Afbouw derogatie: “Wat we gaan doen met onze mest? Geen idee”



Quote:
Jan Teade en Jilles Kooistra denken volop na over hoe in te spelen op de uitfasering van de derogatie: "Het is echt onbegrijpelijk."

Deel dit topic

Reacties

stefanus
Met veel energie verbruik groene kunstmest van maken, lijkt me logisch.
+13
hypotheekboer
@stefanus dat is al 10 jaar een pilot. Wil Brussel ook vanaf. Hein heeft daar deze week nog weer vóór gepleit in Brussel.
Zou graag zien dat LTO of Kemp het rapport van Herman de Boer en Koeien en kansen(met de hogere aanwendingsnormen) bij Adema op de landbouwtafel gooit en zegt nu als de sodemieter terug naar Brussel en dreig die Zinkefiets eens met juridische stappen dat hij met afschaffen van derogatie tegen de nitraatrichtlijn handelt. Als Brussel hard om hard wil spelen dan wij ook. Maar eerst Kaag 1 weg zodat 30% krimp veestapel uit het regeerakkoord van tafel gaat zodat dat niet tegen ons gebruikt kan worden.
Tjonger
@hypotheekboer Brussel krijgt gekleurde cijfers toe geschoven. Hoe moeten hun daar dan gedegen op reageren. Zinkefiets kan beter juridische stappen zetten richting beleidsmakers en ambtenaren om zo wel de goede cijfers binnen te krijgen.
casev2
Het zal er wel op neerkomen dat de meeste bedrijven (flink) moeten gaan snijden in het aantal koeien..... D66 heeft gewonnen.😡
jan 10
Quote Reactie van @casev2:
Het zal er wel op neerkomen dat de meeste bedrijven (flink) moeten gaan snijden in het aantal koeien..... D66 heeft gewonnen.

Is het wat om mestverwerking op te starten,zitten bij jullie paar grote jongens,koppen bij elkaar steken?
cjw73
@jan 10 en dan over een paar jaar alsnog veel minder koeien en is de verwerking weg gegooid geld.
bio boer
De productie plafond voor stikstof moeten ook omlaag hoe veel weet ik zo niet dus er zal sowieso minder dieren komen per ha
+1
Kars
@bio boer is dat zo? 700.00 ha ging toch uit landbouw nog weg. Ik zie intensiever worden nml.
bio boer
@Kars intensiever worden gaan ze je wel onmogelijk maken je moet er maar zin in hebben altijd tussen de regeltjes door wringengen elke keer wer hobbel tegen komen als mest afzet duur wordt kan dat ook wel eens beperkend worden dat is maar net hoe de markt zich ontwikkeld

% eiwit van eigen land
Grondgebonden veehouderij
%grasland graasdier bedrijven
Het hangt allemaal nog in de lucht

Toch gewoon dwars door gaan op het spoor van intensiever worden meer melk per ha je moet er maar zin in hebben 😅
+1
zomaar
@bio boer bijna een vorm van masochisme. lekker opzoeken van pijngrenzen want je zal het jezelf maar eens makkelijk maken,
dat kan natuurlijk niet. door, door, door
+1
Spuit11
@bio boer Ik weet niet hoe dat bij jou gaat maar ik krijg betaald naar de kg melk. Op dit moment is zoveel mogelijk afleveren best lucratief. Beter dan grond aan kopen.
Ik leef nu, wat er ooit in de toekomst al dan niet verplicht wordt zie ik dan wel weer. Tot die tijd veranderd dat nog wel 10x, daar ga ik niet op vooruit lopen
+1
Melkboer16
@Spuit11 @Noorderling jullie hebben helemaal gelijk. Er verandert gedurende de tijd nog zoveel. Het was een tijdje als je droge zandgrond had dat daar dan ook minder mest op mocht en die grond (vaak vruchtbare dure esgrond) minder waard zou worden.
Sindsdien is het geld niks meer waard en de grond is verdubbeld in geld.
Met de derogatie gaan ze hun best maar doen bij LTO en misschien komt het goed.
Met de bex zijn we hier zo bezig dat we 15 vrachtwagens minder hoeven af te voeren op ons bedrijfje.
Iets later maaien en verrekt veel stro voeren.
Als ik me over alle onheil die er de afgelopen jaren over ons heen is gestrooid druk moest maken dan had ik geen leven.
Er is leven na Tjeerdje de Groot.
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
Sindsdien is het geld niks meer waard en de grond is verdubbeld in geld.

De grond is al meerdere keren verdubbeld , en tot 2 jaar terug was de inflatie heel laag zelfs. Terwijl de grond toen ook al was verdubbeld. Dus dat verhaal klopt niet.
En geld niks waard is stoere praat maar het is verrekte ongemakkelijk als je het niet hebt en telkens naar de bank moet om te schooien. Dat schulden weg inflateren is wel waar maar ondertussen zit je er zelf toch mee.
+1
Noorderling
@bio boer
Quote:
Het hangt allemaal nog in de lucht

nog steeds, zolang voerkosten lager zijn dan melkprijs is intensiveren nog lonend, met dat er zoveel lucht in grond zit zie ik dat ook nog niet direct omkeren.
Marges worden hoe dan ook niet zomaar dikker, zie je dat in elke branche gespecialiseerd wordt. Waarom zou er bij kippen geen grond onder bedrijf "moeten" zitten en koeien wel?

We zijn veel te bang om naar het totaalplaatje te kijken. Ik vind het wel jammer dat er niet bedrijven grondloos kunnen starten door allerlei papieren regeltjes, er is best animo onder jongeren die toevallig niet als miljonair geboren zijn om koeien te melken. Kan toch prima als buurman akkerbouwer is of een andere boer rustiger aan wil doen? Dan ben je op papier intensief, terwijl in de praktijk elke kilo voer gewoon ergens op grond groeit.

Met geiten kon dat een tijdje, zijn toch wel een aantal die zo succesvol zijn geworden en op die manier later grond onder hun bedrijf hebben kunnen schuiven. Lijkt me niks op tegen, andersom is een onmogelijke opgave.
bio boer
@Noorderling als paar grondloos gaan is geen probleem als er veel gaan doen of heel intensief wordt het wel probleem zeker als voer ook nog uit het buitenland moet komen geiten houderij is vrij kleine sector daarom wordt dat nog niet gezien als probleem

Hoe kippen en varkens worden gehouden zonder grond levert ook problemen op met stikstof duure mest afzet met mestfraude geur overlast
Het gaat nauurlijk nergen over 200.000 leg kippen op 1 locatie waar normaal 1000 tot 1500 ha voor nodig is om die teonderhouden
Zelf hebben we 23.000 daar is 120 ha voor nodig voor de mestplaatsing en voer onder nederlandse omstadig heden
Niet overal wordt 10 ton tarwe geoogst
Kars
@bio boer maar jij denk dat 170 kg N dierlijke mest per ha de grens is? Over 5 jaar scherpen ze die norm wel verder aan. Mestprobleem is en moet er blijven. Dat is een stok om mee te blijven slaan.
bio boer
@Noorderling denk dat de midden weg nog het beste is met ongeveer 2 gve per ha met hoge input ben je ook kwetsbaarder voor marktprijzen mestafzet prijzen voerprijzen kunnen je marge flink onder druk komen je kan soms veel verdienen als markt prijzen gunstig zijn zo als 2022 voer was duur maar de melk nog duurder het kan ook hard van je af gaan mest afzet duur en opbrengst prijzen onder druk staan
Dat merken wij de kippen ook soms draai je 200k in de winst soms ook in het verlies die grote verliezen doen wel pijn gaat om grote bedragen dan is het soms best lastig die optevullen
Noorderling
Quote Reactie van @bio boer:
Dat merken wij de kippen ook soms draai je 200k in de winst soms ook in het verlies die grote verliezen doen wel pijn gaat om grote bedragen dan is het soms best lastig die optevullen

Zou je toch wat kunnen bufferen?
Moet je niet al met je rug tegen de muur staan. Maar wat vooruit kopen, voorraden aanleggen of juist interen kan wel wat mee gespeeld worden lijkt me?
Overal zitten risico's, procent rente is met redelijk grond ook zo 1cent melkgeld of meer. Is ook een risico.

Dat bufferen kan op allerlei manieren, schuur vol voer kopen als prijzen gunstig zijn, 1000kuub mestafvoeren afgelopen jaar waar afnemers bemesten voor 50% meebetaalden. Andere jaren laat je voorraad wat oplopen. Sommige jaren geven ze het najaarsgras gratis weg. Dan moet je wat oorlogskas en ruimte hebben om soms toe te slaan of ook radicaal zijn en afscheid (kunnen) nemen van de koeien die je grondloos melkt als de markt er niet naar is. Vorige week nog koppeltje guste koeien weg gegaan, gemiddeld 1700euro, kun je ook wel weer wat mee.
USA gaat het nog wat gekker, misschien zijn vaste lasten er hier te hoog voor. Daar verkoopt men 1 slachtkoe om er 2 kalveren of pinken voor terug te kopen.
Jan-T
Als er beleidsmatig niets veranderd dan komt er een krimp van 35 %
Kars
@Jan-T denk 35% overblijft realistischer is.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0