Stikstofclaim heeft Staat gedagvaard: Aerius moet 'on hold'

Stikstofclaim heeft de Staat gedagvaard inzake het ‘on hold’ zetten van Aerius en bereidt een zaak voor inzake bufferstroken en verlies derogatie specifieke gebieden.

Stikstofclaim (SSC) heeft op 7 februari 2023, namens haar aangeslotenen en gezamenlijk met een PAS-melder, de Staat gedagvaard inzake het buiten werking stellen van het Aerius-model. Dit model wordt onder andere gebruikt voor de vergunningverlening. SSC en de Staat zullen elkaar treffen in een kort geding, dat op 28 februari 2023 dient bij de rechtbank Den Haag.

Deel dit topic

Reacties

+20
Albert Altena
Goede ontwikkeling.
De bal eens een keer terug kaatsen.
+3
jan-cees
Wel bijzonder dat de lto adepten nu plots weer heel stil zijn.
Twentsch Land
Het is ook spannend !

Dat maakt stilte.

Hopelijk gaat theoretische aerius op de kapstok......of er veel bereikt wordt !?!?!?

Voor de komende jaren is gepland .... einde derogatie, bufferstroken en zevende nitraatplan is onderweg ......

@jan-cees
Spuit11
@Twentsch Land idd. Alle respect voor SSC maar de overheid is al twee stappen vooruit
+4
jan-cees
@Spuit11 Welke stappen? Sinds 29 mei 2019 zie ik geen stappen vooruit alleen een dagelijks groeiende puinhoop.
Blondje
@jan-cees tja wat doen die nog voor de boeren. Helemaal niets triest
George
Quote Reactie van @jan-cees:
lto adepten

Als die er nog zijn? 😂
+2
Nevergiveup
Heeft SSC nog geld genoeg in kas , of is er nog een rondje storten gewenst ?
+6
Blondje
@Nevergiveup laten we allemaal eens doneren aan SSC
+12
John Spithoven
Na een intensieve lange voorbereiding is de staat deze week gedagvaard inzake het Aerius model. 28 februari dient er het kort geding.

Zoals in het persbericht staat vermeldt zijn we ook druk doende met het voorbereiden van een zaak over het opleggen van bufferstroken en inperking plaatsingnormen grondwaterwingebieden en N2000. Daar volgt binnenkort meer over.

Ook hebben we deze week middels een mailing de aangeslotenen bijgestaan bij de aanvulling beroepschrift tegen aanwijzing besluit habitatrichtlijn gebieden.

Daarnaast zijn we ook aan het onderzoeken of de onderbouwing die bij gedragen heeft aan het verlies van derogatie klopt.

Dus steun kunnen we altijd gebruiken.
hans1980
@John Spithoven ook geld steun 👍
cjw73
@hans1980 net geregeld
bio boer
Ik vraag mij af of het verstadig is om de enige manier van beoordelen dat je geen nadelige gevogen of dat die niet toenemen hebt op de natuur moet onder uit halen hoe moet je dan bewijzen dat je activiteit geen nadelige gevogen heeft voor de natuur ?
John Spithoven
@bio boer Er zijn nationaal en internationaal voldoende andere verspreidingsmodelen in gebruik, maar wel beter gevalideerd. TNO heeft een model ontwikkeld en Europees wordt er ook een ander model gebruikt. Daarnaast verzoeken wij alleen maar om een betere validatie van de ops model.
bio boer
@John Spithoven pakken de andere modelen beter uit die in de eu worden gebruikt ?
bio boer
@bio boer dus worden we benadeeld door aurius?
bio boer
@kearl duidelijk dan nog de vraag welk model komt dichter bij de waarheid dat is vraag die moeilijk beantwoord kan worden we weten het simpelweg niet volgens mij
kearl
@bio boer de foutmarge van het Europese model, of eigenlijk bijna elk model is lager als dat van Aerius. Maar ook dat zegt nog niet alles of het verder van de waarheid ligt. Alleen dat Aerius de potentie heeft om er verder naast te zitten. Zeker op lokaal niveau.
+1
hans-hans
@bio boer het domste van aerius is dat het in de media niet uitgelegd werdt als een heel onbetrouwbaar model als je iets gebruikt wat heel on nauwkeurig is vind ik dat je het heel duidelijk er bij moet vertellen
+4
overstekend wild
@bio boer ze hebben jou ook al helemaal gehersenspoeld met discussie over getallen en formuletjes.

Zoals JC aldoor zegt, ga meten. En als het na 500 m niet meer te meten is, dan word er met al die formuletjes van een mug een olifant gemaakt
bio boer
@overstekend wild iets wat we niet kunnen meten beteken niet dat het er niet is
Als nou gemideld elk emissie punt 1 gram stikstof per 10.000 vierkante meter als depositie veroorzaakt
Is eigelijk niks en kun je dat meten ?
Als er dan 10.000 emissie punten zijn die dat doen heb je toch 10 kg stikstof deposietie per ha die er natuurlijke wijze niet zou zijn en ga je over de kdw heen van 700 mol per ha
jan-cees
@bio boer die kan heel simpel worden beantwoord. Geen enkel nu bestaand model komt bij de waarheid. Dat heeft een aantal redenen.
1 Er zijn geen metingen van droge depositie met herkomsttypering om de modellen te valideren
2 Er zijn de afgelopen 12 jaar geen monsters genomen van het bovenste grondwater in natuurgebieden om te bezien of de trend vansterke afname van verzuring tussen 1990 en 2010 zich heeft voortgezet. (trendmeetnet verzuring is opgeheven omdat de verzuring sterk daalde)
3 Er zijn geen bodemmonsters genomen in natuurgebieden waardoor er geen inzage is in of stikstof in natuurbodems daadwerkelijk een probleem is.

Pas als er een uitgebreide monitoring is van bovenstaande blijven de gebruikte modellen allemaal natte vingerwerk.

De ene natte vinger is wat vriendelijke met ruimere marges (Euros Lotos) dan de enge vinger van OPS Aerus RIVM
bio boer
@jan-cees duidelijk
hans-hans
@jan-cees misschien is het een idee om het aerius verhaal bij blackbox tv uit te leggen wat het meet enz enz
dan weet het grote publiek het ook (sta je misschien met 1-0 voor)

maar het is maar een idee
bio boer
@hans-hans black box kijkt het grote publiek niet naar dan moet je het uitzenden op de mpo om 8 uur
hans-hans
@bio boer ze hebben 159k is 159.000 abonnees is best veel (op YouTube)
+2
de jonge
@John Spithoven ze verschuilen zich altijd achter de eu toch? waarom dan andere methodes gebruiken dan in de eu normaal is, dan zouden ze dat ook niet mogen doen.
arie.j
De rekenmethode volgens het aurius model moet 'on hold' ofwel buiten bedrijf gesteld. (waarom zoiets in het Engels? We zitten toch in Nederland met Nederlandse boeren?)
Maar heeft iemand enig idee wat er dan komt?
Twentsch Land
Met een potlood aan de achterkant van een sigarendoos .... 😉

@arie.j
KOC1981
@arie.j Alle wegen leiden naar een generieke korting, hoe minder vrijwillig/gedwongen stoppers aan de voorkant hoe hoger de generieke korting op het einde.
HansBa
@KOC1981 als ik hier in de omgeving hoor,die het helemaal zat zijn het gezeur, hoeveel er wel niet gaan/willen stoppen als er duidelijkheid is wordt die 30 procent makkelijk gehaald.
+1
cjw73
@HansBa das hier ook zo, alleen iedereen geeft aan dat er eerst een goed bod moet komen. Wat er nu geboden wordt zijn luchtkastelen en dus wacht iedereen af. Inclusief ik zelf.
+1
Farma_boerke
@cjw73 Een goed bod is 1, maar daarnaast ook graag wat belastingsvoordelen anders ben je alles zo weer kwijt (zeker met de inflatie ed)
jan-cees
@cjw73 Uitstappen is ook geen gemakkelijke keuze hoe goed het bod ook is. Althans dat is onze ervaring.
cjw73
@jan-cees ach ik ga gewoon nog even rustig door en wacht wel af wat er op ons pad komt. Verkoop komt toch een keer omdat er geen opvolgers zijn
+1
jan-cees
@cjw73 Gelijk heb je. Laat de je de kop niet gek maken en volg je eigen pad.
+1
boer.
@HansBa dat is de tactiek van de overheid.
Jaren lopen zeuren hoe slecht en overbodig de boeren zijn maakt dat er boeren zat van worden. Als er naar genoeg van komen maakt dat de bedrijven waardeloos en slaat de regering toe.
Net als in de natuur. Het roofdier maakt zijn prooi eerst moe en slaat dan toe
+1
Noorderling
@HansBa @cjw73
Waarom verkopen ze/je het nu niet?
Meer dan marktconform wordt het toch niet, bent maar 1 zekerheid nodig en dat is wat het opbrengt aan Euros.

Zou er niet aan moeten denken tegen mn zin in door te werken, wachten op zekerheid die niet komt of er tzt wel weer wat anders op je bordje ligt.

Gestegen rente en daarmee betaalcapaciteit van potentiële kopers is in ieder geval al flink gedaald. Dat is het eerste wat met wachten al geld gekost heeft. P rechten zijn weer 2tientjes goedkoper.
Zou het daarnaast liever aan een collega dan overheid verkopen. Onbetrouwbaardere partij is er niet om zaken mee te doen.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Onbetrouwbaardere partij is er niet om zaken mee te doen

Het is de meest betrouwbare partij als je eenmaal overeenstemming hebt. Dat overeenstemming bereiken is dan wel een wat ander proces.
Noorderling
@pieta
En dan heb je ook nog mondelinge overeenstemming en moment van daadwerkelijk ondertekenen. Kan de wereld ook nog volledig kantelen, jij wilt verder en zij hebben tijd. Dan hang je weer.

Nee, dan doe ik liever met andere partijen zaken.
cjw73
@Noorderling denk je dat er hier nog kopers zijn? Denk het niet. Ja voor los land verder weinig.
Noorderling
@cjw73
1 koper is genoeg. Courante bedrijven zijn hier zo weg. Binnen Nederland wordt weer volop verplaatst.

Kunt ook boerderij in delen verkopen als dat meer opbrengt. Dat is een afweging en rekensom. Het is niet dat er niks gebeurt of kan momenteel.
cjw73
@Noorderling ja daar bij jullie op die kale vlakte in noord Groningen is vast nog wel belangstelling. Hier is dat anders met overal natura2000 gebieden, afgelopen herfst is er nog een stuk van half hectare bij gekomen, zet half zuid west Friesland meteen op slot. Paar kilometer verder staat ook nog een bedrijf te koop , was een serieuze koper, maar die is direct afgehakt na dat dat nieuwe stukje natura2000 bekend was.
Noorderling
@cjw73
Worden hier ook pas melder bedrijven verkocht, in gebied met stempel veen waar ze waterpeil willen verhogen.
Biedt ook geen zekerheid denk ik, toch rommelt het ook wel weer door. Overal is wat. Hier krijg je er weer mijnbouw gedoe bij, schrikt ook weinig mensen meer af wat een jaar of 5-10 geleden wel anders was.

Mensen die nu ergens weg willen zoeken misschien ook wat. Of iemand kiest voor tweede locatie met jongvee, melken, splitsen, noem het maar op in plaats van bouwen met alle risico's en kosten die daar bij horen.
pieta
@Noorderling Heb jij al ooit een boerderij verkocht?
+1
Noorderling
@pieta
hoezo?

Quote:
hoeveel er wel niet gaan/willen stoppen als er duidelijkheid is

Hier ging het mij om, onduidelijkheid is in bepaalde mate ook duidelijkheid.
Verwachten op iets wat naar alle waarschijnlijkheid niet komen gaat, wat wil je dan?
En wat als je zekerheid krijgt, in combinatie met een negatief effect op verdiencapaciteit, inkomen en daarmee waarde van je bedrijf. Voegt zekerheid dan wat toe?

Dat is wat ik benieuwd naar ben, stoppen is vast een hele achtbaan, er is geen weg terug. Maar elke dag met frisse tegenzin wachten op iets uit Den Haag brengt ook niks. Heb er ondertussen al 10 jaar met de overheid op meerdere dossiers van doen en heb 1 advies: Verwacht er maar niets van, dan valt het altijd mee.
pieta
@Noorderling Ik heb al 2 keer een boerderij verkocht. Verkoop aan de overheid kan ook gemakkelijker zijn dan een reguliere koper. Die kunnen namelijk ook nogal zeuren en vooral (te) weinig bieden. Niet voor elke boerderij loopt het storm. En wij hadden echt wel een boerderij die op orde was. Bijna al wat er stond was jonger dan 10 jaar. En dan heb je één belangstellende. Grote NB-vergunning, behoorlijk wat grond er bij etc.
Kijk als je wat oude, gedateerde stallen hebt en het staat ook nog op echte akkerbouwgrond dan ligt dat wat anders. Dan verkoop je de grond zo duur mogelijk en kijkt maar wat je met de locatie doet.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @pieta:
En wij hadden echt wel een boerderij die op orde was. Bijna al wat er stond was jonger dan 10 jaar.

