Illustratie van: Grasbaal

Van Keimpema over Landbouwakkoord: 'Ik vraag me af of we prijsafspraken kunnen maken'

Voorzitter Sieta Van Keimpema van Dutch Dairymen Board (DDB) is kritisch na de eerste sectortafelbijeenkomst melkveehouderij. Zo ziet ze nog de nodige haken en ogen, bijvoorbeeld bij het maken van prijsafspraken. „In Nederland hebben we internationale handelsafspraken en verdragen met anderen. Die kun je niet zomaar beëindigen.”

De sectortafel melkveehouderij hield afgelopen vrijdag het eerste overleg in het kader van het Landbouwakkoord. Tijdens de bijeenkomst in Utrecht werd vooral het proces besproken. „In een interview bij Agrio gaf de minister aan dat de sectortafels de motor zijn van het landbouwakkoord, maar dat gevoel heb ik totaal niet",vertelt Van Keimpema. „Er is ons namelijk duidelijk gemaakt dat aan de hoofdtafel wordt onderhandeld. Maar dat gevoel kan nog komen natuurlijk.”

Deel dit topic

Reacties

+1
hans1980
Super slimme vrouw
+3
Noorderling
@hans1980
een jaar geleden zou ze getekend hebben voor 45cent?
Het kan ook zomaar je eigen vijand worden, dat hebben we afgelopen jaar wel beleefd.
Niet alleen opbrengst moet je vastzetten, ook kosten, anders heb je nog geen gegarandeerde marge.
Met die gegarandeerde marge en een voorkeursrecht bij opkoop van landbouwgrond, komen we wel heel dicht bij een communistisch systeem.
+2
stefanus
Hoezo prijsafspraken ?? Bij voorbaat juridisch kansloos.
mlkvhoudr
@stefanus het ah concept is natuurlijk ook gewoon een prijsafspraak toch?
stefanus
@mlkvhoudr In lichte zin wel maar ik ga ervan uit dat hier prijsafspraken door de overheid bedoeld worden.
mlkvhoudr
@stefanus dat is kansloos inderdaad
BertK
@mlkvhoudr zodra de afnemer (=consument en/of AH) er geen heil meer in ziet, is het net zo snel weer om zeep.
+1
mlkvhoudr
@BertK blue monday ligt al weer achter ons vanaf nu alleen maar posief of nog positievere berichten op t prikkebord😉
arie.j
Iets dat er niet inzit, en een groot gedeelte van de melkveehouders niet eens wil.
maar met Sieta bleek ook in het verleden niet veel te beginnen, alleen maar actie en staken.
+13
jan-cees
Hoe kun je als agrarisch ondernemer jezelf onttrekken aan de maatregelen van een zogenaamd landbouwakkoord als dat er al komt.

De oplossing daarvoor is vrij eenvoudig.

LTO, NMV, en DDB, Agractie etc spreken aan al die tafels en bijzettafels namens hun leden en niet namens niet leden.

Dus voordat er afspraken worden gemaakt in een zogenaamd landbouw akkoord het lidmaatschap opzeggen met als reden dat je niet gebonden wil zijn aan de afspraken die de desbetreffende organisatie maakt in het zogenaamde Landbouwakkoord en daarom je lidmaatschap per direct opzegt.

Met elkaar vertegenwoordigen LTO, NMV en DDB hooguit 7000 melkveehouders en NAJK geen enkel bedrijf want daar zijn geen KvK's nummers ingeschreven.

Vanwege de lage graad van organisatie heeft ZuivelNL ook geen enkel maandaat en zit daar dus aan tafel voor spek en bonen.

Mocht na die tijd het toch allemaal alsnog reuze meevallen kun je gewoon weer lid worden.

Misschieb voor alle zekerheid ook even een briefje naar je zuivelverwerker dat zij niet namens jouw melkveebedrijf gemachtigd zijn om afspraken te maken in een Landbouwakkoord .
Zodoende kan men verder met bezigheidstherapie van de minister van LNV die het zelf samen met zijn ambtenaren aan visie en inzicht ontbreekt om een perspectiefbrief te schrijven zonder dat je als ondernemer gehouden bent aan de uitkomst.

Better safe dan sorry zou ik zeggen.

Verder laat je de kop niet gek maken wordt niet zenuwachtig ze gaan echt je bedrijf niet stilleggen of afpakken en laat je ook niet bang maken voor de grote woorden van de minister dat als er geen landbouwakkoord komt hij zelf wel met iets gaat komen.

Dat kunnen ze bij LNV al acht jaar niet en gezien de WOO stukken die we tot nu toe boventafel hebben gekregen gaat LNV de komende acht jaar ook geen deuk in een pakje boter slaan en deze bewindslieden al helemaal niet.
+3
John Spithoven
@jan-cees Niets aan toe te voegen!

Een akkoord, bilateraal maar over de opgestelde voorwaarden wordt niet onderhandelt.....

Niet over de status pas melders, niet over het beklemmingsrecht voorkeursrecht, niet over de onhaalbare KDW doelen, niet over de feitelijke staat van de natuur, niet over de diefstal van landbouw grond middels bufferzones, niet over overtreden Avg regels, niet over hoe lnv een negatieve trend line creërt met staat van de natuur, grond en oppervlakte water, niet over derogatie, niet over de toekomst van de voedselvoorziening.

