Saldering stopt, heeft het nog zin om zonnepanelen aan te schaffen?

Deel dit topic

Reacties

+3
Van-Epscheuten
Ik geloof dat kleinere installaties, waarvan een groot deel vd stroom, gelijk gebruikt kan worden, door bijv melkrobots, melkkoeltank, en electrische mestmixers zeker kunnen renderen op een melkveebedrijf. En dat een windmolentje, op deze bedrijven, ook goed tot hun recht komen, de wind waait ook snachts, en als de zon niet schijnt.
+2
demelkboer
@Van-Epscheuten windmolentje heeft erg lange terug verdien tijd . Aan de kust is dat wel beter
+1
cjw73
@demelkboer bij de kust is wel wat beter. Maar het molentje is ook 3 x zo duur dan dezelfde kw van zonnepanelen. En dat moet ook terug verdient worden.
+3
Putjeschepperr
@cjw73 hadden eerst belangstelling voor eaz molen toen mocht het nog niet van provincie friesland. Hij kostte toen 30.000 nu 90.000.
+1
JappieJo
@Putjeschepperr die worden rap duurder dan, meende 2 jaar terug nog 65.000
cjw73
@JappieJo en dan te begrijpen dat ik in 2018 36000 moest betalen voor zo'n eas ding
bio boer
@Putjeschepperr wilde ik ook heb ze nog niet op de koffie gehad maar voor dat soort prijzen leg ik wel zonne panelen of kabel naar onze eigen grote windmolen 😅
cjw73
@Putjeschepperr hier net zo. Ben 5 jaar bezig geweest, zonder resultaat en nu het wel mag zijn ze mij veel te duur.
Putjeschepperr
@cjw73 ja juist hier ook niet meer
bio boer
@cjw73 kun je beter 3x zo veel zonnepanelen leggen dan de stroom maar verkopen er moet toch wel keer betere opties komen voor verkoop stroom al nu zonder saldering lijkt mij alleen loop je dan weer tegen net capiciteit aan
+2
demelkboer
@cjw73 ik heb eigen trafo van 600KVA voor 1500 panelen maar ik kon een molen er bij niet recht rekenen
Twentsch Land
Het zal zeker nut hebben......de hoogte/hoeveelheid van het nut wordt bepaald door de energieprijs, hoe hoger deze is of blijft des temeer nut.
demelkboer
Je huis verwarmen op koel warmte van de melk das nu goed te doen.
JappieJo
@demelkboer wat kost zoiets globaal, heb al diverse malen met alfa koeling gebeld, maar krijg er geen reactie.
ntd79
@JappieJo als je cv en tapwater in huis, en voeding van alle boilers en tapwater in de stal, aangevuld met heatpipes, dan reken maar op een 60k ex de voordelen van eia en volgens mij zit er op die heatpipes nog een regeling van 3800 directe terugbetaling
+2
JappieJo
@ntd79 allemachtig dat valt me niet mee. Moet toch wel goedkoper kunnen, is toch redelijk simpel allemaal, heet water vat en wat pompjes.
ntd79
@JappieJo voor wat tapwater wel, maar cv huis, en het doorverwarmen naar boven de 80 kost geld. De aanvoer en retourleiding van stal naar huis is ook een heel ding. Als je huis vast aan stal hebt, zal dit wss ook een bak geld schelen. Maar we praten hier wel over echte vaten die maar een graad verval hebben na een nacht. Halfbakken zal het idd veel goedkoper kunnen
JappieJo
@ntd79 cv is ook maar 55 graden max, heb hier alles vloerverwarming. Alleen voor douchen en heet water zou het hoger moeten maar dat kan de cv ketel ook wel, dat is het gasverbruik ook niet.
ntd79
@JappieJo zeker, maar je hebt constante doorstroming van cv water van en naar de stal. Dan kun je wel nagaan dat je een goed geïsoleerde leiding door de grond op 80 cm diepte moet hebben, mag geen verval hebben. Volgens mij heb je twee grote vaten in de stal. Een met twee compartimenten voor heet reinigingswater voor boilers en voor tapwater en cv water. In huis krijg je ook nog een vat te staan. Leidingwerk, pompen, installatie van het geheel, dan hoef je al niet zoveel fantasie meer te hebben dat je richting dat soort bedragen gaat.
Herbert
@JappieJo zet een buitenunit van een warmtepomp in je machinekamer en dat ding kan tijdens het koelen van de melk gigantisch efficiënt van die warme lucht in een paar uurtjes z'n buffer vullen. Of een losse warmtepompboiler. Gebruik je dat water om je cv te voeden.
bio boer
@Herbert ik dacht eerder waarom freeheater water niet rondpompen naar je huis dan warmtepomp het 40 graden water van freeheater laten benutten 🤷‍♂️ of ga je dan mank op energie verbruik
Herbert
@bio boer mn wtw staat een stuk hoger. Gebruik de melkkoeling dus al haast als warmtepomp. Dat water is zo'n 55 graden en gebruik ik bijna volledig op stal. Dus dat aftappen voor in huis gaat weer extra gasverbruik in de stal opleveren.
rene-de-jong
@Herbert je melkkoeling is een warmtepomp water-water echter om je melk snel koud te krijgen zoals de fabriek graag wil moet je een grote koelmotor hebben.
Zo'n grote koelmotor kan de warmte nooi zo snel in een buffervat krijgen en blaast daarom heel veel warme lucht.

Ik had eerst een veel te kleine koelmotor (of te grote tank 😀 ) 4 jaar terug en toen zag ik de freeheater naar zo'n 60 graden gaan.
Toen koelden we makkelijk 5 uur per keer dus eigenlijk in overtreding en toen ben ik op zoek gegaan naar wat anders....
Herbert
@rene-de-jong Dacht uit mn hoofd een 4 kw koelgroep en een kleine 1000 liter melk per keer. Daar doet de koeling zo'n 2.5 uur over. Heb dan een 140 liter buffervat op 55 graden. Die vult de boiler. Zomers is de waakvlam al genoeg om dat vat op temperatuur te houden.
George
Quote Reactie van @Herbert:
Zomers is de waakvlam al genoeg om dat vat op temperatuur te houden

😂 Waakvlam die doet niks. Alleen het systeem aan de praat houden.
Herbert
@George van zo'n ouderwetse boiler? Misschien staat die dan wat te hoog bij ons, maar dat verbruikt ook nog wel wat gas. Zo een 0.5m3 per dag.
George
@Herbert
Ja een waakvlam zorgt voor de ontsteking als de boiler moet bijverwarmen , en is vervolgens ook een soort beveiliging. Het systeem blijft operationeel door de waakvlam , maar verwarmt je water niet echt. 😀
Herbert
@George ja ik snap de functie van een waakvlam ook wel, maar dat wil niet zeggen dat het niks doet. Die warmte van een halve m3 gas van de waakvlam gaat gewoon het water in en dat is dus waarschijnlijk nog meer dan het vat aan warmteverlies aan de omgeving heeft. Mn oude c.v. ketel in huis heeft nog een voorraadvat voor tapwater. Die heeft geen waakvlam maar moet een paar keer per uur wel opstarten om die op temperatuur te houden.
+1
-Jan-
Quote Reactie van @George:
Waakvlam die doet niks

Hier ook de waakvlam is voldoende warm om de boiler op temp te houden,heb hem eens uitgedaan en dan koelt het water af met bijna 15 grd op hele dag
George
Quote Reactie van @-Jan-:
Hier ook de waakvlam is voldoende warm om de boiler op temp te houden,heb hem eens uitgedaan en dan koelt het water af met bijna 15 grd op hele dag

Ja als je hem uitdoet staat het systeem uit , maar weet je zeker dat ie nooit heel eventjes aanspringt om bij te verwarmen?
Herbert
@George 0.5 m3 gas is ongeveer 5kwh aan energie. 5kwh aan energie op 140L water kan theoretisch gezien dat water ongeveer 35 graden verhogen. Dat is dan zonder verliezen. Dus die 15 graden wat jan noemt is heel goed mogelijk.
George
Quote Reactie van @Herbert:
0.5 m3 gas is ongeveer 5kwh aan energie. 5kwh aan energie op 140L water kan theoretisch gezien dat water ongeveer 35 graden verhogen. Dat is dan zonder verliezen. Dus die 15 graden wat jan noemt is heel goed mogelijk.

Luister ik heb geen idee hoe het precies werkt. Maar volgens mij verwarmt een waakvlam niks maar zorgt dat het systeem standby staat en aan gaat wanner het nodig is. Maar dat weet ik dus niet zeker.
Dat het energie kost is zeker , maar of dat een waakvlam die energie goed benut waag ik te betwijfelen. 😀
cs-agrar
Quote Reactie van @George:
Maar volgens mij verwarmt een waakvlam niks

hou je hand er maar eens boven.. wel degelijk dat waakvlam ook iets doet. Vergeet ook niet alle leiding van heet water welke mede verwarmd wordt bij gebruik.
George
Quote Reactie van @cs-agrar:
hou je hand er maar eens boven.. wel degelijk dat waakvlam ook iets doet.

Natuurlijk kun je er jezelf aan verbranden maar ik waag nog steeds te betwijfelen of een waakvlam het systeem op temperatuur houdt. Het is eigenlijk gewoon een ouderwets systeem om de boiler te laten functioneren en te laten aanslaan als het nodig is. Nieuwe systemen hebben vaak een elektronische ontsteking.
Maar ik ga er geen strijd over aan want ik weet het ook niet zeker.
cjw73
@rene-de-jong hier gaat de wtw boven de 60 graden , maar melk is binnen uur na melken onder de 5 graden.
Elvis
@cjw73 zonder voorkoeler?
cjw73
@Elvis met. Maar gebruik hem de dag van tank leeg halen niet anders is het water niet warm genoeg.
JappieJo
@ntd79 heatpipes heb je daar wel wat aan? In de winter ben je het meeste warmte nodig terwijl je dan het laagste rendement hebt
ntd79
@JappieJo heatpipes vooral voor doorverhitten. Deze hebben door de vorm en samenstelling ook veel meer rendement dan panelen. Ook in de winter
rene-de-jong
@JappieJo Ik heb alfa en nog veel meer bedrijven destijds ook gevraagd maar er zijn er eigenlijk geen die alle warmte uit de melk halen.

Daarom ben ik samen met een bedrijf uit de supermarkt techniek en een installateur zelf gaan bouwen.

We hebben het gasverbruik terug kunnen brengen van ca 5000 kuub naar 45 kuub per jaar.

Het principe is dat we het voorkoelwater in een aparte tank koelen tot ca 2 graden met dezelfde koelmachine die ook de tank doet.
De melk is door dit koude water snel op 4 graden en vervolgens heb je de hele dag om de koud water tank te koelen en dus ook als de tank leeg is.

Het buffervat (2250 ltr) kunnen we hiermee op ca 40 graden krijgen en als bijverwarming voor heel koud weer of bij minder melk zit er een elektrisch element bij op en ook een airco in de woning (kan ook verwarmen).
De gasboilers zijn gelijktijdig vervangen door elektrische en ook deze lopen door het buffervat als voorverwarming.

Je eigen koelmotor heeft een COP van 4 en een elektrisch element een COP van 1.

Een paar voorwaarden zijn;
- ca 4000 ltr melk/dag (of klein huis)
- vloerverwarming (laag temp verwarming) en goede isolatie.
- woning dicht bij de melktank
- zonnepanelen op dak
- ruimte voor een extra tank (ongeveer de helft van de melktank)
- zwembad in de tuin want 's zomers is veel warmte over 😀

We zoeken nog enkel boeren om dit systeem te bouwen dus als er iemand belangstelling heeft kan die zich melden via mij of PDV koeltechniek.
Het kost best wel wat geld allemaal maar de voordelen er ook naar.
Noorderling
@rene-de-jong
Soort ijsbankkoeling xl is het dus?
Lijkt me enige oplossing om eigen energie te benutten, zowel met windmolen als zonnepanelen.
Zoiets ook vergelijkbaar met milk2heat van mueller of werken die volgens een heel ander principe?

Is zoiets nog te combineren met een warmtepomp, omdat die veel meer rendement hebben dan een elektrische boiler, of is dat teveel euro's voor de energie die je nodig bent?
+1
rene-de-jong
@Noorderling Op het buffervat kun je indien nodig meer warmte bronnen toevoegen dus ook warmte pomp of heatpipes. Heatpipes pasten hier niet zo goed omdat deze juist in de zomer meer doen dan in de winter wanneer dit juist nodig is en warmtepomp vind ik nogal aan de prijs.
de jonge
@rene-de-jong is dat niet iets voor je om te bedenken? meer voor de kleinere bedrijven onder de 50.000 kwh. en een gasverbruik van zeg maar tot een 10.000 kuub. daar zijn namelijk veel minder subsidies voor in verhouding met grootverbruikers.
+2
JappieJo
@rene-de-jong klinkt goed maar heb ca 2000 kg melk en een groot huis😅
spotmelker
@JappieJo mijn huis staat ook nog eens ver van de melktank.... maar door goede dak, muurisolatie en vloerverwarming en veel beglazing aan de zuidkant zakte het gasverbruik hier met bijna 70%. Nu nog een grote accu die volloopt in de daluren.
cjw73
@spotmelker 70% dat kan helpen!! Heb een klein begin gemaakt dus hoop dat het nu ook begint te zakken. Want is hier nog extreem hoog.
spotmelker
@cjw73 ben van 7000M3 naar ruim 2000 gedaald. Oude vlammenwerper met overmaatse radiatoren slurpte hier mega gas. En huis staat ten oosten van schuur in luwte met vol zon er op. Dan is het zomaar warm.
JappieJo
@spotmelker wij zijn van 9000 naar 5000 gegaan. Woning is van 89, zit er wel aan te denken om de muur nog eens vol te blazen met isolatie zit nu een isolatie plaat van een 2 cm tussen en een cm of 2 loze ruimte. Woning is op het noorden dus in de zomer lekker koel en in de winter dus ook.
spotmelker
@JappieJo wij hebben een spouw van 8 cm vol laten blazen met grafietkorrels. Dat wordt na verloop van tijd a.h.w. een vaste isolatieplaat. Het verschil merkten we al op de 1e dag, het klimaat in huis is anders. Wel is de vloer nu minder warm, dat vond ik wel lekker.
cjw73
@spotmelker dat verschil ben ik volledig met je eens. Heb hier begin deze maand de spouw vol laten spuiten. Was direct daarna aangenamer in huis. Alleen weet dus nog niks qua stookkosten. Dat zal de komende tijd wel duidelijk worden.
bio boer
@cjw73 heb jij spuiw in de boerderij ? Hier zijn het steens muuren
cjw73
@bio boer hier is het 7 cm spouw. De boerderij is nog maar van 1962. Heb ook gewoon spanten in de schuur.
bio boer
@cjw73 ow dat is wel erg jonge schuur ooits afgebrand ? Onze hollandse stal is ook ergens van dat bouwjaar
cjw73
@bio boer nee tijdens de ruilverkaveling uit het dorp naar de huidige locatie gegaan.
Herbert
@spotmelker op een koude dag een keer met een warmtebeeldcamera rond het huis. Mn broer heeft dat ook laten doen en toen bleek dat in hele gedeeltes van de spouw geen korrels zaten. Overal warme vlekken op beeld.
spotmelker
@Herbert hoe lang is het spouwmuur isoleren geleden? Is wel een goede tip, moeten ze eigenlijk doen voordat je betalen moet.
Herbert
@spotmelker dat kan al wel 5 jaar geleden zijn. Ligt er ook wel aan hoe breed je spouw is. Die was bij hem aardig smal wat waarschijnlijk de oorzaak was.
cjw73
@Herbert bij een smalle spouw is cement er tussen het grootste probleem. Hier hebben ze eerst met zo'n camera in de muren gekeken om een goed beeld te krijgen.
George
@cjw73
Hier hebben ze ook in de spouwmuren gekeken. Hier waren de spouwmuren mooi schoon van binnen en de binnenmuren waren bezet met specie en vlak. Maar bij kameraad was er onderin valspecie en moest onder hier en daar wat stenen eruit halen om de spouw schoon te maken , anders kon dit vochtproblemen geven.
Mh12
@JappieJo hier wilde ze het niet doen. Precies zelfde situatie, te weinig loze ruimte voor extra isolatie
JappieJo
@Mh12 o dat is dan jammer, misschien van binnenuit isoleren dan maar, maar dat geeft een boel werk.
bio boer
@JappieJo @spotmelker
Zo wat gas verbruik hier van 3000 voorheen naar 2000
Gasboiler er uit vervangen met doorstroom aparaat heb maar 2x in de week heet water modig bij vevanging dak is er een geïsoleerd dakt op het huis gekomen we hebben de kachel overdag wat lager graat of 17 savonds zetten we hem wat hoger
+1
JappieJo
@bio boer wou ook nog weleens halveren. In de zomer neemt het vrij weinig gas voor warm water, de cv is de grootverbruiker.
bio boer
@JappieJo in de zomer is mijn gas verbruik bijna 0 heet water in huis is nog elektrische boiler dat wilde ik maar zo houden met zonnepanelen compenseert dat weer heet water heb je alleen maar voor het douchen wat je in de keuken gebruikt aan heet water is toch ook niet zo veel
George
@bio boer
Gasverbruik is hier in de zomer ook heel erg weinig , alleen voor warm water . Maar als ik verbruik in de zomermaanden bekijk is dat iets van 16 liter propaan per maand.
spotmelker
@bio boer heb een gasboiler (2017) bij melktank. Combiketel binnen, koken met inductie. Zoals vandaag wordt het hier binnen zomaar 20 graden door zon instraling. 's morgens en avonds even cv aan voor warme voetjes.
+2
George
@JappieJo
Wij hebben de spouwmuren van onze woning uit 1972 ook vol laten blazen met EPS Parels. Verder hebben we overal HR++ glas en is de gehele begane grond voorzien van dubbele vloerisolatie en vloerverwarming met 9 groepen van maximaal 100 meter en de slangen op 10 cm afstand van elkaar. Ik heb van vorig jaar 5 juni tot 6 februari dit jaar 906 liter propaan verbruikt voor de combiketel , dus voor CV en warm water , omgerekend is dat 680 kuub aardgas in 8 maanden. Wel stoken we de houtkachel flink bij. Maar als mijn zonnepanelen geïnstalleerd zijn komende maand heb ik voortaan erg lage energiekosten.
cjw73
@George kun je het verschil duidelijk zie in gas verbruik na de isolatie? Heb ook eps parels erin gekregen 3 weken geleden.
George
Quote Reactie van @cjw73:
kun je het verschil duidelijk zie in gas verbruik na de isolatie? Heb ook eps parels erin gekregen 3 weken geleden.

