Video - Sensoor van Agis wint rabo innovatieprijs


Lijken goed bezig te zijn, ook wij gaan volgend jaar meedraaien in de proef, zijn er meer prikkers die hier een mening over hebben, lijkt het jullie wat, of zijn jullie wellicht sceptisch??

graag reactie

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Ik ben zeer benieuwd hoe dit in de praktijk gaat werken, lijkt me veelbelovend:

Uit ruim 400 inschrijvingen is de 'SensOor' van Agis Automatisering tot winnaar verkozen van de zevende Herman Wijffels Innovatieprijs 2008. Deze vinding - een soort 'ipod' voor koeien - registreert doorlopend de temperatuur van een koe via het oor om vroegtijdig ziekten te signaleren. De eerste prijs van 50.000 euro is vandaag door naamgever Herman Wijffels en bestuursvoorzitter Bert Heemskerk van Rabobank uitgereikt tijdens de Innovatieproeftuin 2028 in Rotterdam.


De prijswinnende vinding ‘SensOor’ zit in het linkeroor van de koe en registreert continue vitale signalen van een koe, zoals temperatuur, beweging en geluid. Deze waardes worden via een computer vergeleken met historische cijfers van de koe en data van bekende ziektepatronen. Bij afwijkingen volgt een melding. Zo signaleert het systeem in een vroeg stadium ziektes zoals tocht, uier- , baarmoeder- en tussenklauwontsteking, blauwtong en salmonella. De koe is dan direct te behandelen. De jury noemt de SensOor een uitstekend nieuw hulpmiddel. Naast eigen waarnemingen heeft de veehouder zo een instrument dat de gezondheidsstatus van elke koe continu meet.

Gevoelige oren
Gerard Griffioen van Agis Automatisering BV in Harmelen kwam in 2005 op het idee van de SensOor tijdens bezoek aan grote Amerikaanse veehouders. Hij zag hoe medewerkers na het afkalven tien dagen lang, tweemaal daags temperatuur van koeien opnamen: ‘Dat wilde ik automatiseren om een temperatuurfilm te krijgen in plaats van een momentopname.’ Samen met TNO is een prototype van de SensOor gebouwd en getest. Daarbij zijn verrassende ontdekkingen gedaan: ‘Bijvoorbeeld dat je via een meerpunts-oormeting sneller temperatuurverandering constateert dan bij rectale meting. En ook dat in het oor temperatuurverschillen ontstaan als een koe in nood is. Daardoor kun je redelijk nauwkeurig het tijdstip van afkalven bepalen, maar ook zeventien ziektes vaststellen.’ Bij de doorontwikkeling zijn slimmere chips gebruikt die weinig stroom verbruiken en over grote afstand kunnen zenden. Daarop is inmiddels een internationaal patent voor gebruik bij dier én mens. Want ook voor mensen kan het in de toekomst waardevol zijn.

[www.eufin.nl]


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 03/12/2008 21:41 door Co Scholten.
anonymous_762
Klink best.
Wat zou het percentage "verlies" van deze sensoren zijn?
Onbekend
Wij zijn ook proefkonijn en zijn zeer nieuwgierig of het in de praktijk werkt. Bovendien we zijn de buurman van agis dus als het niet loopt zijn de specialisten nabij!
Onbekend
wordt er bij jullie danook bloed getapt voor progrestron?
anonymous_78
mag je wel een extra transponder in het oor aanbrengen hans ,mbt het welzijn van het dier ,ik dacht dat je maar 2 oormerken in mag brengen .of hangen ze aan de oormerken?
eb2
idd Theo, ze 'hangen' aan het oormerk. Ook wij draaien met de proef mee volgend jaar: spannend!
anonymous_78
dus dat word zoeken naar een verloren oormerk
anonymous_14
Waarschijnlijk zijn die dan met GPS op te sporen....
anonymous_78
zou wel makkelijk zijn , met mistig weer rijd ik wel eens een km teveel langs de slootkant om een koe te zoeken die in de sloot zit .
eb2
klopt Richard, je kan dan makkelijk koeien zoeken in de stal want je kan het op een pda zien waar ze is.
Grasbaal
<object width="480" height="295"><param name="movie" value="

&hl=nl&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="

&hl=nl&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="295"></embed></object>
anonymous_762
Ik had ook ergens gelezen dat het systeem kon worden uitgebreidt met mini luidsprekertjes. Daardoor moest sturing van de koeien naar de melkrobot mogelijk worden. Zit deze functie reeds op de testsensoren?
Onbekend
Nog niets van vernomen
Grasbaal
HARMELEN - Gerard Griffioen van Agis Automatisering in Harmelen verwacht de komende jaren wereldwijd miljoenen SensOren te kunnen afzetten. Met de nieuwe vinding worden de temperatuur en andere vitale signalen van een koe continu gemeten. Met de uitvinding won het bedrijf uit Harmelen deze week de Herman Wijffels Innovatieprijs.

Het product wordt op dit moment getest bij enkele boeren in het Groene Hart. Binnenkort wordt de proef uitgebreid naar meerdere boeren in Nederland.

Het continu monitoren van de koe helpt de boer bij het vroegtijdig constateren van ziekten en het bepalen van het beste moment van bevruchting en het afkalveren.Daarnaast wordt via de houder ook door de huid heen vitamine E toegediend.

