Rutte: achteraf gezien zat kabinet fout met mestregels

ANP - Het kabinet heeft verkeerd ingeschat hoe Brussel zou omgaan met de mestregels voor boeren, erkent premier Mark Rutte. "Achteraf gezien is het fout en blijkt dat de ruimte waarvan we dachten dat-ie er was, er niet was", zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Er was de gedachte: je kan iets meer tijd pakken."

De strengere regels voor het uitrijden van dierlijke mest, gaan al in op 1 maart, in plaats van volgend jaar. Dit terwijl landbouwminister Piet Adema in zijn brief van begin december nog sprak van een "overgangsjaar". Daarop is bezorgd gereageerd door de Europese Commissie. Adema moest halsoverkop terugkomen van de internationale Grüne Woche in Berlijn om de beslissing te bespreken in de ministerraad. De bewindsman gaf vrijdag toe dat Nederland toch een "geitenpaadje" heeft gezocht, en Brussel op zijn beurt weinig ruimte laat.

Volgens linkse partijen is het logisch dat de Europese Commissie geen coulance verleent. "Hoe vaak kun je verrast worden door Brussel?" vraagt GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet zich af. Het kabinet zoekt "de randjes en de geitenpaadjes op", volgens PvdD'er Leonie Vestering. "En dan ga je nat."

Vertrouwen

Rutte erkende tijdens zijn persconferentie dat er "weinig vertrouwen in Nederland" is in Brussel. Dat zei stikstofminister Christianne van der Wal de afgelopen maanden ook meermaals. "Nederland, we geloven je niet meer", is de boodschap die zij steeds uit Brussel hoort. Juist op het gebied van natuur moet Nederland "eerst leveren". In een stikstofdebat in juni noemde de bewindsvrouw de argwaan van de Commissie jegens Nederland zelfs al in de context van derogatie-kwestie, zoals de mestuitzondering werd genoemd. "Europa gunt ons niets meer", zei Van der Wal toen.

Hoewel verschillende partijen uit de Tweede Kamer dus vinden dat het kabinet de blokkade van de Europese Commissie had moeten zien aankomen, is het volgens Rutte "niet te garanderen dat het - ook in de toekomst - een keer zo gaat".

Deel dit topic

Reacties

+2
Twentsch Land
Nou Rutte dit echt niet het enige wat jullie ( bewust ) verkeerd in schatten !
+5
kanniewaarzijn
Die tekst van Van der Wal die hier aangehaald wordt was toch al weerlegd? Klopte niks van.
+5
duitser
Nou Rutte, dan opstappen nu
+2
de hoef
@duitser ja hup na duitsland
+3
duitser
@de hoef daar lopen al idioten genoeg
+1
hans1980
Van der Wal zuigt alles uit haar duim
+1
weurding
Geitepaadjes zijn sowieso onveilig met dit kabinet als wolf
+2
demelkboer
Als rutte het zo makkelijk toegeeft zonder gedraai weet je dat het opgezet spel is
+5
Kars
@demelkboer dat is het allemaal. Trap toch niet in die lulpraat. Ik geloof niks meer van die leugenaars.
En wat gaat LTO doen? Rechtzaak aanpassen voor gewassen die op bufferstroken staan! Is dat het grootste probleem? Komop waardeloos volk. Elke veehouder gaat failliet, maar LTO maakt zich druk over paar meter wintergerst, echt wat een aanfluiting
jos 15
Boerenweiland Campagne
Bericht van Gideon van Meijeren:

Op 15 maart 2023 zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Dit wordt hét moment om af te rekenen met het krankzinnige beleid waar ons land momenteel onder gebukt gaat. Vooral voor de boeren zijn deze verkiezingen cruciaal. De provincies spelen namelijk een doorslaggevende rol in de uitvoering van het stikstofbeleid.

FVD is dé partij bij uitstek waar boeren op kunnen vertrouwen. Wij zijn de enige partij die al sinds de oprichting altijd is opgekomen voor de boeren. De enige partij die alle leugens doorziet én benoemt. De enige partij die zonder meel in de mond spreekt. De enige oppositiepartij die gevreesd wordt.

Het is daarom van fundamenteel belang dat FVD een fantastisch resultaat neerzet. Maar dat kunnen we niet alleen. We gaan een grootse campagne voeren, waarbij we alle steun heel goed kunnen gebruiken.

Beschikt u over een weiland naast een openbare weg? Dan kunt u ons enorm helpen, als wij in de weken voorafgaand aan de verkiezingen een spandoek in uw weiland mogen plaatsen. Hiermee levert u een geweldige bijdrage aan onze zichtbaarheid en daarmee aan onze campagne.

Als u onderstaand formulier invult, wordt er spoedig contact met u opgenomen om een afspraak te maken.
Contactgegevens uitvoering: Joost van Wijhe, 0650292779

Alvast heel erg bedankt voor uw steun!

Met strijdbare groet,

Gideon van Meijeren
+6
de jonge
@jos 15 tsja als we echt veranderingen willen zullen we toch massaal op een bbb en een fvd moeten gaan stemmen...
+2
Nevergiveup
Het is eigenlijk nooit dat Rutte zegt dat hij fout zit , dus dit was gewoon een vooropgezet plan en de bedoeling.
+4
George
Ik begrijp er eigenlijk helemaal geen zak meer van. Eerst is een zware delegatie van 4 ministers zogenaamd naar Brussel geweest om de derogatie te redden en dan blijkt enkele maanden later dat de minister van Landbouw Staghouwer niet eens was mee gemogen. En nu komt Brussel zogenaamd weer om de hoek kijken dat ze het met de overgangsregeling niet eens zijn. Ik geloof er allemaal geen flikker van , het is allemaal toneel. Boeren wegpesten meer is het niet.
cs-agrar
Quote Reactie van @George:
zware delegatie van 4 ministers

tobministers nog wel.👍 Zou mij niet verbazen als deze hier oorzaak van zijn.. Hoe dan ook, er zal nog veel meer korting komen na 2026, omdat er nu juist uitspoeling gecreerd gaat worden, en dat (derogatie)boeren oorzaak helemaal niet zijn. Als je verdraaide cijfers heen blijft sturen, zal Brussel er niet mee akkoord gaan, en daar de door Nederland zichzelf opgelegde normen veel strenger zijn dan buitenlandse ga je het niet winnen, en blijven er dus korting-rondes komen. Er komt al, naar NL-maatstaven, vervuild water het land binnen, als dit dan bij zee schoner is, is dat aan de boeren te danken.
bio boer
@cs-agrar dat scenario hou ik ook in mijn achterhoofd dat het juist gaat verslechteren vooral in de mais regio waar nu meer mais gaan telen en exstra gebruik kunstmest voor compensatie als ik hier de geluiden hoor zijn veel dat hier van plan dan nog keer droog jaar en de cijfers staan er belabberd voor komen er exstra kortingen op de plaatsing ruimte door nitraatvervuide gebieden mag je daar straks niet eens 170 kg n uit dierlijke mest uitrijden
bio boer
@bio boer dit zie je in meer landen als Duitsland en België worden de tuigels aangehaald ook in Ierland komen er regels bij alleen lopen ze daar nog 20 jaar achter daar gaan ze nu pas melkproductie afhankelijke mest productie instellen daar was elke melk koe nog 85 kg n en ketsplaat wordt er verboden en mest uitrijd seizoen ingekort ipv 1 januari mogen ze 15 januari de mest uitrijden
+5
Twentsch Land
Er ging niets per ongeluk .... alles gaat volgens het voor opgezette plan.

@George

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's derogatie , mark rutte , europese commissie , brussel , tweede kamer , uitrijden , stikstofminister , christianne van der wal , stikstofdebat , van der wal , nederland en piet adema geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
3.614