeeld, maar op een deel van een natuurgebied betrekking hebben. Trienke Elshof, portefeuillehouder Platteland en Omgeving bij LTO Nederland: “Provincies gaan nu de natuurdoelanalyse gebruiken voor vergaande wijzigingen in het provinciale beleid, zoals nu het geval is in Noord-Brabant, waar het de vergunningverlening en daarmee elke ontwikkeling op slot zet, ook als dat leidt tot een meer duurzame bedrijfsvoering. En dat dus op basis van een bureaustudie, die niet eens openbaar wordt gemaakt…”.

Trienke Elshof: “Het lijkt erop dat de overheid in de analyse een zeer rigide vorm van beoordelen toepast. Het is het ‘one out, all out-principe’. Als de trend van een habitattype niet bekend is, of als bij één habitattype het behoud niet verzekerd is, zal de natuurdoelanalyse voor het gehele natuurgebied negatief beoordeeld worden. Als dat, zoals in Brabant, vervolgens kan leiden tot het stopzetten van vergunningverlening, blijft er weinig perspectief voor ontwikkeling over. Daarnaast stopt het de mogelijkheid voor de sector om verder te verduurzamen, en zullen ook PAS-melders niet gelegaliseerd kunnen worden”.

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's onduidelijk , natuurgebied , platteland , brabant , overheid , bedrijfsvoering , stikstofuitstoot , pas-melders , vergunningverlening en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
656