Boeren moeten al in maart minder mest uitrijden, wat betekent dat?

Melkveehouders raken sneller dan verwacht hun uitzonderingspositie kwijt om meer mest te mogen uitrijden dan de Europese norm, zo werd afgelopen week duidelijk. Wat zijn de gevolgen daarvan voor boer en milieu?

Quote:
Wat gaat er gebeuren nu de nieuwe mestregels versneld ingaan?

D66-woordvoerder Tjeerd de Groot waarschuwde afgelopen week in de Kamer voor ‘dertien doldwaze mestdagen’. Boeren zouden de periode tussen 16 februari, het begin van het uitrijseizoen, en 1 maart, het begin van de nieuwe mestregel, benutten om nog zo veel mogelijk mest kwijt te kunnen. Melkveehouder Datema verwacht dat niet. ‘Een enkele boer zal zijn mest uit woede dumpen. Maar je snijdt jezelf alleen maar in de vingers als je te veel mest te vroeg uitrijdt: het gras heeft daar niks aan.’

Deel dit topic

Reacties

Frederika
In februari uitrijden
cjw73
@Frederika succes. Zie wel eens in de 2de helft van maart.
+1
George
Boeren moeten al in maart minder mest uitrijden, wat betekent dat?
Dat ze meer over hebben voor de volgende maanden.
+2
Greetje
Dit keer toch blij met Alex, die het heel netjes uitlegt in de Volkskrant
+1
Cowboy3
@Greetje Dus je heb een abonnement op de Volkskrant ? Wat staat er dan,want ik kan het nie lezen en zal ook nooooooooit een volkrant abonnement nemen.
Maar wat ik een beetje begrijp door die hele grote warboel van alle regeltjes is dat alleen derogatie bedrijven vanaf 1 maart dit jaar een bufferstrook geld naast sloten en dat men deze oppervlakte kwijt raakt voor mestplaatsingruimte met de GLB opgave, anders vervalt de derogatie voor je melkveebedrijf in 2023.
Als ik het verkeerd heb dan hoor ik het wel.
+1
Van-Epscheuten
@Cowboy3 hahah, een ander uitlachen dat hij een abonnement heeft, en aansluitend vragen wat er in die krant te lezen valt…😅
+2
MBMB
@Cowboy3 nou nee, bufferzones gelden voor alle bedrijven, derogatie of niet, die plaatsingsruimte vervalt We zijn dus allemaal de klos.
bio boer
@Cowboy3 kon het ook lezen zonder abonnement 🤷‍♂️
+2
BoerBart

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

demelkboer
Best goed stuk . Ook wur wordt aan gehaald

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , gras , dumpen , melkveehouders , melkveehouder , uitrijden , de groot en boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
1.997