Sector partijen, allemaal zitten ze als lamgeslagen hondjes aan tafel

En respect voor 1 persoon, Mark v d Oever die dit spel overziet!

Boeren van Nederland, je lot over je toekomst heb je zelf in handen en houdt dat ook in handen!!!!
mlkvhoudr
@John Spithoven john dit opzetje hadden jullie toevallig niet van te voren doorgesproken toch 😉
John Spithoven
@mlkvhoudr nee, zoals ik al lang aangegeven heb, snap ik de rol van belangenclubs niet. Bij mij was de inzet WILG met daarin de forse aantasting van de rechtspositie van de grondeigenaren de druppel. Ik heb daarom mijn lidmaatschap NMV per 1 januari 23 beëindigt.

Kan iemand mij uitleggen wat sector partijen tot nu toe bereikt hebben in het N dossier? Daartegenover wordt met de dag duidelijker dat de overheid alles aan elkaar fantaseert. Neem de Wob over nh3 top 100, waarbij duidelijk wordt dat emissie van pluimveehouders met een factor 2 tot 10 aangedikt zijn ...dan ben je als sector partij wel heel erg hardleers ( of je weigert systematisch je stukken te lezen)
mlkvhoudr
@John Spithoven ik ben al jaren nergens lid meer van maar dan juist de omgekeerde reden van jou dat ik belangenbehartigers mensen vind die met de toekomst bezig moeten zijn ervoor zorgen dat er geleidelijk naar toe gegroeid kan worden ipv zo lang mogelijk alles tegenhouden, dus ik zit net aan de andere kant en de belangenbehartigers zullen het vast goed proberen te doen alhoewel ik ook wel eens denk dat sommigen de aandacht ook wel fijn vinden
Jawis
@mlkvhoudr hoe oud en naïef ben je eigenlijk? Ben je wel melkveehouder?
+5
mlkvhoudr
@Jawis bijna 46, super naief geen melkveehouder dit is ook niet op onze boerderij🙃

(klik om te vergroten)

arie.j
Quote Reactie van @John Spithoven:
Kan iemand mij uitleggen wat sector partijen tot nu toe bereikt hebben in het N dossier? Daartegenover wordt met de dag duidelijker dat de overheid alles aan elkaar fantaseert. Neem de Wob over nh3 top 100, waarbij duidelijk wordt dat emissie van pluimveehouders met een factor 2 tot 10 aangedikt zijn ...dan ben je als sector partij wel heel erg hardleers ( of je weigert systematisch je stukken te lezen)

Bij zulke dingen horen eerst de pluimveehouders zelf via hun organisatie aan de bel te trekken.
Verder ben ik niet voldoende in materie thuis, en ik vrees dat het voor meer dan 9 van de 10 veehouders ook zo is.
Dus iets als "Wob over nh3 top 100" is voor mij gelijk aan latijn
John Spithoven
@arie.j ik heb het stukje tekst uit de Wob voor je opgezocht, deze communicatie was na de commotie in de tweede kamer en na de publicatie van de NH3 top 100

(klik om te vergroten)

arie.j
Quote Reactie van @John Spithoven:
@arie.j ik heb het stukje tekst uit de Wob voor je opgezocht, deze communicatie was na de commotie in de tweede kamer en na de publicatie van de NH3 top 100

Nou ik had ook op internet wat gesnuffeld en was tegen gekomen je de top 100 ammoniak uitstoters van Nederland bedoelde.
Recente lijst kon ik niet vinden.
Zegt me overingens ook weinig, want wie controleert dat?En hoe?
Lijkt me dat het van velen alleen een hele grove schatting, en dan nog met alle voorbehouden, kan zijn.
jan-cees
@arie.j als pensionado kun je toch best wat tijd vrij maken om wat documenten te lezen das ook snuffelen op Google is leuker dan je postzegelverzameling en misschien ben je dan dienstig voor voormalige collega’s
bestanden.provinciegroningen.nl/wob/…
arie.j
Quote Reactie van @jan-cees:
Met elkaar vertegenwoordigen LTO, NMV en DDB hooguit 7000 melkveehouders en NAJK geen enkel bedrijf want daar zijn geen KvK's nummers ingeschreven

7000? Waar haal je dat cijfer vandaar Jan-Cees?
jan-cees
@arie.j tja voor jouw een vraag voor mij een weet dat blijft nog eventjes zo
arie.j
Quote Reactie van @jan-cees:
@arie.j tja voor jouw een vraag voor mij een weet dat blijft nog eventjes zo

Natte vinger dus
+1
jan-cees
@arie.j Minder nat als het onderzoek van de Wur naar het leden aantal van LTO.
Wel vreemd overigens dat je als organisatie een onderzoek laat doen bij de Wur om in beeld te krijgen hoeveel leden jezelf hebt.
Blondje
@jan-cees inderdaad dat is wel heel bizar
Jawis
@jan-cees dan klopt er iets heel erg niet.....maar als de wur het zegt, gelooft piet adema het en heeft hij mandaad...
Gaan we gewoon op de bietenbrug
+1
arie.j
Quote Reactie van @jan-cees:
Hoe kun je als agrarisch ondernemer jezelf onttrekken aan de maatregelen van een zogenaamd landbouwakkoord als dat er al komt.De oplossing daarvoor is vrij eenvoudig.

Je kan het natuurlijk ook te simpel voorstellen.
Als er wetgeving wordt ingedient met de meededeling dat alle veehoudersorganisaties zoveel mogelijk zijn gehoord (is iets anders dan mee ingestemd).
En die wetgeving wordt vervolgens aangenomen, dan heeft ieder er mee te maken. of je nu ergens lid van bent of niet.
Genoemde organisaties hebben niet eens mandaat om voor hun leden iets aparts af te sluiten. Onzin en stemmingsmakerij Jan Cees
Standpunt van genoemde organisaties weet ik niet, dus ik verdedig niets.
jan-cees
@arie.j als er serieus verzet is kan lnv die quote niet maken dus geef ze de kans niet.
jan 10
Je kan natuurlijk je lidmaatschap wel opzeggen van je belangen organisatie ,maar dan heb je helemaal nix meer te zeggen,vaak is luisteren en meepraten op leden vergaderingen ook een manier om invloed uit te oefenen,hoe klein die ook is,en je wordt er niet dommer van..
Dus weglopen en de boel op z,n kant laten gaan kan altijd nog.
Ben het met John Spithoven eens dat er eerst een akkoord had moeten zijn over cruciale zaken die speelden ,zoals pasmelders,wet voorkeurrecht ,derogatie ,afpakken van eigendom en nog een hele rits regels die nergens voor dienen.Dus een x flink met de vuist op tafel slaan.
Maar misschien komt dat moment nog,want beter geen akkoord als een slecht akkoord.
+2
weurding
@jan 10 kunt wel ergens lid van zijn, maar als jij tegen bent en 9 van de tien voor is je lidmaatschap gewoon weggegooid geld
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@jan 10 kunt wel ergens lid van zijn, maar als jij tegen bent en 9 van de tien voor is je lidmaatschap gewoon weggegooid geld

Er zijn is meerdan één enkel ding
Zoals jij redemeerd heeft lid van cooperatie of partij enz, ook geen zin
weurding
@arie.j daarom ben ik het ook niet🤭 wel van rfc, maar dat was ook een vereiste om melk te leveren
Als ik zie wat er nu speelt bij ons in n2000 gebied, en lidmaatschap belangenbehartiging zou dat tegen kunnen houden, ben ik echt niet te beroerd om dan te betalen voor de jaren dat ik lid af ben, maar weet de uitkomst al
+1
pieta
@arie.j Als een zelfde doel hebt zoals bijv melk verwaarden kan het wel zin hebben. Maar als je belangenbehartiger de kant op gaat die jij echt niet wil wordt het toch wat lastiger. Voor mij was de hoofdreden afschaffing MQ icm verder inzetten op schaalvergroting. Bouwblokkken moesten groter, meldingen moesten volstaan voor houden van vee, eerst 100 melkkoeien met jongvee toen naar 200 mk met jv.
+1
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@arie.j Als een zelfde doel hebt zoals bijv melk verwaarden kan het wel zin hebben. Maar als je belangenbehartiger de kant op gaat die jij echt niet wil wordt het toch wat lastiger. Voor mij was de hoofdreden afschaffing MQ icm verder inzetten op schaalvergroting. Bouwblokkken moesten groter, meldingen moesten volstaan voor houden van vee, eerst 100 melkkoeien met jongvee toen naar 200 mk met jv.

Natuurlijk moet je het met de grote lijn ongeveer eens zijn. (kan nooit 100% en als lid weet je ook niet hoeveel er mogelijk is)
Maar als de grote lijn je totaal niet aanstaat dan vertrek je .
Anders ga je betalen om jezelf te laten tegenwerken.
weurding
@arie.j juist
+1
cornelissen
Quote Reactie van @arie.j:
Anders ga je betalen om jezelf te laten tegenwerken.

Dat is zo , maar je komt wel binnen en kan voor sommige tot vervelens toe, er aan blijven herinneren hoe sommige melkveehouders met onomkeerbare verplichtingen op de peildatum voor de fosfaatwetgeving op een hel smerige manier de armoede in zijn getrapt . Je kent al die leugens van vooral LTO wel op fosfaat gebied ,het is hier genoeg genoemd. Opdat het nooit vergeten wordt.
Helpt het , natuurlijk niet ,maar langs de straat in de berm je verhaal doen zeker ook niet.
Is het democratie, een kleine groep ,die aan alle verplichtingen voldeed, zonder overgangsregeling , de armoede in trappen . Uiteraard ten behoeve van je eigen voordeel ,met of zonder voorkennis . In principe wel, maar je kunt het net zo goed omschrijven als misbruik maken van de democratie.
Ik volg nou met grote belangstelling de stikstofsoap, zit zelf binnen een kilometer van een stikstofgevoelig Natura 2000 gebied. Hoe dit af gaat lopen weet ik niet , maar heb een ,nog niet te motiveren, minder prettig voorgevoel, daar er ook nog een aantal `valse ` pasmelders moeten worden gelegaliseerd, die zich kennelijk een positie hebben verworven in vooral LTO.
Voor voorbeelden van valse `pas`melders zie o.m. het artikel in het FD van 21/10/2022
+2
weurding
@pieta nou, calon deed op gegeven moment uitspraken, er zijn nog te veel boeren, en gemiddelde schaalgrootte moest omhoog, tja dan trek je al gauw de conclusie... ik mag meebetalen aan mijn eigen ondergang en ben eigenlijk niet gewenst, ik heb dit jaren terug al eens geschreven en zie het nog steeds zo, waarvan akte😅
+2
pieta
@weurding Wat denk je van de I&R-fraude? Toen ie meteen deze boeren (waaronder ik) veroordeelde.
+3
weurding
@pieta het was gewoon een lamlul
+1
pieta
Quote Reactie van @weurding:
een lamlul