Met de prijs voor het beste idee van het jaar steunt de Rabobank mensen met ideeën voor kansrijke en duurzame producten, technieken of diensten. Het aan de prijs verbonden bedrag van 50.000 euro moet worden besteed aan de verdere ontwikkeling van het product. Griffioen benadrukt dat het om een bedrijfsprijs gaat. ,,Ik wordt wel eens de Willie Wortel van de polder genoemd. Ik heb de leipe ideeen, mijn medewerkers hebben de talenten om ze uit te voeren. We dachten wel dat we met deze vinding ver zouden komen, maar of je gaat winnen weet je nooit'', zegt Gerard Griffioen, zelf melkveehouder. ,,Het was spannend bij de uitreiking. Er werd door premier Balkenende sterk gehamerd op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar ook daar draagt ons product aan bij. Door in te spelen op de vitale signalen kan het medicijngebruik worden teruggedrongen en komen er minder schadelijke stoffen in de melk..''

Volgens Griffioen is er al grote belangstelling voor de SensOren uit het buitenland. ,,Ik heb al mensen uit Nieuw-Zeeland, Amerika en Schotland over de vloer gehad. Door de omvang van bedrijven daar kunnen boeren daar zelf geen grote groepen koeien in de gaten houden en dat kan met ons apparaat wel, er zit zelfs ook een microfoon en een lampje in de sensor en hij kan signalen vie een sterke antenne over meer dan 1200 meter verzenden.''

De sensoren gaan 210 euro per stuk kosten. ,,Als je alleen al kijkt naar de besparing die het de boer oplevert bij het vroegtijdig herkennen van een uier- of baarmoederontsteking, dan is het apparaat al rendabel.''

Bron:[www.ad.nl]
casev
alles leuk en aardig,maarik vind die 210 europer stuk wel aanzienlijk !

en idd, dat word zoeken naar verloren oormerken
Onbekend
en dan te bedenken dat de kostprijs van een stukje plastic met wat elektronica enkele euro'tjes is
Grasbaal
Maar voordat het echtpraktijkrijp is zal het heel wat it-sleuteluurtjes gekost hebben om het goed werkend te krijgen........

Agis staat trouwens niet op de Agrovak, deze Agis noviteit had zeker (weer) hoog geeindigd :[www.agrovak.nl]

Grasbaal
Door: Edward Deiters,

Bedenker van ‘koeienmanagementsysteem’ winnaar van MKB Top 100 innovatie.


Een echt grote verassing was het niet gisteravond, de winnaar van de Syntens MKB Innovatie Top 100. Het bedrijf Agis Automatisering uit Harmelen mag zich een jaar lang de slimste MKB’er van Nederland noemen.

Vorig jaar sleepte Gerard Griffioen met Agis namelijk ook al de 50.000 euro tellende hoofdprijs van de Herman Wijffels Innovatieprijs mee naar huis.

Agis levert al jaren allerlei technische oplossing voor boerenbedrijven en dierenartsen, maar de echte klapper stamt uit 2005 wanneer melkveehouder Gerard Griffioen in Amerika samen met een dierenarts verschillende melkveehouderijen bezoekt. Met 800 tot 3.000 koeien zijn ze aanzienlijk groter dan de gemiddelde Nederlandse melkveehouderij.

Het Nederlandse duo ziet er tot hun verbazing een medewerker voortdurend de koeien temperaturen. Het is een nogal arbeidsintensieve, maar effectieve methode om het welzijn van de dieren in de gaten te houden.

Voor in Nederland is het niet reëel, maar al lopend door de stal ontstaat bij Griffioen het idee om de gezondheid van de koeien met elektronica permanent in de gaten te houden. Griffioen klopt aan bij de techneuten van TNO en de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Die ontwikkelen gezamenlijk een prototype voor een meetapparaatje dat vanuit het oor van de koe in verbinding staat met de buitenwereld.

Het meetapparaatje krijgt de naam SensOor en Griffioen meldde al eens dat hij verwacht dat zijn bedrijf Agis Automatisering er de komende jaren wereldwijd miljoenen van kan afzetten. De ingenieuze vinding meet via de gehooringang doorlopend ‘koesignalen’ als temperatuur, activiteit, ademhaling, hartslag en/of herkauwen. Ziektes als uierontsteking, het bepalen van het beste moment van bevruchting of eventueel het ideale tijdstip van afkalveren: het is allemaal te volgen.

De boer kan in feite vanuit zijn luie stoel – of vanaf zijn mobieltje –zijn hele kudde in de gaten houden, de SensOren kunnen hun meetgegevens via een sterke antenne over meer dan 1.200 meter verzenden. Daarnaast kan de SensOor ook acute zorg verlenen doordat het door de huid heen vitamine E toedient.

Boeren over de hele wereld toonden al belangstelling voor de meetapparaatjes uit Harmelen. Agis kreeg al mensen uit Nieuw-Zeeland, Amerika en Schotland over de vloer.

Bron: [www.depers.nl]
Onbekend
Of ze nu 40 of 200 euro per stuk kosten, met mijn %oormerkverlies zijn ze altijd te duur.
Grasbaal
<img alt="Opslaan-0224.JPG" src="[landbouw.paginablog.nl]; width="917" height="857" />

Bron: Agraaf
sleepslang
ik kwam in volgende filmpjes ook de robot in de draaistal tegen.,


automatisch dippen in de bewegende carroussel buitenmelker
Grasbaal
Is toch wel een interessante robotarm met meer mogelijkheden, hier gaat hij nog een stapje verder en kan ook voorbehandelen. En straks nog een stapje extra en dezelfde arm kan ook in de carrousel het melkstel er onderhangen:

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="

&hl=nl_NL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="

&hl=nl_NL&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/11/2009 18:18 door Co Scholten.
kaas
het kost je wel 5 keer zo veel dipmiddel zoveel knoeit hij
Wimsumar
Beste discussieleden: Waarom zo'n ding laten dippen? (Okee even laten zien dat het kan) Sprayen kan veel eenvoudiger.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's sensoor geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
2
TREFWOORDEN