Sterke collum Plasterk

Veruit de grootste bedreiging voor vrijheid van denken en vrijheid van meningsuiting is D66

Aldus plasterk in telegraaf. LEZEN.

Deel dit topic

Reacties

Twentsch Land
Werkelijk weer een top collum wat Ronald schrijft, met niet teveel woorden zoveel weten te zeggen voor iedereen begrijpend te lezen......op een pamflet laten drukken en net zo massaal plaatsen als de omgekeerde vlag.
+8
matt
PREMIUM Het beste van De Telegraaf

Veruit de grootste bedreiging voor vrijheid van denken en vrijheid van meningsuiting is D66
author avatar
Door RONALD PLASTERK

Vicepremier Sigrid Kaag stelde deze week dat rechts-extremisten en complotdenkers de democratie bedreigen en dat daartegen moet worden opgetreden. Daarbij legde ze het verband met het wetsvoorstel om politieke partijen te verbieden die het bestel willen opblazen.

Dat voorstel ligt nu voor advies bij de Raad van State, waar Thom de Graaf vicevoorzitter is, en gaat dan naar de Tweede Kamer waar Vera Bergkamp Kamervoorzitter is. Beiden zijn bekwame mensen, feit is wel dat ze hun functie vervullen door benoemingen die in vertrouwelijk coalitieberaad tot stand zijn gekomen; ze waren zeker niet benoemd als ze geen D66’er waren geweest. Kaag wil verder ook tegengaan dat politici de wetenschappelijke consensus weerspreken.

Het is nogal wat dat de vicepremier zo’n politieke lading geeft aan de bedreiging van de democratie. Laten we de aanslagen op politici in de recente Nederlandse geschiedenis op een rij zetten: Hans Janmaat was Kamerlid toen er een bomaanslag op hem werd gepleegd, waarbij zijn vrouw een been verloor. Die aanslag is gepleegd door het linkse antifascisten-front, en de enige kritische Kamervraag hierover kwam van GroenLinks Kamerlid Van Es: waarom de daders op zondag niet eerder toegang tot hun advocaat hadden gekregen!

Links extremisten
Op PvdA-staatssecretaris Aad Kosto is een bomaanslag gepleegd, we herinneren ons de foto van hem op straat met zijn kat op de arm. Die aanslag is gepleegd door de links-extremistische groep Rara. Pim Fortuyn, die in de peilingen zeer hoog stond, is vermoord door Volkert van der Graaf, van de linkse Vereniging Milieu-Offensief.

Bij de directeur-generaal van het ministerie van Economische Zaken, George Verberg, voorstander van kernenergie, werd een in benzine gedrenkte brandende lap in zijn huis gegooid. Dat is gebeurd mede op instigatie van het prominente GroenLinks Kamerlid Wijnand Duyvendak. Toen dat uitkwam heeft GroenLinks besloten Duyvendak als Kamerlid te vervangen door Jolande Sap, maar hij is tot op de dag van vandaag actief in GL-campagnes. Vier levensbedreigende aanslagen in de recente politieke geschiedenis van Nederland, alle vier door linkse extremisten. Er zijn in die periode geen vergelijkbare aanslagen gepleegd door rechtse extremisten. Kortom: het verhaal van Kaag is feitelijk onjuist.

Moslimterroristen
Er is een tweede categorie van aanslagplegers. Filmmaker Theo van Gogh is op straat vermoord door een moslimextremist. Alle grote aanslagen in Europa in de laatste jaren zijn gepleegd door moslimextremisten (google maar op ’AIVD tijdlijn aanslagen westen’). Een tragische bloemlezing daaruit: Bataclan: 137 doden. Striptekenaars Charlie Hebdo: 12 doden. Madrid 2004 (trein): 191 doden. Londen 2005 (metro): 56 doden. Zaventem 2016: 32 doden, Berlijn 2016 (kerstmarkt): 12 doden. Nice 2016: 84 doden. Manchester 2017: 22 doden. Barcelona 2016: 15 doden. Utrecht 2019 (tram): 4 doden. En natuurlijk was er in de VS de grote WTC-aanslag van 9/11 met 2996 doden.