Een lamlul had ons niet veroordeeld, te veel moeite. 😁
weurding
@pieta hij had meer aan een blauwe pil gehad dan aan blauwe stad🤣
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@pieta nou, calon deed op gegeven moment uitspraken, er zijn nog te veel boeren, en gemiddelde schaalgrootte moest omhoog, tja dan trek je al gauw de conclusie... ik mag meebetalen aan mijn eigen ondergang en ben eigenlijk niet gewenst, ik heb dit jaren terug al eens geschreven en zie het nog steeds zo, waarvan akt

Tja, en soms is het letterlijk nooit goed
Toen Mansholt veel grotere bedrijven wilde kwamen de boeren zo ongeveer in opstand.
Maar toen hij op zijn oude dag riep dat het kleiner moest vonden de boeren hem achterlijk.
volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/…
Maar de keuze voor Calon als voorzitter was een heel verkeerde, dat zijn we snel eens. En dat om meer dan één ding
Jammer echter dat weglopers vrijwel niet terugkeren als het roer weer omgaat
+1
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Jammer echter dat weglopers vrijwel niet terugkeren als het roer weer omgaa

Dat is mij even ontgaan dat het roer omgegaan is. 😁
+1
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Dat is mij even ontgaan dat het roer omgegaan is

Schreef ik dat? Alhoewel, ik Sjaak een vooruitgang bij Calon vind.
Maar het is meer dat in de praktijk een lid dat weg is, ook weg blijft, wat er ook gebeurd.
Alhoewel, ook meerdere keren gezien dat de zoon weer lid werd.
weurding
@arie.j tijdperk mansholt heb ik niet meegemaakt, net als veel jongeren straks de naam calon ook weinig meer zegt
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@arie.j tijdperk mansholt heb ik niet meegemaakt, net als veel jongeren straks de naam calon ook weinig meer zegt

Nou van Mansholt weet ik alleen nog zijn draai naar en verlangen naar kleinere bedrijven, dat was in de jaren 70tig en 80tig
En boeren vonden hem een zeurkous
Nu zijn bedrijven tig keer groter en je vraag je af waar houd het op?
Dat je het stoppen kan met behoud van inkomen etc. dat lijkt me wel vreselijk moeilijk
jan 10
Quote Reactie van @pieta:
Als een zelfde doel hebt zoals bijv melk verwaarden kan het wel zin hebben. Maar als je belangenbehartiger de kant op gaat die jij echt niet wil wordt het toch wat lastiger. Voor mij was de hoofdreden afschaffing MQ icm verder inzetten op schaalvergroting. Bouwblokkken moesten groter, meldingen moesten volstaan voor houden van vee, eerst 100 melkkoeien met jongvee toen naar 200 mk met jv.

Daar heeft een belangen organisatie niet veel zeggenschap over,schaalvergroting is van alle jaren en blijft er over 15 jaar nog 7000 melkveehouders met gem ruim 200 mk over..Je houd je eigen alleen staande als je meegaat op de golven van de vooruitgang en anders is het gewoon afgelopen.
We doen het gewoon ook zelf..
weurding
@jan 10 nee, je blijft over als je je eigen koers vaart, het liefst op rustig vaarwater, golven brengen meeste schade toe
jan 10
Quote Reactie van @weurding:
nee, je blijft over als je je eigen koers vaart, het liefst op rustig vaarwater, golven brengen meeste schade toe

Het 1 sluit ander natuurlijk niet uit,ik vaar ook eigen koers ,maar probeer oog op de bal te houden,zodat ik m,n eigen slingers op kan blijven hangen:😬
weurding
@jan 10 ook dat lukt het best op een stabiele ondergrond☝️🤣
+1
jan 10
Quote Reactie van @weurding:
ook dat lukt het best op een stabiele ondergrond🤣

Hier is alles onderheid...:😀
+3
pieta
@jan 10 Het maakt toch wel uit waar je op inzet. Sommige zeggen dat stilstand achteruitgang is maar wij melken nu net zoveel kg melk als bijna 20 jaar geleden en zijn in die tijd behoorlijk geëxtensiveerd. Had dat heel melkveehoudend NL gedaan hadden de kaarten nu misschien wel anders gelegen. Ik ben niet tegen op schaalvergroting maar de zeg maar 10 jaar rondom de afschaffing van MQ hebben niet alleen goede dingen gebracht. En voor een aantal van die dingen is LTO gewoon gewaarschuwd maar dat werd stelselmatig genegeerd.
+1
jan 10
Quote Reactie van @pieta:
Het maakt toch wel uit waar je op inzet. Sommige zeggen dat stilstand achteruitgang is maar wij melken nu net zoveel kg melk als bijna 20 jaar geleden en zijn in die tijd behoorlijk geëxtensiveerd. Had dat heel melkveehoudend NL gedaan hadden de kaarten nu misschien wel anders gelegen. Ik ben niet tegen op schaalvergroting maar de zeg maar 10 jaar rondom de afschaffing van MQ hebben niet alleen goede dingen gebracht. En voor een aantal van die dingen is LTO gewoon gewaarschuwd maar dat werd stelselmatig genegeerd.

Klopt ook,maar met mq hadden we ook de zelfde ,,stikstof,, problemen,want het is gewoon een politieke keuze geweest om de veehouderij te halveren ,wat men ook verzint,er wordt altijd een probleem gecreerd,meestal waait het weer over voor het volgende probleem.
jan-cees
@jan 10 dan heb jij net zoals alle bestuurders van nmv lto najk ddb en agractie nog niet begrepen waar ze de stikstofruimte vandaan kunnen halen om zowel de ruimte voor de pasmrlders als voor de bouw en infra als voor de natuur kunnen halen.
Dat kan alleen bij de bedrijven met een harde NB vergunning .
Dat betekend dus dat diegene die al jaren niet zijn gegroeid en/of diegene die niet de adviseurs en de ambtenaren en LTO hebben gevolgd maar hebben geknokt voor het verkrijgen van een NB vergunning de alleen de bedrijven zijn waar de stikstofruimte vandaan kan komen
3500 Pasmelders waarschijnlijk ook circa 3000 interimmers op totaal 18.000 veehouderij bedrijven (exclusief hobby boeren)
Dat is niet oplosbaar binnen huidig bestel.

De kreet Eerst de pasmelders legaliseren. Wordt door alle belangenbehartigers stoer uitgesproken maar ze hebben geen flauw idee waar ze het over hebben.
Het onbenullenlegioen ( dank herman) zit aan de tafels
pieta
Quote Reactie van @jan-cees:
Dat kan alleen bij de bedrijven met een harde NB vergunning

Begrijp ik hier uit dat de passers en interimmers moeten stoppen omdat ze geen vergunning hebben en de NB-vergunninghouders tegen vergoeding de ruimte moeten gaan leveren?

Ik zie dat overigens nog steeds niet gebeuren.
Twentsch Land
Passers stoppen !

Waarom, passers zouden ze terug kunnen zetten naar vergunning tijdens aanwijsdatum maar niet verder denk ik.

@pieta
+1
jan-cees
@pieta stoppen of niet dat hangt af van persoonlijke keuzen en is denk ik ook afhankelijk van het te legaliseren stuk. Mark van t'Oever heeft vorig jaar correct advies gegeven.
Pasmelders red uzelf en ga niet wachten op LNV want die gaat je echt niet redden
Jawis
@jan-cees het is onoplosbaar... onder de huidige wet..... dit heeft johan vollebroek vanaf dag 1 duidelijk gecommuniceerd.....
Waarom luisterde toen niemand?
Opzet?
arie.j
Quote Reactie van @jan-cees:
@jan 10 dan heb jij net zoals alle bestuurders van nmv lto najk ddb en agractie nog niet begrepen waar ze de stikstofruimte vandaan kunnen halen om zowel de ruimte voor de pasmrlders als voor de bouw en infra als voor de natuur kunnen halen.Dat kan alleen bij de bedrijven met een harde NB vergunning .Dat betekend dus dat diegene die al jaren niet zijn gegroeid en/of diegene die niet de adviseurs en de ambtenaren en LTO hebben gevolgd maar hebben geknokt voor het verkrijgen van een NB vergunning de alleen de bedrijven zijn waar de stikstofruimte vandaan kan komen3500 Pasmelders waarschijnlijk ook circa 3000 interimmers op totaal 18.000 veehouderij bedrijven (exclusief hobby boeren)Dat is niet oplosbaar binnen huidig bestel.De kreet Eerst de pasmelders legaliseren. Wordt door alle belangenbehartigers stoer uitgesproken maar ze hebben geen flauw idee waar ze het over hebben.Het onbenullenlegioen ( dank herman) zit aan de tafels

Onbenullen zijn het vooral in Den Haag
Want die hebben het PAS verhaal opgetuigd en boeren vertelt dat er ruimte was zonder vergunning .
Als PAS niet gelegaliseerd wordt, dan lijkt me een claim om geldelijke schadeloosstelling daarom niet kansloos.
Ruimte komen ze zonder PAS ook al tekort.
Dus als ze geen ander wettelijk kader willen, dan blijft het baggeren en eindeloos frustreren.
Enige wat ze hebben is anderen(berekende uitstoters) opkopen en sluiten
En dat verdelen, nou begin er maar aan.
jan-cees
@arie.j Toch even je geheugen opfrissen LTO,NMV en NAJK waren beide voorstanders van de Pas en wilden toen niet van kritiek horen ze zijn even medeschuldig aan de ellende dan LNV en behoren daarmee in het voorfront van het onbenullenlegioen want ze hadden beter kunnen en moeten weten.
+1
pieta
Quote Reactie van @jan 10:
et mq hadden we ook de zelfde ,,stikstof,, problemen

Niet helemaal hetzelfde. De sector is gewoon gegroeid.
jan 10
Quote Reactie van @pieta:
Niet helemaal hetzelfde. De sector is gewoon gegroeid.

