Illustratie van: Case5130

Statement LTO na sessie Hoofdtafel Landbouwakkoord

Vandaag kwam de Hoofdtafel van het Landbouwakkoord voor de vijfde keer bijeen. Daarbij was veel aandacht voor het nieuws dat vrijdag naar buiten kwam over de versnelde derogatie-verplichtingen. LTO is over het derogatiedebacle heel helder geweest. Hoe is het mogelijk dat, terwijl boeren al gezaaid hebben, de spelregels worden veranderd? Door Europa. Eenzijdig. Dat is onbetrouwbaar en onaanvaardbaar.

We hebben daar met de minister van LNV een heftig gesprek over gehad. We zijn er op het ontspoorde derogatiedossier nog niet uit. Er komt hierover deze week een Kamerdebat. Er zijn bij onze achterban nog veel praktische en juridische vragen. De minister is aan zet. De komende dagen zijn cruciaal.

Remkes heeft een groot punt gemaakt van herstel van vertrouwen. Daar is het akkoord op gericht. Daarom moet er op landbouwinhoud een akkoord komen dat écht het verschil maakt. Of dat lukt is de vraag. Dat beoordelen we als de inhoud er ligt. Helaas helpen dit soort zaken niet.

Met de woorden van Remkes: “De impasse in de dialoog tussen kabinet en agrarische sector gaat veel verder terug. Boeren geven aan al jaren geconfronteerd te worden met zwalkend overheidsbeleid”.

Afgelopen vrijdag is daar helaas een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd.

Deel dit topic

Reacties

+8
Frans Z.
Lees weinig statement,alleen opsomming van feiten die we al wisten. En weer lopen ze niet weg.
+4
Blondje
Beste sjaak van der tak .een landbouwakkoord stelt helemaal niets voor nog minder dan WC papier. Een landbouwakkoord kan als het om milieu maatregel gaat eenzijdig worden opengebroken . Dus een landbouwakkoord is geen akkoord.
BertK
@Blondje Hier toegevoegd aan NV gebied. Meer dan een miljoen stedelingen met bedrijven tov minder dan 100 boeren. ???
GJKlaassen
nieuweoogst.nl/nieuws/2023/…

Dit artikel zegt genoeg!
fendt516plus
@GJKlaassen Dus de pas melders worden niet geholpen,en sjaak gaat gewoon weer aan tafel zitten ondanks hij zelf zei eerst de pas melders anders geen akkoord, dus ik denk dat sjaak ook vergeet achtig aan het worden is .
GJKlaassen
@fendt516plus in ieder geval wordt de politieke blunder omtrent de PAS nu bij de landbouw neergelegd om op te lossen. Vd Wal gaat het niet doen.

Én er wordt weer een flink spelletje verdeel en heers gespeeld.
Of de sector tekent of de sector laat de PAS-melders vallen als een baksteen.
+5
de jonge
@fendt516plus nee hoor,sjaak is lto en lto is foodhubs en foodhubs is wef...
+2
ted9
Het enige wat Lto moet doen is weglopen en tijd proberen te rekken tot 15 maart.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , lnv , europa , boeren , nieuws en landbouwakkoord geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!