Een smeerpijp in het kwetsbaarste natuurgebied van Nederland en alle bestuurders halen hun schouders op

Quote:
De smeerpijp begint bij een fabriek in Bedum, waar multinational FrieslandCampina van een miljard liter melk per jaar kaas maakt en ingrediënten voor babyvoeding. Daarna loost het tonnen stikstof en fosfaat in de Waddenzee; ‘gezuiverd afvalwater’ is de bedekkende term.

Het is niet gemakkelijk de smeerpijp te bereiken die uur na uur z’n afvalwater loost op het kwetsbaarste natuurgebied van Nederland. De monding steekt anderhalve kilometer in de drooggevallen zee en is vanaf de dijk onzichtbaar. Lauwwarm water met witte schilfers welt er op en spoelt daarna met het getij de kwelders in, of door prielen en geulen naar het koude slik. Ook wat het aanricht blijft verborgen.

Hier staan is terug naar de tijd waarin de Waddenzee een gifbelt was vol smeerpijpen. Het duurde decennia om het gebied een beetje gezond te maken. Er kwam een stolp van wetten en regels overheen, maar nog steeds stroomt fabriekswater ongehinderd de pijp uit. Alle verantwoordelijke bestuurders weten ervan maar halen hun schouders op.

Deel dit topic

Reacties

arie.j
Eerst meten en weten wat er geloodst wordt.
Is misschien zo op te vragen.
Nu is het weinig meer dan emotie.
Elvis
Die fosfaat kunnen we hier wel gebruiken, weer 17% in de bex
Jaap40
Bij minder melk zullen ze zo'n fabriek snel sluiten. Daar waren meende ik ook altijd al problemen met rondweg, of het ontbreken daarvan.
+1
Noorderling
@Jaap40
Gaat een miljard kilo melk heen, dat is niet niks. Rondweg is men al een redelijk eind mee op weg.

Andere fabrieken moet pekelwater ook op een of andere manier mee afgewerkt worden, die kosten liggen elders niet lager.
+1
Jaap40
@Noorderling ik zie het andermaal als signaal anti veehouderij. Niet zozeer wat daar bij zo'n fabriek in Groningen precies gebeurd.
BertK
@Noorderling Als baby's van het product eten, hoe schadelijk kan een vergunde lozing dan zijn? Eiwit net zoals in zeewier of zout water? Eerst meten, op uiterlijk afgaan is discriminatie?
+3
ted9
Nu graag even een verhaal over vervuiling in de Rotterdamse haven of in en rond Amsterdam .
BoerBart
@ted9 Graag wil ik de gegevens van Femke Halsema's riool aansluiting.
Wedden dat ze geen groene stront schijt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , frieslandcampina , natuurgebied , gezond , afvalwater , stikstof , fosfaat , regels , babyvoeding en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
3.604