Helaas kan ik je daar geen duidelijk antwoord op geven , wij hebben begin 2021 ons huis van binnen compleet verbouwd en waterleidingen , elektra en CV compleet vernieuwd . Alle vloeren eruit gebroken en geïsoleerd en vloerverwarming en sinds april 2021 dus een Nefit Trendline 2 HRC 30 - CW5 combiketel op propaangas. Daarvoor hadden we voor warm water een elektrische boiler en voor de CV een Buderus olieketel op diesel. Eind 2011 hebben we een rookkanaal gemaakt en houtkachel aangeschaft en dat deed het verbruik van dieselolie ongeveer halveren , in 2015 dus de spouwmuren vol laten blazen met EPS parels , maar vind het moeilijk te beoordelen of dat toen weer minder diesel is verbruikt. Ligt natuurlijk ook aan of het een koude winter is of niet. Mijn vermoeden is wel dat we sindsdien iets minder hout verbruiken voor de kachel. Wel vonden wij dat het klimaat in huis direct veranderde , mijn vrouw vond het eigenlijk niks en vind het benauwder voelen binnen. En toen we tijdens het verbouwen 2 jaar terug de vensterbanken weg haalden en aan het hakken waren kon je wel mooi zien dat de spouwen mooi vol zaten met die parels welke gelijktijdig met wat latex worden ingeblazen zodat ze lichtjes aan elkaar plakken. Het zal best besparen en het doet zeker af maar helaas kan ik geen cijfers geven. Omdat er teveel veranderd is hier in huis. Inmiddels hebben we wel een mooi laag gasverbruik voor een vrijstaande woning gelegen in het buitengebied in een erg open vlakte.
+1
cjw73
@George je hebt alles in 1 keer groot aangepakt. Hier stukje voor stukje. Paar jaar geleden veel ramen nieuw hr++ glas gekregen, nu muren geïsoleerd en moet nog een nieuwe cv ketel in, deze is bijna op.
+1
George
@cjw73
Ja ik ben blij dat ik dat gedaan heb , woning is weer helemaal bij de tijd , staat geheel van binnen en buiten geheel weer strak in de verf . Kan er nog jaren mee vooruit zonder al te hoge onderhoudskosten. Ik vind het een betere investering dan een nieuwe trekker in mijn geval. 😀
Onze woning is trouwens ook nog geheel voorzien van rolluiken , ook goed tegen de kou . Maar vooral 's zomers erg fijn om alles koel te houden. We hebben veel en grote ramen in ons huis , brengt veel licht binnen maar ook veel warmte.
+1
bio boer
@cjw73 van af 2026 mogen geen normale cv ketels meer worden geplaast dan moet je minimaal een hybride denk zeg het even
George
@bio boer Ik ken al mensen met een combiketel van een jaar of 10 oud die nu een nieuwe combiketel op zolder hebben liggen om niet al te grote investeringen te hoeven doen in 2026.
Zit ook het grote geld niet in , een goede combiketel heb je voor ongeveer een dikke €1500.
Die kun je dan maar beter al hebben hebben hebben. 😄
+1
cjw73
@bio boer daarom gooi ik hem er ook uit. Combi ketel is van 2006, maar vorig voorjaar was de electronica al stuk, tijdelijk een andere geheugen erin gezet, maar kreeg gelijk te horen dat hij bijna op is.
mlkvhoudr
@George geen jaar is ook het zelfde natuurlijk, hier gaat in woonhuis deze winter, dec jan feb 300m3 gas er door per maand, in de warme maanden is dat 40 m3 gas per maand, dus beetje simpel gezegd 260 m3 voor de verwarming per wintermaand en dan staat de kachel op 20.5 overdag
mlkvhoudr
@mlkvhoudr ik schat in dat de spouwmuurisolatie hier tussen de 2000 m3 gas scheelt tov ongeisoleerd, maar nu hebben we ook geen koude winter gehad
+2
spotmelker
@cjw73 dat kun je vast terugvinden op je energienota. En anders zelf even de meter een paar weken in de gaten houden. Wij kregen ruim 3 K€ terug over 2022, terwijl de elektra een dubbeltje meer kostte. Zoveel verschil in gasverbruik t.o.v. 2021.
JappieJo
@George ik heb vloerverwarming beneden, in de keuken PVC vloer en de woonkamer en hal laminaat. In de keuken is het veel sneller aangenaam dan de woonkamer, had waterschade in de hal en een stuk laminaat eruit getrokken, nu merk ik duidelijk verschil of ik op het laminaat sta of op de beton. Vond pvc vloer nogal wat duurder dan laminaat, maar achteraf had alles pvc gemoeten, laminaat gaat er nu dan ook uit, ligt er net 4 jaar in maar heeft nogal schade opgelopen en hoop met pvc weer wat minder m3's gas te stoken.
George
@JappieJo
Laminaat heb ik nooit iets gevonden. Dat holle gekraak altijd. 😀 Wij hebben alle oude vloeren op gehele begane grond eruit gebroken. Gelijk nieuwe waterleidingen gelegd vanuit de meterput . Zand uit moeten spitten om de isolatie kwijt te kunnen , Vaste persing tempexplaten van 4 cm gelegd en andersom er nog van 2 cm dikte overheen zodat er geen kieren zijn. Daar de betonnen werkvloer met betonnetten er op gestort van 10 cm dikte. Daar weer 4 cm dikke Pir vloerisolatieplaten opgelegd die in elkaar passen en daar weer 2 cm isolatieplaten met prikvlies overheen waarop de slangen van de vloerverwarming op vastgelegd konden worden met kunststof krammen. Over de slangen een gegalvaniseerd beton netje en de cementdekvloer van 6,5 cm. Daarop de tegels van 1 cm dikte en ongeveer een halve cm tegellijm. Zo is ons vloerenpakket totaal 30cm dik .
We hebben dus gekozen om zowel de ondervloer als tussen de betonvloer en cementdekvloer te isoleren.
JappieJo
@George fanatiek bezig geweest dus😅
Heb hier in de cement dekvloer sleuven gefreesd en daar slangen in op 10 cm. Ik ben geen fan van tegels. Altijd koud aan de poten 😅.
Zitten sinds 2018 op de boerderij en wat klussen koste toen ook al genoeg en dus low budget laminaat erin. Achteraf had het niet gemoeten, maar door schade en schande wordt men wijs toch?
George
@JappieJo
Tegels koud? Daar heb je toch de vloerverwarming voor? En als vloeren goed geïsoleerd zijn is dat zeker niet het geval. Maar sleuven gefreesd in de cementdekvloer schrijf je. Zit er dan wel isolatie onder de vloer? Ik ken er meer die dat zo doen en ja de meeste warmte komt omhoog. Maar zonder goede isolatie zal de vloerverwarming wel minder optimaal zijn.
JappieJo
@George ja is wel geïsoleerd maar hoe dik weet ik niet precies. In de zomer bedoel ik en wanneer het wat fris is maar niet fris genoeg zodat de cv niet aanslaat.
slagakker
@George Wat kost zoiets nu dat spouwmuur vol spuiten met eps parels. Ben namelijk ons huis groots aan het verbouwen en er komen nu ook nieuwe ramen en kozijnen en vloerverwarming in dus kan nu redelijk makkelijk in de spouw kijken als ze eruit zijn. We hebben er 30 jaar geleden een nieuwe muur voor gezet. Zou dan geen stenen uit hoeven te kappen.
cjw73
@slagakker is bij mij een paar weken geleden gedaan 88 m2 gevel, 7 cm spouw. Eps parels en 5 nieuwe ventilatie roosters net geen 2000 euro inclusief. En krijg nog 330 subsidie terug.
George
@slagakker
Bij mij koste het in 2015 1800 Euro , ik heb geen subsidie gehad. Ik heb het hele huis gedaan , hier waren de spouwen mooi schoon en volgens mij ook 7cm breed. Voor de prijs hoef je het dus niet te laten maar hoorde van een maat van me dat het toch wel een stuk duurder is geworden.
Maar ik hoor dat je nu subsidie kunt krijgen als je twee dingen aanpakt , bijv. spouwmuurisolatie en vloerisolatie . Zou bij jouw dus kunnen. Ik heb nergens subsidie voor gehad , maar zit er toch warmpjes bij. 😀

+1
cjw73
@George had 3 offertes gevraagd 2 van rond de 2000 en 1 van 3300 euro.
Van-Epscheuten
@rene-de-jong ben je niet een beetje het wiel opnieuw aan het uitvinden? Packo verkoopt al jaren koeltanken met een ijs accu, die kun bevriezen op zonnestroom, en de warmte sla je op in een wtw. Draait al jaren hier, 100% “van de plank” oplossing.
rene-de-jong
@Van-Epscheuten deze ? melkvee.nl/artikel/…

Wat maak deze aan warmte over de hele dag en kun je de woning er mee warm houden?
En wat kost zo'n ijsbankkoeler ongeveer
Van-Epscheuten
@rene-de-jong de hoeveelheid warmte is de identiek aan jou geschetste systeem, delta T vd melk (ca30graden)x je aantal liters. Heb lang niet genoeg liters melk om de woning van te verwarmen. De woning is nog niet geschikt voor LTV. Een tank met ijsaccu is niet veel duurder dan een directe verdamper. Het bied de mogelijkheid om je inzet van koel energie vrij te plannen met over de dag.
rene-de-jong
@Van-Epscheuten We hebben hier gewoon een oude melktank van 6000 ltr gepakt dat kost niet zo veel als zo'n ijsbank lijkt mij.

En idd in de winter heb je niet genoeg warmte vandaar ook dat we de installatie hybride gebouwd hebben, dubbel zelfs want op gas (CV) kan ook nog in nood.
Ik kreeg ook van iedere leverancier te horen dat het niet kon, nou ja dan moet je zelf wat bedenken.

Via de computer kunnen we het systeem nu bedienen, ook de boilers bijvoorbeeld alleen net voor melken op 80 graden en de rest vd dag op 60 of zo.
Van-Epscheuten
@rene-de-jong klinkt als een mooi project, mijn ijsaccu is denk ik ca 1500liter, maar daar ligt de temp wel wat lager dan 2gr c.

Koel je je melktank, als directe verdamper?, en alleen de inkomende melk met een warmtewisselaar? Over verloopt alle koeling over de koudwater buffer?
rene-de-jong
Quote Reactie van @Van-Epscheuten:
Koel je je melktank, als directe verdamper?

klopt, de besturing schakelt de koelmachine van melktank naar koudwater tank en de koelmachine is zo afgesteld dat de ventilatoren minimaal draaien.
We hebben er even een frequentie regelaar tussen gehad maar daar kon de compressor niet tegen.
ntd79
@demelkboer ik vond het nog niet meevallen wat zo'n complete installatie moet kosten, als je cv en tapwater voor huis meeneemt. Heb ik het wel over aanleg door installateur, geen eigen geknutsel.
Schuilenberg
@demelkboer moet je wel vloerverwarming hebben en een goed geisoleerd huis
George
Bij mij worden de panelen komende maand geïnstalleerd hoop ik. Ik hoop ze toch nog een heel eind terug te verdienen. Is ook geen gigantische investering hier. 17500 KW/u installatie voor 1 euro per KW/u.
Twentsch Land
Welk soort panelen heb je dan en zijn ze uitgerust met een optimizer ?

Zit eventuele aanpassingen bij het elektrobord ook bij de offerte in ?@George
+1
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Welk soort panelen heb je dan en zijn ze uitgerust met een optimizer ?Zit eventuele aanpassingen bij het elektrobord ook bij de offerte in ?@George

48 panelen van 405 WP van het merk Longi en een 3 fasen omvormer van Growatt. Compleet aangesloten , stellage tegen een sleufsilowand. Omvormer komt in beregeningshokje te hangen waar ook zware stroomkabel al ligt van huis uit naar de beregeningspomp. Systeem staat op zuiden gericht en heeft geen schaduw en wordt dus geplaatst zonder omvormers. We hebben wel een hoge coniferen heg uitgedaan gisteren welke te hoog was. Planten een nieuwe aan welke we lager houden.
+1
vaak
@George Vergeet niet de EIA aan te vragen bij RVO binnen 3 mnd na tekenen vd offerte.
KIA en EIA maken het wel interessant.
George
@vaak Na de offerte of de rekening?
+1
vaak
@George Offerte. Heb de accountant het laten doen. Je hebt de toekenning nodig om volgend jaar de aangifte 2023 te kunnen doen.
George
Quote Reactie van @vaak:
Heb de accountant het laten doen. Je hebt de toekenning nodig om volgend jaar de aangifte 2023 te kunnen doen.

Dank je wel Vaak , ik heb t vandaag ook geregeld. Heb de offerte naar mijn accountant verstuurd om ook EIA aan te vragen bij RVO. Zou toch een €2600 Euro direct belastingvoordeel hebben.
Hooibaaltje
@vaak alleen bij winst voordeel.
Maar ja altijd aanvragen.
+2
vaak
@Hooibaaltje Niet helemaal correct. Wat je niet af kunt boeken mag mee naar een volgend boekjaar.
familie pelle
@vaak
Quote:
. Vergeet niet de EIA aan te vragen bij RVO binnen 3 mnd na tekenen vd offerte.
KIA en EIA maken het wel interessant.

Waarom geen isde?
Mkl87
@familie pelle kan alleen bij een verbruik van 50.000 kWh per jaar of meer
+1
familie pelle
@Mkl87 oke, dat wist ik niet. Enige wat ik weet is dat als je isde aanvraagt je geen gebruik kan maken van EIA.
cjw73
@George kijk daar is al een belangrijk verschil, krijg ook 48 panelen alleen van 520 kwp.
George
Quote Reactie van @cjw73:
alleen van 520 kwp

Zijn er die ook al? Dan zullen de panelen waarschijnlijk een grotere afmeting hebben.
+1
cjw73
@George zelfs al van 550. Als ik het goed heb laat @Grasbaal zijn oude eraf halen en ook vervangen door veel sterker nieuwen
+2
matt
@cjw73 was jan cees
cjw73
@matt is ook zo.
George
Quote Reactie van @cjw73:
kijk daar is al een belangrijk verschil, krijg ook 48 panelen alleen van 520 kwp.

Wat ik lees zijn die alleen nog duurder. Dus je hebt goed gehandeld.
T60401
Quote Reactie van @George:
. Dus je hebt goed gehandeld.

Heb je er meer een offerte uit laten brengen? Ik ervaar dat er tegenwoordig een aardige graaicultuur heerst. Ze hebben werk zat dus doe jij het niet dan zijn er nog genoeg andere gegadigde.
George
@T60401
Ja door 2 bedrijven. Andere was 8000 euro duurder.
GJKlaassen
@T60401 nou idd...
Had 3 offertes, 1tje was 50k excl btw duurder dan de rest. Heb maar bedankt voor de diensten. Volgens hem was de rest Chinese meuk....

Volgens de rest komt alles uit China (productie).

