China zegt met succes 3 'superkoeien' te hebben gekloond: die zouden jaarlijks 18 ton melk per koe kunnen produceren

Chinese wetenschappers zouden drie koeien hebben gekloond die abnormale hoeveelheden melk produceren, melden staatsmedia.

De drie kalveren werden op 22 januari in de regio Ningxia ter wereld gebracht door een team van de regionale landbouwuniversiteit, aldus de Ningxia Daily.

De koeien zijn gekloond van ‘superkoeien‘, waarmee verwezen wordt naar koeien die tot wel 18 ton melk per jaar en 100 ton melk in hun leven kunnen produceren.

Ter vergelijking: volgens Wakker Dier produceren Nederlandse koeien gemiddeld zo’n 9,2 ton per jaar met uitschieters naar 14 ton.

Volgens de Chinese wetenschappers is slechts 1 op de 2.000 melkkoeien in staat om extreme hoeveelheden melk te produceren. En omdat dit vermogen pas in een latere levensfase kan worden vastgesteld, is het lastig om een fokprogramma op te stellen met dergelijke koeien.

Projectleider Jin Yaping zegt dat het onderzoek naar superkoeien gedreven wordt door de behoefte om China's melkproductie een duw in de rug te geven. China heeft moeite om aan de vraag naar melk te voldoen, omdat melk vooral door de coronapandemie heel erg populair is geworden. Met de binnenlandse melkproductie van China wordt zo'n 70 procent van de vraag gedekt.

Deel dit topic

Reacties

+4
Jawis
Haha ze hebben zich laten bedonderen door ponsstar........
weurding
In China kunnen ze tegenwoordig al wat, maar niemand die op het onzalige idee komt melk uit gras te produceren zonder koe😏
Melkboer16
Alles draait om de verzorging. Mijn beste koeien kunnen ook 18000 kg melk per jaar produceren.
Zo’n 30 a 35 jaar geleden kwamen al verhalen uit Israël van bedrijven met 15000 kg melk/koe
Katoenzaad voeren en wat al niet meer.
JappieJo
18 ton moet lukken met top omstandigheden, ik ben maar een pruts boer maar heb hier ook al koeien die de 14 ton halen
cjw73
@JappieJo en dan ook nog van zichzelf zeggen dat hij een pruts boer is.. wat ben ik dan wel niet.😰😰😰
+2
weurding
@cjw73 overleven is belangrijker dan getallen😉
+1
JappieJo
@cjw73 de meesten geven geen 14 ton, en het is net spoelwater qua gehalten.
Nu 2 vaarzen aan de melk de ene geeft 38 kg en de andere 24 kg. Die van 24 geeft meer kg vet en eiwit per dag
+1
JappieJo
@JappieJo net geen 14 trouwens 😅

(klik om te vergroten)

kearl
@JappieJo 305 dagen is ook nog geen jaar
+2
pieta
@JappieJo Het zijn inderdaad slappe gehalten. Ik heb wat van die koeien met tussen de 10 en 11.000 kg melk met 9% aan gehalten. Geven net zo veel kg vet en eiwit. Dat zie ik toch liever. Ook wij hebben er wel een paar met van die lage gehalten overigens. 😁
dieks2
@JappieJo mooie melk om leidingen mee schoon te spoelen.
JappieJo
@dieks2 nou ik druk het gewoon in de tank😅
Elvis
@JappieJo ooit een jaar 3,74 met 4,80 vet geleverd stond meteen 3e in de mpr van ons rayon
de Tank
En dan hier maar hun best doen om over te stappen op plantaardig. 1 % hogere consumptie in China is al meer dan totale consumptie in Nederland.
Ynze Oenema


de bovenste koe gaf vorig jaar 18500 in 305 dagen, dit jaar iets minder. Heb haar net droog gezet. Dame eronder is haar zusje, is ook drachtig als het goed is.

Maar als de chinezen mee lezen; voor de juiste prijs mogen ze de dieren klonen
+2
Jawis
@Ynze Oenema leuk slipje ook!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's vermogen , koeien , melk , china , koe , kalveren , melkproductie en melkkoeien geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
2.776