De volgende stap in het stikstofdossier......de grond en stikstof roof!

Het lijkt er op dat veehouders zich steeds meer terug trekken op hun eigen erf, de boel de boel laten.....totdat je geconfronteerd wordt met de volgende stappen in het stikstofdossier......

Veehouders houden hun stallen vol omdat ze bang zijn voor een nieuwe peildatum of een nieuw rechten systeem. Dit zou een optie kunnen zijn, maar volgens mij gaat het spel anders gespeeld worden, of eigenlijk ik weet het zeker. Boeren rond de Nieuwkoopse plassen ervaren dat al. Ook de Veluwe en de Gelderse Vallei krijgen ze dezelfde outlook.

Het verlies van derogatie, krw normen, bufferstroken, bufferzones (om N2000), verlies derogatie binnen de begrenzing van grondwateronttrekkingsgebieden en N2000 hebben veel grotere gevolgen dan dat we allemaal voor mogelijk houden. Ook de extra korting van 20 % op de gebruiksnorm binnen de nutrienten verontreinigde gebieden en afroming van het fosfaat plafond van 172,9 naar 135 miljoen kg zal grote effecten hebben.

Mest wordt niet meer te plaatsen en zal voor zover er binnen het nieuwe plafond nog ruimte is, verwerkt moeten worden tot kunstmestvervangers. Veel meer dan nu.

Agrarische gronden binnen N2000 zullen op korte termijn onteigend worden, Nieuwkoopse boeren ervaren dit nu al. Bufferzones rond N2000 zullen hetzelfde lot begaan. Wijzigingen in bestemmingsplannen en omgevingsvisies zijn daar de eerste voortekenen van.

En via het verlies aan bemestingsruimte in de bufferstroken, grondwateronttrekkingsgebieden, binnen N2000, nutrienten verontreinigde gebieden wordt er deposite ruimte geannexeerd.

De overheid durft geen direct generiek beleid uit te rollen via korten op dierrechten, het NVV arrest zorgt er ook voor dat dat niet lukt boven de 10 %. Maar middels bovenstaande route krijgt de overheid voor weinig geld het doel van D66 toch in zicht.

Waar zijn onze belangenbehartigers!!!!
Afgelopen jaren hebben ze diverse projecten opgestart, Nieuwkoops model, Duurzaam Evenwicht, Deltaplan Agrarisch water, vruchtbare kringloop achterhoek. Mooie projecten, maar wat hebben ze ons gebracht? Deze outlook????

Deel dit topic

Reacties

+1
Noorderling
Misschien namen we ons ook wel veel te serieus en was het bij voorbaat al een achterhoede gevecht.
Early warning fosfaat is inmiddels circa 10 jaar geleden, fosfaatarm voer, GVE en later fosfaatrechten, alles was opgelost. Uiteindelijk een opeenstapeling met voor sommigen het mes alsnog op de keel.

Blijkbaar zijn we met teveel en willen we nog te graag, belemmerende factor moet bakken geld kosten, als dat mest is dan is dat maar zo. Kaarten een keer opnieuw schudden is misschien ook wel nodig om het spel leuk en eerlijk te houden.
+2
Twentsch Land
Man man wat een Bazel verhaal .... had van jou verwacht het geheel wel te overzien.....en dan nu toch toegeven ....

Begin even opnieuw te beginnen bij 25 jaar geleden wat allemaal al is gedaan, gereduceerd en landbouwgrond is ingenomen voor andere doelen.


@Noorderling
+2
Noorderling
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Man man wat een Bazel verhaal .... had van jou verwacht het geheel wel te overzien.....en dan nu toch toegeven ....

Na regen komt zonneschijn. Over 5 jaar is hele mestprobleem opgelost voor wie dan nog koeien melkt.
Had het ook wel zonder fosfaatrechten en derogatie willen proberen. Echter waren er belangenbehartigers die vonden dat fosfaatrechten goed voor ons en mij waren.

Dat heeft me een bak geld gekost en kost het door gederfde opbrengsten nog steeds. Omdat een ander het te spannend vond om mestafvoer te organiseren, engels raaigras heilig is en een akkerbouw het licht in de ogen niet gunt.
Nu komt het op marktwerking aan, dat is sowieso eerlijker dan verdeel en heers met de politiek.

Tabel 6 worden we gemangeld, waar is de fosfaatbank? fosfaatarm voer, eiwitmaatregel, GVE regeling, melkfabriek vond ook dat ze politiek moesten bedrijven. Met de hele opsomming van @John Spithoven heeft het ons allemaal niks gebracht behalve uitstel van de pijn.
Korte pijn of een etterende wond is de keuze die we hadden, mijn voorkeur heeft het eerste en het is het tweede geworden. Modderen we nog 10 jaar zo door of gaan we voor de korte pijn?
Realisme
@Noorderling 😂 kaarten worden niet opnieuw geschud! Keep on dreaming
+4
Kars
@Noorderling het spel leuk en eerlijk te houden? Zit je nu al aan de alcohol?
+2
Noorderling
@Kars
Ja hoor, heel europa 170kg N en vrij melken. We wilden toch vrije markt om te kunnen exporteren en de wereld voeden. Vinden onze buren ook niet leuk dat we een voorkeursbehandeling krijgen. Veel regels zoals wij ze nu gepresenteerd krijgen spelen al jaren in het buitenland. Alleen met import lopen we te piepen dat regels strenger moeten.

We weten nu exact waar we aan toe zijn. Nu wordt het een kwestie van organiseren en afspraken durven maken. Over 5 jaar is de hele mestmarkt weer in balans en schreeuwt men om melk. Prima toch?
Schaarste is het beste wat ons kan overkomen.
+4
familie pelle
@Noorderling
Quote:
. Vinden onze buren ook niet leuk dat we een voorkeursbehandeling krijgen. Veel regels zoals wij ze nu gepresenteerd krijgen spelen al jaren in het buitenland. Alleen met import lopen we te piepen dat regels strenger moeten.

Je lult weer een aardig endje heen. Hoezo zelfde regels? We hebben verschillende excretienormen, verschillende meetmethoden, verschillende bemestingstechniken, verschillende grondsoorten, verschillend klimaat enz enz. Laat me niet lachen met je voorkeursbehandeling.
Het is niets anders dan een politiek spel waarbij de overheid op een goedkope manier van ons af komt.
Kars
@familie pelle fosfaatrechten ook voorkeursrecht zeker 🤣
+2
Noorderling
@familie pelle
is de wereld echt zoveel anders als ik een paar honderd kilometer naar het oosten rijd dan naar het zuiden?
Heb meer overeenkomsten met boeren langs de kust in Niedersachsen, SH en MVP dan boeren op het zand of veen in Nederland. En ook daar kan men prima boeren en staan prachtige bedrijven.

In Duitsland speelt hele bufferstrook, derogatie, rote gebiete al jaren. Die bagger krijgen we nu ook over ons heen. Niet dat ik er voorstander van ben of het toejuich. Zie echter geen enkel aanknopingspunt waarom het tij bij zal draaien, wil je wat bereiken op Europees vlak moet je minimaal Duitsland en Frankrijk mee krijgen, dat is ook een utopie.

Hoe lang is Huitema al wel niet bezig met zijn kunstmestvervangers? Als de wil er was was het al lang geregeld. Men zit net over de grens ook niet te wachten op onze exportmest. Die 140kg in rote gebiete heeft ook links en rechts wel pijn gedaan.

Maar dan gaan we lopen piepen dat Duitsers in Nederland grond kopen, nog geen halve seconde nagedacht hebben waar wij onze mest heen karren en waar Nederlanders allemaal wel niet boeren. akkerwijzer.nl/artikel/…

We zijn selectief in onze keuzes en mening. We willen enkel belemmeringen voor anderen wanneer het ons uitkomt, en een ander mag niks vinden als het ons een keer past. Beetje Nederlands eigen dat we alles beter weten. Vaak heeft iets een reden, goed om eens elders te kijken in de wereld, ver weg en dichtbij en kun je wat hier gebeurt ook plaatsen. Als je niet weet waar je staat kom je ook nooit ergens waar je wilt zijn, blijf je een (politieke) speelbal.
+1
bio boer
@Noorderling we hebben er wel handje van idd dat wij denken dat we hier alleen regels hebben de exstra regels die we hebben is vaak tedanken aan ons zelf om we elke keer meer dieren per ha wilden bedachten we telkens maatregelen waar door het milieu niet zou schaden dat riegeltje is de eu wel klaar zecht doe maar gewoon net als de rest van de eu
familie pelle
@Noorderling
Quote:
. We zijn selectief in onze keuzes en mening.

En jij buitengewoon langdradig......😴
marcsterreborn
@familie pelle hij heeft een helder betoog!
Noorderling
@familie pelle
Valt mee, ben ondertussen klaar voor 2026.
Laat me niet gijzelen met voorwaarden zonder noemenswaardige voordelen.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
We wilden toch vrije markt om te kunnen exporteren en de wereld voeden

Hou dat we maar ff voor jezelf. Want als je samen met mij had moeten beslissen was er voor dat plan geen we aanwezig. Ieder reageert vanuit zijn eigen perspectief.
+1
Noorderling
@pieta
Zelfs Tjeerd was voor 😬
Geval als iets te mooi lijkt om waar te zijn.
bio boer
@Noorderling ons in alle gaten en kieren wurmen voor wat exstra productie ruimte heeft ons niet veel gebracht we modderen maar voort komen van beperking in andere beperking is ook niet gek met duure grond dat is het probleem we willen allemaal meer dan hier in nl gewenst wordt terug naar minder is moeilijk financieel want je bent financieel ingesteld op maximaal productie heb daar kosten voor gemaakt bij gemiddeld bedrijf zijn er meer boxen dan ha bij gekomen die derogatie is nu pijnlijk door het eerst te faciliteren zijn velen er afhankelijk van geworden
+1
theo-lamers
@bio boer daarom moeten die vrijwillige opkoop ook zo snel mogelijk beginnen om te voorkomen dat iedereen 10% of meer gekort wordt
+1
Gladiool2010
@theo-lamers lachen met jou😂😂😂
500 miljoen is het budget
Dan snap je dat de overheid het voor weinig geld gaat oplossen
Het is heel simpel
Het wordt een bloedbad
Messen zijn geslepen en heb geen angst
+3
Stobbenboer
Je kan schudden wat je wilt het probleem is dat het spel niet eerlijk gaat!
J Andringa
@Stobbenboer spijker op de kop
zomaar
@Stobbenboer beetje naief misschien om er vanuit td gaan dat dingen eerlijk gaan?
Stobbenboer
@zomaar Ik reageer alleen op t kaarten schudden
DutchDairyFarmer
Dus wordt het gewoon een koude sanering waar ik altijd al bang voor was want de overheid wil zo min mogelijk uitgeven hieraan. Wat voor effect zal dat hebben op langer termijn voor bedrijfsgebouwen en grondprijzen? Gaat het pensioen van de veehouder verdampen?
cjw73
@DutchDairyFarmer het prijseffect , dat is wel duidelijk, in veel regio's zijn gebouwencomplex al niks meer waard en eerder een last dan een lust. En de grondprijzen zullen in veel gebieden ook zwaar onder druk komen.
+1
DutchDairyFarmer
@cjw73 precies gebouwen op 0 zetten veranderd bij vele al het een en ander. Waarde zit in grond en vergunning/plek waarbij de eerste onder druk komt te staan gebiedsafhankelijk en of het kapitaal nog aangetrokken kan worden, de tweede heeft ook niet veel waarde als je het niet kunt benutten. Met dit beleid zie ik het soms wel heel somber in.
+1
George
Quote Reactie van @DutchDairyFarmer:
Met dit beleid zie ik het soms wel heel somber in.

Ik ook en dat is het ook.
DutchDairyFarmer
@George zou wereldwijd zo moeten zijn zodat er echt structureel minder melk komt voor een paar jaar eerder zie ik het niet veranderen.
cjw73
@DutchDairyFarmer gebouwen is echt gebiedsafhankelijk. Waar ik zit houdt de locatie wel waarde, iets verderop in Friesland moet er bijna geld bij om de toko kwijt te raken. En dit wordt alleen nog maar erger.
DutchDairyFarmer
@cjw73 hier in het gebied gaat alles nog enigszins ook vlot weg maar voorzie voor de toekomst dat het toch wel lastiger wordt overal. Laten we hopen dat het meevalt
+1
GJKlaassen
Wat moeten we doen dan @John Spithoven?
Massaal alle regels negeren? Ons eigen boerenverstand gebruiken?

Het kan toch ook niet zo zijn dat je in het verleden sloten of greppels hebt aangelegd om je grond de verbeteren en dat de overheid daar nu doodleuk een zone om heen afpakt..
Het kan toch niet zo zijn dat je een bufferzone langs een sloot moet aanhouden waarin een riooloverstort z'n gang mag gaan...

Moet er een proefproces komen? Of allemaal onze gang blijven gaan? Ik weet het ook niet!
Die bufferstroken gaan ze niet op controleren, hoogstens je maispercelen via de GO. Het doel van de stroken = minder plaatsingsruimte en dat is nu al bereikt.
Twentsch Land
Zoals het nu is is het netjes luisteren en anders .......

Je weet wat voor een enorme discriminerende boetes ze hebben voor boeren die niet in het door hun bedachte gareel lopen.

@GJKlaassen
GJKlaassen
@Twentsch Land dat is het 'm juist
+12
George
Quote Reactie van @GJKlaassen:
Wat moeten we doen dan @John Spithoven?Massaal alle regels negeren? Ons eigen boerenverstand gebruiken?

Er is niks meer aan te doen , belangenbehartigers waren baantjesjagers . Het is klaar nu , alles gebeurd wat John beschrijft. Ze maken je het boeren bijna onmogelijk en zo komen ze (goedkoop) aan onze grond. Zo spelen ze het spel en hoeven ze niemand op te kopen , ze pesten je gewoon weg met onwerkbare en allerlei zware en rare regelgeving. Dat zie je toch al lang aankomen.
+6
weurding
@George straks excuses aan "wappies en "complotdenkers"... tristatecity komt eraan☝️😅
+3
Jannus
Quote Reactie van @George:
belangenbehartigers waren baantjesjagers .

Lachend Ten Onder
+5
cjw73
@George was vanaf het begin ook al duidelijk dat die 35 miljard niet voor de boeren was.
+6
matt
@George Het is klaar nu

Ben het een heel eind met je eens,behalve dat het klaar is.
We moeten door steeds kleinere hoepeltjes springen,maar het lukt nog steeds.
Ik zie ook wel dat ze proberen je weg te pesten,maar dat laat ik niet gebeuren.
Net lekker in het zonnetje koffie gedronken,de lente komt eraan en dat geeft
Een flinke dosis energie.
We klappen er weer vol op 💪💪
+2
labella
Quote Reactie van @matt:
Net lekker in het zonnetje koffie gedronken,

Over een paar jaar kun je als alles door gaat de hele dag in het zonnetje zitten...!!!
+2
George
Quote Reactie van @matt:
We moeten door steeds kleinere hoepeltjes springen,maar het lukt nog steeds.Ik zie ook wel dat ze proberen je weg te pesten,maar dat laat ik niet gebeuren.

Jawel ook jij denkt een keer van stikt er maar mee.
Het is geen wedstrijd en er valt niks meer te winnen.
Het is slechts voor een enkeling weg gelegd om te blijven boeren.
+1
matt
@George ik win er nog iedere dag aan.
+1
George
Quote Reactie van @matt:
ik win er nog iedere dag aan.

Ik bedoel in dit geval geen financieel gewin.
Maar eerder het onmogelijk maken van boeren met allerlei flauwe kul. Dat raak je een keer zat en is niet meer te winnen.
+9
matt
@George wat me vooral stoort,is dat die politiek allemaal regels bedenkt.
Waar nu een leger ambtenaren,mee gemoeid is om ze uit te voeren.
En te controleren.

Boeren,en adviseurs uren en uren bezig zijn,om daar aan te voldoen.
En intussen worden overal handen gevraagd op de arbeidsmarkt,maar zijn we druk met niks

En dit is niet alleen in de landbouw zo,maar overal is het echt een groot probleem die overdreven regelbrij.
En dat jan en alleman,zich met iedereen moet bemoeien.
En mekaar niks gunt.
+1
ted9
@matt Daarom is er ook een personeels gebrek in alle sectoren.
+4
Theo61
@ted9 Personeel zat maar er zitten er te veel regels te bedenken, laat die is de klauwen uit de mouwen steken en werk gaan verzetten, zien ze gelijk wat voor onmogelijke regels er bestaan.
ted9
@Theo61 Dat bedoel ik.
Theo61
@ted9 Door de wet op de privacy mag een thuiszorg medewerker niet meer in een koelkast kijken bij een dementerende bejaarde of er bedorven voedsel staat als de patiënt buikpijn heeft, moeten ze eerst toestemming vragen bij 2 organisaties,
+2
George
Quote Reactie van @matt:
wat me vooral stoort,is dat die politiek allemaal regels bedenkt.Waar nu een leger ambtenaren,mee gemoeid is om ze uit te voeren.En te controleren.

