Planbureau: kabinet komt niet in de buurt van stikstofdoel landbouw

Het kabinet haalt het doel om in 2030 de stikstofuitstoot rond natuurgebieden drastisch te verminderen bij lange na niet. Dat blijkt uit een nieuwe tweejaarlijkse raming van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Volgens berekeningen van het PBL blijft de uitstoot van ammoniak - voor het grootste deel afkomstig van de landbouw - veel te hoog.

In het dinsdag gepubliceerde rapport heeft het planbureau alle plannen meegenomen die zijn aangekondigd vóór 1 mei 2022, als deze duidelijk genoeg waren om door te rekenen. De nieuwste plannen van het kabinet ontbreken dus nog.

Het kabinet heeft als doel gesteld dat in 2030 74 procent van de Natura 2000-gebieden onder de kritische depositiewaarde (KDW) moet zijn gebracht. De KDW is de grens waarboven het risico bestaat dat de kwaliteit van een habitat significant wordt aangetast door stikstofneerslag. In 2019 oordeelde de Raad van State al dat de stikstofaanpak niet voldeed aan natuurbeschermingsregels in de Europese richtlijn. Drie jaar na dit besluit stootte de landbouw dus nog steeds te veel stikstof uit.

Het PBL ziet dat de landbouw in de komende zeven jaar de ammoniakuitstoot nog zeker met 18 tot 33 kiloton extra moet verlagen om de doelstelling van het kabinet te halen. De ammoniakuitstoot staat nu op 81 tot 96 kiloton, terwijl dat in 2030 maximaal 63 ton mag zijn. Het kabinet hoopt dat het aangekondigde Nationaal Programma Landelijk Gebied dit gat overbrugt, maar deze plannen waren voor het PBL nog niet concreet genoeg om door te rekenen.

Uit het rapport komt naar voren dat de kans groot is dat de industrie en de mobiliteitssector met het voorgenomen beleid de stikstofdoelen wel halen. Deze sectoren zijn voor het merendeel verantwoordelijk voor de uitstoot van stikstofoxiden. De binnenvaart stoot wel nog te veel stikstofoxiden uit. Bovendien is de zeescheepvaart de belangrijkste bron van stikstofoxiden, maar deze sector telt niet mee voor de Europese emissiedoelen.

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , stikstof , ammoniak , uitstoot , natuurgebieden , ammoniakuitstoot , binnenvaart , stikstofuitstoot , stikstofaanpak en zeven geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0