Volgens mij veel minder varkens.
jan-cees
@jan 10 Minder varkens en minder koeien
pieta
@jan-cees In 2011 waren er circa 1.5 mln koeien en in 2021 1.6 miljoen vlgs CBS
jan-cees
@pieta ligt er aan welk moment je neemt maar aantal rundvee (melkkoeien en jongvee) is toch echt dalende en de excretie per koe ook dus dat gaat dubbelop

(klik om te vergroten)

pieta
@jan 10 Ik heb het over melkvee.
jan 10
Quote Reactie van @pieta:
Ik heb het over melkvee.

Jep ,die is gegroeid,na de quotering ging het los,al snel kwamen er toen geluiden (ook al ver daarvoor)dat we over het landelijke p quotum zouden gaan,en dat de overheid zal ingrijpen als het moment daar is...
Voor de individuele boer was het beste om stal goed vol te zetten,voor de sector iets minder:😁
+2
pieta
@jan 10 Exact de reden dat ik het met LTO totaal niet eens was. Ik zit zelf nergens met mijn vinger tussen de deur. Als ik terugkijk op de laatste 10-15 jaar dan denk ik toch echt wat hebben ze er toch een puinhoop van gemaakt in de belangenbehartiging. Het is eigenlijk allemaal grotendeels mislukt. Vrij melken is mislukt, vergunningverlening ligt op zijn gat en het toekomstperspectief is matig.
jan 10
Quote Reactie van @pieta:
Exact de reden dat ik het met LTO totaal niet eens was. Ik zit zelf nergens met mijn vinger tussen de deur. Als ik terugkijk op de laatste 10-15 jaar dan denk ik toch echt wat hebben ze er toch een puinhoop van gemaakt in de belangenbehartiging. Het is eigenlijk allemaal grotendeels mislukt. Vrij melken is mislukt, vergunningverlening ligt op zijn gat en het toekomstperspectief is matig.

Jij geeft lto nu overal de schuld van,alsof ze alles in de hand hebben, was dat maar zo...
Maar vertel,als jij belangenbehartiger zou zijn,wat wil jij dan veranderen/verbeteren om de huidige problemen op te lossen.
Wat moeten ze vanaf nu en de komende 10 jaar doen!
Theo61
Quote Reactie van @jan 10:
Wat moeten ze vanaf nu en de komende 10 jaar doen!

Ze zouden het ministerie eens om de oren moeten slaan over alle misstanden en onvolkomenheden in metingen en tekeningen.
+1
pieta
Quote Reactie van @jan 10:
Jij geeft lto nu overal de schuld v

Ik heb LTO niet specifiek genoemd. Ik had indertijd wel denkrichtingen zoals MQ omzetten naar NL-rechten(en zeker de productie in NL niet uitbreiden) en dan vervolgens grondgebonden groei(uitbreidingen die je dan deed moesten grondgebonden zijn bijv 15 og 20.000 kg melk/ha) en een lang traject van grondgebonden worden. Maar immer en altijd gewoon een strakke beperking op het aantal dieren.

En voor nu is het zo een puinhoop geworden, en dan met name de stikstof- en natuurproblemen, dat oplossingen heel ver weg liggen.
cornelissen
@pieta Had mij de armoede bespaard . Het was toch de bedoeling grondgebonden uitbreiden, was ook politiek draagvlak voor om daar wetgeving op te maken . Maar lto was tegen en heeft de politiek weten te overtuigen van zijn "early warning "systeem. Is er volgens mij nooit geweest ,was een leugen van lto of onnozelheid van K.Romijn.
En dan begin juni 2015 het ministerie opbellen met het verzoek om rechten in te voeren. En een overgangsregeling tegen houden. Wilden eerst ook nog de grondgebonden melkveehouders korten voor hun wanbeleid
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
korten voor hun wanbeleid

Groeiers hadden ze naar rato moeten korten. Wie aan de wet voldoet, voldoet aan de wet. Grondgebonden was alleen over gepraat. Dat gezegd hebbende: ze hadden in 2005 bijv vast moeten leggen hoe de beschikbare productie(milieu)ruimte verdeeld/benut zou kunnen worden voor eenieder vast moeten leggen in wetgeving.
Noorderling
@pieta
Ieder individu voldeed aan de wet.
Alleen de optelsom van vergunde dieren deed ons over plafonds gaan omdat overheden geen enkel idee hebben wat ze zelf doen, laat staan een ander.

Mest afvoer is niet illegaal dumpen van drugsafval.
Iedereen mag ruimte pakken die geboden wordt, om nou collectief het morale compas te gaan ijken is wat voorbarig.
jan 10
Quote Reactie van @pieta:
k heb LTO niet specifiek genoemd. Ik had indertijd wel denkrichtingen zoals MQ omzetten naar NL-rechten(en zeker de productie in NL niet uitbreiden) en dan vervolgens grondgebonden groei(uitbreidingen die je dan deed moesten grondgebonden zijn bijv 15 og 20.000 kg melk/ha) en een lang traject van grondgebonden worden. Maar immer en altijd gewoon een strakke beperking op het aantal dieren.En voor nu is het zo een puinhoop geworden, en dan met name de stikstof- en natuurproblemen, dat oplossingen heel ver weg liggen.

