Snappen we het lobbyen in Brussel nog?

ad.nl/nieuws/
pzc.nl/politiek/…

Snappen we het lobbyen in Brussel nog? ‘Soms zijn wij Nederlanders degenen die niet luisteren’
Mest, stikstof, pulsvissen – telkens krijgt Nederland het deksel op de neus in Brussel. Snappen we de EU en de techniek van lobbyen nog wel? ,,In Brussel is veel veranderd, in Den Haag te weinig.”

Hans Nijenhuis 29-01-23, 17:30 Laatste update: 17:41

Eerst even een misverstand uit de weg ruimen. Wie je ook spreekt in Brussel – ambtenaar of politicus, Nederlander of Belg – als het over Nederland gaat zeggen ze: Nee, Nederland is in Europa níet het braafste jongetje van de klas. Niet het land dat zich als enige aan de regels houdt. En trouwens ook niet het enige land dat op de vingers wordt getikt.
,Dat beeld bestaat, maar het is echt totale onzin”, zegt Bas Eickhout. Hij is van GroenLinks, maar zit al zo lang in het Europees Parlement, bijna veertien jaar inmiddels, dat hij van links tot rechts respect geniet. ,,Wij zijn gewoon een van de vele lidstaten die geitenpaadjes zoeken voor regels waarmee we het moeilijk hebben”, zegt hij. ,,En in Nederland heeft dat meestal te maken met ruimtegebrek en landbouw, omdat we een klein dichtbevolkt land zijn met heel veel economische activiteit. We lopen tegen grenzen aan en proberen die steeds maar op te rekken.”

En, verrassing, daarvoor vindt Nederland in Brussel best een luisterend oor. De Europese Commissie, het ambtelijk apparaat dat toeziet op de naleving van de regels die de 27 EU-landen met elkaar hebben afgesproken, heeft Nederland vaak genoeg een uitzondering op de regels gegeven. Zoals met de mest, inderdaad.

Uitzondering op mest
Voor wie er deze week nog niet genoeg over heeft gelezen: Europa, ook Nederland, maakt zich zorgen over de kwaliteit van het bodem- en drinkwater. Daarom zijn er al in 1991 regels opgesteld over de hoeveelheid mest die mag worden gebruikt. Nederland bedong en kreeg een uitzondering. In jargon: de derogatie. De uitzondering is herhaaldelijk verlengd, maar wel onder voorwaarden: Nederland zou stappen nemen om de kwaliteit van het grondwater te verbeteren.

Deel dit topic

Reacties

producent
En die beloften zijn niet nagekomen. Luister even naar deze Europese ambtenaar die, net als ambtenaren in Den Haag, liever niet met naam in de krant wil: ,,Nederland heeft de afgelopen jaren telkens beterschap beloofd, en leverde vervolgens telkens niet. Over de laatste derogatie van 30 september is lang onderhandeld, er zijn strikte voorwaarden afgesproken. En twee maanden later schrijft de minister van Landbouw doodleuk aan de Kamer dat hij zich niet gaat houden aan één van die voorwaarden. Hoe kun je dan denken dat de Commissaris je niet op je vingers tikt? Op een gegeven moment is de koek echt op.”

Minister Piet Adema (Landbouw) voerde deze week als verdediging aan dat hij dacht Brussel nog wel te kunnen overtuigen. Dat waren zijn ambtenaren namelijk lang gewend. En daar zit het diepere probleem, zeggen ze hier. Brussel is veranderd. De vraag is of ‘Den Haag’ dat voldoende beseft. De eerder aangehaalde Europese ambtenaar spreekt van ‘gebrekkige voelsprieten’, juist bij het ministerie van Landbouw.

Sicco Mansholt
Om dit te snappen, moet het hier even institutioneel worden. Landbouw was ooit het eerste gemeenschappelijke beleid dat Europa had, vormgegeven door de Nederlandse boer Sicco Mansholt die van 1958 tot 1973 Eurocommissaris was. Het bleef lange tijd een apart circuit. Voor landbouwland Nederland telden slechts twee directoraten bij de Europese Commissie: dat van landbouw en dat van visserij. Haagse ambtenaren hadden er hun eigen ingangen. En die hebben ze vast nog steeds.

Alleen: die twee directoraten zijn de afgelopen jaren veel minder belangrijk geworden. Milieu en klimaat hebben aan belang gewonnen, zoals in vrijwel alle hoofdsteden. Europa wordt groener. De problemen die Nederland nu steeds heeft zijn ook niet met de Eurocommissaris van Landbouw, maar met die van Milieu. Die geeft de vergunningen af.

Brexit
Wat ook is veranderd: de brexit. Nederland is ineens 20.000 deskundige ambtenaren kwijt, zou je kunnen zeggen. Namelijk de collega’s in Londen, naar wie Den Haag vaak het eerste belde als er een voorstel uit Brussel kwam. Scherpe onderhandelaars ook, die ook voor ons land veel betekenden.

Maar wacht even, heeft Nederland dan geen eigen mensen in Brussel die daarvoor waarschuwen? Daar is toch onze ambassade bij de EU voor, de Permanente Vertegenwoordiging? In een gebouw op nog geen 200 meter van de Europese Commissie werken maar liefst 130 diplomaten en vertegenwoordigers van verschillende ministeries. Zij zijn het die meestal aan tafel zitten als besluiten worden voorbereid. De ‘PV’ is sinds de brexit ook zienderogen actiever geworden. Neem de persafdeling, die is van één naar vier mensen gegaan. Niet om de vaderlandse journalisten beter te bedienen: ze buurten bij de correspondenten van The Financial Times, de Frankfurter Allgemeine en Le Monde om daar het Nederlandse standpunt in te fluisteren.

Permanente Vertegenwoordiging
,,Op de Permanente Vertegenwoordiging zitten goede ambtenaren die Brussel uitstekend aanvoelen”, zegt Bas Eickhout. ,,Ik vrees alleen dat op sommige Haagse ministeries wordt gedacht: wij weten het beter.” Daar komt het beste jongetje van de klas weer om de hoek kijken. ,,Ik weet dat in het geval van de pulsvisserij de diplomaten hier echt duidelijk hebben gewaarschuwd dat de strategie die in Den Haag was gekozen in Brussel niet overkwam. Maar het ministerie van Landbouw vond gewoon dat het betere argumenten had. Soms zijn wij Nederlanders degenen die niet luisteren. Dan lopen we maar onze argumenten erin te rammen.”

Onze overheid is zeer capabel, erkent Parijs, maar wel heel plat

Over die pulsvisserij straks meer. Eerst dat rammen, is dat niet overdreven? Laten we eens vergelijken hoe Den Haag de zaken aanpakt met hoe Parijs dat doet. Onze overheid is zeer capabel, erkennen ze hier. Maar wel heel plat. Dan komt er vanuit Den Haag een afdelingshoofd of een directeur naar een ambtelijk overleg, terwijl Frankrijk een directeur-generaal of een staatssecretaris stuurt. Dat telt. De Nederlander arriveert ook vaak vlak voor de vergadering en neemt na afloop de trein weer terug. ,,Désolé, ça ne marche pas comme ça.” (‘Helaas, zo werkt dat niet’).

Hoe werkt het dan wel? Zo doen de Fransen het: de eerste afspraak is een keertje koffie drinken, alleen om kennis te maken. De tweede afspraak praat je over inhoudelijke kwesties. Dan nodig je de gesprekspartner eens uit voor een lunch om dieper op de zaken in te gaan. En dan pas, bij de vierde afspraak, en ja, dat kan een diner zijn, is er een voedingsbodem om te zeggen: ik heb een probleem, kun je me helpen? ‘Wheelen en dealen’, zoals een Nederlandse gesprekspartner dat verwoordt. In Brussel is het gebruikelijker dan in Den Haag met ons ‘doe maar gewoon’.

Pulsvisserij
Nog even de pulsvisserij. Hoe zat dat ook alweer? In 2005 had Nederland een nieuwe manier van vissen bedacht. Elektrische schokjes op de zeebodem deden vissen zo schrikken dat ze zo in de netten zwommen. Minder schadelijk voor het milieu en energiezuiniger dan de traditionele boomkorvisserij, waarbij een verzwaard sleepnet over de bodem werd getrokken. Het was dus zaak deze methode te laten opnemen in de Europese visserijregels.
Ambtenaren die vanuit Den Haag naar Brussel kwamen hebben eindeloos beargumenteerd hoe geavanceerd pulsvissen is, vertelt Eickhout. ,,Alleen, ze maakten altijd de vergelijking met een grote trawler met een sleepnet. Terwijl het debat hier ging over de vraag of Europa überhaupt wel grootschalige visserij wilde. Met kleinere schepen hadden meer vissers een eerlijke kans om een boterham te verdienen. Dus in een discussie over grootschaligheid versus kleinschaligheid, kwamen de Nederlanders met een technocratisch verhaal over de beste manier van grootschaligheid. Dan mis je net de essentie van het debat.” De afloop is bekend: pulsvissen werd in 2019 in de EU verboden.

Weinig Nederlanders werken bij Europese instellingen
Voelsprieten dus. Het helpt dan niet dat er relatief weinig Nederlanders binnen de Europese instellingen werken. Wie daar in dienst treedt, wordt geacht zich in te zetten voor het Europees belang. Maar ambtenaren in een hoofdstad kunnen zo’n landgenoot natuurlijk wel makkelijker bellen. Helaas, vanuit Nederland stroomt de helft minder jonge ambtenaren in dan waar ons land gezien de bevolkingsomvang recht op heeft, zo rekende het blad Binnenlands Bestuur uit. Een ‘significante ondervertegenwoordiging’, zegt de Europese Commissie zelf.

,,Geen van mijn vrienden wil naar Brussel”, vertelt een Nederlander die er nu vier jaar werkt. ,,Ze vinden het een rommelige stad en ze hebben al helemaal geen zin in het concours.” Dat concours is het toelatingsexamen dat de Europese instellingen hanteren en waarvoor zelfs de beste Europakenners peentjes zweten. Een jaar voorbereiding, naast je bestaande baan, is geen uitzondering. ,,Mijn collega’s op de Haagse ministeries denken: hoezo? Ik bén toch al goed?”

En dat brengt ons weer terug bij het begin. Nederlanders zijn zeker goed, weten ze in Brussel. Maar niet zo goed als we denken. En zeker niet het beste jongetje van de klas.
+1
Nevergiveup
@producent ik vind het maar een incompetente bende , zowel hier in den haag als in brussel , de enkele goede daargelaten
+4
kanniewaarzijn
Wheelen en dealen (handjeklap) is kennelijk schering en inslag. Het zou over feiten moeten gaan.
+1
Jan-T
Jij krijgt wat van mij, Dan krijg ik wat van jou.
En dat word er nu kapot gemaakt omdat de landbouw export er toe doet.
En op dit punt gaat Nederland het als handels land verliezen het heeft straks niks meer in te brengen En daarmee word Nederland een nietsnut zonder waarde binnen Europa.

Het had meerwaarde kunnen zijn als met opzoek was gegaan naar de waarheid en feiten met de juiste thoretischeonderbouwing.
Waarbij ook de juiste techniek kunnen worden toegepast met goede verdiensten van de agrarische sector waarbij de boer ook jaarlijks kan investeren uit eigen middelen euro's.
zonder financiering en leaseconstructies.
+2
Kars
Als netto betaler mag je ook wel wat in de pap te brokkelen hebben dan steun trekkende landen.
+2
cs-agrar
Als jij als (ver)Nederland jezelf onhaalbare doelen oplegt, en dan ook nog een zelf met niet relevante onderbouwingen komt als het niet wil, is de reaktie van Brussel niet heel vreemd.
+2
jan-cees
Tja onze lobby naar Brussel


+1
Nevergiveup
@jan-cees ongelofelijk
richard-de-wolff
Tis om te huilen
MBMB
Adema zegt maar wat, je denkt toch niet dat hij het zelf begrijpt? Als je kijkt naar het land op de peildatum van de Natura2000 gebieden in gebruik als landbouw grond en de stikstofnorm die toen legaal was, dus niet aan te tasten, en wat er nu mag, dan zit daar duidelijk ruimte die de pas melder voor zichzelf kan gebruiken. Men wil dat niet want de pas melders mogen gewoon niet gelegaliseerd worden dus dan zegt die sukkel van een Adema maar iets.. het is een groot bedrog..
Jawis
Adema is toch heel duidelijk wat het doel is..... er mag niet meeeer dierlijke mest geproduceerd worden.
Dan maar het nitraatgehalte in de bodem omhoog door kunstmest... dat is geen probleem ..
Theo61
@Jawis Er word al jaren minder geproduceerd.
Jawis
@Theo61 ze willen dat wij meer kunstmest gebruiken zodat ze over 7 jaar kunnen zeggen.. zie je wel hoe vervuilend de boeren zijn... en dan is het over....
+1
Kars
@Jawis lijkt wel WEF gedachte. Dierlijke mest minderen of op termijn verbieden en kunstmest toestaan.
Zo van die boer is dan afhankelijk van een multinational precies wat globalisten willen.
+2
spotmelker
Ik begin te twijfelen of je het nog een onbenullenlegioen mag noemen. Teveel eer voor degenen die het zo naar de kloten helpen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , derogatie , stikstof , groenlinks , drinkwater , europees , europese commissie , grondwater , pulsvissen en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0