Koe wil niet staan

Koe heeft vlot gekalfd, nageboorte mooi afgekomen en 1e anderhalve dag geen problemen. Daarna niet staan. 2 infusen + bolus verstrekt. Bloedonderzoek geeft aan dat calcium, fosfor en magnesium voldoende op peil zijn. Vanochtend gedrenchd, koe eet wel goed. Wat kan/moet je nu nog verder doen naast liften?

Deel dit topic

Reacties

+2
jan 10
Dik in het stro,en moet zelf gaan staan.
T60401
Baarmoeder gescheurd? zou je verwachten dat ze niet eet.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @T60401:
Baarmoeder gescheurd

dan haalt koe 1,5dag verder niet
+1
demelkboer
Dexametazon en tijd.
+1
Weidezicht
Hoe doe je dat liften? Wij in verleden meerdere pogingen met zo n heupklem gedaan..werd uiteindelijk nooit wat. Wel eens koe gehad die meerdere dagen in totaal wel 10 of 12 infusen heeft gehad en pas daarna weer in de benen kwam. Buiten is ook stukken beter dan in de stal, maar ja, daar hebbje niets aan. Lees/hoor zo af en toe wel goede verhalen over zo n koeienbad.
kaas
@Weidezicht red meer dan 50%het ook niet in het koebad
+1
sorry
D3 bijspuiten
+1
Cowboy3
@sorry D3 heeft een week tot een aantal dagen voor het kalven nut en een koe die vreet en drinkt, herkauwd heeft geen calcium gebrek meer, misschien wat vitamine B12 of biodyl spuiten voor de spieren.
sorry
@Cowboy3 klopt,maar als die nog een paar dagen ligt ben je er weer mee voor, kan de koe het zelf vrij maken ipv dure pillen

een koe die herkauwt is mooier dan alleen vreten,dat stond er niet bij
+1
Cowboy3
@sorry De dikkere meer als 2de kalfs koeien spuiten meestal een dag of 5 voor de verwachte kalfdatum D3 bij.
+1
Theo61
Buurman deed er 1 in een warm bad, liep zo de kar uit na 4 uur.
+1
Putjeschepperr
@Theo61 ja klopt hier ook goeie ervaring mee.
deJong
@Theo61 jah koebad bellen wij ook als een koe niet overeind wil. Dat heeft al een paar koeien gered.
grös
@Theo61
Hier eerder ook wel eens gedaan, man moest 50km rijden met een unimog, maar volgens mij heeft het de helft van de keren geholpen, ook wel eens uit de bak dat ie gelijk weer plat lag.
weurding
@grös hier ook, niemeyer uit loozen geloof ik, maar heel lang geleden
+1
HansBa
@weurding Holtheme zit hij , die heeft er ook 1. Kan je zelf ophalen heb ik wel eens gehoord maar dan moet je alles zelf doen. Hier al paar keer die kerel met de Unimog gehad. Is er verrekte handig mee en hoef jezelf niets te martelen, want daar heb ik een hekel an.
+1
weurding
@HansBa vroeger kwam hij langs, had toen een jd 63 0f 6400 meende ik
+2
Vdejong
Is moeilijk maar rust bewaren en omrollen
Cowboy3
Hier een paar weken precies hetzelfde gehad, als je ze optilde met de heupklem kon ze wel
staan en lopen dan ff melken, na een dag of 3 kon ze weer zelf gaan staan.
Nog een week in het strohok gehad, had vanavond 29.8 liter bij deze koe.
Als een koe goed vreet en scheidt en is niet beschadigd niet te snel weg doen kan na een
week nog wel gaan staan.
boer03
Als je er vrij zeker van bent dat ze geen (spier) beschadigingen heeft, zou ik een warm water bad overwegen.
En geduld hebben
de Tank
Wachten tot ze zelf gaat staan. Als ze zichzelf niet omgooien dat paar keer/dag doen. Zolang ze eet en drinkt heb je kans. Jaren geleden 1 gehad die ik 4 weken lang liggend gemolken heb en alsnog ging staan. Zoveel geduld heb ik tegenwoordig niet meer.
+2
Frans1
@de Tank vorig winter een vaars, kon niet meer staan na het kalven, snapte niet waarom. 1 keer geprobeert rechtop te zetten, kon zien dat ze pijn had, dus weer neergelegd. Ze rommelde wel wat door het hok, uiteindelijk n'a een paar weken kwam ze weer rechtop, toen een aantal kalveren erbij gedaan een aantal weken, en uiteindelijk was ze weer zo stabiel dat ze in de koppel kon. Dacht eerst dat het Haar enige lactatie zou zijn, maar afgelopen herfst toch laten insemineren, is een hele mooie koe geworden👍Denk tijdens het kalven wat beschadigd in het kruis, weet het niet, was zonder hulp
+3
weurding
Heb laatst een filmpje gezien, deden ze een koe een plastic zak over de neus, kwam zodoende in ademnood, ging vlot staan, maar dat was denk ik meer 1 die niet wilde staan maar wel kon, zak niet te lang laten zitten☝️ondanks rendac de tarieven verlaagd😇
Melkboer16
Goede ervaringen met een koebad hier!
Heupklem is hier wel een beetje over! Buiten of in een strohok is het mooiste maar vooral geduld
overstekend wild
@Melkboer16 hoe krijg je ze in dat bad dan
bio boer
@overstekend wild op een mat er in slepen
Theo61
@bio boer Bad is kuip met deuren, deuren zijn waterdicht, koe er in slepen op mat, dan vol laten lopen en de koe gaat drijven.
labella
Frank Timmerman therapeutisch koebad bellen!
+1
Frits1
Rust, vooral niet met de heup klem beginnen! Als de koe kan staan gaat ze staan.
bio boer
Heeft die koe niet gewoon slappe banden besprongen door tochtige koe nu beschadigd is ? Wisseld de koe nog wel van zijde ?
Heeft vaak tijd nodig een warm bad kan helpen als de koe echt beschadigd is heeft het vooral tijd nodig vitamine b kan spierherstel bevorderen en pijnstiller en riem om de achterpoten zo de poten niet meer tever sprijden
+1
Frank timmerman laten komen met zon warm bad? Werkt bij ons goed...
+6
spotmelker
Bij deze koe was rust blijkbaar de helende factor. Alleen van goed voer en water voorzien, verder niets meer aan gedaan. Vanochtend vooraan in de melkstal. Vraag me wel af welke factor buiten de rust/tijd er speelt dat de koe ondanks de goede bloedwaarden nog niet ging staan.

(klik om te vergroten)

+2
bio boer
@spotmelker vader zecht altijd slappe banden jij durft wel om alweer op de roosters hou ze altijd wel even in de strobox
+1
spotmelker
@bio boer het verschilt per dier/geval of ik ze weer over de roosters laat lopen. Bij koeien die een beschadiging hebben kan/ doe ik dat niet. Die til ik er het liefst uit om ze buiten neer te leggen. Heb nu elk strohok in gebruik omdat ik nog een nieuwe/gebruikte jongveestal moet afbreken en weer opbouwen.
newholland6640
@spotmelker

Veearts houdt fosfor/calcium waarden nog weleens iets te laag aan vertelde de koebad man mij een paar jaar geleden
Hans van Bergen
@spotmelker koe maar snel naar buiten!!!
sorry
Zwarte koeien meer melkziekte als wittere koeien is daar al eens onderzoek naar gedaan?
Realisme
@sorry grappig dat je het zegt ik had ook eens een zwarte koe die ging elke keer na kalven een dag of 3 plat, wat je ook deed of gaf. Ze keerde zich eigen netjes en na 3 dagen stond ze op en was een lactatie waarde van 110+ geen probleem. Beestje heb wat tijd gekost maar werd toch een jaar of 10.
MJvW
@Realisme hier precies ook zo een. Ook een zwarte (50% fh) en elk jaar raak. was wel een beste koe
grös
@sorry
De laatsten waren hier wit en roodbont.
+1
Leo,s vriend
Dierenarts hier vermoed dat het ook tussen de oren kan zitten, koe heeft knal gehad, en onderuit gegaan, is bang om op te staan(pijn) ,direct in stro of zand, flink verwennen met voer en water, pijnstiller, en na een week staan ze zelf weer op.
Kan best wel eens zo zijn.
+2
friesboertje
Soms wil geduld hebben ook wel eens helpen. Het is me ooit gebeurd dat een koe 14 dagen niet heeft gestaan, uiteindelijk toch nog goed gekomen. Moest in het begin de koe wel regelmatig van kant rollen, maar dat deed ie na een paar dagen gelukkig zelf.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koe , fosfor , calcium en peil geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
42
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN