Illustratie van:
31

Hoe kun je het beste blauwmaanzaad zaaien?

Beste allemaal,

Aankomend jaar willen wij voor het eerst blauwmaanzaad gaan zaaien. Hoe kunnen wij dit het beste doen?

Het gaat hierbij om een dosering van 1 tot 2 kilo zaaizaad per hectare, en dat met 1 à 1,5 cm zaaidiepte. Ik zoek al een poosje naar een tweedehands, niet-pneumatische precisiezaaimachine, maar de de smalste rijafstand die ik tot nog toe gevonden heb is 37,5 cm en dat lijkt mij (te) breed.

Heeft iemand ervaring met bijvoorbeeld een Amazone D7, die (dacht ik) standaard voorzien zijn van fijnzaadraden? Het voordeel lijkt me de smallere rijafstand, en dat dezelfde machine bruikbaar is voor tarwe. Maar ik twijfel of de dosering en diepteregeling nauwkeurig genoeg is.

Wat zijn jullie ervaringen?

Alvast bedankt voor jullie reacties en ideeën!

Deel dit topic

Reacties

De loonwerker bellen🤪
Fijn zaadrad zit er inderdaad op, en nauwkeurigheid hangt er net van af hoe nauwkeurig je de afdraaiproef doet. Techniek is nog zo goed als het zelfste in de D8 en D9
Blauwmaanzaad kan je zaaien op 25 cm. Wel met de fijzaad radjes van je amazone. Wij mengden het altijd met kristal suiker, mengen tijdens het zaaien dus geen nacht over laten staan. Heel ondiep zaaien en de zaadeg naar boven. Het is een mooie teelt
@huib

Wat is de functie van het kristalsuiker bijmengen?

En voor de duidelijkheid: we hebben nu nog geen Amazone-zaaimachine. Nu zaaien we graan met een Saxonia A201 uit de jaren '60, maar daarmee zie ik zo'n lage dosering niet gebeuren. Vandaar de overweging om zo'n Amazone op te zoeken met fijnzaadraden.
@Oliver684 suiker lijkt kwa gewicht en maat op het fijn zaai zaad daardoor ontmengt het niet snel. Het zit in een afgewogen verpakking dus een kilo zaad kilo suiker. Makkelijk. Door de suiker kan je dikker zaaien. Wat de verdeling ten goede komt.
Ik zou er geen ander voor kopen. Eerst maar proberen of het lukt
+1
Wij zaaien het ook met een D7. 24 pijpen. Mengen met soja schroot 25 kg per ha. Veren los. Klepjes op de kouters met tightwraps omhoog zetten. pijpen boven de grond laten zweven en tanden licht laten na-eggen heeft het beste resultaat. Beste zaaimoment is eind september. In voorjaar is het een stuk minder.
@deufi

Dank voor je reactie! Vanwaar de menging met soja schroot? En waarom zet je de klepjes van de kouters omhoog? En tot slot: wat maakt dat zaaien in het voorjaar volgens jou minder goed uitpakt?
+1
@Oliver684 1,5 kg per ha kan een D7 niet doseren. 26,5 kg wel. Schroot is goed vulmiddel wat niet ontmengt tijdens het zaaien. Klepjes omhoog zodat het zaad goed uitloopt en bovenop de grond valt. Voorjaar gemiddeld te weinig kilos bij deze te lage prijzen van de afgelopen jaren. Grond moet echt perfect zijn en met weinig onkruid druk. Is echt een pietlut gewas en is zo verpest.
@deufi

Oké, dank voor het delen van je ervaring. En wat betreft de gewasverzorging; nog tips voor de beginnende teler? 😉
@Oliver684 dat wordt een uitdaging, bijvoorbeeld slakken zijn er gek op . Het wordt gepresenteerd als eenvoudige teelt, maar is in praktijk best complex. Ieder klein foutje halveert je opbrengst. Dit jaar slaan we een keer over omdat het nu niet in het bouwplan past en er genoeg voorraad is.
+1
@deufi

Oké, dank voor je reacties!
Komt hier een kopegg voor? Als dit het geval is, zou het niet slecht zijn om enkele toeren op het land te rijden en te kopeggen zonder te zaaien zodanig dat het zaad zakt, en daarna de afdraaiproef uitvoeren, zo zal het zaad normaal nauwkeuriger moeten gedoseerd zijn? Als u spreekt over 1 kg\ha😅
+1
@Oliver684 zo word het bij Landgoed Scholtezathe gezaaid. Die zaaien er tevens een ander gewas bij door. Als het blauwmaanzaad gedorst word dan staat dat andere gewas er net boven en dat word dan volgend jaar geoogst. Nu is mij ontschoten wat dat was. Toevallig heb ik er wel een foto van gemaakt.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

@oldtimergek

Dank voor het delen! Lijkt me een ideale zaaimachine hiervoor. Maar ook een heel andere investering 😉
@Oliver684 zij zaaien het niet zelf, dit word dus door iemand anders gezaaid. Ik weet alleen niet wie dat is.
@Oliver684 dit is dat andere gewas. Het was een experiment om te proberen of dat wou.

(klik om te vergroten)

En kijk uit met residu. uit voorgaande teelten of vieze apparatuur. Wat ze kunnen meten is de grens
Als je het maar een enkele keer zaait, kan je wel mooi zeggen dat je een blauwe maandag blauwmaanzaad gezaaid hebt...
+2
Nogmaals allemaal bedankt voor jullie meedenken. We hebben een Amazone D8 Special gekocht en daarmee afgelopen woensdag, voor de regen, gezaaid.
We kwamen erachter dat de zaaimachine al 1 à 2 kilo zaaizaad nodig heeft als vulling totdat de zaaiwielen het überhaupt grijpen. Daarom uiteindelijk toch verdund. Per 1 kg blauwmaanzaad 2 kg kristalsuiker. Bodemklep op stand 1 en dosering op stand 48, en de helft van de pijpen dicht. Echter was het zaaizaad net wat sneller op dan gehoopt, dus op een ander perceel daarom gauw zomertarwe gezaaid. In het vervolg zullen we meer verdunnen, en/of meer marge aanhouden.

Op aanraden van @deufi de klepjes met tiwraps opgebonden. De kouters met 0 veerspanning laten lopen en de sleepeg heel iets laten aanraken. Het viel niet mee om de zaaidiepte nauwkeurig te stellen, omdat het zaaizaad nauwelijks terug te vinden is, en we geen rotorkopeg voor de zaaimachine hebben waardoor het zaaibed niet geheel vlak is.

Afijn, over een paar maanden zien we het resultaat!

(klik om te vergroten)

Geen veerspanning op de kouters, klepje opgebonden en sleepeg heel licht laten strijken
@Oliver684 op zich heb je er nu redelijk weer op, met direct regen na het zaaien. Ben benieuwd hoe het lukt. 1 op 2 met suiker mengen is vrij krap,maar dat heb je al gemerkt toen je zaad te kort had. Wij stellen de amazone altijd 10 procent minder af dan de juiste waarde bij het afdraaien, dan komt het in praktijk redelijk uit met het beoogde gewicht.
@deufi

Dat is de ervaring die hier nog ontbrak, haha. Volgende keer doen we het beter.

Iets anders: wat voor zeef gebruik je in de maaidorser? Ik dacht een inlegplaat te laten maken, maar heb moeite te bedenken welke grootte de gaten moeten hebben.
+2
Gelukt de teelt?
+1
@JD3010

Laat ik zeggen dat het een leerzaam eerste jaar is 😉
Ik was erg tevreden over de opkomst en eigenlijk tot kort na de bloei zag het er in mijn ogen goed uit. Net na het zaaien is er een bodemherbicide gespoten en meteen regen erop gaf een goede start.
Halverwege de groei kwam helaas toch de melganzevoet en distels door. We hebben heel wat uren ertussen gelopen om de melganzevoet eruit te trekken. Maar na de storm Poly was het blauwmaanzaad vlak gewaaid, en viel het niet meer mee om er tussen door te lopen en niet te veel schade te maken in het blauwmaanzaad zelf.
Het is hier 5 weken droog geweest, waardoor we het (te) lang niet aandurfde om kunstmest te strooien en een bespuiting tegen onkruid te doen. Uiteindelijk is pas 20 juni de kunstmest erop gegaan, net voor de eerste regen. En diezelfde week een bespuiting met Soberan in de hoop toch van de melganzevoet af te komen - die kregen wel een flinke tik, maar verdwenen natuurlijk niet. Afijn, platgewaaid en onkruid maakte dat het niet meer zo'n tevredenstellend gezicht was.

Afgelopen donderdag en vrijdag geoogst, en komende zondag nog een restje (maaidorser ging kapot). Het duurde even voor de maaidorser goed afgesteld stond. Vuil krijgen we er nu uit gezeefd, maar de melganzevoet zaden niet. We hebben het daarom meteen weggebracht zodat het kan drogen ivm broei. Pas na het schonen kan ik zeggen wat de opbrengst is. Kwaliteit lijkt goed. En ik heb mij flink verkeken in het volume wat er toch vanaf kwam.

Heb je tips voor volgend jaar?
Quote Reactie van @Oliver684:
En ik heb mij flink verkeken in het volume wat er toch vanaf kwam.

In positieve of negatieve zin?
Van 1 a 2 kg zaaizaad per ha krijg je een 200 a 300 kg zaad terug??
+1
@Fendt926Driver

In positieve zin. Een zo'n zaaddoos schijnt 3.000 a 4.000 zaadjes te bevatten, las ik ergens. Die zijn wel minuscuul.
Nu hebben we maar een heel kleine maaidorser (maaibord van 2,1 meter), maar als je dan in een goed stuk rijdt dat stroomt het gewoon de bunker in. Ik heb gefascineerd zitten kijken naar hoe snel de bunker vult met zulk klein zaad. We hebben wat bigbags bij moeten halen.

De daadwerkelijke kilo's kan ik pas zeggen na het schonen
@Oliver684 Ja, onkruid is wel een lastig iets. Ik heb begrepen dat de meldes kort na de oogst wat makkelijker eruit te schonen is.
@JD3010
Dat schonen laten we ook meteen doen inderdaad.
In welk stadium bemest jij de planten? Ik hoor ook telers die al vóór het zaaien een volle kunstmestgift geven.
En hoe bestrijd jij het onkruid?
@Oliver684 Zoals bij alle gewassen gooi ik (bijna) alle kunstmest voor het zaaien. Dan voor de bloei het restant erop. Als het droog blijft, moet de plant wel de kans krijgen om op het te nemen
@JD3010

Dat was ook m'n plan voor komend jaar. En wat doe je aan onkruidbestrijding, als ik vragen mag?
@Oliver684 Dat is erg afhankelijk van wat er staat, maar vaak ben je wat te zuinig. Het wordt weer een open gewas aan het eind, dus dan is het wel zaak dat het schoon blijft.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Amazone Zaaicombinatie en hebben de trefwoorden zaaien , tarwe , amazone , ervaring , machine , diepteregeling en hectare geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
31
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0