Nu zie je zelf ook hoe moeilijk het is om vooruit te kijken en daar beleid op te maken,want je praat nu achteraf hoe het had gemoeten...Dat kan iedereen wel ..
Btw ,je ideen moeten ook uitvoerbaar in eu verband zijn lijkt me,want schaalvergroting blijft nodig,nu en in de toekomst.
+1
pieta
Quote Reactie van @jan 10:
.Dat kan iedereen wel

Wat ik daarboven heb staan heb ik in 2005 ook verteld op de vergadering bij LTO. LTO had in het hoofd dat MQ er af moest en bedreigingen zagen ze niet.
jan 10
Quote Reactie van @pieta:
Wat ik daarboven heb staan heb ik in 2005 ook verteld op de vergadering bij LTO. LTO had in het hoofd dat MQ er af moest en bedreigingen zagen ze niet.

Dan had je idee dus geen meerderheid,was denk ook logisch,meeste boeren wilden van mq af,reden was hoge mq kosten ,en het buitenland ,vooral Denemarken volop aan het opschalen was.
In 2006 zijn we met grote groep boeren in Denemarken wezen kijken hoe we het beste onze nieuwe stallen konden bouwen en inrichten,geen moment spijt van gehad,goed voor de koeien en de boer.
Met mq was het onmogelijk geweest.
+1
pieta
@jan 10 Ik zou van LTO een iets bredere kijk op de zaak verwachten als belangenbehartiger. Ze doen nogal eens net of ze er niets aan kunnen doen. Dat slaat natuurlijk nergens op. Maar met behoud van MQ (of directe vervanging door iets anders) waren er genoeg andere keuzes gemaakt en misschien hadden we er als sector dan wel beter voor gestaan. Daar zul je nooit achterkomen omdat je nooit zult weten hoe eea dan uitgewerkt had. Ik heb er mezelf altijd prima mee kunnen redden maar als ik om me heen kijk dan heb ik de laatste jaren ook heel wat slachtoffers gezien.
pieta
Quote Reactie van @jan 10:
want schaalvergroting blijft nodig,

Nogmaals, ik ben niet tegen schaalvergroting. Ik heb het over NL-breed geen toename. Individueel "begrens" je met bouwkavel en allerlei andere mogelijke randvoorwaarden.
jan 10
Quote Reactie van @pieta:
Nogmaals, ik ben niet tegen schaalvergroting. Ik heb het over NL-breed geen toename. Individueel "begrens" je met bouwkavel en allerlei andere mogelijke randvoorwaarden.

Ik hou niet van zelf begrenzen,het ondernemen wordt hier al moeilijk genoeg gemaakt door de Haag.
mlkvhoudr
@jan 10 niet getrouwd dus😉
+1
jan 10
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
niet getrouwd dus

Prive en zaak hou ik maar gescheiden:😬
+4
pieta
@jan 10 Inderdaad, niet zelf begrenzen dat is pas ondernemen. Ik doe liever weinig voor veel als veel voor weinig. Maar ieder zijn keus.
jan 10
Quote Reactie van @pieta:
Inderdaad, niet zelf begrenzen dat is pas ondernemen. Ik doe liever weinig voor veel als veel voor weinig. Maar ieder zijn keus.

'Dat is een nobel streven,maar bij marktwerking heb je dat niet voor het zeggen,als dadelijk de melkprijs zakt naar 28 centen,stop je dan?
Wat ga je dan doen ?Want je legt dan op elke liter die je produceert een duppie toe.Heb je voldoende buffers of mag dat niet langer als 6 maanden duren,het laatste geval heb je een probleem.
+1
pieta
Quote Reactie van @jan 10:
Want je legt dan op elke liter die je produceert een duppie toe

Ik kan je wel melden dat ik geen duppie toeleg bij een prijs van 28 cent voor de melk en met mijn huidige buffer kan ik wel 2 jaar een melkprijs van 28 cent per kg uitzingen bij de huidige kosten. Dat is ook ondernemer zijn.
+1
George
Quote Reactie van @pieta:
met mijn huidige buffer kan ik wel 2 jaar een melkprijs van 28 cent per kg uitzingen bij de huidige kosten. Dat is ook ondernemer zijn.

Dat klinkt stoer maar er is dan toch ook geen zak aan. Voor 28 cent melken is gewoon heel erg auw. Ik kreeg in de zomer van 2006 ook nog maar 25 cent en vond er toen al geen flikker aan. En toen waren de kosten nog lang niet zo hoog als nu .
pieta
@George Het wordt ook geen 2 jaar 28 cent bij de huidige kosten. Productie zakt wel eerder.
mlkvhoudr
@George ik kan het ook zeker 1 week uithouden 💪💪💪💪
pieta
Quote Reactie van @jan 10:
,je ideen moeten ook uitvoerbaar in eu verband zijn

Wat zou het probleem zijn met eu-regels als er wat grond onder moest liggen, er een (in de toekomst aanpasbare) beperking zit op aantal stuks vee, m2 stal etc etc

Volgens mij is daar de eu helemaal niet op tegen.
+3
George
Quote Reactie van @jan 10:
ij geeft lto nu overal de schuld van,alsof ze alles in de hand hebben, was dat maar zo...Maar vertel,als jij belangenbehartiger zou zijn,wat wil jij dan veranderen/verbeteren om de huidige problemen op te lossen.Wat moeten ze vanaf nu en de komende 10 jaar doen!