Dat bedoel ik , die regelbrei wordt je een keer zat en op den duur kom je op een leeftijd dat je denkt stikt er maar mee.
Wij vinden dat jongvee opfokken en een beetje akkerbouwen best leuk maar nu met alle bufferstroken , rustgewassen en weet ik wat gaat de lol er ook verder vanaf.
+4
Weidezicht
@George ineens veranderd je polder, crossen ze er fiets en wandelpaden doorheen en heb je ineens 3 maal zomers de politie of nvwa op je erf omdat er mensen geklaagd hebben dat er een koe met 2 kalveren loopt die geen schaduw hebben, dat er een schaap kreupel loopt enz. Ergens komt dat moment dat je denkt, waar zijn we mee bezig.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @George:
ze pesten je gewoon weg met onwerkbare en allerlei zware en rare regelgeving.

Klopt. En we laten het gewoon gebeuren, terwijl we de macht in handen hebben.
demelkboer
Om met de woorden van Ed Nijpels te spreken: "de boeren bezetten de grond"
+4
Schuilenberg
Stikstof zal zometeen geen item meer zijn als de industrie , verkeer en Schiphol ook hun opgave voorgeschoteld krijgen.
Maar waarom zou je die sectoren ook plagen als je agrarisch nederland via het 7de actie programma stikstof op de knieen krijgt.
Met als bijkomend voordeel dat het ook nog weinig kost zeker als je de boeren nog een paar jaar in de waan laat dat er voor de blijvers wel perspectief is of komt
Gisteren bijeenkomst gehad over GLB en nieuwe mestregels.
Volgens een van de sprekers hebben ,,winnaars,, een plan....... Die snapt het echt niet...dit gaat om onrecht of eigenlijk moet je het diefstal van eigendom noemen want dat is het....
+4
Twentsch Land
Die snapt het echt niet...dit gaat om onrecht of eigenlijk moet je het diefstal van eigendom noemen want dat is het....

Zo is het precies en wat zeker zo erg is is dat de mensen worden bedrogen !

De mensen wijs maken dat het ter redding is van de natuur en aardbol terwijl dat wat echt bedreigend is voor natuur en aardbol gewoon volop door gaat .....allemaal fake voor andere doelen en belangen.

@Schuilenberg
+1
cjw73
@Twentsch Land ja gaat nergens anders om dan de grond, die nodig is voor huizen, omdat we de grenzen nog steeds wagenwijd open hebben staan voor de goudzoekers en niksnutten.
+4
Weidezicht
@cjw73 nee, niet alleen de grond voor die paar huizen. Het zijn op de achtetgrond partijen die het grondbezit uit handen van de boeren willen hebben ten gunste van hun belang. Bepaalde groepen die het simpelweg een ander niet gunnen en partijen zoals de sbb en regionale landschappen enz. Die van die grond hun toekomstig verdienmodel maken. Bomen erop en co2 rechten verkopen.
cjw73
@Weidezicht dat klopt. Maar het is altijd zo, tbo's gaan overal mee akkoord zolang ze maar gecompenseerd worden. Hier een paar duizend woningen, dan willen zij elders gewoon zoveel natuur extra. En wie moet er dan dubbel inleveren. Wij dus..
+1
Jannus
Quote Reactie van @Schuilenberg:
dit gaat om onrecht of eigenlijk moet je het diefstal van eigendom

Iemand die zo denkt is een geboren verliezer en elke winnaar verzet op tijd zijn bakens
+4
Schuilenberg
@Jannus iedereen die nu nog aktief veehouder is al een winnaar
+3
weurding
@Jannus is eigenlijk wel zo, net als je een huizenbezitter met 5 kamers gelast 1 leeg te laten staan
Jannus
@weurding Klopt maar een winnaar maakt van die kamer een mantelzorg eenheid van en dan heeft hij zich toch weer rendabel ingezet
+1
George
Quote Reactie van @Jannus:
Klopt maar een winnaar maakt van die kamer een mantelzorg eenheid van en dan heeft hij zich toch weer rendabel ingezet

Gelul , kamer moet leeg blijven staat er!
Jannus
Quote Reactie van @George:
Gelul , kamer moet leeg blijven staat er!

Ken er 1 en het is serieus waar alleen moet het een eigen inrichting hebben,keukentje,aangepaste wc,was gelegenheid,slaap eenheid,etc
+2
Weidezicht
@weurding dat zijn vergelijkingen die ik vaak gebruik om mensen uit te leggen hoe het in elkaar steekt. U heeft rijtjeshuis met 4 kamers, uw 3 kinderen gaan uit huis, dus 3 kamers overbodig en die worden ingevorderd en toebedeeld aan woningzoekenden. Tevens mag u niet meer gebruik maken van uw achtertuin, ter bescherming van de boom die verleden jaar door uw buurman in zijn tuin is geplant.
Jawis
@Jannus mooi dat er nog van die naïeve jonge honden zijn... vol gas.....
Noorderling
@Schuilenberg
Voorgestelde plannen liggen al circa een jaar ter inzage en consultatie, in Nederland dan wel Brussel.
Nu schrikt men pas na een bijeenkomst, voorlichting of welke manier dan ook als het al in kannen en kruiken gegoten is. Nog even sputteren voor de bühne door partijen en voordat we het weten is het realiteit.
Wou je hier iets aan doen, had men er al jaren voor moeten lopen, in welke mate dat gebeurt is durf ik niet te zeggen, maar ik heb zo het vermoeden dat dat niet helemaal meevalt.
+1
BertK
@Noorderling Bepaalde organisatie's worden geacht daarvoor te zijn ingehuurd....
Vario512
Het doel: onze grond, voor weinig.
Kars
@Vario512 daarmee kunnen ze die waardeloze bijgedrukte euros onderpand geven.
+2
hypotheekboer
@Kars


communisme komt rap dichterbij...
Kars
@hypotheekboer ja zag dat ook op msn. Denk mijn god, hef is minder belasting en haal minder schorriemorrie binnen
Jawis
@Kars of ga als fransman eens aan het werk. Stelletje proletariërs....
+1
matt
@Vario512 dat niet alleen,ze willen ook nog baasspelen op onze gronden.
Wil je bijvoorbeeld in aanmerking komen,om grond te pachten van overheidsinstanties.
Dan moet je niet alleen op die grond,aan beheerpakketten doen maar ook nog eens op je eigen grond.
Met de grondgebondenheid,dwingen ze je deze kant op.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @matt:
Dan moet je niet alleen op die grond,aan beheerpakketten doen maar ook nog eens op je eigen grond.

Gewoon niet doen dan toch?
matt
@kanniewaarzijn heb jij niet meegekregen dat adema grondgebondenheid er in wil fietsen ?
+4
stefanus
Iedereen die hier over onrecht en dat soort dingen roept en vervolgens GLB steun aanvraagd is ook wel heel erg hypocriet.
BertK
@stefanus Hé, je wilt het langer uithouden dan de buurman. Je kunt geen geld laten liggen wat hij ook opraapt.
+1
stefanus
@BertK Ben totaal ongevoelig voor wat de buurman doet, kijk liever naar de buurvrouw.
Schuilenberg
@stefanus
Als ik het goed begrepen heb moet je het kruisje voor basis GLB aanvinken bij de gecombineerde opgave
Zelf zou ik ook zeggen laat maar maar dan nog zit je vast aan de conditionaliteiten, wat een kutwoord voor het opleggen voor regels waarmee je alleen maar verder achteruit holt met natuur ,biodiversiteit en aanverwante zaken
+1
stefanus
@Schuilenberg Gecombineerde opgave doen is verplicht als je als actief landbouwer ingeschreven staat bij de kvk. de steun kan je ook weigeren kun je gewoon bufferstroken blijven gebruiken maar mogen niet bemest worden.
Gladiool2010
lto.nl/over-lto/contact/
nmv.nu/
agractie.nl/contact/
najk.nl/contact/

Als lid kun je ze bellen
De laatste zal wel afvallen vanwege je leeftijd
+6
demelkboer
Het zint de elite niks dat boeren grond in de vingers hebben. Dag is altijd zo geweest , kijk de geschiedenis er maar op na. Feodale systeem communisme groot kapitaal, allemaal zelfde idee: geen privaat bezit
+6
Fysiek en mentaal maken ze ons kapot,dit zijn mugabe achtige praktijken,mugabe verdreef de boeren met geweld,onze regering is naar verhouding ergerder,die maakt je geestelijk en financieel kapot,ze brengen boeren tot wanhoop die uiteindelijk zelfmoord plegen,deze moorden heeft het hoofd van ons land(Pinokio) op zijn geweten.HET HEEFT HELEMAAL NIETS TE MAKEN MET STIKSTOF HEREN EN DAMES VEEHOUDERS ,WORDT WAKKER
Groen1

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rollen , derogatie , duurzaam , fosfaat , overheid , stallen , veehouders , dierrechten , kringloop en Agrarisch geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
81
DEELNEMERS
34
WEERGAVES
8.188