Die 1 euro incl btw per kWh klopt aardig.
+1
vaak
@George Ik heb 45 panelen zonder enige schaduw. Wel met optimizer per paneel. Zonder schaduw toch verschil van opbrengst per paneel, Longi.
Heeft te maken met de hoek vd zon tov het paneel. Is voor elk paneel anders. Uit concurrentie positie zal een verkoper niet snel adviseren voor optimizer per paneel. Kostprijs verhogend.
Optimizer zorgt nu toch voor totale max opbrengst per steng want anders bepaald de laagste opbrengst vh paneel vd betreffende streng de limiet.
George
@vaak
Ik heb het hier nagevraagd en als panelen allemaal het zelfde staan , bij ons een zuid opstelling zonder schaduw objecten dan werden optimizers echt afgeraden. Schijnt toch iets storingsgevoeliger te zijn.
+4
George
Vandaag is mijn investering in zonnepanelen bijna gereed gekomen. Mijn oude sleufsilo dient nu als energiesilo , 1 zijde 60m3 kachelhout en de andere zijde goed voor ruim 17500 KWh stroom per jaar.


Ook een rij van 40 meter nieuwe conifeertjes aangeplant welke niet hoger dan de silomuur mogen worden.
+1
bio boer
@George dat je het weer terug gevonden hebt ziet er netjes uit had je geen dak op het zuiden ?
George
Quote Reactie van @bio boer:
dat je het weer terug gevonden hebt ziet er netjes uit had je geen dak op het zuiden ?

Misschien wel zuidelijk maar niet zo gunstig als op deze plek. Bovendien moeten we hier nog eens asbest opruimen. En ik vind ze op deze plek eigenlijk wel goed liggen en ook geen brandgevaar of iets dergelijks.
+1
arie.j
Quote Reactie van @George:
Vandaag is mijn investering in zonnepanelen bijna gereed gekomen. Mijn oude sleufsilo dient nu als energiesilo , 1 zijde 60m3 kachelhout en de andere zijde goed voor ruim 17500 KWh stroom per jaar.

Je komt de winter wel door😂
Hoe werkt dat als je nog een bedrijf hebt , kan je dan ook salderen of alleen woonhuis (aparte meter?)
Ondanks weinig zon in maart lever ik in die maand wat meer terug dan ik gebruik
+2
bio boer
@arie.j bedrijf kan ook gewoon salderen kleinverbruik tot 3x 80 ampare grootverbruik kan niet
+1
arie.j
Quote Reactie van @bio boer:
@arie.j bedrijf kan ook gewoon salderen tot 3x 80 ampare grootverbruik kan niet

Ja, ik zit net een site door te lezen, en nu begrijp ik dat bijna iedere boer zonnepanelen op zijn dak heeft
fritts.nl/maximale-opbrengst-zonnepanelen/…(Amp%C3%A8re)%20x%20Spanning%20(,Watt%20ofwel%20
Zou ik onmiddelijk ook alsnog doen
En desnood midden in de zomer maar iets aftoppen door een paar panelen uit te laten
Welke maatschappij geeft het beste teruglevertarief eigenlijk?, ik ben bij Vattenfall
+1
bio boer
@arie.j in 5 jaar of soms minder is het terug verdiend door het salderen met belasting betaal je gouw 20 of 30 cent per kw/h plus je mag bijna 50% van de inverstering aftrekken van je inkomen scheelt soms ook weer 25% van de inverstering
+1
Nevergiveup
@George Is ook wel makkelijk om een keer schoon te maken zo 👌
arie.j
Quote Reactie van @Nevergiveup:
George Is ook wel makkelijk om een keer schoon te maken zo

Tja, alles heeft zijn voor en nadelen
Kon ze ook op de grond plaatsten
Maar behalve het niet zo fraaie uitzicht erop, moest ik het wel zo maken dat er nooit geen vee bij kon.
Daarom maar op een dak gelegd.
Reiningen moet voorzichtig, en het effect is beperkt.
Hoeft echt niet ieder jaar
platendt.nl/nieuws/…
Essent adviseerd om de 5 jaar
.essent.nl/kennisbank/zonnepanelen/…
+2
Nevergiveup
@arie.j Ja je moet ze leggen hoe het uitkomt , en het oog wil ook wat , en zeker ook hoe de richting en hellings hoek uitkomt natuurlijk.

Dat schoonmaken ben ik het niet mee eens , vorig jaar twee maanden.nagenoeg droog , maar wel pieter buitje met Sahara zand , dan kun he ze beter wel ff schoonmaken als het weinig moeite kost , waren hier zo stoffig als wat , en toch zo 4% vermogen weg.

Wel eerst ff met de slang af gespoten want krassen met saharazand lijkt me niet zo goed , dan kan ik er daarna over met zo'n stok trekker , liggen hier niet op een echt hoog dak.
+3
huub
@arie.j
Quote:
Reiningen moet voorzichtig, en het effect is beperkt.
Hoeft echt niet ieder jaar
platendt.nl/nieuws/…
Essent adviseerd om de 5 jaar

Op of in de buurt van een stal worden ze wel sneller smerig dan in 'gewoon' in het dorp.
+1
George
@arie.j Tja zicht heb ik er zo niet op en ze liggen eigenlijk wel goed beschut zo. Ben er wel content over. En mijn hokje met de Elektrische beregeningspomp staat achter bij de sleufsilo en daar kunnen we mooi de omvormer in ophangen en de panelen aansluiten op de zware grondkabel die van de beregeningspomp naar de meterkast in ons huis loopt. Hoeven we daar ook niks voor te graven of aan te passen in de meterkast.
HansBa
@Twentsch Land beste twent; wat is een optimizer?
hans1980
@George heb offerte voor 0,85
cjw73
@George das stevig aan de prijs, moet hetzelfde betalen voor 25000 kw installatie
Twentsch Land
Maar wat heb je daar voor ?

@cjw73
cjw73
Herbert
@cjw73 inclusief exclusief btw verschil? Wij hebben 5 jaar terug al een installatie laten plaatsen voor zo'n €1 per kwh inclusief btw.
cjw73
@Herbert zit geen btw meer op zonnepanelen
JappieJo
@cjw73 ben er ook mee bezig en heb een offerte van 36.000€ voor 39000 wp op platen zijn 405. Is incl geknutsel in de meterkast.
Van-Epscheuten
@JappieJo wat voor amperage netaansluiting ben je nodig voor een dergelijke aansluiting?
JappieJo
@Van-Epscheuten moet net kunnen op 3*50
T60401
@JappieJo hoeveel vierkante meter dak?
JappieJo
@T60401 96 platen, weet niet hoe groot het dak is. Op de ligbox ligt nog asbest dat wordt hem nog niet, daarom alleen de aanbouw die in 2015 is gebouwd
bio boer
@JappieJo kun je 60.000 wp hebben volgens mij
JappieJo
@bio boer volgens hun was dit de max maar ik weet het niet
bio boer
@JappieJo dan zal ik wel fout rekenen
JappieJo
@bio boer misschien rekenen hun een ruime marge ik heb geen idee
Nevergiveup
@JappieJo

In principe 💯
400 x 50 x wortel (3) = 34,641Kw

Maar als niet alle panelen tegelijk zon kunnen vangen dan komt er een maximale werking coëfficiënt bij en kan het best zijn dan het piek vermogen bv 25KW is , de omvormer mag iig. Niet zwaarder zijn dan die 34,6KW , en eigenlijk word op de omvormer de minimale zekering opgegeven , dan zal de omvormer(s) iets can 25 tot 30Kw mogen zijn , dat de panelen samen dan 39Kw zijn maakt niet uit , dat kan gewoon.
bio boer
@Nevergiveup ik dacht dat je de fasen gewoon mag verdelen
Dus 400 x 50 dan x 3 fasen dus elke fase 20.000 wat
Nevergiveup
@bio boer

1).
het vermogen van 1 fase is 230 x A

2).
Als er drie fase zijn dan kun je 3x 230 x A doen.

3).
Maar bij drie fasen word meestal de spanning tussen de fase genomen

Dan is de formule
400 x A x wortel(3) (1,73)

Bij een motor komt er ook nog een cos (phi)


De berekening van voorbeeld 2 en 3 komt ca. hetzelfde uit , tel maar na. Dat komt omdat de 3 fasen 120 graden vector verdraaiing hebben en wiskundig er dan een factor wortel (3) in zit.
bio boer
@Nevergiveup heb nog 3 x 25 dan kun je daar niet zo veel op kwijt verbruik is zo 35.000 kw/h per jaar kan je met zonnepanelen maar de heft opwekken
Gebruik de aansluiting ook maximaal
bio boer
@Nevergiveup moet oppasen als de robot gaan hittereinigen dat ik dan geen andere dingen doe die op krachtstroom gaan
bio boer
@Nevergiveup en bij mij vader 3x80 daar is het verbruik zo 90.000 tot 100.000 kw/h dat gaat ook goed daar
Nevergiveup
@bio boer

De formule voor een driefase groep is echt

P = U x I x ✓3

Oudere oudere zekeringen met D karakteristiek (traag) houden een overbelasting tot 130 % best ff aantal minuten vol.

En een piek van 200 procent ook wel seconden lang.

Installatie automaten zijn in principe veel gevoeliger , al zijn daar ook verschillende karakteristieken in (B , C , D)
Nevergiveup

(klik om te vergroten)

+1
bio boer
@Nevergiveup op 3x 25a kun je wel 17.400 wat trekken daar zit ik nooit op hoogste wat ik op de meter heb gezien is 14.000 wat
bio boer
@Nevergiveup volgens de installateur kan het wel
cjw73
@bio boer zo dat houdt niet over. Hier naar 3 x 50 gegaan toen ik een zwaardere koelinstallatie gekregen heb. Want alles de bron aanging tijdens melken viel de boel uit toendertijd.
+1
bio boer
@cjw73 heb 2 jaar geleden verzwaring aangevraagd liander heeft er geen zin in was om we ijs maken we kunnen nu geen ijs maken als de robot voorbereid voor een hitte reiniging en in de winter springt er wel eens zekering als ik de rondpomp aanheb met nog kachel 🙈
bio boer
@bio boer vooral pasteuriseren vraagt 6000 wat als dan koelmotor compressor en robot boiler aan gaat is het mis die zijn ook samen 12000 wat dan nog wat lichten en het is feest
zwierb
Quote Reactie van @bio boer:
heb 2 jaar geleden verzwaring aangevraagd liander heeft er geen zin in

Hier in april verzwaring aangevraagd bij enexis, was nodig omdat we zonnepanelen hebben gekocht, is voor de kerstdagen gerealiseerd, moest ruim 600 meter nieuwe kabel komen, ik begreep omdat we zonnepanelen gekocht hadden dat ze verplicht waren het doen?
bio boer
@zwierb heel friesland is zwaar overbelast hier staan nieuwe windmolens stil 🤷‍♂️
zwierb
@bio boer Heb alleen voor eigen gebruik zonnepanelen gekocht, begreep dat ze dan verplicht zijn verzwaring aan te leggen, maar zeker weet ik het ook niet
Nevergiveup
@bio boer 35000 kw per jaar zegt niks natuurlijk.

Want als je jou net continu maximaal zou gebruiken :

400 x 25 x ✓3 x 24 (uur) x 365 (dagen) is heel veel meer !

Die rekening wil je niet krijgen 😂😂😂
bio boer
@Nevergiveup in theorie kan ik 150.000 kw/h afnemen op 3x25 geeft alleen aan dat mijn verbruik geen giga pieken heeft stuk minder dan zonnepanelen in iedergeval kan de helft van mijn verbruik nog niet eens opwekken op 3x 25 of ik moet de pieken flink uitvlakken
JappieJo
@Nevergiveup dak is oost west dus dat volle vermogen gaan we inderdaad niet halen
Nevergiveup
@JappieJo Okidoki , dan is het helemaal goed en heb je een mooi gespreid vermogen van s'morgens tot s'avonds
bio boer
@Van-Epscheuten ampere x voltage x aantal fases dus 32 ampare is dan krap zat
Herbert
@bio boer voor die paar minuten per jaar dat je de absolute piek haalt kan de omvormer het wel terugregelen. Achteraf had ik hier ook zo 10 a 20% meer vermogen op mn aansluiting kunnen hebben terwijl ze toen zeiden dat het al maximaal was.
bio boer
@Herbert klopt de piek kun je laten uitvlakken die zijn alleen onder idiale omstsndigheden koud en helder weer doen ze het meest je gaat ze ook niet elke maand schoon maken dus dan haal je het al niet meer
Erco
@JappieJo die heb ik op 3x35 A. 40.000 kwp
GJKlaassen
Heb ze ook net besteld. Met een beetje geluk werkt alles begin april en kun je nog 2 jaar salderen.
Ook daarna blijft het icm melkrobots ook nog wel aantrekkelijk.

Melktijden zijn altijd op het duurste moment van de dag (ook als de zon wel schijnt).
bio boer
@GJKlaassen veel apparaten hebben nog piek verbruik als mij compresor aanslaat is meteen 4000w voor minder dan 5 min als die nou 500 min zou draaien met 40 wat zou al stuk beter uit kommen zou een buffer batatarij er nog eens komen ?
+1
ted9
@bio boer Moet je een frequentie besturing erop hebben en een groot buffervat
bio boer
@ted9 zo zijn er veel aparaten op het bedrijf lely heeft boiler op de robot die in uur tijd ook 4 kw vraagt als je over langer tijd smeerd heb je veel gelijk matigen verbruik die kun je de robot wel laten vullen door heet water dus via zonne boiler
hans1980
Maar bovenstaande topic maakt niet uit dat salderen vervalt??
komelker 2
Ik ga niet investeren in duurzame energie. Ik gok dat Poetin zijn langste tijd op aarde wel gehad heeft. Als die straks onder de zoden ligt komt er weer goedkoop gas uit Rusland.
Elvis
@komelker 2 van al die afgezette dictators in het middenoosten is het niet beter geworden waarom zou dat in Rusland wel zo zijn?
+2
T60401
Quote Reactie van @komelker 2:
Ik gok dat Poetin zijn langste tijd op aarde wel gehad heeft

Waar kan ik een miljoen inzetten op deze gok. Hij is 70 jaar kans dat hij 140 word is er niet.
cjw73
@T60401 nee maar nog 20 jaar met hem opgescheept zit is ook reëel
Hooibaaltje
@T60401 staat zo weer nieuwe poetin op..
Puddingboer
Over een paar jaar zal er toch wel wat betere (betaalbaar) batterijen op de markt zijn
Putjeschepperr
Hoe kijkt iedereen naar de brandveiligheid van zonnepanelen op stallen?
Vindt het zelf nogal een dingetje,onze verzekeringsagent heeft al meerdere branden meegemaakt. Niet alleen bij boeren natuurlijk vaak ontstond het in de omvormers.
Van-Epscheuten
@Putjeschepperr

Op een aanzienlijk deel van alle woningen liggen zonnepanelen, ik hoor juist erg weinig over brand door panelen.
cjw73
@Van-Epscheuten das simpel te verklaren, wij hebben op agrarisch bedrijven veel meer last van ongedierte en dat is altijd gevaarlijk in combinatie met elektra. Verzekering begon er hier ook over toen ik het kortgeleden meldde dat ik er mee bezig ben. Werd gezegd, meeste gevaarlijke situatie is zonnepanelen op sandwichpanelen dak, als het brand is het niet uit te krijgen.
+1
bio boer
@cjw73 zal ook uitmaken of je 6 panelen of 200 hebt
+1
ntd79
@cjw73 meeste wordt toch inmiddels wel uitgevoerd met vlamboogdetectie. Dit in combinatie met twee scoopkeuringen, moet dat toch minimaal zijn
cjw73
@ntd79 hoef hier maar 1 scoop keuring doordat het om een geringe hoeveelheid gaat.
ntd79
@cjw73 oh dat wist ik niet. Had hier de scoop 12, dat is volgens mij de keuring van de pv installatie, in juli 400 geplaatst. Dan die andere voor alle elektra voor het gehele bedrijf wat interpolis nu eist
cjw73
@ntd79 scoop 12 en constructie berekening is bij de meeste verzekeringsmaatschappijen pas verplicht vanaf 50 panelen. Werd er door meerdere installateurs op gewezen en toen nagevraagd en klopte dus ook. Daarom doe ik 520 kwp panelen erop om onder de 50 te blijven. Verbruik maar 24000 kw op jaarbasis.
George
Quote Reactie van @cjw73:
hoef hier maar 1 scoop keuring doordat het om een geringe hoeveelheid gaat.

Ik heb onlangs Scoop 10 keuring gehad en moet waarschijnlijk het oude groepenkastje in de stal met ouderwetse stoppen vervangen. Zat wat stof en oxidatie in , voor de rest was alles goed volgens mij . Maar zoals ze mij verteld hebben bij de verzekering hoef je onder de 50 zonnepanelen alleen een scoop 10 keuring te laten doen en bij meer panelen een scoop 12 keuring.
cjw73
@George klopt hier hetzelfde gehoord. Alleen de scoop 10 keuring moet hier nog gebeuren.
bio boer
@cjw73 ben je dan nog wel verzekerd?
cjw73
@bio boer ja wel zit bij een maatschapij die niet zo moeilijk doet.
George
Quote Reactie van @cjw73:
ja wel zit bij een maatschapij die niet zo moeilijk doet.

Bij mij staat er duidelijk op de polis , geen keuring , geen dekking voor brand.
Bij mij moest het gebeuren voor 1 januari 2023 en eind oktober kon ik al niemand meer vinden die het voor die tijd kon doen. Toen heb ik het via Interpolis gedaan en moest ik al direct de keuring afrekenen en zou er contact met me worden opgenomen wanneer de keuring zou worden uitgevoerd. Uiteindelijk kreeg ik pas eind december bericht dat de keuring in februari 2023 zou worden uitgevoerd. Maar omdat het via Interpolis liep konden ze wel zien dat ik nog op tijd een keuringsaanvraag had gedaan.
+1
cjw73
@George is hier net zo. Heb allang mij ingeschreven voor de keuring maar er is nog niks uitgevoerd. Zover liggen ze achter. Maar heb het gemeld en daar deden ze niet moeilijk over, waren nog veel meer waar het nog niet gedaan was.
vaak
@cjw73 Ik bij ZLM. Onder de 50 panelen scoop 10 en geen constructieberekening.
Enexis max 46 panelen van 375 wp bij 3x25amp.
cjw73
@vaak zit bij fgd. Onder de 50 ook alleen scope 10 verplicht. Maar heb een aansluiting van 3 x 50 amp dus kan wat meer aan.
mrpieter
Na de enorme stroomrekeningen van afgelopen jaar zijn wij ook gaan bekijken waar we zonnepanelen kunnen leggen.
We hebben 9200m2 dakoppervlak dus we dachten daar is vast wel wat te vinden. Dat viel ons dus aardig tegen toen bleek dat de meeste daken hier niet geschikt waren.
Ons stroomverbruik is het hoogste als het buiten ook op zijn warmste is. Afgelopen zomer piekten we in de warme maanden met 49.000kwh per maand.
Momenteel dus een beetje aan het brainstormen hoe we toch zonnepanelen kunnen plaatsen. Eventueel zelfs rundveestal bouwen die wel direct voorbereid is op zonnepanelen. Als in de toekomst de varkens zouden verdwijnen en alleen het rundvee blijft kunnen we makkelijk in het eigen verbruik voorzien.
Huis verwarmen we al jaren met warmte vanuit koeldekken in de varkensmest. Dat zou dan in de toekomst ook met stroom over moeten nemen.
bio boer
@mrpieter warom zijn de daken niet geschikt ?
Langs silo wand of zo kun je ook panelen leggen ze hoeven niet perse op een dak
George
@bio boer
Bij mij komen ze in mijn oude sleufsilo welke ik niet meer gebruik , gemonteerd aan één zijde tegen de wand over 32 meter lengte en 3 panelen hoog.
Tegen de andere wand zit kachelhout gestapeld. Silo is 10 meter breed dus kan er nog mooi tussendoor.
mrpieter
@bio boer een derde van de daken is nog asbest. De stallen komen half 2024 leeg te staan
De grootste stal is 12 jaar oud. De constructie met multibeams blijkt te licht te zijn voor een extra belasting op het dak. Viel me eigenlijk best tegen.
De daken die dan over blijven zijn gebouwen die mogelijk in toekomst verhoogt worden voor rundvee of ook sloop.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zonnepanelen en saldering geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
201
DEELNEMERS
39
WEERGAVES
6.334
TREFWOORDEN