Prijsontwikkeling maiszaad

De prijzen voor maiszaad standaard ontsmet liggen dit jaar tussen de 110 en 120 euro per zak van 50.000 korrels. Een zakje weegt 20 kg zodat de prijs per ton zaaizaad uitkomt op €5750,- en per ha gewonnen zaad tussen de 50 en 60.000.

Is dit nu echt nodig?
Zijn er alternatieven?

Deel dit topic

Reacties

weurding
Tja, afgelopen jaar per ha op stam flink meer gebeurd dan jaar ervoor, kan me er niet druk over maken, zaaizaad is hier dit jaar 15% duurder per ha, er zijn ergere dingen
jg
Oorzaak schaarste ?
+2
George
@jg
Ik denk dat ze gewoon gebruik maken van de wetenschap dat graan afgelopen jaar financieel meer opbracht zodat ze hun marge weer verder kunnen vergroten zonder weerstand van de boeren. 😀
Noorderling
@George
Ze hebben hun eigen uitgangsmateriaal verkocht omdat er destijds een jaar of twee geleden al tekorten waren. Afgelopen jaar dus minder hectares en droogte drukte de opbrengst. Gaat het dubbel op.
T60401
Quote Reactie van @Noorderling:
geleden al tekorten waren.

Uiteindelijk worden alle ha weer gewoon ingezaaid. Ik zet dus wel mijn vraagtekens bij het smoesje zaaizaad tekorten.
cjw73
@T60401 niks bijzonders. Is net als bij stieren, goede nieuwe rassen worden massaal ingezet en terwijl daar nog weinig zaad van op voorraad is. Gevolg sommige zullen wat anders moeten kiezen. Maar er is zaad plenty.
Mkl87
Ik heb ca. 9 ha snijmaïs dus ik kan me hier eerlijk gezegd niet zo druk over maken. Dat ze voor er maar zorgen dat er geen vogelvraat is vind ik belangrijker.
Noorderling
Al eens uitgerekend wat een stoer opbrengt met rietjes verkoop @John Spithoven ?
Of is zaad zaad? 😉

Vooruitgang is selectie, selectie is weggooien. Dat kost geld of je neemt met de restjes genoegen.
Er is vast wel wat voor weinig te vinden.
+7
cjw73
Als ik de rekeningen van de boekhouder zie denk ik dat daar meer te verdienen valt dan aan die 15 zak maiszaad die ik nodig ben.
George
@cjw73
Zijn ze hoog? Ooit was ik bij Abab , blij dat ik daar weg ben.
cjw73
@George vind ik wel. Voor je het weet ben je 1000 verder.
George
@cjw73 Ja ik werd er ook niet goed van . Zulke hoge rekeningen van de boekhouder. Het was gewoon te gek aan het worden. Blij dat ik er weg ben.
Ze tellen maar raak.
weurding
@George menigeen heeft denk ik meer moeite met de energieprijzen dan maiszaad, en energie produceren kostte vast ook niet veel meer
Frits1
@cjw73 Daar heb je dan ook een melkprijs prognosse voor 😂
cjw73
@Frits1 die kon ik zelf ook wel maken.
+2
John Spithoven
Dank voor de reacties. Overigens lag mijn vraag niet op het vlak te hoge prijzen maar de eventuele alternatieven.

Maar gezien de reacties is het grote tijdelijke overschot op de rekening courant aanleiding om niet meer op de kosten ontwikkeling te letten 🙃
weurding
@John Spithoven ken boeren die 2500 per maand meer betalen aan energie, kun je heel wat hectares maïs voor zetten, geloof gewoon niet dat de meesten de maiszaadprijs zo'n bezwaar vinden, om het dan af te doen als men door een hogere stand lopende rekening niet meer op de kleintjes let is ook wat kinderachtig😏
Mkl87
@John Spithoven Sorghum werd vaak als alternatief genoemd, maar ik lees weinig positieve ervaringen als daadwerkelijk alternatief voor snijmais.
HansBa
@John Spithoven precies de tijd van kostenbesparing is geweest. De pijlen zijn nu gericht op de melkprijs, daar valt veul meer te halen!
Noorderling
@HansBa
van 't najaar werd hier mais verhandeld voor 100euro per ton op 't erf geleverd.
Zak 2 tientjes meer of minder is 50euro per hectare.

