Fosfaatmaatschap

Zijn er hier boeren die erover denken om hun fosfaat in een maatschap te doen, of andere constructie, dan zouden wij daar intresse in hebben

Deel dit topic

Reacties

vanloon
Geen probleem
+1
royale
Ik sprak laatst iemand die 2000 kg fosfaat wilde inkrimpen en wel openstond voor een samenwerking. Hij wilde overigens samenwerken zonder zicht op overname. Toen ik aangaf dat je meer moest inbrengen dan fosfaat begon hij te twijfelen. Door het wegvallen van de huurkoopconstructies blijft er weinig anders over om snel te groeien! veel succes toegewenst!
deJong
@royale 2 maatschappen maken. Daarmee 1 grote maatschap maken. En dan kun je de fosfaat ermee in brengen😉 en gewoon wat huur vragen.

Dan verdient iedereen er wat aan. Dan moet ieder wel een agrarisch bedrijf behouden.
de hoef
Quote Reactie van @royale:
Toen ik aangaf dat je meer moest inbrengen dan fosfaat

grond of jongvee opfok is toch voldoende
royale
@de hoef lijkt me wel! het mag in ieder geval geen schijnconstructie zijn om fosfaatrechten met 3 jaar over te dragen zonder afroming!
T60401
Fosfaat prijs dondert dit jaar helemaal in elkaar. verwacht dat 100 euro wel moet lukken. 5% rente is ongeveer 2 cent rente per liter. Als je geen 2 cent de liter over houd is er ergens iets goed mis las ik hier ergens op het prikkebord.
+1
de hoef
Quote Reactie van @T60401:
Fosfaat prijs dondert dit jaar helemaal in elkaar.

waarom zou die nu ineens in elkaar zakken
+1
T60401
@de hoef wordt her en der boerderijen verkocht voor de stikstof. fosfaat komt allemaal op de markt. Eind 2022 klapte lease en koop fosfaat toch ook onderuit.
+1
marcsterreborn
@T60401 op korte termijn begint de overheid op te kopen, inclusief fosfaatrechten. Dat kan het verhaal heel anders maken..
+1
Brutus64
@marcsterreborn moet nog zien, of de overheid snel gaat opkopen, eerst zal er een landbouw akkoord gesloten moeten worden, wat niet gemakkelijk gaat worden en als dat eens rond is, dan is de 1e kamer rigoureus veranderd en is dit kabinet uit gerangeerd
+1
Melkboer16
@marcsterreborn welke korte termijn?? Heb jij al melkveehouders gehoord die gaan verkopen aan een onbetrouwbare partner??
Dat zullen er nooit veel zijn en zeker niet binnen een jaar!
+1
de hoef
Quote Reactie van @T60401:
lease en koop fosfaat toch ook onderuit.

denk dat dat anders gaat, fosfaat wordt ook opgeslokt
+2
cjw73
@de hoef alleen als je het aan de overheid verkoopt. Als jij de stikstof rechten aan een private partij overdoen, bijvoorbeeld Schiphol kun je zelf de fosfaatrechten slijten..
de hoef
@cjw73 we gaan het zien , schiphol is overheidssteun , ik kijk nergens van op
+2
T60401
@cjw73 juist was ook mijn gedachten. gemeente die een veehouder op koopt voor woningbouw koopt fosfaat ook niet. zo gaat het eigenlijk bij alle partijen alleen in den haag kwamen ze met een ander plan maar die hebben volgens mij nog niks gekocht.
+1
Farma_boerke
@T60401 in die gevallen vervallen alle rechten, maw die lever je in en verdwijnen uit de markt.
De prijs blijft nog wel even stabiel en wachtend op wat gaat komen.
de hoef
Quote Reactie van @T60401:
Als je geen 2 cent de liter over houd is er ergens iets goed mis

we hebben ze al draaien war
+1
Vantveen
@T60401 Dat de P prijs in elkaar dondert horen we ieder jaar. Verzin eens iets nieuws. Als je sinds de invoering iedere januari had gekocht en december had verkocht, dan zou je nu incl. afroming nog prima winst hebben gemaakt. P handel is pure emotie. Einde ieder kwartaal omhoog
bio boer
Idereen probeert weer wat opteschalen met deze melkprijs zo lang het nog duurt als er wat teverdienen valt moet je er bij zijn
Noorderling
@bio boer
Met zulke lange constructies heb je ook de lasten als het even minder gaat terwijl de prijs nu wel op hoog niveau kan zitten.

Fosfaat schrijft evenveel af lease kost. Kunt altijd met wat oorlogskas inspringen of als het kan wat kopen.

Wat is jou afweging of voordeel in een dergelijke constructie tov lease, koop of huurkoop @de hoef ?
+1
bio boer
@Noorderling ik doelde meer op als veel er weer wat bij melken om de prijs nu goed is heb je ook weer rechten nodig dus vraag gaat niet met grote hoeveelheden en als de melkprijs laag wordt willen we ook goed melken om de schade tebeperken zo lang er saldo op het voer zit moet je massa blijven leveren om de schade tebeperken van de vaste kosten
ted9
@bio boer In 2032 willen ze grondgebondenheid invoeren. Als ik me niet vergis praten ze over 1.7 gve per ha. Overtollige mest afvoeren met akkerbouwcontracten binnen 20km. Kan nog wat worden als deze plannen doorgezet worden.
bio boer
@ted9 wordt steets lager 1.7 gve dan ben ik al niet meer grondgebonden met mijn 1.8 😁 dacht dat ze het over 2.1 of 2.3 laaste wat ik gelezen heb dat wordt al pittig genog bijna elke ha hier wordt al benut door melkveehouders met meer dan 2 gve vaak wat max kon met derogatie op klei of nog beetje afvoer
Er zijn maar weinig ha akkerbouw
ted9
@bio boer Dit is wat ik zo beetje lees in het artikel op boerderij.nl van 6 jan.
cjw73
@ted9 heeft allemaal te maken met de verborgen agenda's. 25 % biologische boeren.
T60401
Quote Reactie van @ted9:
32 willen ze grondgebondenheid invoeren. Als ik me niet vergis praten ze over 1.7 gve per ha. Overtollige mest afvoeren met akkerbouwcontracten binnen 20km. Kan nog wat worden als deze plannen doorgezet worden.

Als ik hier in de omgeving rond kijk is dat totaal geen probleem. 10 jaar is misschien iets te snel maar over 15 jaar is minstens 2/3 van de boeren gestopt.
+2
Noorderling
@T60401
wie gaat die grond betalen zonder inkomsten van vee?
Dat wordt op veel plekken lastig, blijft toch een massa nodig waardoor extensivering niet direct door zal zetten. Het voer krijg je simpelweg niet in de koeien, komt ook nog wel een blijvend graslandplicht die er in N2000 al is, cirkel wordt groter en sta je met zn allen met de rug tegen de muur. Wel voer en geen koeien kunnen of mogen houden. Dat extensiveren zie ik met hoge grondprijzen nog niet direct gebeuren, helemaal niet als een procent rente hier nu 1000euro per hectare per jaar is. Laat dat op enkel grasland 500euro zijn, moet je nog een nieuwe emissiearme stal bouwen en dan wordt je wel tam met grond regelen.

Nu uit derogatie is niet zo spannend, die paar kuub mest vind zijn weg wel.
Als iedere ha grasland 20kuub meer mest afgevoerd moet worden gaat het wel aantikken.
Moet je per ha gras, 0,5hectare extra grond zien te vinden waar nu geen mest op komt.
Als daar nu al geen mest op komt, is daar vaak een goede reden voor, anders voerde men al wel goedkope basisbemesting aan. Dat gaat helemaal vast lopen, terwijl er op totaal niveau nu eigenlijk geen probleem is.
bio boer
@Noorderling dan mag de grasbrok ook wel weer opmars maken en het bouwland van melkveehouder alleen nog voor kv mks ccm of iets dergelijks of eiwit teelt san heb je al snel wat ha nodig
+1
Noorderling
@bio boer
mag je die grond meetellen, steekt men vast uit onnozelheid een stokje voor en dan wordt het een sterfhuisconstructie.

Zie het nog wel gebeuren dat ik alleen krachtvoer en ruwvoer voor melkvee teel.
De rest wordt allemaal aankoop, omdat een ander met wat laagwaardiger voer omhoog zit, omdat er niet bemest mag worden en dat mij uitstekend past, mede omdat de grond te duur is voor dergelijke teelten.
Of dat tzt jongvee in die gebieden opgefokt wordt of er wat voor weinig te koop komt omdat een ander er geen geld aan kan verdienen.

Van mij hoeft het niet, maar zou niet verbazen als het die kant uiteindelijk op gaat.
marcsterreborn
@Noorderling ja die ontwikkeling lijkt mij ook niet onlogisch, als de overheid vasthoudt aan de beperkingen die ze wil doorvoeren..
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
ie het nog wel gebeuren dat ik alleen krachtvoer en ruwvoer voor melkvee teel.De rest wordt allemaal aankoop,

Welke rest bedoel je? Ik ben na het ruwvoer en krachtvoer namelijk klaar met voeren. 😁
Noorderling
@pieta
jongvee peuzelt ook nog wel wat weg.
Valt me op dat massa en kwaliteit samen winnen makkelijker gaat dan mindere kwaliteit compenseren met nog meer massa om dezelfde (financiele) opbrengst van een hectare gras te halen. Graszode wit en mag je hopen dat het weer groen wordt, vaak komt er dan ook nog verkeerd gras terug en kost het nog meer hergroei en kwaliteit.

Laag vem en hoog eiwit is hier ook nog nooit gelukt, dit jaar ook maar eens wat geprobeerd, 870 vem, 80gram eiwit en 235 suiker. Dat is voor geen enkele groep vee passend. Meer bemesten zit je met hoog kali, kas ben je klaver kwijt. Kan ik beter graszaadhooi of wat ander spul aankopen met lager vem en suiker en een beetje eigen kuil erbij.

Voert zo 20% ruwvoer weg aan jongvee, kun je ook 100 ton tarwe op telen.
bio boer
@T60401 mag de gondprijs wel inelkaar donderen naar 20 k anders kun je die exstra grond niet betalen
Grond in reguliere pacht gaat er ook niet bij komen pacht van 800 euro kan ook geen kant uit op grond van 80.000 euro
1% rendament moet de belasting er ook nog wat van
Hier wel veel grond per koe hebben daar de bio prijs hard bij nodig lijkt leuk het bedrijfs resultaat als dat allemaal aflossing heb je er ook geen klap aan tot je gaat verkopen
Veel grond is geworven in de tijd dat grond nog 30 of 40 k koste det kunstje gaan we nu niet meer redden met huidige grondprijs
+2
hypotheekboer
Quote Reactie van @bio boer:
mag de gondprijs wel inelkaar donderen naar 20 k anders kun je die exstra grond niet betalen

dan krijg je niet eens geld van de bank om bij te kopen omdat je zelf al onder water staat. Dan is je bank ook failliet. Komen de Denen hier misschien wel boerderijen kopen. Precies wat in 2009 daar gebeurde.
+1
bio boer
@hypotheekboer dan is er ook weinig verdiend bij intensieve boeren het geld zit in de gebouwen niet in aangekochte grond
Pachtboer heeft toch ook geen eigengrond en gronloze pluiveehouder of varkenshouders ook niet

Is alleen zuur voor boeren die net grote lap hebben gekocht wat je 10 jaar geleden hebt aangekocht is de helft al afgelost
+3
hypotheekboer
@bio boer Ga er maar vanuit dat de meeste grond de laatste jaren op 30 jaar is gefinancierd. Rendement om die grond te betalen moet uit de overige exploitatie komen. Met alle doorgeslagen regelgeving die op de sector afkomt ligt daar een behoorlijk gevaar. Een bankman vertelde eens dat bepaalde hoeken van zijn werkgebied volgefinancierd waren door aankopen van stoppers en nieuwe stallen. Dan kan de markt niet veel hebben als er geen afgewogen grondpolitiek vanuit Den Haag of provincies komt. Je mag hopen dat er economen of bankiers aan de bijzettafels van het landbouwakkoord zitten om aan de bel te trekken bij de wensvergadertijgers als er geen afspraken komen over verdienmodel en perspectief, als dat überhaupt al mogelijk is. Als overheid grondwaardes drukken om de eigen natuurwensen in te kunnen vullen lijkt dat leuk voor de mensen, maar je hebt ondertussen een hele sector naar de Filistijnen geholpen als de overheid de koper `of last resort´ is.

