Illustratie van: Lucas Ensing

FrieslandCampina komt met zuivelalternatieven: 'Consument vraagt het van ons’

Quote:
Nederlandse zuivelgigant FrieslandCampina breidt het assortiment uit met meer plantaardige producten: drank van soja en haver. En dat in tijden dat de roep om verduurzaming van de melksector steeds luider klinkt.

Deel dit topic

Reacties

Realisme
Het zal best gevraagd worden maar niet door de consument. Denk eerder door een elitair zooitje in den haag. Markt van die troep groeit nauwelijks en fabrikanten maken er nauwelijks winst op.
Er begint juist een tegenbeweging te komen van mensen die zeer gezond en duurzaam willen eten, vaak voormalige vega(n)s die doorkrijgen dat 100% plantaardig ongezond is. Havermelk is dan een van de eerste dingen waar ze mee stoppen
klant
@Realisme ben benieuwd naar de jaarcijfers anders bye bye campina.
+8
de hoef
@klant kan mij niet schelen waar de winst gemaakt wordt, ik vind het een goede weg van rfc
Albert Peters
@Realisme alleen jouw mening
+1
Realisme
@Albert Peters oh zeker niet en van mij mag Campina best investeren in havermelk als ze daar daadwerkelijk winst mee draaien. Ben wel benieuwd of daar meer marge op zit dan op de activiteiten van die fabrieken die ze hebben afgestoten.
weurding
En gelijk de beuk erin

(klik om te vergroten)

+4
demelkboer
@weurding je moet het met korting weg geven anders willen ze het niet
weurding
@demelkboer nog niet geproefd, zal ook even duren, maar poiesz heeft of grote marges, of leveren flink geld bij
Theo61
@demelkboer We hebben eerder gezien dat de reststoffen uit deze melk naar de veehouderij gaan en 60% van de omzet zijn.
bio boer
@Theo61 mooi binnen de coöperatie houden wat + puntjes voor pp melk
+1
Putjeschepperr
In Amerika is het volledig op z'n retour
+2
Herbert
@Putjeschepperr niet alleen Amerika. Ik kan er met mijn kop niet bij dat ze het doen. Al jaren lopen ze te drammen dat men de CO2 uitstoot van melk moet verlagen want daar vragen de afnemers naar, maar nu beginnen ze zelf met een product wat op basis van voedingswaarde een hogere uitstoot heeft. Waaanzin... Steek de miljoenen wat dit weer aan ontwikkeling gekost heeft in reclame voor zuivel. Het echte verhaal i.p.v. dat linkse geneuzel op t.v.
JohnDeere7serie
Tja, het is een niche markt die je kan bedienen. Mensen die bij Starbucks koffie halen hebben genoeg te besteden, daar zitten ook de deugmensen tussen die havermelk bestellen als er mensen meeluisteren met de bestelling opnemen. Anders pakt alpro de winst.
+1
Albert Peters
Als het niet verkocht zou worden stopten men direct men maakt het niet ats vooraad.....Dus????
Theo61
@Albert Peters de winst komt bij deze producten uit de reststromen Albert. We hebben eerder gezien dat de reststoffen uit deze melk naar de veehouderij gaan en 60% van de omzet zijn.
mlkvhoudr
Als er een markt voor is moet je die proberen te bedienen, net als biobased isolatie, als het produkt maar voldoende marge brengt komen er ook wel partijen die er op in spelen
+3
Huppel
@mlkvhoudr Dat klopt. Maar havermelk is qua voedingswaarde helemaal niet te vergelijken met melk en of zuiveldranken. Havermelk valt eerder in de categorie frisdranken, zeker de gezoete variant. De beeldvorming van Havermelk is de laatste tijd ook wat aan het kantelen. Ik vraag me af of het wel zo slim is van RFC om het Campina merk daar aan te verbinden wat juist voor gezond, alledaags en natuurlijk staat. Ze hadden beter een ongezoete variant onder het label Optimel in de markt kunnen zetten.
altijdbeter
@Huppel Inderdaad men helpt het zorgvuldig gebouwde imago van Campina zuivel er mee om zeep
+3
JohnDeere7serie
@altijdbeter Campina jarenlang het grootste A-merk van Nederland wordt niet zowiezo niet zorgvuldig mee omgegaan door op elk pak reclame te maken voor een organisatie die alle boeren weg wenst. Je loopt met het merk op deze rommel het risico dat later blijkt dat die soja en haver toch niet zo gezond is allemaal, dankzij de fyto-oestrogenen.
+1
Nevergiveup
Zeg niet dat ik nooit niet een glaasje van dat plantaardige neem , maar geef mij maar gewoon volle melk 😋😋😋

Zeker nu de diëtiste van mijn oude vader heeft gezegd dat als je ouder word het onmogelijk is voldoende eiwitten , ijzer , calcium ed. uit plantaardig voedsel op te nemen !
+6
zalm
Wat een sukkels. en jullie boeren zo dom dat je er intrapt .RFC is niet meer van de boeren maar van natuurorganisaties
+1
slagakker
@zalm Nou en? Als het geld opleverd is het toch prima. Die toko moet gewoon winst maken en voor mijn gevoel is het gewoon een bedrijf. Dat geleuter van wie het bedrijf is is toch gewoon kul.
+6
Noorderling
Quote Reactie van @slagakker:
Nou en? Als het geld opleverd is het toch prima.

blijft me wel een raadsel waarom winstgevende onderdelen als Riedel en Creamy Creation verkocht zijn.
Destijds was de reden bijzaak omdat er geen tot amper melk in ging, hoe dat rijmt met plantaardig is mee en groot raadsel. Zelfs CSK werd verkocht, waar je niet zonder kunt als je kaas maakt. Als bruidschat van DSM krijgen we het bovaer in de maag gesplitst. Die lachen zich kapot, we kunnen enkel nog gehoorzaam aan het infuus blijven zitten.
Johannushoeve cv
@Noorderling ze wilde enkel aan de core business werken. Daarom hebben ze deze merken verkocht . Nu willen ze het toch weer niet . Dat is wat ze noemen een zwabber beleid. Maar het is ook een beleid of je daar een bedrijf mee gaat redden vraag ik me wel af .
JohnDeere7serie
@Noorderling
Quote:
Bovaer

Lekker spul in pure vorm: pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/…
Noorderling
@JohnDeere7serie
Zelfs water is giftig 😉
Lost uiteindelijk methaan emissie vast op, op de verkeerde manier...
Ga die troep niet voeren, net als calcium- cyaanamide in de mest. Hoe krijg je het bedacht.
Braboboer
Ik dacht dat ze opzoek waren naar nieuwe leden bij RFC???

Ze moeten met dit soort keuzes eens beter gaan nadenken hoe dit overkomt op de melkveehouders, en of ze met dit soort ontwikkelingen wel een aantrekkelijke partij zijn voor potentiele nieuwe leden!!!

Met dit soort ontwikkelingen jaag je alleen meer bestaande leden weg, in plaats van dat je nieuwe binnenhaalt!

Als ergens kansen zijn moet je het zeker doen, alleen zie ik hier geen kansen in. Juist door sterke merken als Chocomel en Campina te gaan asosieren met plantaardig gaat de elitaire/vegetarische/stads consument die nu echte chocomel en echte campina melk drinkt kiezen voor het plantaardige alternatief van hetzelfde merk. Hierdoor is de winst die je denkt te halen direct verlies doordat de zuivelproducten terug gaan lopen in omzet.

Ondanks dat de vraag natuurlijk sowieso maar van een klein clubje komt, en de meeste Nederlanders gelukkig wel gewoon echte zuivel consumeren/ weten te waarderen!
+2
de hoef
@Braboboer 2 procent van nederland is boer de rest eet toch ook, denk nu zelf is even verder als je eigen erf
+2
Peter79
@de hoef 1,5 % van Nederland is veganistisch en de echte anti veehouderij veganisten gunnen rfc echt de omzet niet
+2
robbies
@de hoef mooi dat jij zo positief bent, maar ik trek het toch heel slecht dat ze 3-4 jaar lang alles eruitgooien onder het argument dat er geen ledenmelk in gaat en dan nu met zoiets op de proppen komen.
de hoef
@robbies ik heb ook mijn bedenkingen nogaleens, en dat weet jij , maar ge mot ergens wa proberen en winst pakken
Braboboer
@de hoef

Waar het mij ook om gaat is dat veel boeren niet achter dit soort ontwikkelingen staan.

Frieslandcampina was een paar jaar terug een arrogante club met een Cooperatievoorzitter die letterlijk zei dat je maar op moest rotten als je het niet eens was met het beleid.

De werkelijkheid is nu het tegenovergestelde, ze hebben juist leden nodig. Dan moet je 2x nadenken als je een besluit neemt: 1. Hoe ziet de consument het. 2. hoe zien de leden en potentiele leden het.

Wat betreft dat je verder moet kijken dan je eigen erf:

In Nederland/ een deel van West- Europa is vegan/ klimaat/ plantaardig een trend onder vooral de linkse stemmers/ elite / grachtengordel.

In de VS leeft dit veel minder en zie je juist dat de vegan hype over waait en Burgerking stopt met plantaardige burgers vanwege tegenvallende omzetten.

In de Azië, Africa en Zuid-Amerika leeft de discussie totaal niet en neemt de vraag naar zuivel alleen maar toe.

