RFC hoogste uitbetaler 2022?

Hoewel ik veel kritiek lees over RFC lijkt het ze wederom gelukt te zijn om met 58.22 cent de hoogste cash melkgeld uitbetaler van Nederland te zijn geworden. Of vergis ik mij?

Deel dit topic

Reacties

arjank110
Hangt van de melkstroom af...
+1
cjw73
@arjank110 ja en die zijn er zoveel, dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Herbert
Bij FC moet je nu wel 3.58% eiwit en 4.45% vet hebben voor de garantieprijs. Welke gehalten hanteren de andere verwerkers?
bio boer
@Herbert denk niet dat alle boeren die gehalten halen eiwit red ik wel maar vet niet
kearl
@Herbert Arla 4,2 en 3,4
Herbert
@kearl dan moet de garantieprijs van FC momenteel dus al ruim 2 cent hoger liggen om op basis van de gehalten dezelfde prijs uit te betalen.
Melkboer16
Vond het een knappe prijs maar vergelijken op dit forum gaat vaak om appels en peren en er dan samen maar šŸ§ƒ van te maken.
Ik was blij met de hoge garantieprijs het afgelopen jaar en heb wel eens gedacht als het met de prestatieprijs maar goedkomt.
Dat blijkt nu dus toch en dan kan je er van alles bij gaan halen maar RFC is gewoon een solide afnemer.
Zolang ik boer ben was je haast gek als je coƶperatief was en niet op eigen benen kon staan.
Natuurlijk moest ik ook wel slikken toen onze obligaties-vast in de melkcertificaten gingen maar elke tien jaar een nieuwe financieringsvorm.
robbies
+1
Melkboer16
@robbies ja, van de obligaties beur je direct rente en nu het dubbele als vorig jaar.
Maar het is niet weg.
Van de overgebleven obligaties beuren we nu dezelfde rente als toen het allemaal nog in obligaties stond.
Een coƶperatie ben je met elkaar en nu met een betere melkprijs doet het niet zoā€™n pijn meer.
Noorderling
@Melkboer16
Quote:
Een coƶperatie ben je met elkaar en nu met een betere melkprijs doet het niet zoā€™n pijn meer.

En toen het in China zo goed ging, hoefden we hier ons best niet te doen.
De coƶperatie is geen schuilplaats.

Mes tussen de tanden, juist in goede tijden moet je het verschil maken zodat het in mindere tijden wat lijden kan, daar maak je het verschil. Als je wakker schrikt als het zover is, is het in de regel te laat omdat er geen geld is om nog te schakelen. Met die instelling is er afgelopen 5 jaar niks noemenswaardig gepresteerd.
Hans van Bergen
@Noorderling Behalve dan bij de hoogste uitbetalers horen, het EV naar vorig jaar 41% gebracht de duurzaamheid, inmiddels verplicht wil je aan een winkel leveren, op poten gezet met ruim 3 cent extra melkgeld??
Noorderling
@Hans van Bergen
Vergoeding voor ingebracht kapitaal?
pieta
@Noorderling Jij bent toch Ć©Ć©n van de leden met een renteloze lening, aan jou verstrekt door RFC, om je aandeel in het vermogen aanwezig te laten zijn? 😁
Noorderling
@pieta het is ledenkapitaal. Als bedrijf hebben we er wel 8cent in zitten. Ze hadden graag dat ik iemands pensioen zou afpakken, dat doe ik maar even niet voor de goede verstandhouding. Heb me over 50% druk te maken.

Heb op termijn de andere 50 procent maal 8cent ook nog te kopen, of cashen. Dat heeft rfc zelf in de hand. Maar liever beetje fatsoenlijk beleid, pas er principieel voor om als bedrijf jaren rfc lid te zijn te wieberen voor een aantal passanten die bij het minste of geringste gevlogen zijn.
Ze zijn mijn directeur of voorzitter, ik ben niet hun lid.
Overstapper
@Noorderling Nee dat is niet waar. Jij bent hun lid. Zij kunnen jouw eruit gooien jij hun niet. Maar de rente vergoeding is slechts een klein deel van het melkgeld. Ook zonder dit deel puur het melkgeld gedeelte komen anderen er volgens mij niet aan. Ook niet A ware boeren met AH toeslag niet. En Cono gaat er ook niet aan komen.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Overstapper:
volgens mij niet aan. Ook niet A ware boeren met AH toeslag niet.

