Landbouwminister snapt onrust over mestregels: moeten we verder over praten

Minister Piet Adema (Landbouw) begrijpt dat er onder boeren weer veel onrust ontstaan is over de mestregels. Die worden onder zware druk vanuit de Europese Commissie toch al dit jaar flink aangescherpt, terwijl het kabinet eerder nog had beloofd dat 2023 voor een aantal maatregelen nog een 'overgangsjaar' zou zijn.

Dat laatste viel volkomen verkeerd in Brussel, waar men vindt dat Nederland zich gewoon aan de afspraken moet houden. Nu moeten boeren al vanaf maart voldoen aan strengere regels, tot woede van landbouworganisaties waar Adema momenteel mee onderhandelt over een grondige hervorming van de sector. "Daar moeten we verder over praten", laat Adema via zijn woordvoerder weten.Mest veroorzaakt onder meer watervervuiling en daar is Brussel bezorgd over. Door de aanscherping zal een aantal boeren bufferstroken langs sloten moeten aanleggen, waar geen mest uitgereden mag worden. Ook moeten landbouwers na de oogst bepaalde gewassen telen, zodat mest niet uit de grond spoelt. Adema wilde wel dat Nederlandse boeren aan deze regels zouden voldoen, maar hield ook rekening met 'de agrarische praktijk'. Hij erkende dat Nederland daarmee wellicht een juridisch 'geitenpaadje' had gezocht om de pijn voor boeren te verzachten.

Komende dagen cruciaal
Maandag zat de minister met verschillende landbouwgroepen aan tafel in het kader van het landbouwakkoord. Daarbij is ook gesproken over de aangescherpte mestregels. Agractie en Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland zijn woedend over de gang van zaken rondom de zogeheten mestderogatie. Woensdag zal het onderwerp in de Tweede Kamer ter sprake komen tijdens een debat. LTO noemt de komende dagen "cruciaal". "De minister is aan zet."Agractie vroeg zich maandag af of er "met deze overheid wel afspraken zijn te maken". Volgens LTO is het nu nog maar de vraag of het nog gaat lukken om een landbouwakkoord te sluiten. "Hoe is het mogelijk dat, terwijl boeren al gezaaid hebben, de spelregels worden veranderd?

Door Europa. Eenzijdig. Dat is onbetrouwbaar en onaanvaardbaar."'Stevig gesprek'Adema zei eerder al dat het kabinet zelf maatregelen neemt, mocht het niet lukken om tot een akkoord te komen. "Het landbouwakkoord is dé kans voor boeren om afspraken te maken over de toekomst van de landbouw." Hij erkent dat het gesprek maandag 'stevig' was. "We hebben als overheid ook veel werk te doen om het vertrouwen te herstellen.

Deel dit topic

Reacties

+8
Twentsch Land
Adema snapt er niks van en praten ! ..... er is genoeg gepraat ....
+8
GJKlaassen
'Mest veroorzaakt onder meer watervervuiling'

Volgens mij was dat juist bij derogatiebedrijven minder en stond dat ook in een brief die Staghouwer vorig voorjaar schreef.
+1
Hans van Bergen
Pluspunt is dat Sjakie nie zomar efkes Verhagen tegemoet kan treden en alles een groen vinkje geven. Hij moet net as vd Oever t overleg staken
Noordoost
@Hans van Bergen maar Sieta schijnt er wel aan tafel te zitten.
Met welke pet zit zij daar dan ?
Nelis 1971
+1
klant
Opstappen daar niks te zoeken brengt niks.
+1
T60401
@klant Ik weet wel een goede vervanger voor minister van landbouw. facebook.com/Rene.Verbakel65/
+1
kanniewaarzijn
@T60401 Das wel een potige tante ja!
Willem123
@kanniewaarzijn DAAR KUN JE U TEGEN ZEGGEN JOLANDA VAN NOOIJEN
Cowboy3
Wolswinkel
@Cowboy3 plusminus 12 seconden
Frederika
Niks meer praten alles negeren de ketsplaat erachter we worden toch niet meer serieus genomen
Hooibaaltje
@Frederika tis nog te nat hier voor de ketsplaat🙈

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , landbouw , overheid , europese commissie , toekomst , tweede kamer , uitrijden , Gewassen , agractie , boeren , nederland en piet adema geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
2.775