Van der Wal op werkbezoek: 'In kalverhouderij kan straks heel veel niet meer'

Stikstofminister Christianne van der Wal was afgelopen maandag op werkbezoek bij het kalverhouderijbedrijf van Jaap en Peter Kok in het Gelderse Lunteren. Het was voor het eerst dat ze een kalverhouderij bezocht.

Deel dit topic

Reacties

+24
Vdejong
Sorry hoor, maar wie wil die onnozele gans nog op zijn/haar erf hebben?
boer.
@Vdejong piekbelaster
Onteigenen
Jawis
@Vdejong lto boeren???
+1
Dirk van Zetten
@Vdejong zij heeft helemaal niks met de landbouw/voedselproductie. Boswandeling maken, het glas heffen, restaurantje pakken en wat voedsel betreft, wat van ver komt is lekker....
+1
weurding
@Vdejong voor een gierputinspectie zijn wel adressen te over
demelkboer
Waar van der wal "kalverhouderij" zei bedoeld ze "het platteland" , stop de tijd. Ik zet twee Jokers in.
+2
HansBa
Goede woordvoerder die Harold Zoet, die zijn we nodig in de landbouw. Veel beter dan die haperende tak.
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @HansBa:
Goede woordvoerder die Harold Zoet,

Hij had het over "een goed gesprek met deze minister". Ik kan het me niet voorstellen 😁
HansBa
@kanniewaarzijn dat is wat anders maar zulke woordvoerders zijn zo nodig in en voor de landbouw!
richard-de-wolff
Minister adema had het op een bijeenkomst drachten over het lek van de kalverhouderij. Heb het hem gevraagd hoezo lek? Alles word geregistreerd aanvoer afvoer volkomen legaal. Zij zien het als lek kalver uit buitenland vlees weer naar buitenland en mest blijft in Nederland achter zou er als kalverhouder niet gerust op zijn
+1
hypotheekboer
@richard-de-wolff dan moet je je dus als melkveehouder ook zorgen maken als kalverhouderij verdwijnt. Over het algemeen heeft de kalverhouderij het op mestgebied aardig voormekaar. Je kunt niet zomaar een schakeltje uit de keten halen. Bijzonder dat er op het ministerie geen mensen zijn die het grote geheel overzien en daarvoor opstaan.
+1
Jawis
@richard-de-wolff op zich klopt de redenatie wel...
Er word hier geen kalfsvlees gegeten....
+1
hypotheekboer
@Jawis je kunt ook anders redeneren. Wat de kalveren eten en schijten is onderdeel van de kringloop hier. Netto gaat er meer het land uit dan erin komt.
+1
grös
@Jawis
Van Drie (Zoogamma) bouwt al volop nieuwe stallen op de Po vlakte, met vergister en al, Italië heeft blijkbaar geen stikstofprobleem.
+4
jan 10
Bizar toch om z,n mens op je bedrijf te ontvangen ,die dan ook nog komt vertellen dat er nix meer kan,honds brutaal.
matt
Welk woord zegt van der wal op 39 seconden 🤭🤥
+12
Melkboer16
Pas op voor uw eigen collega’s! Veel domme melkveehouders zien de kalversector ook als overbodig en hebben niet in de gaten dat ze daarmee hun eigen graf graven.
Diep respect voor deze sector en laten we als melkveehouderij achter onze collega’s gaan staan anders gaat het net als met de nertsenfokkers.
+2
Vantveen
@Melkboer16 De kalveren sector is ook prachtig. Betekend niet dat alles perfect is. Ierse en Poolse kalveren mogen van mij thuis blijven. Kalveren verzamelen kan ook op een manier dat niet alles met elkaar in contact komt. Antibiotica gebruik in kalveren sector kan makkelijk door de helft als je niet alles bij elkaar in 3 verschillende vrachtauto's doet. De verbeter punten van de kalveren sector worden bij melkveehouders op het bord gegooid, terwijl van3 weer een paar plaatsen stijgt in de quote500.

In de auto van de handelaar zie ik ook wel eens een paar kalveren die ik nooit mee had gegeven. Terugkoppelen in uitbetaling via slacht en uitval data. Die melkveehouders mogen best wat druk hebben, maar horen het nu gewoon niet
+2
Jawis
@Vantveen we hebben echt zat kalveren in nederland...... laat ze de rest dan naar Italië rijden....
+1
de Tank
Quote Reactie van @Jawis:
we hebben echt zat kalveren in nederland...... laat ze de rest dan naar Italië rijden...

In Den Haag zullen ze blij zijn met je, alle dieren daarheen verplaatsen waar ook de producten van die dieren geconsumeerd worden.
Geen rare gedachten, alleen niet mopperen als men jouw koeien hier ook niet meer wil.
+1
bio boer
@Jawis ze kunnen er ook roodvlees van maken dat hslen wij allemaal uit het buitenland
Jawis
@bio boer das prima... geen mest... hier slachten en opeten...
+1
DualPower
@Melkboer16 Dat is te kort door de bocht. Het probleem is de import uit het buitenland. Dat gesleep met die kalveren slaat nergens op en geen boer kan dat verdedigen. We zijn verontwaardigd over boskap en import van soja voor vleesvervangers, tomaten uit Marokko terwijl ze hier geteeld worden maar ondertussen halen we kalveren uit Ierland, Polen enz. mesten ze af en sturen ze weer weg.

De kalversector hoeft niet te verdwijnen, maar moet de omvang hebben om binnenlandse kalveren af te mesten. Ik weet nog zo die kalverhouder op TV die door Yvon Jaspers met een paar vragen was uitgeluld. De pandemie kostte hem zijn bedrijf maar hij kon het systeem zelf niet rechtlullen. Als je geen morele rechtvaardiging hebt voor wat je doet kun je toch ook niet boeren.

Edit: dit staat voor mij los van stikstof. Om die waanzin hoeft geen boer te verdwijnen.
JohnDeere7serie
@Melkboer16 en die "import" kalveren eten elke dag een hele beste berg melkpoeder. 800k x 5 liter / 8 = 500 ton 🍼
+1
bio boer
@JohnDeere7serie krijgen ze in het buitenland alleen water ?
+1
grös
@JohnDeere7serie
Was het maar zuiver melkpoeder, 30% 50%? 2e bestanddeel is vaak kokosvet of palmolie en plantaardige oliën.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kalverhouderij , lunteren , stikstofminister , christianne van der wal en van der wal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0