Minder melk produceren loont niet

Door het hoge aandeel vaste kosten levert het produceren van minder melk de Nederlandse melkveehouder niet veel op.

Dat zegt Countus-bedrijfsadviseur Lambert Schuldink naar aanleiding van een bijeenkomst van de Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs.
Veehouders besparen hiermee alleen op de variabele kosten en die zijn relatief laag, aldus Schuldink. Een vertegenwoordiger van de Rabobank sprak tijdens deze bijeenkomst zijn verbazing uit dat er in de melkveesector traag is gereageerd op de lage melkprijs van de afgelopen tijd. Volgens Schuldink zouden veehouders sneller kunnen anticiperen op een lage melkprijs als ze een deel van hun vaste kosten om weten te buigen naar variabele kosten.

Als voorbeeld geeft hij het zelf voeren van de koeien met behulp van een voermengwagen tegenover het uitbesteden van dit werk aan een loonwerker die vaak per koe wordt betaald. Ook is een verdere intensivering, meer liters per hectare, van de bedrijfsvoering volgens hem een optie. "Een langdurige financiële verplichting aangaan door grond bij te kopen versus de aankoop van voer en mestafzet", aldus Schuldink.

Maar naast die opties zijn er volgens de bedrijfsadviseur meer mogelijkheden waarmee veehouders zich kunnen voorbereiden op de periode na de afschaffing van de quotering. "Melkveehouders kunnen overwegen een financiële buffer aan te leggen. Maar hier moeten ze wel de financiële ruimte voor hebben. Ook blijft verbreding van het bedrijf een goede optie. Ook hiermee kunnen veehouder hun risico’s spreiden." Gewoon doormelken, ook in tijden van een lage melkprijs, is in de huidige situatie volgens Schuldink nog steeds een goed advies.

Bron: Agrarisch Dagblad

Deel dit topic

Reacties

anonymous_8
Je sluit je ogen voor de realiteit grizzly. Het verhaal van Bertus Stormink in Veeteelt zat juist heel degelijk in elkaar. Hij geeft ook niet af op de melkstal zoals jij suggereert.
De vergelijking trekker en paard van Stormink is wel een hele goede om aan te geven dat ontwikkelingen doorgaan. En dat een grote investering goed kan uitpakken.
anonymous_8
Als jij echt denkt dat die eerste 30 % goedkoop vol te melken zijn, moet je de andere 70 % eens verkopen. Dan kom je er exact achter wat die eerste 30 % liters jou kosten.
Coen
diesel Schreef:
-------------------------------------------------------
Gewoon doormelken, ook in tijden van een lage melkprijs, is in de huidige situatie volgens Schuldink nog steeds een goed advies.
Bron: Agrarisch Dagblad

Als "een kip zonder kop doormelken" gedurende een periode met een lage melkprijs hoe kun je dat als adviseur toch adviseren
Het verlies kun je sterk beperken door bewust minder te gaan melken omdat op elke geproduceerde liter melk een fors verlies wordt geleden, afgelopen voorjaar waren de verkoopprijzen van vee bovendien nog redelijk aan de prijs, nu is het echt een drama
Mijn advies: niet luisteren maar dit soort broodetende profeten
Coen
de kosten zijn zo wie zo hoger; je kunt melkquotum al verleasen voor > 20 cent, daar komen dan de andere variabele kosten nog bij
Wimsumar
Beste Roym: Die kostprijsvergelijking tussen twee robots en een nieuwe melkstal is toch niet zo moeilijk in het voordeel van de robot uit te laten vallen: Zet de afschrijving op twintig jaar voor de robotvariant. Desnoods de ''melkstalvariant''doorrekenen met een betaalde melker.
kaas
het licht er aan hoe je rekend kwa vaste kosten zijn de laatste liters goed koop ,maar bij mestafzet en ruwvoeraankoop
zijn ze duur je moet zo goedkoop mogelijk je kwotum volmelken en er niet over heen melken
anonymous_78
je kan wel op arbeid besparen , maar de vaste kosten gaan flink omhoog , en mijn uren kan ik bij niemand in rekening brengen dus zal in mijn geval alleen de winst dalen .
anonymous_78
bij mij zijn het de eerste 30% die het goedkoopste zijn , koeien in de wei ,weinig krachtvoer mest brengen ze zelf weg en ik hoef voor die maanden niet te kuilen .
anonymous_78
vaste kosten zoals rente en aflossing zijn per maand ongeveer gelijk ,variabelekosten varieren nogal per maand .
Jan S
😀
anonymous_107
Zolang de leasemelk 20 cent+ doet is dit een flauwekulverhaal.
Veel boeren hebben als een gek doorgemolken, ook op advies van, om zoveel mogelijk melkgeld binnen te halen, Gevolg:leaseprijzen zoals ze nu zijn.
Geweldig advies als je er niet naar luistert.
anonymous_107
Als je je laatste 30% van je quotum voor minder dan 10-12 cent kosten vol kan melken heeft ie gelijk.
anonymous_107
zeg ik
anonymous_107
Maar daar heb je dan wel boeren bij nodig die dat niet doorhebben.
frank b
Daar begint meestal de ellende. Beetje mest hier, beetje voer daar. Van een beetje wordt het steeds meer totdat men erachter komt dat vele beetjes ook aardig in de papieren lopen.
Coen
ik snap de strategie van veel collega's ook niet:
* quotumkosten moet je bezien als variabele kosten, dan snap ik niet dat met name de melkveehouders die mestafzetkosten + ruwvoeraankoopkosten in hun kostprijs hebben de afgelopen zomer zo hard hebben gemolken en ook nu nog zo hard melken
* een gemakkelijke rekensom leert dan dat de kostprijs van die laatste liters melk ruimschoots boven de 40 eurocent per kg melk liggen terwijl de opbrengstprijs dit jaar rondom de 27 eurocent zal komen te liggen
anonymous_322
Countus leutert maar wat raak om aandacht in de media te krijgen. Laatst in Veeteelt; Bertus Stormink van Countus: "Ik ben fan van robot melken. Het gaat erom zoveel mogelijk melk te produceren met zo min mogelijk arbeid. Dat is doelmatig. Een melkrobot leidt bovendien tot arbeidsverlichting ... De overgang van het paard naar de trekker kostte ook extra geld, maar de paarden zijn wel verdwenen.”

Countus maakt de fout per definitie uit te gaan van een arbeidsbesparing als iemand kiest voor robot melken. De praktijk laat gewoon zien dat in sommige gevallen sprake is van arbeidsbesparing, in de meeste gevallen is de arbeidsbehoefte gelijk gebleven en in sommige gevallen is zelfs sprake van meer arbeid. Dat laatste is met name het geval bij een volle bezetting van de robot. Je weet wel als boekhouders roepen, dat dan de robotinvestering het beste rendeert. Nu moeten de vaste kosten weer omlaag... Ja lekker investeren in een robot. Alsof die niet tot de vaste kosten behoort...
En ja, steeds komt die waardeloze vergelijking van paard en tractor naar voren. Alsof boeren in een traditionele melkstal nog in het jaar nul leven. De toekomst zal uitwijzen dat beide systemen hun waarde hebben en dat de melkstal het daarbij aflegt is onzin. Doe mij dus nog maar een paard.
anonymous_359
En als het met een melker nog niet uit kan dan reken je gewoon met2 melkers, net zolang tot het uit kan dat robotmelken
anonymous_359
verdere intensivering kost past geld (in mijn ogen) als je ruim niet zelfvoorzienend bent met voer en te veel mest moet afvoeren. Maar bij een beetje ruwvoer te kort en een beetje mest moeten afvoeren werkt denk ik niet echt kostprijsverhogend
anonymous_359
vaste lasten zijn bij jou dan ook zeker variabel anders zijn de laatste liters goedkoper als de eerste liters
anonymous_448
Ik kan weinig met de verhalen van countus momenteel. Laten ze iets nuttigs zeggen waarmee de gemiddelde veehouder iets mee kan. Als ik op langere termijn wil overleven, dan moet ik momenteel al m'n rekeningen en minstens de rente kunnen betalen. Geen haar op m'n hoofd die er nu aan denkt om mijn niet afgeschreven mengwagen de deur uit te doen en de loonwerker te laten komen. De wagen is bijna afgeschreven, weinig kosten, is betaald en ik heb voldoende tijd. Natuurlijk moet ik bij vervanging serieus kijken of het interessant is, net als bij enkele andere machines.
Ik wacht nog steeds op een simpele kostprijsberekening waarbij de kostprijs van 2 robots lager is dan bij 1 melkstal. Ik heb deze nog niet gezien voor mijn bedrijfssituatie en wacht daar nog steeds op.
Ik zit niet zo apart zwaar dus heb ik het geluk dat ik dit jaar aan alle verplichtingen heb kunnen voldoen, maar de toeslagrechten worden niet uitgegeven, maar opgepot.
anonymous_448
ik zal mijn countus man de volgende keer eens vragen wat zijn visie hierop is, maar dat wordt pas maart/april met de jaarrekening 2009.
anonymous_1126
Volgens mij ben je toch een voorlichter, misschien wel vroeger boer geweest en nu voorlichting gaan geven.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mengwagen , voermengwagen , koeien , melk , melken , koe , melkprijs , voer , rabobank , bedrijfsvoering , melkveehouders , melkveehouder , bank , sparen en loonwerker geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0