Volgens mij zit het wat anders. AH melk gaat er dik overheen.
Krijgt geen rente meer op 8cent per kilogram melk. Dat is ongeveer een halve cent per kilo melk.
In dat contrast is de 0,9cent nabetaling een schijntje, aangezien die halve cent een gebracht offer is van de leden.

Een leger kan beter zonder generaal dan zonder soldaten, de brandweer beter zonder commandant dan zonder manschappen. Een ziekenhuis beter zonder managers dan zonder verpleegkundigen en artsen.
Dat is bij RFC net zo, ook al zijn de statuten anders opgesteld. Zonder onze melk, ons kapitaal, inbreng in RVC en ledenraad houdt gewoon alles op.
Overstapper
@Noorderling Het spijt me nee. Zie het overzicht A Ware melkprijs en de toeslagen. En dat is dan met VLOG wat 1.2 cent kost. Maar fijn dat jij iig reageert. Anderen zwijgen halstarrig en ws zoals ik jaloers op zo'n mooie melkprijs en een prachtig pensioen waar anderen na jaren onderbetaald te zijn hooguit een bedankt briefje krijgen na een leven lang melk leveren.
cjw73
@Overstapper ach wat nu spijt dat je bij rfc weg gegaan bent.
Noorderling
Quote Reactie van @Overstapper:
en een prachtig pensioen waar anderen na jaren onderbetaald te zijn hooguit een bedankt briefje krijgen na een leven lang melk leveren.

Dat pensoein bestaat ook voor 3/4 uit de waarde van Friesland Foods van voor de fusie.
Diegene die over 10-20 jaar de kar moeten trekken hebben maar even mogen snuffelen aan het dat geld, maar raken we op termijn ook wel kwijt. 1 lid mag er minimaal 2 uitkopen op termijn. Die 8cent is om even te wennen, met de eerste stoppersgolf waar den Haag aan demotivering goed zijn best doet, is 10 ook zo realiteit. Dan is je nabetaling inleveren alleen niet genoeg. Wat mag lid zijn kosten?
Hans van Bergen
@Noorderling Bestaat uit driekwart FFCDCC??? Dat was een zware onderbetaler die nimmer of te nooit te vinden was in de top van de uitbetaallijst en regelmatig omgepist werd door de Doc.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Ze hadden graag dat ik iemands pensioen zou afpakken, dat doe ik maar even niet voor de goede verstandhouding. Heb me over 50% druk te maken

Los van al wat ze niet goed gedaan hebben en/of niet goed uitgepakt heeft is de benodigde 8 cent toch niet het probleem? Daar zijn allerhande regelingen voor. Met fluwelen handschoenen uitgevoerd. Pijnpunten zijn de open einden zoals de coƶperatieve oplossing en de 8 cent niet als max in samenhang met de te verwachten pijn van krimp vd melkplas.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
goed gedaan hebben en/of niet goed uitgepakt heeft is de benodigde 8 cent toch niet het probleem? Daar zijn allerhande regelingen voor. Met fluwelen handschoenen uitgevoerd. Pijnpunten zijn de open einden zoals de coƶperatieve oplossing en de 8 cent niet als max in samenhang met de te verwachten pijn van krimp vd melkplas.

Dat ben ik in grote lijnen eens, het grootste pijnpunt zit nog ver daarvoor.
De systematiek die we hadden was niet verkeerd, het probleem was dat er geen winst gemaakt werd. Als je je bedrijf en toekomst financiert op winst, moet je dat niet nalaten.
Winstverdeling 10% verschuiven over een niet noemenswaardig bedrag helpt ook niet.

