Toekomst landbouw

Misschien vinden jullie mij wel een zeikerd maar ben toch wel benieuwd wie er nog normale toekomst ziet in de landbouw in Nederland.
Ik bedoel toekomst met verdien model.
Geen nevenactiviteiten

Deel dit topic

Reacties

+5
weurding
Geloof ook steeds meer dat een groot deel de toekomst "elders" moet zoeken, eerst was man nog wappie en complotdenker als men sprak over o.a. landbouw onmogelijk maken, verstedelijking, landjepik, tristatecity etc, beetje bij beetje wordt het toch ernst
Jan-T
Toekomst is er alleen voor de agrarische sector in Nederland als de prijzen minimaal 35% gaan stijgen.

Wie denkt dat het anders word mag het zeggen maar zonder een 5% of €.60.000,- winst,- onder de streep nabelastingen en incl, arbeidsvergoeding van €2.800,- per maand is er geen reden om in de agrarische sector te blijven.
Raal
@Jan-T dan kun je beter direct er mee stoppen... Gaat namelijk niet gebeuren, nl boeren zijn er heel goed in om zelf de kostprijs de opbrengst prijs te laten volgen
Jan-T
Quote Reactie van @Raal:
Gaat namelijk niet gebeuren, nl boeren zijn er heel goed in om zelf de kostprijs de opbrengst prijs te laten volgen

Denk dat u niet beseft dat u zichzelf en anderen te kort doen. Als je niet vraagt om meer dan krijg je het niet.
Dus meer geld vragen doen onze leveranciers en afnemers ook waarom wij dan niet.
hans1980
Met melkprijzen onder 40 cent
Gaat melkveehouderij varkenshouderij achterna met decennia lang verliezen
pa
@hans1980 Arme varkenshouders. Bestaan die dan nog?
bio boer
Zie nog wel goede toekomst voor de melkveehouderij aandacht punt wordt hoe krijgt de melkvee houder betaalbare grond in gebruik de grondlasten kunnen niet hoger dan 1200/1500 euro zijn per jaar wil je ook nog iets saldo overhouden met koop ga je dat niet redden als je veel grond tekort komt dat wordt nog wel punt van aandacht bij intensievere bedrijven of je moet gemaklijk kunnen samen werken met akkerbouw waar mest en voer kleiner probleem vormen
Er zal wel wat minder melkoeien komen wat dat van gevolgen heeft bij de verwerkers ?
Gladiool2010
@bio boer die laatste is een gemakkelijke
Impact gaat groot zijn
bio boer
@Gladiool2010 verwerking capiciteit afkopen 1x pijn dan verder ? Hoe veel zou het zijn per melkveehouder als er 20% moeten afwarderen bij de coop
Noorderling
@bio boer
RFC heeft circa een euro per kilo melk op de balans staan.
Deels kun je opvangen met geen vervangingsinvesteringen te doen, ook dat houdt een keer op.
Gladiool2010
@Noorderling 1 miljoen liter melk is dus 200000 afboeken
Noorderling
Quote Reactie van @Gladiool2010:
afboeken

afbetalen zeker.
cjw73
@bio boer en dan nog steeds investeren in de fabrieken terwijl ze straks allemaal op 75% van de capaciteit draaien
bio boer
@cjw73 ik zit niet bij coöperatie dus heb geen geld in een fabriek zitten inversteringen zal toch ook nodig blijven om up to date tehouden ondanks krimp volume
cjw73
@bio boer ok. Maar als ik dan zie wat ze allemaal in workum uitvinden, en dan te bedenken dat de toegangswegen een drama zijn.
jan 10
Voor heel boeren bij natura gebieden is het een drama,maar dadelijk als de derogatie weg valt weet ik ook niet hoe we dat op moeten lossen,nl er komt zoveel mest op de markt,waar gaat het heen?Wat gaat het kosten?
Op dit moment kunnen we de mest goed kwijt,en schuiven we nog steeds grond onder het bedrijf,maar dat houd een x op.
Onze fam bedrijven(broers) in het buitenland hebben op langere termijn gelukkig meer perspectief,zover is wel duidelijk..
Noorderling
@jan 10
450.000auto's mest welke in 3 week voorjaar en 2 week najaar extra weggereden moeten worden.
Dat gaat op de kop verkeerd, intermediairs doen vast hun best, maar gaan in die drukke periode geen 20 kilometer per vracht. rijden. Mestopslagen krijg je ook niet zo meer buiten bouwblokken geregeld, in bouwblok moet iemand ook maar willen, als diegene nog geen mest aanvoeren.

