‘Minder stoppers door hoge melkprijs’

De ‘woest aantrekkelijke’ uitkoopregeling is met de huidige hoge melkprijs ineens niet zo aantrekkelijk meer. Wie wil er nu nog stoppen?

Deel dit topic

Reacties

+1
weurding
Zijn toch genoeg hier die de stekker er verleden herfst uit getrokken hebben, wel dik in de 50 zonder opvolger, maar was het niet altijd zo dat je beter kan stoppen als prijzen hoog zijn?
+1
Erco
@weurding net in de 40 zelfs heb ik gehoord 😉
Mkl87
@Erco je fokt nu jongvee op ipv zelf koeien melken als ik het goed begrijp?
+1
Erco
@Mkl87 klopt. Nu zo'n 180. De ene stal staan dieren van een ander en in de stal van voorheen de mk lopen de dieren van onszelf incl wat vleesvee voor onze vleesverkoop aan huis. Heb wel ruimte voor 30-40 meer. Maar zit niet super ruim in het voer. Voor deze prijzen kuilgras aankopen om die extra ruimte op te willen vullen is nu nog niet interessant dan. Kan ik beter fosfaat verleasen zoals afgelopen jaar.
+1
de hoef
Quote Reactie van @Erco:
30-40 meer

voor 2 euro per stuk sturen we wel een vrachtje
George
@de hoef
Je loopt mij toch niet voorbij he. 😀
+1
de hoef
@George zit daar niet over in , we zijn dik tevreden over jullie
T60401
@de hoef Kun je verschil in de vaarzen merken waar ze zijn opgefokt? en dat bedoel ik dan vooral in productie en levensduur. moeten ze in de watten gelegd worden of moeten ze er wat voor moeten doen als pink?
+1
de hoef
@T60401 geen idee iedereen legt ons vee in de watte
T60401
@de hoef zou kunnen dat je verschil merkten. Zo wordt er ook wel gezegd dat andere grondsoort ook in vloed heeft. Gras van de klei is heel anders als van zand. gras van veengrond is meestal kwalitatief minder.
bio boer
@T60401 klopt wel op klei zijn pinken snel tevreden en groeien ze goed met weinig
Erco
@de hoef 3 komt meer in de buurt 😉
cjw73
@de hoef dan heb ik ook nog wel wat. Ze vragen hier nogal wat meer.
+3
de hoef
Quote Reactie van @cjw73:
Ze vragen

vragen is vrij , het is een samenspel, je moet een klik hebben en vertrouwen, die het meest vragen , blijven niet bestaan, en die het minst ontvangen ook niet
+1
cjw73
@de hoef ze durven hier flink te vragen. De meeste zitten boven de 2.5
+6
George
Quote Reactie van @cjw73:
ze durven hier flink te vragen. De meeste zitten boven de 2.5

Ze kunnen vragen wat ze willen , ik hoef niet het meeste . Maar ik moet ook geen gezeik hebben over iets.
Ik fok op op mijn eigen manier en doe dat of ze voor mezelf zijn. We stellen ook geen harde voorwaarden en zetten ook niks op papier of contracten , gewoon afspraak en op woord. Meer kunnen we niet doen. Het gebeurd in oude volledig afgeschreven maar nog wel functionele stallen . We strooien netjes de boxen en maken deze dagelijks schoon. En ze krijgen gewoon eerste klas gras kuil. We zorgen dat de KI komt als ze tochtig zijn en proberen ze drachtig te hebben en dat ze met 22-24 maanden afgekalfd hebben . Ze groeien erg goed vinden we zelf. En als er eens eentje mislukt of iets komt te mankeren krijg ik daar ook niks van te horen dan alleen dat het bij hun zelf ook kan gebeuren. Wederzijds vertrouwen is fijn.
robbies
@George heb je nog plek?
George
@robbies
Nee , ik zou er misschien enkele meer kunnen houden . Maar ik begin er niet aan. Ik ben content zo .
cjw73
@George je zit te ver bij mij vandaan. Anders had ik ook wel wat. Die mega boer uit meeuwen maar mooi houden.
Mkl87
@Erco Dat is nog een flink aantal! De eigen opfok verkoop je als dragende vaarzen? Dat was afgelopen jaar nog wel leuke handel 👍
+1
Erco
@Mkl87 uiteindelijk hebben we plek voor ongeveer 210-220 stuks. Ja de hoogdragende verkopen we 4-6 weken voor t afkalven. En die we voor n ander opfokken breng ik 1 maand voor t afkalven terug. Dan neem ik kalveren van ca 5 maanden mee terug. Voor eigen opfok komen ze met 2-3 weken. Die gaan de melkperiode in grote XL iglos aan de milkbar. Onbeperkt water, hooi en krachtvoer. Daarna tm 6 maanden op stro. Heb twee vaste boeren waarvan ik ze koop. Een koopt af en toe hoogdrachtige vaarzen terug. Prijs is prima afgelopen jaar. Mischien t voordeel van de hoge melkprijs. 😉 Maar ik ben net in september overgegaan hoor. Scheelt dat al het voer naar t jongvee gaat. Kan de meeste echt al met 13 maanden insemineren. Eerder zou kunnen maar doe ik niet. Durf ik nog niet.
+1
Erco
@Mkl87 en uiteindelijk willen we nog iets meer per dagvergoeding gaan opfokken. We hebben al geïnteresseerden. Dan is t risico iets minder groot mochten de vaarzen in prijs zakken. Voor nu bevalt t goed. Risico is nu wel meer voor jezelf. Zo had ik begin januari een vaars verkocht die kalfde al met n week. Weinig uier. Drie weken te vroeg. Gelukkig zit ze nu alweer op 31,5 liter dus boer is gelukkig dik tevreden. Maar anders moet je zoiets netjes oplossen vind ik. Zo is overal wel eens wat. 😉
Mkl87
@Erco Je kunt alleen moeilijk achterhalen waarom zo'n vaars wat eerder afkalft. Driespenen vind ik een ander verhaal.

Als je voor daggeld opfokt heb je wel een stuk meer zekerheid qua inkomen, maar als de kalfvaarzen voor langere tijd in prijs zakken, zul je daar evengoed discussie over krijgen 😅

Als je voor zulke aantallen je voer en mest zelf rond kunt zetten dan komt dat wel goed! 👍
+1
Erco
@Mkl87 als de opfok goed is krijg je daar geen discussie over. Wij verhogen ook niet nu de prijzen van hoogdrachtige gemiddeld boven de 2000 liggen😉 Kan wat stress zijn door overgang. Zou zelf liever 6-7 weken vooraf vaarzen aankopen maar of dat scheelt...? Gelukkig is t goed gekomen. Landgebruik is t zelfde dus dat gaat prima 👍🏻
+1
Noorderling
Opgaande markt krijg je alles makkelijker verkocht.
Huidige rente werkt niet mee om mensen over de streep te trekken.
Rente was lager dan losse grond huren of pachten, nu ver daar boven, wordt de tendens toch al gauw voer kopen of grond huren.
cjw73
@Noorderling dat grond huren zal er ook wel niet makkelijker op worden nu er flink wat plaatsingsruimte in rook op gaat.
weurding
@cjw73 huurprijzen stijgen hoorde ik
cjw73
@weurding ja dat bedoel ik ermee te zeggen.
+1
ted9
@weurding Jij hebt nog wat te verhuren?😉
+1
weurding
@ted9 nee, ik pak mijn verlies en verbouw zelf wat...niet zo achterdochtig overigens, je bent toch geen drent?😁
bio boer
@weurding huur is vaak aan inflatie gekopeld
+1
Noorderling
@cjw73
rente mag hier nu 4500euro kosten bij land kopen. Is wel wat voor te huur. Komt nog dikke 3000bij voor aflossing. Mag het stuk grond niet zo groot zijn 😬

Tot een dik jaar geleden was het nog 1500-2000euro rente, dan bleef er met met bepaalde teelten flink geld over, ook met melken. Huren was even duur en voor sommige teelten veel duurder.
ted9
@Noorderling Grond gaat gewoon zakken in prijs. Kan niet anders.
cjw73
@ted9 het land wat te koop komt wel.
+2
pieta
@cjw73 Heb ik ook al wel eens gedacht maar ik zat er telkens naast. 😁
cjw73
@Noorderling dat zal maar er komen meer belanghebbenden op de markt en dat drijft de prijs van huurland zeker omhoog.
+2
robbies
@cjw73 voor 1 jaar ja. Maar straks komen er verplichte rustgewassen en dan ben je de melkveehouderij toch weer nodig
+1
cjw73
@robbies hoezo? Denk dat het voor de akkerbouwers gemakkelijker is om de rustgewassen in te plaatsen dan de veehouders. Veel maïs staat op afstand en de meeste zitten niet te wachten op een paar hectare gras op afstand.
pieta
@cjw73 Denk je dat het voor hun financieel ook makkelijker is?
cjw73
@pieta graan levert vast meer op per hectare dan een jaar verhuren met gras aan een melkveehouder.
Noorderling
@cjw73 was tot voorheen niet zo, nu zit tarwe ook onder 300euro en kunstmest is duur.

Men ziet het vaak als wisselgeld. 1ha aardappelen of ander gewas in ruil voor 2ha rustgewas. Akkerbouwer verdient dan op 1ha meer dan op 2ha graan, veehouder meer op 2ha dan op 1. Maakt toch niet veel uit wat er staat, met tijdelijk gras kom je toch wel aan rustgewassen en rotatie. Voegt tarwe ook weinig aan toe.

Akkerbouwer is deel van risico van graan kwijt, relatief goedkope extra hectares met hoog saldo.
Kan dure grond voor veehouderij toch zomaar goed wisselgeld zijn, mestafvoer dichtbij en ingang bij akkerbouwers.

Grondprijsverschil is nu factor 2. Saldo kunnen ook wel enorm gaan verschillen. melkstromen moeten wel substantieel meer gaan opbrengen wil dat extensiveren of veel mestafvoer netto lonen.
cjw73
@Noorderling maar ik sta niet te wachten op extra hectaren, kom nu al om in het ruwvoer .
Noorderling
@cjw73
Maak je toch krachtvoer, is geen slecht betaalde hobby geweest afgelopen jaren.
bio boer
@cjw73 als je het te ver vind zet er tarwe in laat je pletten op het erf dek je af bij het mais in kuilen gooie je het door de mais kuil heen idereen komt toch om in het gras roepen ze
cjw73
@bio boer daarom zei ik al graan brengt vast meer op dan gras.
Twentsch Land
Rente dus 2 tot 3 keer verdubbeld als ik het goed begrijp.

@Noorderling
hans1980
@Noorderling goed gezien
bio boer
@Noorderling gaat de economie niet stroef lopen er is ondertussen al best wat zand in gestrooid dan laten ze de rente weer zakken het loopt nu al vast bij de bouw dat het bouwen meerkost dan huis opbrengt huis bouwen is al stuk duurder geworden met dat gasloos gaat er stuk meer geld in isolatie en instalatie zitten

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs en uitkoopregeling geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
48
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0