Niet dat dure mais perse goed is en goedkope slecht. De juiste dingen doen in teelt en rassen tikt harder aan in de opbrengst dan op euro's besparen, mooiste is dat beide kan natuurlijk en om je heen kijken is niet verboden.
Ben in de loop van de tijd behoorlijk meer andere gewassen dan gras gaan telen. Teeltkosten per hectare en eigen voerkosten is eerder gedaald dan gestegen.

Gaat een bak geld door aan gewasbescherming en zaaizaad, merk wel dat opbrengsten stijgen per hectare en daarmee met minder hectares toe kan voor ruwvoerproductie.
Wat is dan duur, dat is vooral twee jaar geleden roestgevoelig tarweras geweest, ga je op plekken naar 7ton in plaats van 10. Dat scheelt zomaar 1000euro per hectare vandaag de dag. In dat perspectief is 50euro zaaizaad niks.
+3
Cowboy3
@John Spithoven De bedragen die je hierboven noemt zijn bij een opbrengst van 10 ton zaad per hectare, maar bij zaadteelt komt in helft van de planten een kolf(alleen in de vrouwelijke rijen worden geoogst ) bij een enkelvoudige hybride en bij drieweghybride nog minder.
Afgelopen jaar is er veel maiszaad afgekeurd door droogte in zuidoost Europa, enkele veel gezaaide rassen waren een maand geleden hierdoor al uitverkocht.

"Jaarlijks zijn internationaal opererende bedrijven bezig met het veredelen van nieuwe maïsrassen. Dit levert voortdurend verbeterde rassen op of rassen die beter passen bij de eisen van de praktijk. De veredeling van maïsrassen is gebaseerd op het ontwikkelen van hybriderassen, door inteeltlijnen met elkaar te kruisen. Inteeltlijnen ontstaan door een aantal generaties zelfbestuiving toe te passen en bezitten een grote mate van erfelijke zuiverheid. De inteeltlijnen zijn vaak zwakke groeiers met minimale opbrengsten. Als twee inteeltlijnen met elkaar worden gekruist, ontstaat er een enkelvoudige hybride. Bij een kruising van goed bij elkaar passende inteeltlijnen ontstaan grotere planten met een hogere opbrengst dan het oorspronkelijke materiaal. Dit noemen we heterosis effect.

Een drieweghybride ontstaat als men een enkelvoudige hybride kruist met een derde inteeltlijn. Bij hybriderassen is het niet mogelijk zaad voor een vervolgteelt te oogsten. Hierdoor moet elk jaar nieuw zaad geproduceerd worden.

Tot circa 30 jaar geleden waren bijna alle Nederlandse rassenlijstrassen drieweghybriden. Momenteel bestaat ongeveer de helft van de rassenlijstrassen uit enkelvoudige hybriden."
Hooibaaltje
@Cowboy3 tjonge je hebt er aardig ingedoken Cowboy3. Tja die paar zakjes mais en dan zoveel opbrengst kan ik me ook niet zo druk over maken.
Graszaad bijvoorbeeld was afgelopen najaar ook stukken duurder ineens.
Cowboy3
Quote Reactie van @Hooibaaltje:
Tja die paar zakjes mais

Het zijn er hier meer als een paar, heb er half december vast 40 besteld en wilde er mee zeggen dat die goei €100 voor een zak mais niet te duur is en dat het bij de kweker echt geen € 50k-60 k per hectare opbrengt.
+1
de hoef
Quote Reactie van @John Spithoven:
maar de eventuele alternatieven.

voor mais is geen alternatief, het voert gewoon het lekkerst, is stabiel, altijd hoog vem, altijd smakelijk beetje soja erbij en gaan
weurding
@de hoef gerekend per ton voer/ opbrengst is maiszaad ook een stuk goedkoper dan koren, procentueel ben je voor koren vrij duur uit kwa zaaizaad, zaaien ook, dit jaar uitgezonderd
jjthefrenchman
@weurding Nee andersom hier. Tarwe kan je zo je eigen zaad zaaien, met maïs niet (zomaar)
+1
weurding
@jjthefrenchman tarwe kan zijn, gerst, vooral brouw, moet je toch gecertificeerd hebben
midden
Graaicultuur!
jjthefrenchman
Ik vindt het ook tegenvallen. Ze bieden mij dezelfde prijzen aan voor 40ha.
Dus van gemiddeld 88 euro naar 112 per dosis.....
stefan56breizh
@jjthefrenchman 125 euro per zak gemiddeld over 30 ha alles met force 20.
vorig jaar 105 euro gemiddeld.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's maiszaad en zaad geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN