Landwerk kost koesaldo


Quote:
Melkveehouders die veel landwerk zelf uitvoeren, realiseren een lagere gemiddelde melkproductie en een lager saldo per koe dan melkveehouders die meer werk op het land uitbesteden.

Aldus Veeteelt adhv onderzoek ABAB

Bron

Deel dit topic

Reacties

+1
komelker 2
Flauwekul
+11
demelkboer
Afwisseling van landwerk en koewerk geeft arbeidsvreugd.
+1
JappieJo
@demelkboer zo is het, de hele dag in de stal dan hield ik het gauw voorgezien
+1
arnold
@demelkboer Klopt en als je op het land bezig bent zie je ook de verbeterpunten van je percelen en gewassen.
+1
Jawis
Als ik in de trekker zit ben ik inderdaad niet in de stal... ik denk wel eens dat ik beter kan laten maaien en kuilen. Werktuigen worden zomaar oud ijzer....
+1
MTSTAMMINGA
@Jawis met je eens @Jawis Maar de ene ziet alles als hij over het voerpad loopt te bellen 😃
Een andere ziet niks 😬
kaas
@Jawis maar dan zijn ze niet af als je ziet wat ik 12 jaar geleden voor een nieuwe maaier betaalde en wat nu de tarieven zijn en de maaier is nog lang niet af
deJong
@kaas je kunt ook een voor jou nieuwe tweedehands maaier kopen🤷‍♂️
+14
hoest
Niet veel geleerd op het v Hall Instituut maar 1 quote van een leraar ben ik nooit vergeten. "Je moet een machine boer niet adviseren om het landwerk uit te besteden zodat hij meer tijd in de stal kan zijn want die gaat bij het hek staan kijken hoe de loonwerker bezig is"
+4
Leo,s vriend
Ik zie in het onderzoek niet op welk type bedrijven is gekeken, (zeer) intensieve bedrijven kopen meer voer aan, en moeten ook harder melken, extensieve bedrijven melken met wat er geoogst is, en als het goed is, met minder bijproducten en kv, dus lagere productie, en in mijn ogen doen die bedrijven meer zelf aan landwerk.
Conclusie van onderzoek lijkt mij iets te kort door de bocht.
pieta
@Leo,s vriend Jouw conclusie is te kort door de bocht. 😁 Jij trekt een conclusie over de inhoud en conclusie van een onderzoek waarvan je zelf zegt niets van de uitgangspunten af te weten.
cs-agrar
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Ik zie in het onderzoek niet op welk type bedrijven is gekeken, (zeer) intensieve bedrijven kopen meer voer aan, en moeten ook harder melken, extensieve bedrijven melken met wat er geoogst is, en als het goed is, met minder bijproducten en kv, dus lagere productie, en in mijn ogen doen die bedrijven meer zelf aan landwerk.

dat maakt niets uit. degene die meer in de stal loopt, ziet meer bij zn koeien (als goed is) en speelt daar eerder op in. zo simpel is het. Of produktie nu hoog is of laag, de efficientie van de dieren stijgt er mee.
+2
Noorderling
@cs-agrar
En die boeren zitten alle zon en feestdagen ook hele dag in de stal?

Met goed voer winnen bespaar je tijd in de stal. Hoe je dat doet en organiseert maakt niet uit, als het maar goed gebeurt.
pieta
@Noorderling Ieder doet het op zijn eigen manier en wat bij hem/haar past. Maar wie op het land zit ziet en doet niets op stal op dat moment. Dat kan nadelige gevolgen hebben. Ligt aan hoe je het een en ander voor elkaar hebt. Wij doen ook wel wat op het land maar ik ben blij als ik weer thuis ben en mijn werk op stal kan doen. Voor mij gaan koeien en tractorwerk niet echt samen. Als je op de trekker echt wat te doen hebt qua uren ben ik nergens meer rustig aan het werk. Op stal denk je vlug vlug naar de tractor en op de tractor denk ik vlug vlug terug naar de stal. 😁
+4
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Dat kan nadelige gevolgen hebben. Ligt aan hoe je het een en ander voor elkaar hebt.

maar je hebt toch ook wel een dag weekend of een keer ergens naartoe?
Kalfkoeien redden zich hier snachts ook, overdag kun je ook elke 5 minuten kijken en nog te laat zijn.
Dat is voor mij in ieder geval het minimum wat ik in de stal ben of moet zijn. Is geen uitzondering dat ik overdag ook een 6uur lang niet bij de koeien kom.
Robots redden zich ook wel van ochtend tot de avond ronde denk ik?

Klinkt alsof er 1000koeien gemolken worden en er elke dag gemiddeld 3 kalven 😉
Dan heb je wel werk in de stal. Veel werk is ook wel te plannen, droog zetten kan wel een dag eerder, kuilen open en zorgen dat er genoeg kalverhokjes schoon zijn.
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @Noorderling:
maar je hebt toch ook wel een dag weekend of een keer ergens naartoe?

tussen dit en dat is nog wat. Zo'n opmerking is spijkers op laag water zoeken. Het is wel grappig dat zoveel in de verdediging schiten bij zo'n opmerking over koesaldo. Je hoeft je er helemaal niet voor te schamen als je als boer ook graag werk buiten de stal doet, doe ik ook graag. En een ieder doet het maar mooi zoals ze zelf het beste vinden. Maar hoe dan ook blijft overiend staan, degene die meer in de stal loopt, ziet meer aan zn dieren, het is niet anders
+2
T60401
@cs-agrar Aan je profiel foto te zien gaat het bij jouw wel samen landwerk en koeien in de gaten houden. 😜
cs-agrar
@T60401 als ze buiten lopen is het landwerk he..😁
+1
Noorderling
@cs-agrar
Quote:
tussen dit en dat is nog wat. Zo'n opmerking is spijkers op laag water zoeken.

Valt wel mee denk ik. Veel werk is wel te plannen, zou niet weten wat ik er hele dagen moet lopen te kijken of bekappen, maar kan ik verkeerd zien.
Doe op een vrije dag zo weinig mogelijk, dat is nog niet direct kantjes er af lopen.

Keer bij een bedrijf vruchtbaarheidsresultaten uitgeplozen. Deden 6 dagen per week 2 inseminatierondes per dag, op de zondag maar 1. Elke dag werden wel koeien bekapt, van groep gewisseld, droog gezet etc.
Elke dag evenveel inseminaties en op de zondag het beste bevruchtingspercentage. Inseminatiemoment is minder optimaal maar toch betere resultaten, wordt de factor stress en onrust fors onderschat. Of hele dagen in de stal rond lopen het saldo ten goede komt vraag ik me af, vanuit daar mijn vraag of je er daadwerkelijk wat mee opschiet.
+3
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Of hele dagen in de stal rond lopen het saldo ten goede komt vraag ik me af, vanuit daar mijn vraag of je er daadwerkelijk wat mee opschiet.

Wij hebben al 4 jaar op rij minder dan 15% vervanging. Dat zie ik als een resultante van mijn stalwerk. 😁 Probleem bij mij is mijn instelling qua werk. Ik doe iets alleen als het makkelijk gaat. Dus ik bekap bijna elke dag wel een koe. Verder ben ik liever lui dan moe. Dus vroeg beginnen zit er niet in. 😁 Dan moet je dus ook niet al te veel werk hebben want dan krijg je het niet af.
+1
de hoef
Quote Reactie van @cs-agrar:
Maar hoe dan ook blijft overiend staan, degene die meer in de stal loopt, ziet meer aan zn dieren, het is niet anders

die ziet meer omdat hij of zij graag in de stal is , daarom ziet hij of zij het ,
de gene die graag op het land zit ziet daar meer,
tis leuk zon onderzoek,maar niemand doet er iets mee,
+1
ntd79
@Noorderling op deze manier geeft het de schijn dat je het oneindige kunt, als je alles maar plant. Maar op het laatst houdt het ergens gewoon op qua tijd. Tuurlijk heeft iedereen met wat meer koeien per vak weleens een rustig uurtje, maar wat speel je daarmee klaar op het land. Daarmee vind ik dit een artikel van niks. Toen pa nog jonger was deden we ook meer landwerk. Nu zou alles hier in het honderd lopen als ik geregeld een dag op het land bezig zou zijn. Het is niet alleen werk met de koeien zelf, alle randzaken komen er ook bij.
Braboboer
@Noorderling

Dat van die zon en feestdagen en een keer een dag weg vind ik niet zo’n sterk argument…

Als het goed is doe je dat landwerk niet op de zon- en feestdagen.

Dus bovenop de zon- en feestdagen, dagjes weg, vergaderingen etc. heb je met landwerk gewoon een aantal extra uren/dagen dat je niet in de stal bent.

Los van of dat goed of slecht is.
Noorderling
@Braboboer
Die dagen is het minimale werk wat rondgezet moet worden. Als je dan ook hele dag in de stal bent is dat een keuze en ben je consequent.

