Hoeveel mensen buiten de landbouw weten waarom we derogatie hebben?

Vaak wordt er dan door onwetenden gezegd; doordat er een mestoverschot is.
Laten dat eens wat duidelijker maken dat het is omdat de grond hier veel meer opbrengt en daardoor veel meer nodig is dan in de meeste andere EU landen.

Deel dit topic

Reacties

casev2
Hoeveel mensen buiten de landbouw tot vorige week uberhaupt wisten wat het woord derogatie betekende? Amper tot geen, (ik heb het in ieder geval al heel wat keren moeten uitleggen).
+5
Thomas2000
Door derogatie mochten we niet méér mest uitrijden maar kunstmest omruilen voor dierlijke mest. Dat lees ik in ieder nieuwsbericht verkeerd.
j h p
@Thomas2000 In sommige EU landen is/was helemaal nog geen beperking voor de kunstmest.
In Ierland is dit jaar voor het eerst een overheidsregisrtratiesysteem voor kunstmest, nog geen beperking.
bio boer
@j h p ierland loop wel 30 jaar achter op mest wetgeving ze mogen dit jaar voor het eerst niet in de winter uutrijden 15 januari start seizoen en bemesten wordt daar dit jaar ook verplicht als je intensief bent
j h p
@bio boer The slurryban is er al wel langer en is ook al aangescherpt, vorig jaar emissiearm verplicht bij >170 N/ha.
Erf afspoeling is strenger dan hier.
bio boer
@j h p nou dat erf afspoeling weet ik niet waterschap afgelopen jaar gehad moest koepad schoon houden heb hoopje droog restvoer apart ligen mocht ook niet en had 2 groeps iglos vond ze ook maar slecht in verband met eventueel lekken van gierwater wat toen niet aan de orde was
Dirk van Zetten
Inderdaad, natuurlijk mest moeten we omruilen voor chemische kunstmest.
Verder heeft Brexit land Engeland ook derogatie, maar ook delen van Belgie, Denemarken en Íerland hebben derogatie. Allen landen met vruchtbare grond en zeeklimaat (lang groeiseizoen).
Daarnaast hebben veel Oost Europese landen ook soort derogatie. Een boer heeft daar bijvoorbeeld 500 ha, 200 ha slechte grond bemest hij met kunstmest of compost en 300 ha goede grond bemest hij extra veel.
Noorderling
@Dirk van Zetten
Die extra mest is er vaak niet. Dat gaat niet helemaal op.
Nevergiveup
Dat weet nog niet eens 80% van de regering denk , die weten waarschijnlijk ook niet waarom hier geen bananen groeien en er in NL gemiddeld wel twee of drie x zoveel gras kan groeien als in de rest van wereld ....
Frans1
@Nevergiveup nog nooit hier in Finistère geweest. Het is hier minstens zo groeizaam als in nl, maar toch maar 170 kg n uit mest.
Nevergiveup
@Frans1 Dat heb ik ook niet gezegd in mijn betoog , er zijn zat gebieden die ook flink te kort gedaan worden , Vernederland komt nu ook in dat rijtje.
pieta
Quote Reactie van @Frans1:
hier in Finistère

Dat is helemaal het einde daar of niet? 😁

Google:

nl.wikipedia.org/wiki/Finist%C3%A8re/

Wellicht dat ze daar geen derogatie nodig hebben vanwege beperkte hoeveelheid vee?
hans-hans
@pieta lijkt me wel mooi daar (mooi klimaat)
+1
Frans1
@hans-hans klimaat is goed, hoewel het 's winters wel wat minder mag regenen😬 het is wat gematigder dan nl, zomers niet heel warm, en 's winters niet heel koud. Écho grasklimaat. Koeien hebben tôt 10 december buiten gelopen, en in maart kunnen ze er weer uit
pieta
@hans-hans Mij ook, emigreren doen wij niet anders....
+1
Frans1
@pieta er is vee zat hier, maar minder intensief dan in nl. Wij hebben 1,5 gve per ha, grasland allemaal met klaver, strooi niet veel km, heb vorige 2 jaren alleen voor de 1e maaisnede wat gestrooid, weidepercelen niks, ben ook geen meer gras nodig. Je kunt het merken dat het gras minder pittig is, in 24 uur heb ik mooie kuil, gemaaid zonder kneuzer.
bio boer
@Frans1 dan is de stap naar bio ook erg klein jou type bedrijfsvoering zou voor velen wennen zijn in nl zijn hier veel afhankelijker geworden van derogatie door jaren dat de mogelijk heid er voor was mede daar door is grond relatief duur geworden door veel melk per ha met goedkoop kractvoer gestimuleerd door de verkopers er van zijn we als maar intensiever geworden
Frans1
@bio boer in nl waren we ook ggb, maar dan met derogatie, 230 en 250 kg n. Moest er eerst ook aan wennen, maar het boert relaxed, en omdat de prijzen voor grond gereguleerd worden, zowel koop als pacht, is er een goede boterham te verdienen.
pieta
Quote Reactie van @Frans1:
er is vee zat hier, maar minder intensief dan in nl

Daar zit toch de kneep. Samen met de lagere grond- en pachtprijs. Dan kan wat jij doet makkelijk uit en is het ook relaxt. Ik heb hier een 100 koeien lopen met wat jongvee. Er ligt al 60 ha onder. Derogatie gaat weg dus of 30 ha extra verkrijgen, vee verminderen of veel mest afvoeren zijn voor mij de opties tenzij ik helemaal stop. Dan is het vervallen van de derogatie minder plezierig.
+2
Hans van Bergen
Er is helemaal geen onduidelijkheid over maar het zijn die smerige rooie rothournalisten die weer spreken over 'speciale uitzonderings regels voor Nederland zodat er meer mest over het land mag'
hans-hans
@Hans van Bergen

ik weet niet of het klopt het hele verhaal maar ik denk ook dat dit invloed heeft

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , derogatie , mestoverschot en grond geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0