Allemaal moslimterroristen. In dat licht is het nog vreemder dat vicepremier Kaag, niet gekend als groot criticaster van de moslimwereld, zulke veralgemeniseringen doet. Daar komt nog bij dat de kritiek door haar gekoppeld wordt aan een directe verwijzing naar de politieke partij FVD, die met vijf zetels in de Kamer zit. Die partij zegt soms vreemde dingen, maar een bedreiging voor de democratie vormt ze natuurlijk niet. De CPN, directe voorloper van GroenLinks, zei veel extremere dingen, bepleitte de revolutie en de dictatuur van het proletariaat, en was aanhanger van de massamoordenaar Jozef Stalin, maar is in Nederland nooit verboden.

FVD doet qua opstelling nog het meeste denken aan de opvattingen van de politieke partij die in 1966 werd opgericht in Amsterdam, met als doelstelling om ’het vastgelopen Nederlandse politieke bestel op te blazen’. Die partij heette D’66, en degenen die het bestel wilden opblazen waren Hans van Mierlo, Hans Gruijters, Parool-redacteur Erik Visser, en UvA-docent Peter Baehr.

Het is de ironie van de geschiedenis dat uitgerekend D66 nu de partij is van het establishment. In de boardrooms van de grote multinationals ritselt het van de D66’ers. D66, ooit groot voorstander van referenda en directe democratie, heeft het roer omgegooid toen bleek dat de Nederlandse bevolking over de omvorming van Europa tot een superstaat in bijna tweederdemeerderheid anders bleek te denken (ik kan me de ontzetting van D66-vicepremier Laurens Jan Brinkhorst goed herinneren toen ik het, als Buitenhof-columnist, waagde vraagtekens te zetten bij de voorgestelde Europese Grondwet). En nu wil D66 dus partijen verbieden die het bestel willen opblazen.

Boetes
Deze week bleek dat de hoogste baas van de publieke omroep Shula Rijxman (die om dezelfde reden haar hoge functie kreeg als Thom de Graaf en Vera Bergkamp) boetes van duizenden euro’s liet opnemen in de contracten van alle medewerkers als straf wanneer ze openheid zouden verschaffen over misstanden op het werk, wat zeker heeft bijgedragen aan het zwijgen rond de kwesties die recent aan het licht kwamen. Veruit de grootste bedreiging voor de vrijheid van denken en vrijheid van meningsuiting, van de democratie, en veruit de kampioen in beslotenheid en oude achterkamertjespolitiek is D66.
+3
richard-de-wolff
Plasterk is een kanjer
+2
hans1980
Shit man...
Plasterk kippevel!!!
Zo waar allemaal
D66 eigenlijk antidemocraten66
Bennie Stevelink
Hij vergeet Andes Breivik te noemen met 79 doden. Ook vergeet hij de aanslag in Nieuw Zeeland waar een rechts extremist 50 mensen doodschoot en aanslagen in Duitsland en de VS door rechts extremisten.
Hij vergeet ook de Capitool bestorming door Trump aanhangers die de democratie probeerden omver te werpen.
+1
Theo61
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Hij vergeet ook de Capitool bestorming door Trump aanhangers die de democratie probeerden omver te werpen.
D66 probeert ook de democratie omver te werpen! Boetes voor melden misstanden bij de omroep hoe verrot is het systeem.
+5
Twentsch Land
Daar gaat het vaak genoeg over in de media ....dat Plassterk het echte ( sluipende ) gevaar eens benoemd is van groot belang.

Respect voor zijn lef.

het @Bennie Stevelink
+5
richard-de-wolff
@Bennie Stevelink verpest ons feestje nou niet Bennie 🙈
+4
ntd79
@Bennie Stevelink jij weet hopelijk net zo goed dat er al decennia lang een soort fascistisch beleid wordt gevoerd door links om elke afwijkende mening als die van hun als extreemrechts te betitelen. Iemand als extreemrechts in een hoek zetten daarbij standaard geholpen door de media maakt iemand kapot, andersom heeft weinig impact want hij staat voor de goede zaak. Bovendien is het typisch links om hun ideologie boven mensenrechten te stellen als bijvoorbeeld vrijheid van meningsuiting, omdat zij staan voor de goede zaak. Dat zie je bij D66 in alle opzichten
+4
Bennie Stevelink
Quote Reactie van @ntd79:
Bovendien is het typisch links om hun ideologie boven mensenrechten te stellen als bijvoorbeeld vrijheid van meningsuiting, omdat zij staan voor de goede zaak. Dat zie je bij D66 in alle opzichten

Dat ben ik met jou eens.
De claim van morele superioriteit irriteert mateloos en diskwalificeert anderen.
+2
ntd79
@Bennie Stevelink hiermee vind ik dus ook dat de kamer d66 zo langzamerhand weleens mag terug fluiten. Het begint een heel eng clubje te worden van zelfbenoemde gutmenschen
+1
arie.j
Quote Reactie van @ntd79:
fascistisch beleid wordt gevoerd door links

Fascisten zijn uiterst rechts, dus je verhaspelt het.
Verder zijn er extremen aan beide kanten, dat is een beetje pot verwijt de ketel.
D66 is destijds opgericht als hoeders van de democratie (volgens henzelf althans) met het referendum ald kroonjuweel.
Maar het zijn momenteel vooral linkse drammers, die voor dictatuur achtige maatregelen niet terugschrikken. Want zij alleen hebben de wijsheid in pacht.
En iemand als Kaag op financien, met totaal geen financiele achtergrond is natuurlijk helemaal een aanfluiting van het landsbelang En getrouwd zijn met een Palestijn zal ook haar blik op de maatschappij en wereldgebeuren wel beinvloeden.
ntd79
Quote Reactie van @arie.j:
Fascisten zijn uiterst rechts, dus je verhaspelt het.

Ik zou me eens gaan verdiepen in de materie. Maar het is idd een woord dat is gekaapt door extreemlinks om rechts weg te zetten. Hierbij verduidelijk je mijn argument
+2
arie.j
Quote Reactie van @ntd79:
Ik zou me eens gaan verdiepen in de materie. Maar het is idd een woord dat is gekaapt door extreemlinks om rechts weg te zetten. Hierbij verduidelijk je mijn argument

Uiterts Links en Uiterst Rechts dat raakt elkaar
Ze willen beide een dictatuur en het alleen recht voor hun standpunt.
Melkboer16
@arie.j getrouwd met een Palestijn ja, die gestoorde tandarts was minister in een van de meest terroristische regering ooit!! Die van Yasser Arafat.
Voor de gemiddelde Nederlander misschien een sympathiek lijkende theedoek maar voor Israëliërs een gestoorde maniak die nergens voor terugdeinsde
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Melkboer16:
die nergens voor terugdeinsde

Zelfs niet voor een huwelijk met Kaag 😁
Spuit11
@ntd79 Hun ideologie is heel breed. Dieren worden bijvoorbeeld ook verheven al ware het mensen, zie de wolf. "De natuur" ook, evenals "het klimaat". Er wordt een verhaal bij verzonnen ism welwillende wetenschappers en ze kapen je hele bewegingsvrijheid. Zowel letterlijk als figuurlijk.
+1
robbies
@Bennie Stevelink
Quote:
Laten we de aanslagen op politici in de recente Nederlandse geschiedenis op een rij zetten:

begrijpend lezen niet je goeiste vak Bennie? Hij is ook de RAF vergeten. Wat is je punt?
+2
George
Hulde voor deze PvdA er!
hans1980

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's telegraaf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN