Groeten uit Californie - Hollandia Dairy Farm North

Een nog vrijwel splinternieuw bedrijf:


Verslag door Joris Ruyter:

Dit bedrijf is in maart 2009 gestart met koeien melken.

Het bedrijf wordt geleid door Nederlander Marius Dijkstra, die 10 jaar terug voor stage naar Amerika ging en na 4 maanden stage zijn ouders heb opgebeld, en zei dat hij in Amerika bleef.

Ze melken 2500 koeien die 73 pound/ per dag geven met 3.38% vet en 3.14% eiwit.

De koeien worden in 10 groepen gehouden van elk 280 koeien.

Ze worden 3x daagse gemolken in een 2x30 zij een zij. De melk wordt opgeslagen in 2 silotanks van 20.000L.

Er wordt ook 1x in de maand melkmonsters genomen van de koeien.

Sochtends lopen de koeien door een voetenbad met kopersulfaat.

2x in de week komt de poot opknapper de klauwen bij snijden.

Na 70 dagen na het kalven worden de koeien tochtig gespoten die niet tochtig willen worden.

Als de koe na 135 dagen nog niet drachtig is, wordt ie bij de stier gezet. De drachtigheids percentage is nu 60%. In 1 keer drachtig.

Met regenachtig is er meer last van mastitis.

En met warm weer wordt er meer energie gevoerd aan de koeien.

Om de 2dagen komt er nieuwe maïs. Ze voeren 12,5 ton/maïs/per.

Opfok.

Alle koeien worden met bijna door dezelfde stier geïnsemineerd.

Door grootschalig in te kopen kost een rietje nog maar 3,50$.

De jongvee opfok wordt in eigenbeheer gedaan op het opfok bedrijf.

Als er een kalfje is geboren krijgt ie 3x biest en gaat dan alweer weg en komt later als ze weer drachtig is weer terug.

Deel dit topic

Reacties

ricardo
Als ik het goed heb begrepen dan beuren ze $12 per 100 pond dat is ruim $26 per 100 kg met die gehalten 3.38 en 3.14 geeft dat voor mijn gevoel een hogere prijs dan wat wij deze zomer beurden groetn richard
ricardo
Ik snap je redenatie ik kan hem ook omrekenen maar je betaald je hamburger in america ook met dollars en niet met euri of mag ik zo niet redeneren
Farmer_
Hun gebruiken een off-sink program, dwz na zoveel dagen na het afkalven spuiten ze een grote groepkoeien tochtig en daarna is het inseminatie dag.


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/10/2009 00:04 door Farmer.
Farmer_
Veel consumenten kiezen voor de laagste prijs, waar het vandaan komt zal hun een worst wezen Wim, ik hoop dat het nooit zover zal komen dat ze ons kunnen beconcureren, dat zou beter zijn.
Farmer_
Misschien heb je gelijk, maar aldi en lidl hebben geen groot sortiment aan keuze, daarom vermijden wij ook meestal deze winkels, je wil graag alles binnen handbereik hebben en niet van de ene winkel naar de andere rijden, dan wordt het duur aan bezine.
Farmer_
Ja klopt, zat toen half te slapen achter de pc ,hoe je het schrijft wist ik niet, alleen van hoe de veearts het uitsprak,maar het betekent dat hun geen tochtigheid afwachten, dat doen veel bedrijven daar.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/10/2009 22:17 door Farmer.
Farmer_
Ja, en ook voor het gemak, alles in 1x afwerken, maar het zijn ook vaak bedrijven met vruchtbaarheids problemen die dit toepassen
Farmer_
$26 = +-€17.30/100 Kg.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/10/2009 21:40 door Farmer.
Wimsumar
Beste Farmer: En dan moeten wij (melkveehouder) in de E.U. er bang voor zijn dat melk, geproduceerd onder deze ''dierwelzijnsomstandigheden'', ons hier gaat beconcureren ?
Wimsumar
Beste Farmer: Niet met u eens. Als veel consumenten voor de laagste prijs gingen dan was het marktaandeel van de Aldi's en de Lidl's véél groter. Bovendien zal menig consument de melk van deze ''fabrieksmatig'' geexploiteerde koeien niet willen. ( Al zal dat laatste ook zijn op 'advies' van consumentenorganisaties). Ik geloof zelfs dat zo'n systematische koe-voortplantingsaanpak hier al door de sector zelf wordt afgewezen.
gezienus
leuk filmpje comaar vertel is wat meer over techniese gegevens melkprijsvoerkosten financieringhoeveel melk er per arbeider word verwerkt etc
hookwood
Nou het is iets ingewikkelder dan jij zo stelt farmer. Het heet trouwens Ovsynch (ovulatie synchronisatie)

hookwood
Idd, het is systeem denken en oudmelkte koeien produceren te duur op aangekocht voer.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , amerika , melken , koe , energie , stier , jongvee , biest , dairy en groeten uit geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
3