Loonwerker bij ons in de buurt wijzigd bedrijfsvoering wegens falend overheidsbeleid

Loonwerker bij ons in de buurt stopt met het grootste deel van zijn agrarische activiteiten en gaat per 1 april als zelfstandige verder.

Een paar van de oorzaken is: een onzeker en onduidelijk landbouwbeleid en een onzekere toekomst vanwege Natura 2000-gebieden in de buurt, GLB en derogatie en opgesloten gebied.

Ik schrik nogal van deze ontwikkelingen, hij had vorig jaar/begin dit jaar nog een paar investeringen gedaan zoals: een nieuwe ronde balen pers, nieuwe vierkante balenpers, Krone 470 opraap-silagewagen en een nieuwe Veenhuis-giertank met zodenbemester.

Het is erg zorgwekkend hoe het nu gaat, het hele landbouwbeleid raakt zo goed als de hele landbouwsector en allerlei bedrijven die daar (deels) van afhankelijk zijn.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Toering veranderd bedrijfsvoering en gaat als zelfstandige verder.

Reacties

casev2
Ook hier in zuid holland is er het afgelopen jaar veel veranderd in het agrarische loonwerk. Diverse grotere hebben kort na elkaar besloten het agrarische loonwerk af te stoten, en met het grondverzet/aannemerij door te gaan. Maar tegelijkertijd pakte andere dit weer op, om met een groep enthousiaste zzp-ers vol gas door te gaan. Ik denk niet dat wij als boeren er slechter van geworden zijn
Jansky
Het feit dat de hooidammen geen boerengebied meer is/word en dan de rest van de natuur die in buurt van dit bedrijf zit
Ik snap het wel
Jawis
Kan het zijn dat ook deze loonwerker niet meer aan personeel kan komen ? Buiten dat hij in een gebied zit waar ze 1 groot natuurgebied van willen maken?
+1
kaas
@Jawis dat zelfde dacht ik ook als je mee wilt doen moet je het gegund worden en met scherpe prijzen komen en dat word moeilijk met deze krapte op de markt om aan goedkoop personeel te komen
Elvis
Das denk de 4e al dit jaar alleen al
+1
maikwolsink
@Elvis in onze telegram groep van trekkershauffeurs zijn er de afgelopen 3 maand 12 voorbij gekomen die stoppen met loonwerk of volledig stoppen.
Meerindeel van de bedrijven stopt wegens geen toekomstperspectief,falende overheid,wegvallende klantenkring,nieuwe investeringen niet rond kunnen rekenen, en als laatste geen opvolging.

Maar anderzijds zijn er ook een paar die een bedrijfje opstarten en in sommige gaten springen
+2
bio boer
Als er tekort komt op loonwerkers gaat dat ook weer stabiliseren kunnen de tarieven omhoog of zie er weer meer mensen brood in of komen er weer die het zelf willen doen
Tot nu toe is de concurentie hier nog stevig met elkaar ook veel kleine loonbedrijven of veehouders als 2e tak er bij doen met 2 of 3 man opraapwagen en shovel op pad gaan het overgrote deel wordt hier met opraapwagen ingekuild nog wat sleepslagen
Je hebt ook 2 type boeren 1 die alle tarieven uitspit regelmatig een ander komt en die goede relatie met loonwerker heeft waar de tarieven kleinere rol spelen
+1
Wolswinkel
@bio boer keal wa kun jie ouweh##ren
+1
Rokus
@bio boer die kleine houden het waarschijnlijk langer uit als de grotere loonwerkers
+3
weurding
@Rokus sommige boeren zijn ook een serieuze concurrent, menig stopper koopt wat nieuw ijzer en gaat onder de prijzen door
+2
mlkvhoudr
Ik pas mijn investeringen ook aan op het wispelturige beleid, lees we zetten nu ook geen grote stappen, maar betwijfel tegelijkertijd of er over paar jaar wel meer duidelijk is, tot die tijd zal het hier wel bij relatief kleine investeringen blijven, dat kan een loonwerker natuurlijk niet
+1
rommert14
@mlkvhoudr in 2019 was die uitspraak van de pas er, is inmiddels al weer 4 jaar geleden
+4
Greetje
@mlkvhoudr Op de ons bedrijf moeten we denken in stappen van 60 koeien ivm de melkrobot. (en rustig aan hoor buurtjes die meelezen, wij hebben voorlopig geen wilde plannen:) Maar een extra hakseltrein en die ook nog bemannen is nog heel andere koek, maar daarbij de onzekerheid of de boeren je wel blijven bellen of toch nog even verder shoppen. Wat ik maar wil zeggen\; respect voor de loonwerkers die doorgaan.
George
Quote Reactie van @Greetje:
Op de ons bedrijf moeten we denken in stappen van 60 koeien ivm de melkrobot. (en rustig aan hoor buurtjes die meelezen, wij hebben voorlopig geen wilde plannen:)

