Kabinet: mogelijk vanaf januari gedwongen uitkoop boerenQuote:
Het kabinet wil dat zo veel mogelijk piekbelasters vanaf dit jaar hun bedrijf gaan verduurzamen, gaan verhuizen of stoppen. Als aan het eind van dit jaar blijkt dat dat er niet voor zorgt dat de uitstoot van stikstof daarmee genoeg wordt teruggebracht, dan begint het kabinet in januari met de gedwongen uitkoop van boeren. Dat schrijft minister voor Natuur- en stikstof Christianne van der Wal vandaag aan de Tweede Kamer.

Deel dit topic

Reacties

+6
Twentsch Land
De overheid heeft voor zichzelf een enorm probleem ten aanzien van de pas melders en willen het oplossen door zogenaamde piekbelasters met vergunning eventueel te gaan onteigenen ..... dat is wel bizar.....de overheid ziet die stikstof voor de pasmelders maar ergens anders weg te halen.
Willem123
@Twentsch Land hele maal mee eens
hans1980
@Twentsch Land wat denk je van latente ruimte?
+7
cs-agrar
Quote Reactie van @hans1980:
latente ruimte

ook afblijven
Twentsch Land
Afblijven tenzij de verkoper vrijwillig het wil verkopen.
Wel graag dat het in lijn blijft, dus ook kunnen verkopen aan een pasmelder.

Maar het nieuwsbericht heeft het niet over latent, eind dit jaar niet voldoende middels vrijwillige weg betekent voor sommige volgend jaar gedwongen.
@hans1980
hans1980
@Twentsch Land zie de panser wagens al de dijk opkomen
+2
Greetje
@hans1980 nou, voordat de eerste koeien de klep oplopen moet er nog hééél wat water door de Vecht.. (of elke willekeurige andere rivier)
casev2
@Greetje toch hebben ze wel wat pesterijen op stapel staan die het je erg lastig gaan maken. Die derogatie per direkt weg nabij een n2000 gebied is er zo 1
+1
Greetje
@casev2 Rutte houdt van problemen die zichzelf oplossen, dat gaat zo nog lukken ook
marcel r
@hans1980 Ook latente ruimte is gebaseerd op bestaand gebruik bij aanwijzing van N-2000.
Nevergiveup
@Twentsch Land schiphol heeft misschien nog over ....
+9
George
Ze hebben wel veel fantasie , als ze nu nog niet eens de piekbelasters in beeld hebben en in januari al gedwongen opkopen wil gaan doen. Ik zou zeggen succes. Dat kan wel werken als je echt heel veel betaald maar anders gaat het nooit lukken.
Twentsch Land
Ze hebben nog een heel jaar de tijd..... bedrijven worden niet in het veld aangewezen maar vanachter de computer, dat gaat snel maar ook met de nodige fouten zoals bij de aangewezen bufferstroken .....feit is dat het wel op kaart dan staat en het vechten tegen de bierkaai wordt.

@George
+1
George
@Twentsch Land
Komt goed als je aangewezen wordt. Dan heb je geluk ! Mooi woest aantrekkelijk aanbod van 120% van Christianne.
Twentsch Land
Zit er niet op te wachten.

@George
Hooibaaltje
@George en 120 van wat? Van welke waarde gaan ze uit.
+3
j h p
@Twentsch Land Ze zijn al sinds begin november 2020 piekbelasters aan het zoeken. Nog niet zo lang geleden wisten ze niet meer wie en waar de piekbelasters zaten, en dan nu weer deze taal. Ze weten echt van voren niet wat ze achter doen.
Zulk volk kan ook maar beter bij overheden zitten, houden het niet lang vol bij een bedrijf, of er snel uit gekeild of bedrijf over de kop.
Twentsch Land
Zo moeilijk gaat dat niet worden....elk bedrijf de afstand meten naar een natura 2000 en de mol uitstoot ... het rolt zo uit de computer......waarom piekbelasters !

Die hebben een vergunning met inhoud en dat zijn bijna altijd agrarische bedrijven.....andere bedrijvigheid heeft nooit veel last met vergunningen gehad en daar valt niet veel te halen dan.

@j h p
j h p
@Twentsch Land Vergunning of geen vergunning het ging toch om de werkelijke uitstoot, die uiteindelijk ook berekend wordt.
Twentsch Land
Dat klopt ....

En daar waar uitstoot is zonder vergunning zal misschien wel iets gebeuren maar een bedrijf met vergunning kunnen ze meer mee want die vergunde rechten kunnen ze elders toepassen.

@j h p
@George en wat denk je van al die rechtzaken die nog moeten komen,kan wel jaren duren
+2
Weidezicht
Nou gelukkig hebben we het landbouwakkoord straks. Dan zal alles wel in kannen en kruiken zijn🙈
George
Quote Reactie van @Weidezicht:
Nou gelukkig hebben we het landbouwakkoord straks.

Ja dat alles wordt beklonken aan de bijzet en de hangtafels.
klant
@George het wordt allemaal niks dat weten ze zelf ook donders goed, gewoon wat met losse flodders schieten zoals ze altijd doen
+1
George
@klant
Als ze echt 120% van de waarde geven moet je pakken pakken pakken.
+1
casev2
@George ik denk idd dat je maar beter eieren voor je geld kan nemen dan, want ze roken je anders helemaal uit...
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @George:
Als ze echt 120% van de waarde geven moet je pakken pakken pakken

Ze pakken de bedrijven die onder water staan er tussenuit. Dan is 120% ehhh.....RABO?
Melkboer16
@kanniewaarzijn er staan niet veel bedrijven onder 💦
Eis nergens een melkveehouder wat nou nog onder water staat
bio boer
Zo dan is er weinig bedenk tijd
Melkboer16
@bio boer denk je nou werkelijk dat ze je gaan dwingen?
D’r gebeurt helemaal niks gedwongen
sorry

+3
Nevergiveup
@sorry Ze weet nu al dat het algoritme er 3000 uit laat rollen ....vooral niet invullen !
+1
Weidezicht
@Nevergiveup dat is wel een goede denk ik. Als je allerlei gegevens in moet vullen, dan niet doen. Zonder input geen output.
Blokfoort
Zeker niet doen
+1
John Spithoven
Het is weer bijna weekend, dus weer een batterij " hoe verkloot v d Wal het weekend van een boerenfamilie " kamerbrieven.

En weer twee brieven van de categorie" meer van het zelfde " en meer intimidatie.

Ministerie durft de definitie van een piekbelaster al niet meer te omschrijven. Ook het actief benaderen van een piekbelaster is er voorlopig niet bij. Is het ministerie bang voor rechtszaken?
JohnDeere7serie
@John Spithoven ach van de week had ze toch een kamerbrief dat stikstof niet verder dan 500 m is te herleiden naar de bron. En zelfs binnen die cirkel om een stikstof gevoelig gebied kunnen ze je eigenlijk niks maken.
+1
Jotke
Nog een teken dat BBB en alle partijen die juist denken over het stikstofprobleem de grootste in de eerste kamer moeten worden!
( Niet FVD dus! )

Anders gaat dat gedwongen uitkopen gegarandeerd gebeuren!

Dit stikstofprobleem is alleen op te lossen door de wet te wijzigen en de depositienorm te verhogen naar 7.0 mol. Boeren uitkopen zorgt voor 0% minder schadelijke uitstoot, dus zal er ook 0% minder uitstoot zijn en dus wordt het doel niet gehaald en dus gaan ze over tot gedwongen uitkoop!
Koeien boertje
@Jotke ja dat klopt.
Maar dat kan niet doorgaan want daar gaat te veel geld mee naar de kloten.
Het gaat waarschijnlijk net zoals met de zure regen
P fas
Met de toeslagen en Groningen zijn ze langer doorgegaan omdat dat in eerste instantie geen geld kosste, maar dit wel.
Het waait eerder over dan we denken, want dit zijn onhoudbare dingen die op veel manieren aangevochten kunnen worden.
jg
@Jotke Wat kan en gaat gaat BBB uiteindelijk aan alle vastgelegde wetgeving veranderen ?
+1
Jotke
@Koeien boertje

Met het aanpassen van de wet en het verhogen van de depositienorm is minder geld gemoeid dan met gedwongen uitkopen van uiteindelijk alle boeren van NL, want zover zullen ze met beetje pech door gaan als ze de kans krijgen.

Ik hoop dat het overwaait maar vrees het ergste. De zure regen enz waren geen wetten en volstrekt onhaalbare depositienormen depositienormen mee gemoeid die 7.0 mol lager zijn dan de rest van Europa. Hiermee wel.

Zolang er nog zo'n grote groep van de bevolking is die als blinde kiepen in die onzin van RIVM en regering trappen dat de agrarische sector de grootste uitstoot heeft en ook niet naar de verschillende soorten uitstoot kijken zal de boer ook geslachtofferd blijven worden. Er zijn de laatste jaren veel boeren gestopt maar de schadelijke uitstoot is 0 minder geworden... en nog ziet men het niet... en dat terwijl in april 2020 toen de luchtvaart op z'n gat lag de luchtkwaliteit nog nooit zo goed was geweest als toen.

Ze wisten 3000 boeren gedwongen uitkopen en dat terwijl de sector nu al niet eens 2/3e van ons eigen land kan voeden als alles hier blijft en er niks geïmporteerd wordt en Nederland op plek 189 van de 196 staat op gebied van landen met de meeste voedselzekerheid. 189!

@jg

Als BBB de grootste wordt in de eerste kamer, of op zen minst BBB en de andere partijen die op de juiste manier het zogenaamde stikstofprobleem op willen lossen heeft het kabinet niks meer te zeggen. Ze moeten immers eerst langs de eerste kamer voor ze zoiets kunnen doen.

Wat BBB zou doen?

Zorgen dat de wet aangepast wordt en de depositienorm verhoogd zodat heel het miljarden kostende papieren probleem in een klap opgelost is en er een einde komt aan het in rap tempo vernietigen van onze binnenlandse voedselvoorziening.
jg
@Jotke Binnenlandse voedselvoorziening hoeft niet samen te gaan met hoge N-uitstoot .
Jotke
@jg

Zoals ik al zei. Agrarische sector heeft geen schadelijke uitstoot dus boeren uitkopen is nutteloos en zou bovendien in een wereld met steeds meer honger verboden moeten worden!
George
Quote Reactie van @Jotke:
in een wereld met steeds meer honger verboden moeten worden!

Beetje honger is goed voor de prijzen van onze producten.
jg
@Jotke Hopelijk zijn er ook betere argumenten

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stikstof , uitstoot , verhuizen , tweede kamer , christianne van der wal , piekbelasters , van der wal en boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
44
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
3.783