Oké voor Frieslandcampina is Nederland waar de hype wel onder een deel van de bevolking leeft kun je daar dan op inspelen, maar denk er heeel goed over na.
Theo61
Quote Reactie van @Braboboer:
Oké voor Frieslandcampina is Nederland waar de hype wel onder een deel van de bevolking leeft kun je daar dan op inspelen, maar denk er heeel goed over na.
Het is een probeersel dat door de leden betaald moet worden en of het de toekomst is is zeer de vraag met de gigantische berg afval die er uit overblijft.
frank post
@Braboboer ze hadden beter aan arla kunnen vragen hoe plantaardig loopt😜
hans1980
KOC1981
@frank post verschil is dat Arla er een nieuw merk voor op probeert te tuigen, en dat RFC het onder de bestaande merken schuift.
+1
altijdbeter
@KOC1981 RFC heeft geen geld om een nieuw merk op te tuigen, daarom heeft een marketeer, van lik-me-vesje, maar voorgesteld om er het Campina merk mee te bezoedelen.

Of die marketeer is een vriend van De Groot, dat kan ook
theo-lamers
@Braboboer chocomel heeft al een plantaardige variant
Nevergiveup
Het volgende experiment na China catastrofe en de verkopen van Fabrieken , Hein dacht snel wegweze ...
bio boer
Het zou mooi zijn dat boeren dan coöperatief de grondstoffen kunnen leveren dus dat lid wat haver of soja gaat leveren aan campina melkveehouder met grond over of een akkerbouwer die lid kan worden
Puddingboer
@bio boer ze hebben dit jaar een pilot lopen samen met Agrifirm. Haver in het noorden en Soja in het zuiden van het land bij een aantal boeren.
bio boer
@Puddingboer lijkt me wel mooie gedachte dat melkveehouder die grond over heeft de grondstof leverd dan de pulp weer aan melkvee voert zewilden kringloop landbouw toch
Jaap40
@bio boer dat soort kringloop landbouw bestaat al decennialang als je beetje creatief nadenkt
bio boer
@Jaap40 de soja van andere kant van de wereld is niet gewenst 🤷‍♂️ zolang je snijmais in het rantsoen wil heb je daar ook goede eiwit bron bij nodig hebben
Jaap40
@bio boer eens maar je hebt het over de pulp van haver. Wel eens gehoord van perspulp bierbostel maïs gluten etc ook allemaal deels verwerkt voor humaan restje ruimt landbouw wel weer op... hartstikke kringloop al jaaaren
bio boer
@Jaap40 ja dat snap ik ook zou toch mooi zijn dat eigen geteelt product eerst wordt verwerkt in eigen coöperatie dan restproduct terug krijgt als vee voer die krachtvoer kan vervangen dan blijft campina echte cooperatie die draait voor de boeren
Theo61
@bio boer Ik weet niet of het jou opgevallen is maar ze willen meer eiwit vanuit eigen teelt en extensiveren dan zijn een hoop van die bijproducten overbodig en waar laat je ze dan ??
bio boer
@Theo61 je teelt het toch eerst op eigen grond
Theo61
@bio boer Soja ??? succes .
bio boer
@Theo61 wordt al geteelt in nederland voor de akkerbouw heeft de teelt teweinig saldo wil het aanslaan dan is tarwe als rustgewas maklijker voor ze
bio boer
@Theo61 je teelt soja die fc afneemt en er een soja melk van maakt dan krijg jij de pulp terug die je weer aan de koeien voert als eiwit van eigen land die melk lever je ook weer aan fc
bio boer
@bio boer volgens mij is dit die rest stroom van soja melk
bergfourage.nl/producten/biologisch/…
Jaap40
@Theo61 ingedroogde Bierbostel kan vast wel verwerkt worden in een vega burger..
pieta
Quote Reactie van @bio boer:
snijmais in het rantsoen wil heb je daar ook goede eiwit bron

Bierbostel? 😁
Albert Altena
Paard van Troje?
weurding
Albert heijn is niet veel boeren nodig

distrifood.nl/164306/…
Nevergiveup
@weurding ohh , gaat AH de prijs omlaag doen voor de consument als ze heel veel meer uit vereweggistan gaan halen ? De prijs bij AH is nu al minimaal 30% duurder als de buurlanden landen om ons heen ....
weurding
@Nevergiveup komen er weinig, borger is dichtstbijzijnde
altijdbeter
De top van RFC ziet natuurlijk ook al lang dat de melkveehouderij in Nederland geen toekomst heeft. Ze willen RFC echter wel behouden. Dus dan ga je wat anders verzinnen nu het nog over de rug van de boeren gefinancierd kan worden.

Daarna gaat het met RFC hetzelfde als met de Boerenleenbank vroeger. Je kunt wel lid zijn, van een lege huls
Theo61
@altijdbeter Rabo ledenbewijzen zijn ook diep gedaald in waarde.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina en soja geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
60
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
3.970
TREFWOORDEN