Ditzelfde geld voor de toekomst, die 8cent komt er alleen maar als er winst gemaakt wordt.
Die regelingen zijn er ook niet zonder weerstand gekomen, het oorspronkelijke voorstel was volledig geschreven door de onderneming en faciliterend aan de onderneming. Allemaal leuk, uiteindelijk draait het om het lid zijn en blijven. Dat laatste is wel heel erg onderschat, daar betalen we 3x de rekening van met zn allen. Enige voordeel is, is straks dat DMF potje leeg is, voor de positivo's onder ons 😉
Hans van Bergen
@Noorderling Alleen de melkpries kaal zonder investeringen en achtergehouden melkgeld dode hand issut immer nog 57.35 en dat is zo maar 10 % meer dan bij anderen. Met name kleine opstal boeren missen een halve a 1 ha land aan melkgeld.
robbies
@Melkboer16 en volgend jaar drukken de hogere rentelasten weer de winst. Want dat was de reden voor het aanpassen van het financieringssysteem; verbeteren van de ratings om goedkoper geld te lenen. Maar met een stijgende rente gaat dat niets opleveren.
KOC1981
@robbies Dat klopt, maar dat geld ook voor andere partijen, dus ik ga er vanuit dat dit ook vertaald wordt in onder andere het voorschot van Arla, en dus in onze GP. kijk maar eens in het jaarverslag van Arla naar hun schuldenlast en rente last in 2022, ik kom dan tot de conclusie dat hun rentecomponent harder gaat stijgen dan bij RFC.
+1
puddingbroodje
Het is nog even wachten op de definitieve jaarcijfers van cono en doc.

(klik om te vergroten)

apel
@puddingbroodje kan het net niet lezen maar dit is een staatje van rfc als ik het goed zie?
puddingbroodje
@apel Als je erop klikt wordt hij groter. Uitbetaalde melkgeld plus nabetaling voor zover al bekent gemaakt. bij Cono en DOC bijvoorbeeld is de nabetaling van 21 erin gezet die hebben de jaarcijfers nog niet bekent. dus die kan nog wat hoger of lager worden. Maar Arla, A-ware, leerdammer en Vreugdenhil zijn bekent. Deze lieten ze eergisteren in de webcast zien.
robbies
@KOC1981 hebben de leden van Arla ook rentebaten ingeleverd? Want dat is de kern. Wij leveren rentebaten in ten gunste van de EV-positie vd onderneming en de ratings. Rente stijgt en dat vindt Melkboer16 dat hij er beter van geworden is nu de rente stijgt. Op de helft vd obligaties krijg je net zoveel rente als voor inwisselen. Over de volle breedte gezien denk ik dat we daar als leden helemaal niet beter van worden. Minder winst, meer lenen, meer rente, minder winst ..... kun jij hem afmaken?
frank post
@robbies nee, maar stort je bij rfc de rente dan weer in de onderneming? Je moet trouwens niet bij arla komen als je spaarvereniging zoekt want daar zijn ze niet goed in.
puddingbroodje
@robbies Voor nu denk ik dat RFC best oke gedraaid heeft in een heel bijzonder jaar. Echter naar de toekomst toe zal het beter moeten om de 8 cent te laten renderen.
KOC1981
@robbies Nee, op dat punt ben ik het ook niet eens met @Melkboer16 Die rentevergoeding die er eerst wel was is gewoon weg. volgend jaar drukken de hogere rentelasten weer de winst Dat is wat jij schrijft. Maar om nu te stellen dat de winst voor volgend jaar sterk beĆÆnvloed wordt door de oplopende rente. dat is geen gelopen race. Dat de rentekosten stijgen wel, maar ook bij de ondernemingen uit het mandje is dat het geval, en dus verwacht ik dat die component grotendeels in de GP verrekend wordt ipv in de winst.
Greetje
Ik trap em an naar Wolvega, es kijken of we het executive board het vuur aan de schenen kunnen leggen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rfc , melkgeld en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nƩt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
3.328
TREFWOORDEN