Als je dat 6dagen wel doet en 1 niet, ben ik benieuwd waarom.
Heb gelukkig nog wat tijd over na standaard werk met het vee. Dan kun je niks doen of wat in het land, of ander werk wat niet op en dag of uur aan komt in of rond de stal.

Alleen met kuilen is dat soms wat regelen omdat je met snelheid van drogen zit. Is ook altijd nog weer gelukt, is altijd wel iemand die savonds nog even op de trekker wil stappen. De rest komt niet op een uur aan.
klant
@Braboboer heerlijk op zondag harken of schudden
+4
de hoef
@cs-agrar klopt misschien maar die 5 dagen dat we op het land zitten, gaat er toch niet zoveel mis, een koe die drie weken doorloopt worden wij niet warm of koud van
cs-agrar
@de hoef kijk, en jij geeft hiermee dus precies het verhaal over koesaldo aan...👍
+1
de hoef
@cs-agrar dus lang verhaal kort, ons saldo is te laag ?
+1
T60401
Quote Reactie van @de hoef:
e 5 dagen dat we op het land zitten, gaat er toch niet zoveel mis, een koe die drie weken doorloopt worden wij

niet om de drie weken gaan maaien dan. 😅
+1
de hoef
@T60401 ik heb het idee dat degene die om de 5 weken maaien het makkelijkst het beste melken
+1
T60401
@de hoef hier zijn er bij die steen vast om de vier weken maaien. Ik kijk meetstal wat er staat en 9 van de 10 keer is het langer dan vier weken. probeer wel met zes, zes en een halve week gemaaid te hebben ook als er nog niet bijzonders staat.
de hoef
@T60401 als dat het beste was had jij ook met lely gemolken zeker
+1
T60401
Quote Reactie van @de hoef:
met lely gemolken

Die gaat hier never nooit niet komen. ervaringen met lely zijn op zijn zachts gezegd niet positief.
+9
weurding
Koeienwerk kost landsaldo gaat ook wel eens op🤭
+1
de hoef
Quote Reactie van @weurding:
kost landsaldo

klopt ja hier staan nog plassen op het land , hopelijk komt de abab niet langs ,
+1
Braboboer
Ligt er denk ik ook aan hoe groot je bedrijf is / hoe je bent georganiseerd.

Wij doen veel zelf op het land en zijn met meerdere vennoten. Met het echte piekwerk hebben we daarnaast nog mensen waar we een beroep op kunnen doen.
Zodoende is er ook tijdens het landwerk bijna altijd wel iemand op stal zodat de aandacht daar ook door gaat.
Twentsch Land
Zo is het

De situatie bepaald heel veel.

@Braboboer
+8
j h p
Wat doet een baan buitens huis of een 2e tak dan met het koesaldo?
Iemand zei hier ook een keer, als het lekker loopt kun je wel 300 koeien aan, als het van geen meter loopt zijn 30 nog teveel.
+2
T60401
Quote Reactie van @j h p:
mand zei hier ook een keer, als het lekker loopt kun je wel 300 koeien aan, als het van geen meter loopt zijn 30 nog teveel.

Kortom iemand die het voor elkaar heeft in de stal heeft tijd voor landwerk. 😁 Diegene die hel de dag in de stal moet zijn loopt te tobben. 😂
Vdejong
Oei, ik was er al bang voor. We moeten nu zelf inkuilen en de productie is gekelderd naar 40 kg. Gelukkig kunnen we kunstmest strooien uitbesteden.😁

(klik om te vergroten)

stefanus
Ben in het verleden klant van abab geweest en vertrokken omdat ze nogal veel vreemde saldo berekeningen deden, oftewel veel te duur.
+1
Twentsch Land
Je kunt je ook afvragen of er altijd het maximale uit de stal of het landwerk moet komen .... het moet natuurlijk wel goed zijn in beide gevallen.

En die graag in de stal is moet dat vooral doen en die graag ook landwerk wil moet dat ook vooral doen.

Er wordt wel gezegd dat voordroog gras zelf inkuilen niet snel uit kan ..... ik kuil graag zelf in, op het moment dat gras en weer goed is, niet een week hoeven te wachten op een loonwerker met de kans dat het weer is omgeslagen en/of het gras stengelig is ..... gelukkig altijd top voer wat resultaten in de stal laat zien 😉

Soms kan een bepaalde investering zich toch nog snel terug verdienen.
Twentsch Land
En las deze dagen hier .... stalboeren hangen over het weidehek om te kijken naar de machines van de loonwerker ....😂

@Twentsch Land
hoest
@Twentsch Land moet je beter lezen
robbies
@Twentsch Land
Quote:
een week hoeven wachten

Eerder bellen.
+1
Twentsch Land
Ja die kennen de loonwerkers al ....

Eerder bellen en als het dan de boer niet uitkomt bellen ze dood leuk af maar wel met de eis weer vooraan te willen staan.

@robbies
+1
weurding
@Twentsch Land met de zeis voor aan staan laten ze wel achterwege😅
sjuu
4 camera’s en halsbanden met tocht/gezondheid overzicht, helpen mij veel. Verder 2 keer per dag melken, dan ontgaat mij niet veel.
jan 10
Als je niet telkens op het land hoeft te hobbelen is wel rustgevend,uiteraard is het bij elk bedrijf verschillend,maar met de huidige omvang vd bedrijven is het handiger de loonwerker op tijd in te schakelen.Voordeel daarvan is dat hij met machines komt met grotere capaciteit als een boer,en hij kan gewoon 3 dagen non stop op je bedrijf doorgaan,probeer dat maar eens zelf:😬
Sommigen denken dat ze een robot zijn,maar tegen de tijd dat ze de 50 gepasseerd zijn is de helft van het lichaam versleten.. ken er te veel die spijt hebben.
Juist die mooie tijd na je 65,ste is belangrijk,je mag minderen en meer leuke dingen doen!
+2
Frits1
@jan 10 als je land werk mooi vind, doe je voor 65e ook al veel leuke dingen. 😃
huub
Misschien wordt er op bedrijven waar het landwerk uitbesteed wordt wel meer en beter ruwvoer geoogst. Uiteindelijk heeft de loonwerker ook bijna altijd betere machines.
bio boer
@huub hier zie ik bij veel boeren weinig verschil met loonwerker kwamachines rijdel al wat rond met 3 assige opraap wagen en de vlindermaaier is al algemeen goed 🤷‍♂️
bio boer
@bio boer maar geeft meschien wel hoge kosten dus minder saldo 😁
+1
T60401
Quote Reactie van @huub:
et landwerk uitbesteed wordt wel meer en beter ruwvoer geoogst. Uiteindelijk heeft de loonwerker ook bijna altijd betere mach

De machines maakt niet uit het gaat om het poppetje wat er op zit. Hark een paar cm dieper en je kunt wat harder rijden. pickup een tandje dieper geef schoon werk op het land. Maar we weten allemaal wat de gevolgen zijn.
Noorderling
@T60401
En dat begint met vlak zaaibed en netjes zaaien.
Als ik sommige loonwerkers nog 9meter kopakkers die bewerken en zaaien zouden ze het ook verplicht moeten maaien, harken en kopakkers opruimen 😄
+1
T60401
@Noorderling Zaai altijd eerst drie keer rond en dan de lange banen en dan nog twee of drie keer over het kopeind. dan heb je en kopakker van 15 meter. Op de plaats waar je dan gedraaid hebt is het wat vaster aangereden waardoor je daar later minder sporen rijd.
+1
Braboboer
@huub

Ik zie juist dat degene die alles in loonwerk doen langer wachten met maaien/ zwaardere snedes per keer maaien omdat maaien, harken etc. Hier allemaal per hectare gaat.

Dan haal je altijd minder VEM en RE binnen per kg ds.

Ken ook boeren die alles uitbesteden en prima ruwvoer oogsten maar door het zelf te doen heb je naar mijn mening meer de focus er op, en ga je makkelijker aan het maaien als er ook iets minder staat.
+1
January
Een melkveehouder heeft maar 1 machine nodig , reken machine
+3
jan 10
Quote Reactie van @January:
Een melkveehouder heeft maar 1 machine nodig , reken machine

En een telefoon.
Hans van Bergen
@jan 10 Trekker voorlader 75 k weisleep 1kschudder 15kminishovel 30kmest mixer 2k palletvork rubber schuif kuil afspaai schuif 5k
JappieJo
@Hans van Bergen 7k? of 70k?
+1
deJong
@January melkmachine😂
January
@deJong ook wel belangrijk, maar je snapt het wel
+3
de Tank
Het beste resultaat(niet alleen in geld maar ook in werkplezier) haal je als je gemotiveerd bent en blijft. Als je daarvoor landwerk nodig hebt of graag alles zelf klust. Doe het dan vooral en geniet er van. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, voldoende inkomen is een randvoorwaarde, geen doel op zich(voor mij tenminste)
bart99
@J asper Knooier
J asper
@bart99 Tomme, maar gellukig zijn er nog wel duurdere hobby’s

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koe , melkproductie , melkveehouders , abab , koesaldo en saldo geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
66
DEELNEMERS
34
WEERGAVES
0