Je hebt in Denemarken gezien dat er een faillissementsgolf kwam, dat ze bedrijven aan de straatstenen niet kwijt konden en dat banken die bedrijven aan andere klanten aanboden tegen overname van de schulden. Daarom zie je in Denemarken vaak aparte jongveelocaties in plaats van alles op 1 locatie. Dan gaat een (koude) sanering van de sector ineens keihard. De markt is daar nog maar nauwelijks van bijgekomen. Al met al een behoorlijk stuk vermogen verdampt daar. En ze zijn daar met een CO2 heffing ook nog niet klaar, kan zomaar dat het spelletje zich nog een keer herhaalt.
bio boer
@hypotheekboer ik krijg het bij de rabo niet voorelkaar in 30 jaar aflossen altijd 20 of 25 jaar wat we wel keer hebben gedaan is dat we aanvraag voor grond 2 hypotheken maakten een 1/3 deel aflossing vrij 2/3 deel in 20 jaar aflossen dat komt eigelijk op het zelfde neer als in 30 jaar aflossen alleen ben je 10 jaar eerder je aflos verlichting kwijt
hypotheekboer
@bio boer komt door jouw situatie dat je ook nog een keer aan de beurt bent met een nieuwe stal. Als je dan al op 30 jaar zou zitten dan kan je dus niks meer, behalve land verkopen. Dat aflossingsvrije deel geven ze je overigens ook maar voor 10 jaar. Lees de voorwaardes nog maar eens na.
bio boer
@hypotheekboer dan wordt gewoon gewoon weer hergefinancierd na 10 jaar
hypotheekboer
@bio boer grote kans met een aflossing erop deze keer. De bank wil je wel strak aan het lijntje houden. Bank moet zich ook aan BIS regels houden.
bio boer
@hypotheekboer gaan het zien
mlkvhoudr
@bio boer precies 30 jaar is passee
overstekend wild
@hypotheekboer ook WEF land. Schoven de nertsen ook zonder na te denken het gat in. Debielen!
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @hypotheekboer:
Denen hier misschien wel boerderijen kopen. Precies wat in 2009 daar gebeurde.

De Denen kwamen al eens eerder hier om boerderijen te kopen
3 Deenens boeren kwamen toen bij me in de buurt te boeren Zouden even melken zonder melkqoutem

Het ging en liep allemaal anders!!
hans1980
@ted9 Na 2032 moet je Tjeerd, Kaag en vd Wal elke middag aanbidden en danken voor natuurherstel
Spuit11
@hans1980 Nee hoor. Dan zitten ze achter de tralies en staan ze in de krant als Sigrid K, Tjeerd de G en Christianne vd W.
+5
cjw73
@Spuit11 nee jong. De rechtspraak is ook op hun hand. D66 heeft een enorm vies spelletje gespeeld zonder dat de Nederlandse bevolking iets door had. En nu komt de druk van alle kanten. Ze hebben belangrijke posities op allerlei vlakken. Bij banken, grote bedrijven en in de rechtspraak.
Melkboer16
Wat mij gewoon opvalt is dat ook bij deze melkprijs er maar mondjesmaat fosfaatrechten verkocht worden en de prijs verhoudingsgewijs laag blijft.
Aanbod zat gezien de vele leasetransacties met een belachelijk lage prijs.
Hoeveel stallen staan er die nog niet vol zijn en toch kopen ze niet.
Dat de koopprijs door het putje gaat geloof ik niet en dat hoop ik ook niet!
Noorderling
@Melkboer16
Schakelen met eigen jongvee duurt 3jaar. Moet je tzt als je melkt wel het geld hebben om te kopen.
Ken toch wel redelijk wat boeren die ieder jaar wel wat bijkopen.

Met nog 5 onzekere factoren is het maar net wat je wilt. Doorzetten of juist wachten.
Afgelopen jaar redelijk wat extra vaarzen aangemolken, die timing viel niet tegen, 3jaar geleden al geinsemineerd met hele andere omstandigheden. Fosfaat duurder en melkprijs lager. Je gokt soms wat. Toekomst zal ook wel anders komen dan we nu denken.

Noodzaak tot verkoop zie ik direct ook nog niet.
Past fiscaal niet en er is direct geen financiële noodzaak. 2028 staat nog op papier met andere gekkigheid wat ons boven het hoofd hangt. Prijzen hangen vooral af van politieke keuzes verwacht ik, al dan niet door ontmoediging.
+1
labella
Komt alleen maar gedonder van, ik beslis liever zelf wat en wanneer ik fosfaatrechten verkoop of verhuur.
harke
Een financiering voor fosfaat rechten krijg je bij een bank bijna niet meer voor elkaar.
daarom komen de maatschap constructies weer in beeld.
maar als je nog even wacht is de fosfaat niks meer waard.
dat zagen we in december ook al.
want wordt niet benut.
ted9
@harke Waarom zou je dat nu niet van de rc betalen. Geld word maandelijks minder waard.
harke
@ted9 als je teveel wil betalen moet je nu fosfaat kopen
cjw73
@harke wordt bij de dag goedkoper.
Melkboer16
@cjw73 ik denk helemaal niks. Als we wat nodig hebben zullen we wat moeten kopen of huurkopen.
Bij deze melkprijs zal het grotendeels kopen worden! De 100 kg lease hebben we al ingecalculeerd
cjw73
@Melkboer16 even op internet kijken. 135 heb je nu al.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaat en boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
56
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN