Zware tijden voor biologische afzet, maar het perspectief lonkt

Landbouwminister Piet Adema wil dat het Nederlandse biologisch areaal groeit van 4 naar 15 procent van het landbouwareaal in 2030. Maar consumenten laten de vaak dure biologische producten liggen in het schap. Hoe haalbaar is die gewenste groei van de biologische consumptie en het areaal?

Deel dit topic

Reacties

aldert
Welk perspectief? Tja, als je het 100 keer zegt dan geloof je het misschien wel.
grös
@aldert
De overheid moet iets met btw of veel subsidie doen als dat in 2030 willen halen.
Ik geloof dat Coöp/Plus hier alleen biologische dagverse melk deed, maar de groot-grossiers komen wel met allerlei andere labels en doen er weinig aan. Blijft alleen de Ekoplaza over, maar ik weet niet eens waar zo'n winkel zit. Hier kopen we ook wel bepaalde producten bio zoals knoflook en thee, het gangbare spul komt uit China waar ze niet zo zuinig met pesticiden en chemicaliën zijn, en boter omdat die zelfs goedkoper als de grasboter is.
bio boer
@grös de jumbo heeft al niet eens bio gele vla het vla schap stelde sowiso weinig voor of wordt vla niet veel meer gegeten 🤷‍♂️
spotmelker
@grös Wanneer je de prijzen bij de Ekoplaza ziet moeten bioboeren goud verdienen. Om dezelfde reden lukt dat dus niet.
grös
@spotmelker
Ik lever de melk aan FRC, de grasboter van FRC is altijd nog duurder als de bio-boter van een paar kleine fabrieken, maar dat is immers ook grasboter, en het Campina vak is regelmatig leeg, dus wij zouden ook goud moeten verdienen..
kearl
@aldert Wordt in het artikel in iedergeval niet onderbouwd. Volgensmij is de enige manier dat de overheid gigantisch gaat investeren in bio. Maar die zijn naar het schijnt niet bereid daartoe.

Hier in Duitsland krijgen ze 150 euro per hectare, bij de bouw van een stal krijg je extra subsidie (volgensmij 40%?). En nog loopt het hier ook niet. Ik weet niet wat er in Nederland allemaal voor subsidies voor bio zijn, maar volgensmij een klap minder.
+1
Koetje33
Het mooie van bio is dat de markt zich zelf red. Zowel boer als consument doen dit bewust. Alleen het probleem is dat het een kunstmatige opgelegde markt begint te worden omdat men van hogere hand dit wil. Echter wil het gros van de consument vooral veel en goedkoop. In Frankrijk is het al uit balans. Er zal vooral subsidie nodig zijn om er een verdienmodel aan te knutselen of om het voor de consument aantrekkelijk te maken. En dan kunnen we dansen naar de pijpen van onze staat om toch wat te kunnen verdienen. Jammer! Als de consument het vraagt zal ik vertrouwen hebben om ook mee te doen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's piet , biologisch en piet adema geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN