Analyse knellende kaders melkveesector

De analyse Knellende Kaders Melkveesector laat zien dat onze onderhandelaars heel goed weten waar ze over praten. Laten we ons niet te veel laten afleiden door roeptoeters John en JanCees, maar onze ogen op de bal houden...
nmv.nu/wordpress/wp-content/…

Deel dit topic

Reacties

Noorderling
Mooi dat er mensen zich vrijwillig aanmelden om extra in te leveren wanneer een ander dat niet wil.

Of is dit een mooi voorbeeld van als je niks hebt, kun je ook niks verliezen?
Dat zijn de gevaarlijkste onderhandelaars wie hetzelf direct niet raakt.
marcsterreborn
@Noorderling heb je de analyse wel gelezen?
+9
pieta
@marcsterreborn Ik wel een heel eind. We moeten zo veel grond inleveren voor allerhande doelen dat ik als sector zou zeggen zoekt het maar lekker uit met je akkoord: de dood of de gladiolen. Wij gaan net als Vollenbroek de juridische weg op.
marcsterreborn
@pieta ja bij die reactie kan ik me ook wel veel voorstellen. Zelf twijfel ik over wel/ niet blijven praten. Als je stopt met praten, heb je als sector geen enkele inbreng meer en krijg je alles over je heen.

Van juridische trajecten verwacht ik weinig goeds. In tegenstelling tot Vollenbroek heeft de landbouw het tij tegen.
Het is een kwestie van tijd dat de Raad van State een uitspraak doet in de trant van 'boeren moeten als goed rentmeester met hun grond omgaan. Dat betekent overheidsregels (bufferstroken, bemestingsnormen etc) accepteren, en nog een stap verder gaan: geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen meer'.
+3
Noorderling
@marcsterreborn
Quote:
Als je stopt met praten, heb je als sector geen enkele inbreng meer en krijg je alles over je heen.

Zijn we nu beter af?
Het is chantage en bent zelf straks mede verantwoordelijk en misschien wel aansprakelijk. Succes. Mijn krabbel komt niet onder het oprichten van een Sovchoz.
pieta
Quote Reactie van @marcsterreborn:
Als je stopt met praten, heb je als sector geen enkele inbreng meer en krijg je alles over je heen

Als je wel praat krijg je ook alles over je heen.
pieta
Quote Reactie van @marcsterreborn:
Het is een kwestie van tijd dat de Raad van State een uitspraak doet in de trant van 'boeren moeten als goed rentmeester met hun grond omgaan. Dat betekent overheidsregels (bufferstroken, bemestingsnormen etc) accepteren, en nog een stap verder gaan: geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen meer

Dat vind ik niet het grootste probleem. Ik vind het probleem dat het met weinig tot geen compensatie moet. Mij pakken ze nu denk ik 2,5 ha grond af. Als ze die nu een afrekenden dan was het allemaal wat makkelijker.
cs-agrar
Quote Reactie van @marcsterreborn:
Zelf twijfel ik over wel/ niet blijven praten

het is de bedoeling van de overheid dat er bij het praten een AVV getekend gaat worden, Wordt dat gedaan, dan kan je ook niets meer achteraf.
+4
jan-cees
@cs-agrar AVV gaat er nooit komen. Dat wilde men ook bij fosfaatreductieplan maar dat liep stuk op representativiteit van de partijen . En daar voldoen LTO en de vakbonden met elkaar niet aan ze organiseren gezamenlijk te weinig boeren. Alleen de varkenshouderij, geitenhouderij en konijnenhouderij kunnen namens hun sectoren voldoende representativiteit op tafel leggen. Andere grote sectoren als akkerbouw en melkveehouderij en pluivee wordt dat heel lastig.

Helemaal lastig wordt het als boeren, collectief bij een meldpunt gaan melden dat ze zich niet gebonden achtten aan het landbouw akkoord wanneer dat strijdig is met hun belang.
Dat melden is een eerste stap in het veilig stellen van de belangen en de eerste stap in een bezwarenprocedure.
Een advocaat schrijft dan keurig netjes een brief en geeft namens alle melders aan dat zij zich niet gebonden achtten aan het landbouwakkoord en dat men bezwaar aantekend.

De overheid kan dan kiezen of met dat collectief in procedure te gaan of met alle individuelen melders.

Zo een collectief opzetten is in een week of drie te realiseren.
+4
Noorderling
@marcsterreborn
Ja, maar waarom ga jij het op de man spelen?
Zit op dezelfde lijn als John, heeft het achteraf niet vaak bij het verkeerde eind, heeft wat te verliezen als ondernemer.

Daar hecht ik meer waarde aan dan stropdassen, maatpakken roeptoeters langs de lijn, laat staan politici. Verstaan we onder roeptoeters waarschijnlijk ieder wat anders.
marcsterreborn
@Noorderling het klinkt wel stoer, maar je bereikt er niets mee
+3
hans-hans
@marcsterreborn de stem van John en Jan Cees is volgens mij via ja 21 en bbb een heel eind in de tweede kamer terecht gekomen
+1
Noorderling
@marcsterreborn
Dat weet je nu nog niet. Spel duurt misschien al 4 jaar, maar is pas net begonnen. Bij de finish wordt de eindstand opgemaakt.

Maar als een ander het beter doet, hoeveel pas melders zijn er mede door de wsn al gelegaliseerd?
Welke zekerheid hebben "piekbelasters?"
Wat is waarde en overnamemogelijkheid van een veenweidebedrijf nog?
Ben wel benieuwd naar een trofeenlijst van welke partij dan ook.
marcsterreborn
@Noorderling Winnaars zullen er niet zijn. Maar wat is de beste vorm van damage control?
+1
hans-hans
@marcsterreborn je moet gewoon altijd zeggen hoe je het eerlijk ziet
Jan Cees en John zijn daar goed in
Je kunt echt wel lezen en horen of iemand iets meent en daar heb ik heeeeeeel veel respect voor(eerlijk zeggen hoe iets zit)
+5
marcsterreborn
@hans-hans dat is ook zo. Maar het irriteert me ook dat zij altijd alles in het werk lijken te stellen om anderen af te branden. Anderen die zich ook met ziel en zaligheid inzetten voor de sector..... dat zijn echt niet allemaal plucheklevers en baantjesjagers....
Probeer toch eens wat meer samen op te trekken....
+6
robbies
@marcsterreborn
Quote:
Probeer toch eens wat meer samen op te trekken
op zo'n manier een topic openen is volgens jou de manier om samen op te trekken?
Noorderling
Quote Reactie van @marcsterreborn:
Winnaars zullen er niet zijn.

dat valt nog maar te bezien, kan van alles gebeuren wat we nu niet voorzien.
Vol houden en doorzetten. Altijd al de beste strategie geweest, of maken dat je weg komt.
Eerder was het een loterij, nu gaan we beleven wie het financieel en mentaal trekken kan om door het dal te komen. En daar zullen vast wel weer bedrijven sterker uit komen, mestmarkt weer in balans en ruwvoer goedkoop voor handen omdat er weinig bekken meer zijn die het vreten kunnen.

Varkens en pluimvee hebben die weg al vast verkend, na een paar slechte jaren hebben diegene die nog over zijn het niet echt slecht..
marcsterreborn
@robbies ik dacht: misschien helpt het als ik ze in hun eigen stijl tot de orde roep...
sorry
@marcsterreborn je raakt nogal in paniek..?
marcsterreborn
@sorry ja dat wel. Wat nu?
+10
John Spithoven
@marcsterreborn Dank voor je kwalificaties. Je hebt werkelijk geen idee wat onze inzet is, allen pro deo. Je hebt geen idee wat wij boven water trekken wat alle belangenclub (mogen) gebruiken om voor jullie er een maximaal resultaat uit te halen. Je werkelijk geen idee hoe je als dank daarvoor wordt gekleineerd.