Heb je geheimen voor je buren?
+2
Greetje
Als ze prikkebord goed bijhouden niet 😉
Dezeeuwseboer
Hier ook 1 gestopt, blijft er nog maar 1 over. Weg cocurentie
hans-hans
Jammer dat er veel stoppen
+1
Kars
Op troostwijk VOS Ruinerwold. Toch ook geen kleintje als ik kavellijst bekijk.
Fast Eddy
@Kars

Die was te groot voor overname.
+1
walker1
@Kars Vaak wordt er ook nog spul van andere aanbieders bij gezet, of wat bij een eerdere veiling niet verkocht is.
Kars
@walker1 bij veilingen op locatie toch weinig. Meestal die kleine rommel, als gereedschap wagens en aggregaten, die flikkeren ze op elke veiling wel neer.
Bekkink
@Kars hier in de buurt huiskamp die de stekker er uit trok
mrpieter
Er is veel aan het veranderen en er gaat nog veel meer veranderen in de agrarische sector.
Ook de loonwerkers gaan daar op aanpassen.
Ik kan het helemaal snappen dat loonwerkers de werkzaamheden stoppen die alleen maar piekmomenten veroorzaken. Voor die pieken kun je niet jaarrond personeel hebben rondlopen. Losse krachten staan ook niet te springen om alleen maar te hoeven komen op die hele drukke momenten.
Bovendien zijn de investeringen in machines voor een oogsttrein ook niet mals. Even een paar lange drukken dagen en dan staat het spul weer weken binnen.
Ik zelf zal ook nooit meer gaan doen dan ik zelf aan kan. Hooguit als ik zelf ingehuurd ben bij een andere loonwerker dat ik eens iemand in schakel om wat werk op mijn eigen bedrijf te doen. Bijvoorbeeld 's morgens hakselen omdat ik 's middags en 's avonds met eigen pers of zaaimachine ofzo op pad ben.
Daarnaast is het dan weer zo dat als er hier thuis eens iets moet gebeuren dat loonwerker ook zegt van haal de machine of combinatie maar op en doe het zelf want ik heb er geen personeel voor.
Simpelweg de enorme investeringen, problemen met personeel, piekmomenten wegen niet op tegen de onzekerheid in de agrarische sector.
komelker 2
Welke boekhouder adviseerde ook al weer, dat uitbesteden van landwerk beter is voor de koe saldo?
pieta
@komelker 2 Dat adviseren ze niet. Dat hebben ze enkel vastgesteld. Achtergrond van het onderzoek heb ik nog niet gezien. Dus wat de vaststelling waard is is mij ook niet bekend.
Jotke
"Het is erg zorgwekkend hoe het nu gaat, het hele landbouwbeleid raakt zo goed als de hele landbouwsector en allerlei bedrijven die daar (deels) van afhankelijk zijn."

Maak er maar heel de sector van.😉

Als dit kabinet z'n zin krijgt is het beleid kort samen te vatten met de woorden: "Wil de laatste boer het licht uit doen?!"

Wat ik me afvraag na lezen van jouw bericht... zoveel investeringen gedaan zo kort geleden en nu stoppen?

Is er dan niet meer aan de hand? Bedoel, het huidige beleid is niks nieuws en is iets wat de afgelopen jaren al duidelijk was...

Wel triest! Dit zou niet nodig moeten zijn!

15 maart afrekenen met de huidige coalitie!

Stem BBB!

boerburgerbeweging.nl/standpunten/stemwijzer/
+1
arjen90
Quote Reactie van @Jotke:
Wat ik me afvraag na lezen van jouw bericht... zoveel investeringen gedaan zo kort geleden en nu stoppen?

Ik weet ook niet alles, maar ik kan op de website zien dat ze vorig jaar aardig geïnvesteerd hebben. Een nieuwe Veenhuis-giertank met allerlei toebehoren is (volgens de brief) zelfs dit jaar nog aangeschaft.

Quote Reactie van @Jotke:
Is er dan niet meer aan de hand? Bedoel, het huidige beleid is niks nieuws en is iets wat de afgelopen jaren al duidelijk was...

Dat zou zomaar kunnen, je moet niet vergeten dat er verschillende vaste medewerkers (nog) in dienst zijn.
Die moeten allemaal maandelijks betaald worden, terwijl er grote delen van het jaar weinig werk voor ze is.

Het zou ook zomaar kunnen dat ze noodgedwongen moesten veranderen van bedrijfsvoering van de bank of wat dan ook, maar dat blijft speculeren, het huidige landbouwbeleid zal hun situatie in elk geval niet geholpen hebben, laat ik het zo stellen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's balen , onduidelijk , krone , balenpers , derogatie , landbouwbeleid , bedrijfsvoering , loonwerker , toekomst en zodenbemester geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
12.080