Het is ook de schuld van LTO , 100% zelfs. De laatste 15 jaar is alles fout gedaan door ze. Inzetten op afschaffing Europese quotering en het prediken dat we moesten melken omdat de wereldbevolking en de welvaart groeide en dat als we het hier niet deden wel ergens anders deden was zo fout als wat. Dit is hun allergrootste fout geweest en heeft vele melkveehouders op het verkeerde been gezet . Waarbij nu de gevolgen op sommige plaatsen niet te overzien zijn.
Het waren en zijn brassers met een heleboel misvisie , maar ook bij RFC en de Rabo konden ze er wat van. Of eigenlijk , ze kunnen er niks van.
jan-cees
@pieta het ging toch om mineralen en ammoniak en niet om de staarten?
pieta
@jan-cees Jij onderschat beeldvorming. 😁 Ik geef hier alleen maar aan hoe ik er jaren geleden al in stond. Voor mij had die sectorale uitbreiding niet gehoeven. Het is net als de fosfaatrechten die we nu hebben. Met een hogere productie relatief meer vee(lees: productie) kunnen houden vind ik niet de beste oplossing.
Wij hebben zelf koers gezet op wat extensiever vee houden met zo veel mogelijk eigen voer en eventueel wat krachtvoerteelt. Dit is in mijn ervaring net zo moeilijk zo niet moeilijker als een op een intensieve manier hoogproductieve koeien melken.
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Met een hogere productie relatief meer vee(lees: productie) kunnen houden vind ik niet de beste oplossing.Wij hebben zelf koers gezet op wat extensiever vee houden met zo veel mogelijk eigen voer en eventueel wat krachtvoerteelt. Dit is in mijn ervaring net zo moeilijk zo niet moeilijker als een op een intensieve manier hoogproductieve koeien melken.

het een sluit het ander toch niet uit?
En of ik die grond nu op papier heb of mijn buurman akkerbouwer? En dat via een omweg zijn aardappelreststromen, bietenpulp, tarwegries, bierbostel terug komt is toch ook geen schande?
cornelissen
Quote Reactie van @Noorderling:
het een sluit het ander toch niet uit?En of ik die grond nu op papier heb of mijn buurman akkerbouwer? En dat via een omweg zijn aardappelreststromen, bietenpulp, tarwegries, bierbostel terug komt is toch ook geen schande?

Eigendom maakt weinig uit ,alleen hoor ik op vergaderingen : zet het even op papier ,dan is alle discussie opgelost.
pieta
@Noorderling Ik heb er niet voor niets bijgezet op een intensieve manier. De zelfbenoemde ondernemers zoeken het allemaal in meer, meer, meer terwijl vooral krapte op de markt je goede prijzen brengt.
jan 10
,,,De kreet Eerst de pasmelders legaliseren. Wordt door alle belangenbehartigers stoer uitgesproken maar ze hebben geen flauw idee waar ze het over hebben.
Het onbenullenlegioen ( dank herman) zit aan de tafels,,,,

Volgens mij is dat het streven om de pasmelders te voorzien van een vergunning,hoe en wanneer is mij ook groot een raadsel, maar gelukkig ga ik daar niet over.
Mijn gevoel zegt dat het nog vele jaren gaat duren,komt allemaal door besluiteloosheid ,en versplinterde belangen...
arie.j
Quote Reactie van @jan 10:
,,,De kreet Eerst de pasmelders legaliseren. Wordt door alle belangenbehartigers stoer uitgesproken maar ze hebben geen flauw idee waar ze het over hebben.Het onbenullenlegioen ( dank herman) zit aan de tafels,,,,Volgens mij is dat het streven om de pasmelders te voorzien van een vergunning,hoe en wanneer is mij ook groot een raadsel, maar gelukkig ga ik daar niet over.Mijn gevoel zegt dat het nog vele jaren gaat duren,komt allemaal door besluiteloosheid ,en versplinterde belangen..

Dit is bericht van overheid per eind november:
""""Het kabinet werkt deze zogenoemde LBV plus-regeling momenteel verder uit en streeft ernaar om de regeling vanaf april 2023 open te stellen. Uiterlijk in januari worden criteria gepubliceerd op rijksoverheid.nl en aanpakstikstof.nl zodat duidelijk is wie in aanmerking komt voor deze regeling. Ook zal dan informatie gegeven worden over het verdere proces. Uitgangspunt van de gehele aanpak is en blijft vrijwilligheid. In het najaar van 2023 zal het kabinet toetsen aan de hand van (voorziene) resultaten van de aanpak of er voldoende zicht is op het halen van de doelen. Zo niet, dan zal met pijn in het hart overgegaan moeten worden tot de inzet van verplichtend instrumentarium voor een selecte groep piekbelasters."""
Dus met goed een week de criteria voor wie zich wil laten uitkopen, we zullen zien of hetwaar is
rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/…
jan-cees
@arie.j Zet jij dit in je agenda op 1 februari dat we dan kijken wat er ligt?
Jawis
Ze proberen wel in de allerhoogste versnelling door te gaan .... bang dat er lijken uit de kast komen?
Jawis
@Jawis dit gezegd hebbende kan het dus nog sneller met piet adema voorop die de derogatie per direct afschaft?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , motor , ddb , sieta , prijsafspraken , boerenprotest , Utrecht , nederland en landbouwakkoord geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
100
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
3.877