FrieslandCampina diep door het stof in zaak PlanetProof-melk

Zie boerderij

Deel dit topic

Reacties

ross
FrieslandCampina moet diep door het stof in een zaak van twaalf Twentse melkveehouders tegen de zuivelcoöperatie over PlanetProof-melk.

De rechtbank Midden-Nederland noemt het onaanvaardbaar dat de coöperatie in 2021 stopte met de betaling van een opslag van € 2 per 100 kilo PlanetProof-melk. De coöperatie moet de toeslag met terugwerkende kracht betalen en ook de huidige levering van de melk valt onder de PlanetProof-opslag, oordeelt de rechter.

In februari 2021 liet FrieslandCampina aan 33 Twentse boeren weten dat ze geen opslag meer kregen voor hun PlanetProof-melk. Sinds 13 maart 2021 is de opslag ook daadwerkelijk beëindigd.

FrieslandCampina begon in 2018 met de productie met het keurmerk On the way to PlanetProof. Als melk volgens bepaalde duurzaamheidseisen was geproduceerd, mocht het keurmerk PlanetProof erop. Daarbij werd gekeken naar schonere lucht, vruchtbare bodem, goede waterkwaliteit en dierenwelzijn. FrieslandCampina wierf onder de eigen leden aanbieders voor de PlanetProof-melk. Daarvoor werd een aanvullende overeenkomst opgesteld met de betrokken melkveehouders.

Meer melk dan markt
In februari 2021 besloot de coöperatie die overeenkomst met de 33 boeren op te zeggen. Er waren inmiddels meer dan 700 melkveebedrijven die PlanetProof leverden, met meer PlanetProof-melk dan FrieslandCampina in de markt kon wegzetten. Een aantal bedrijven kreeg te horen dat zij niet langer aan het keurmerk konden deelnemen “op basis van logistieke overwegingen”.

De twaalf boeren die nu bij de rechter gelijk hebben gekregen, berekenden dat zij door de beslissing van FrieslandCampina alleen in 2021 gezamenlijk in totaal meer dan € 180.000 aan inkomsten misliepen. De bedragen variëren van ruim € 6000 tot meer dan € 20.000 per bedrijf.

Lees ook dit interview uit 2021: Alfons uit het Broek: “Plotseling ‘weggeknipt’ uit PlanetProof-systeem”​​​​​​​
Pijn verdelen over alle melkveehouders
De rechter stelt nu dat FrieslandCampina de tegenvallende afzet niet op een kleine groep had mogen afwentelen. De coöperatie “had de pijn kunnen en moeten verdelen over de ruim 700 melkveehouders (….)”, aldus het vonnis. De rechter vindt dat de coöperatie in redelijkheid niet tot het besluit had kunnen komen.

De rechter zegt dat de veehouders alsnog recht hebben op de opslag, ook over de jaren na 2021, inclusief de wettelijke handelsrente. De situatie is eigenlijk zo dat de PlanetProof-toeslag voor de betrokken boeren altijd is blijven gelden en nog steeds geldt. Dat betekent voor FrieslandCampina een aderlating van enkele tonnen, schat advocaat Jurgen Braspenning.

De coöperatie draait ook op voor de kosten van de advocaten Jurgen Braspenning en Cecile Hoitink van Linssen cs advocaten in Tilburg, die voor de boeren pleitten.

Uitspraak geldt niet voor alle getroffen boeren
De uitspraak geldt niet rechtstreeks voor andere boeren die in 2021 uit de PlanetProof-melkstroom werden gezet. Hoitink en Braspenning zeggen dat het in de coöperatieve gedachte zou passen als het bedrijf alle 33 boeren tegemoet zou komen met wie de afspraak destijds tussentijds werd opgezegd.

FrieslandCampina kan tegen het vonnis in beroep gaan. Het bedrijf heeft nog niet gereageerd op de uitspraak.
Gladiool2010
Diep door het stof?
Denk het niet
Gewoon boerenmelkgeld waarmee de schade betaald wordt
Gladiool2010
@Gladiool2010 Je hebt ambitie N je hebt ambitie die door boeren betaald wordt.
p-plus.nl/resources/magazinefiles/…

(klik om te vergroten)

En wat is het antwoord?
Betaald de retail?
Waarom staat er geen duidelijke ja?
Omdat het gewoon herverdeling van melkgeld is. Ze vertikken het toe te geven en de ledenraad heeft niet het lef om de top op te schonen en ons te verlossen van de Rfc-doctrine

(klik om te vergroten)

We gaan samenwerken met de boswachter. Wel een Rfc kopstuk met een goede visie. Het is bijna zover nu ze NM hebben binnengehaald
bio boer
@Gladiool2010 is de retail geen stabiele afnemer wereld markt geeft ook risicos de fabrieken bieden toch bij elkaar op met duurzaamheid
jan w
Dan is de kans nu ook groot dat er nog meer rechtzaken gaan komen tegen RFC . Zijn bij wel meerdere partijen waar ze de afspraken niet na zijn gekomen.
bio boer
@jan w je hebt wel kans dat je er telaat mee aan komt zetten als je er nooit bezwaar hebt getekend en nu paar jaar later rechtzaak begint sta je meestal niet zo sterk
+2
Frankdeober
Heel terecht dat de boeren hebben gewonnen! Het is toch van den zotte dat hier een rechtzaak voor nodig is. Dit is vaak aangegeven op de vergaderigen. Hiermee geeft opnieuw de arrogantie van FrieslandCampina aan. Je mag melk leveren en voor de rest moet je je mond houden.
+1
sorry
Nu wordt het zeker niet door de markt betaald
GJ Bosch
RFC heeft eind januari ook een rechtszaak verloren, die ging over het opleggen van een "melkstop", omdat het erf niet ordelijk zou zijn

uitspraken.rechtspraak.nl/…
kanniewaarzijn
@GJ Bosch Opgelegde regels worden verkocht als "overeengekomen voorschriften"
+1
ross
@GJ Bosch kost ze weer een bak met geld

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stof , frieslandcampina en boerderij geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0