Het wordt dan al gauw zelf wat organiseren lokaal of al dan niet gedwongen krimp. Balans komt wel weer terug, alleen wie op welke manier dan nog boer is wordt een ander verhaal.

Wat ik hoor van akkerbouwers die verder van veebedrijven afzitten, is dat het ook altijd vast loopt op logistiek om op het juiste moment de mest op de kopakker te krijgen. Dat wordt zeker niet minder, aantal werkbare dagen wordt niet groter. Als het opbrengst kost stelt het saldo van mest ook niks voor, dan is kunstmest ondanks de huidige prijzen nog niet duur en grijpt men daar weer naar.
cjw73
@Noorderling klopt helemaal. Mest op de kopakker krijgen is nu al een probleem in het voorjaar, hoor het regelmatig van loonbedrijven. Dan is er een tijdstip afgesproken en dan komt het weer niet of later en alles loopt weer vast.
+1
bio boer
@cjw73 hier op de bouw is loonwerker met vrachtwagen als je die besteld voor mestrijden heb je ook de vrachtwagen is wel leuke constructie
Noorderling
@cjw73
Wil daarom ten koste van best wel veel boer-boer mogen afvoeren. Tussenpomp en sleepslang is het nog nooit op vast gelopen.

In het najaar direct met tank achter combine aan. Kan groenbemester er direct in in plaats van nog 2weken wachten. Met 8 weken regel en groeizame dagen mislopen jeukt dat akkerbouwers ook.

Ik ben benieuwd hoe dat lopen gaat.
Gelukszoekers van ver weg hebben meesten ook niks mee, slecht gemixt, beroerde gehalten, hele verschillende partijen en daarmee tarwes plat.
Van ver willen ze het niet altijd meer, ik kom helaas koeien tekort 😬
bio boer
@Noorderling dikke fractie kun je zo op erf bietenplaats of kopakker kiepen
Dunne voor eigen gebruik
Waarom dikke fractie nooit echt van de grond is gekomen is mij onduidelijk je voert meteen wat meer gehalen af per ton mest
Noorderling
@bio boer
Houdt met 10procent van je mestvolume ook gauw op, daarnaast is NP verhouding scheef met wat je af moet voeren, zeker nu zonder derogatie.

Stromest wordt wel interessant nu je 75procent van fosfaat maar hoeft te rekenen.
bio boer
@Noorderling bio is veel vraag vaste mest ben al paar keer voor benaderd ze willen er voor betalen helemaal als je ook nog bio stro gebruikt voor gevoelige gewassen waar snel gewasbescherming middelen in vinden
cjw73
@bio boer gewone vaste mest is ook vraag zat naar. Moet regelmatig nee zeggen vanwege het beperkte volume.
bio boer
@Noorderling moet je wel vers uit de stal afvoeren bedacht ik mij voor maximale n afvoer op de hoop treet weer veel verlies op
Tjonger
@bio boer die kant gaat het ook op. Salderen gaat er eens af. Die extra stroomopbrengst gebruik je om te scheiden en/of de dikke fractie verder in te drogen. Dan word naast de akkerbouwers in Nederland het buitenland ook weer een optie.
Noorderling
@Tjonger
Mestdroger moet een luchtwasser op.
Wordt ook nog een ding.
cjw73
@Noorderling koeien zijn er elke dag te koop. Stal zal wel wat moeilijker worden.
+2
robbies
@Noorderling
Quote:
Van ver willen ze het niet altijd meer, ik kom helaas koeien tekort

Als je zo makkelijk van je mest afkomt en ze voer praktisch thuis komen brengen, dan snap ik niet dat je die lege plekken in je stal nog steeds niet gevuld hebt. In het door jouw vermaledijde Zuiden zijn er zat die hun korting al lang en breed teruggekocht hebben, alle boxen bezet zijn en zelfs alweer uitbreiden met mestafzet van 12 euro en mais van 2500 euro.
Noorderling
@robbies
Melken intussen wel een beetje meer dan paar jaar geleden. Jongveestal zit vol en maar zien hoe ver we komen.

Doelde meer op hoeveel granen vlakbij geteeld worden waar mest op zou kunnen, wat nu vaak simpelweg niet lukt in korte tijd.
Die ruimte gaan wij ook niet vol krijgen.
ted9
@Noorderling Je vergeet dat er ook nog 3000 bedrijven opgeruimd gaan worden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , toekomst en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0