Wat was de reden dat je dat bedrijf verkocht dan?
pieta
@kanniewaarzijn Gehandicapt kind en de vrouw die voor een groot deel arbeidsongeschikt werd.
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Bijna al wat er stond was jonger dan 10 jaar. En dan heb je één belangstellende. Grote NB-vergunning, behoorlijk wat grond er bij etc.

Wat is het jou en de koper waard, zit zomaar een gat tussen net wat diegene er mee wil.
Daarnaast speelt ook mee wat je elders voor hetzelfde geld kunt krijgen, was je al gauw beter af in de Veenkolonien of nog wat noorderlijker. Ook dat speelt mee.

Wat het een koper waard is valt niet zomaar mee, tot 2010 is er nog wel met beperkte maatvoering gebouwd waar je een paar jaar later met voortschrijdend inzicht grote vraagtekens bij kunt zetten, ondanks dat de stal op inrichting na niet slijtagegevoelig is. Dan verdampt er wel geld.
Rondkijken kost niks, maar het valt me in het algemeen niet mee wat er in Nederland en buitenland aan stallen te koop komt, Denemarken is wel het ultieme voorbeeld van bewerkelijkheid en theorie die haaks op de kiss methode staat. Kun je voor de lange termijn ook niks voor geven of een halve tot hele VAK extra rekenen.

Duurdere grond is leuk, kan van hetzelfde geld ook maar de helft kopen vergeleken met een ander, mag ook maar 40kuub mest op een hectare.
Als de eerste koe in de stal schijt ben je 50% van je geld kwijt, daarna heb je het zelf in de hand hoe je gebouwd heb. Als dat gelijkvloers is met aslast of zonder kelders houdt zon ruimte zijn waarde nog wel als opslag voor bedrijven of akkerbouw. Elke euro die ik verder in een stal steek reken ik er niet op dat het bij verkoop terug komt, ook het gevolg van dure grond,
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
tot 2010 is er nog wel met beperkte maatvoering gebouwd waar je een paar jaar late

Maatlatstal. Afmetingen waren up to date.
cjw73
@Noorderling het feit dat ik pasmelder ben interesseert me vrij weinig. Maar met een natura2000 gebied op 400 meter afstand en aan de andere kant op 5 kilometer heb ik stuk groter probleem
+1
demelkboer
@cjw73 dat op 400 meter is niet stikstof gevoelig denk ik? ander was jij geen pas melder. IJsselmeer toch?
cjw73
@demelkboer klopt IJsselmeer is nog niet stikstof gevoelig
Noorderling
@cjw73
400 meter is bij lange na niet overbelast, die hexagonen stikstofgevoelig zijn, maar bij lange na niet overbelast liggen ook nog eens op grote afstand bij Hindelopen. Waddenzee is voor ons even dichtbij, ook N2000 en niet overbelast. Hoef je niet mee te rekenen.

Dat gebied op 5kilometer zou ik me alleen druk om maken als je daarvan ten zuidwesten ligt op korte afstand.
Anders is je depositie al heel gauw nihil en valt er niets bij je te halen.
Keer een middag ploegen in aerius monitor en je weet redelijk waar je staat tot hoe de regels nu gelden.
Gerekend met de referentie op de aanwijsdatum.
cjw73
@Noorderling dat gebied op 5 kilometer is wel stikstof gevoelig, omdat er een zeldzaam plantje gevonden is en daar zit ik wel degelijk ten zuidwesten van.
bio boer
@cjw73 hoor hier ook weinig stoppers meschien is het bij ons op de klei ook anders dan bij jou er is wel wat meer onrust in het meren gebied zit nog 15 of 20 km van die natuur de 25 km red ik net niet meer
HansBa
@Noorderling sommige courante bedrijven gokken op verplaatsers, En door de hoge melkprijs afgelopen maanden wachten de twijfelaaars nog even. Toch zijn er in de omgeving zeker al 3 bedrijven die door gepakt hebben en gestopt zijn.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's werking , derogatie , den haag , aerius , ssc , vergunningverlening en stichting stikstofclaim geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
59
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
4.633