Individueel worden veehouders (ook biologische) slachtoffer van rechtszaken. Zaken tussen eisers (MOB enz) en verweerders (bevoegd gezag) worden keer op keer verprutst. Veehouders zijn altijd derde belanghebbenden en worden vertegenwoordigt door bevoegd gezag die in zijn verweer niet de essentie van de problematiek benoemd (omdat dat politiek niet verantwoordt is) Rechters oordelen juist, maar altijd op basis van ingebrachte stukken van eisers en verweerders. En de veehouder blijft met de ellende achter. Laat SSC maar een verweerschrift in elkaar zetten, eens kijken of de MOB dan nog zo succesvol is. Maar belangenclubs kunnen dat ook doen.
Mbt bijv bufferstroken en derogatie. Er zijn velen onderzoeken bekend waarbij afbouw van bemesting (organische) zorgt voor een forse verslechtering van het grond en oppervlakte water. Overigens is het probleem van oppervlakte en grondwater maar op enkele plaatsen in Nederland een probleem, maar we hebben als sector geen zelfreinigend vermogen met als gevolg dat we allemaal gaan bloeden.
Er is een stevig mineralenbalans probleem in Nederland, maar overheidsbeleid zorgt dat het instand gehouden wordt. Geeft overigens ook een bij effect, namelijk dat het grond en oppervlakte water is enkele gebieden aangetast wordt.

En ja, er is geen eenheid, en nee dat ligt echt niet aan ons. Als je als belangenbehartigers elkaar niet vertrouwd en met 8 landbouw partijen aan sectortafels gaat zitten dan krijg je vanzelf taferelen zoals vrijdag.
Daar kunnen we veel van het bedrijfsleven leren. Je stuurt 1 afvaardiging zonder mandaat en zorgt voor terugkoppeling, daarna een gezamelijk statement en de truc overnieuw.
+13
Farma_boerke
@John Spithoven Dank voor je inzet, het word echt wel gewaardeerd (zwijgende massa).
Velen weten niet hoeveel werk het is. Heb het zelf voor bedrijf mogen doen (fosfaat) en in gelijk gesteld, maar daar is zoveel bij boven gekomen aan rotzooi. Dat is nu niet anders, heb nog 5 zaken bij Rechtbank lopen en het slokt tijd op met alle voorbereidingen, wachttijden ed.
Overheden zijn nog erger (WOO) en nog meer gestuurd.
Blijven doorgaan en vooral de achterkamertjes laten zien.
+1
marcsterreborn
@John Spithoven inhoudelijk ben ik het niet met je oneens. Maar door niet samen op te trekken, wordt er per saldo niets bereikt.
Wel petje af voor jullie inzet
Arnold1988
@John Spithoven Het is goed dat de sirene weer uitgezet is.
“Ik ben vandaag niet meer op prikkebord. Heb twee verjaardagen en moet vanavond voor SSC een aantal stukken voorbereiden. Dus fijne zondag!

Welkom terug.

“ Had ik om een sirene gevraagd John?”

Dacht het niet.
+2
Weidezicht
@Arnold1988 het zou misschien zo maar eens kunnen dat mensen de reacties van arnold1988 een beetje drammerig en vervelend gezeur gaan vinden. Ondanks dat arnold1988 en zijn broers niet dom zijn, komt er zelden een concreet verhaal uit. Heeft vaak een dubbele of diepere betekenis, die lang niet altijd verkeerd is, maar to the point of verhelderend zijn ze nooit. Al sta je ervoor open om iets van arnold1988 en zijn broers te leren, het lukt je nooit. Waarschijnlijk alleen de aller hoogst begaafden.
marcsterreborn
@Weidezicht heeft hij broers dan? Zijn manier van praten geeft de indruk dat hij enigst kind is....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0