€ 20 miljoen voor aankoop agrarische bedrijven

De provincie wil € 20 miljoen extra beschikbaar stellen voor de aankoop van agrarische bedrijven van boeren die willen stoppen. Daardoor vermindert een deel van de stikstofuitstoot op beschermde natuur, ontstaat er mogelijk ruimte voor PAS-melders én kunnen boeren die willen blijven, doorgaan. Provinciale Staten nemen hier op 6 maart een besluit over.

Deel dit topic

Reacties

MBMB
'ontstaat er mogelijk ruimte voor PAS melder' moet zijn 'komt alle ruimte direct beschikbaar voor PAS melders'. De waarheid is dat tot op heden deze provincie niets wil doen voor de PAS melders. Ze hebben zeker al wel boerderijen opgekocht en waar is de stikstof heen.. juist: woningen en wegen. De boerderijen zijn voor de rest door Schiphol opgekocht en gaat dus naar nog mee vliegbewegingen boven Noord Holland. We zullen dit scherp in de gaten houden.
klant
@MBMB scherp in de gaten houden? en dan.
MBMB
@klant Om de provincie te kunnen confronteren met leugens en bedrog en onwil om de rekeningen uit het verleden te vereffenen oftewel de PAS melders en de interimmers te betalen. Of het ergens toe leidt weet je nooit maar ik denk zelf dat het spaak zal lopen en dat ook de provincies verantwoordelijk zijn. Ik wil weten waar de stikstof heen gaat tot de allerlaatste gram.
+1
weurding
20 miljoen, grond van over een ton per ha? Hele opgave
+1
bio boer
@weurding ik verwacht zonder grond anders ben je snel uitgekocht
jansen2
20 mln besteden op de fosfaatmarkt
reken 140€ per kg
20mln / 140€ = 140000 kg opkopen
plm 40kg nodig voor 1 melkkoe
140000/40 = 3500 koeien die niet meer bij de rechtenverkopende boeren mogen staan
gem 100 koeien per bedrijf
betekent dat er dan 35 bedrijven zonder koeien verder moeten
kan ook door inkrimping van andere boeren
3500koeien minder is ook de stikstofuitstoot van 3500 koeien minder
+1
T60401
@jansen2 he haal dat nu is gauw weg breng ze niet op ideeen
pieta
@T60401 Waarom is het idee perse slecht? Ik denk dat als de aantallen gereduceerd worden worden ik toch wel graag heb dat ze de rechten opkopen. Locatie kun je zelf wel iets mee en de koeien die overblijven worden vanzelf gehouden op de gronden waar alleen gras kan als economische teelt.
+1
Noorderling
@jansen2
Locatie niks waard, wat doet grondprijs als er alleen maar gras groeit?
jansen2
@Noorderling dat ligt er aan waar die grond ligt
vlak bij grote steden makkelijk een ton
op goedkopere plekken 60000€ plus
en perceelsgrootte maakt ook nogal wat uit
+1
pieta
@Noorderling Waar de grond enkel geschikt is om gras te telen komen schapen, runderen en evt paarden terecht.
Noorderling
@pieta
Wat gaat of kan iemand dan betalen met bijbehorende saldo's?
Als die takken van sport zo geweldig waren, gebeurde het al wel. Daarnaast is er voor die dieren ook N ruimte nodig, en die was net verkocht.
pieta
@Noorderling Nee, dat bedoel ik niet. In de weidegebieden komen dan waarschijnlijk de resterende melkkoeien te lopen als het geen natuur wordt gemaakt. In de akkergeschikte gebieden komt akkerbouw.
Het ging er om als ze enkel de fosfaatrechten zouden kopen. Die koeien worden dan niet meer gehouden. Iemand die kan gaan akkerbouwen zal wellicht eerder stoppen met koeien en de rechten aan de overheid verkopen dan iemand die enkel graslandgeschikt land heeft.
sorry
@jansen2 kopen alleen stallen
jansen2
@sorry wat bedoel je met stallen
het gebouw?
de veestapel?
samen?
+1
sorry
@jansen2 de stal met vergunning

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's natuur , aankoop , stikstofuitstoot , pas-melders en boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!