Laatste melk na halve eeuw leveren niet opgehaald door FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft geweigerd om de laatste twee tanks met melk te legen van een veehouder, die vijftig jaar lang kwaliteitsmelk aan de coöperatie leverde. Tjits Agricola uit Scharsterbrug (FR) stopte op Oudjaarsdag.

Deel dit topic

Reacties

pieta
Je zou ook kunnen zeggen: te vroeg opgezegd. Uiteraard is dit ontzettend flauw van RFC.
hans-hans
@pieta of te laat
grös
@pieta
Sprak ook een veehouder die wou tot 31 januari blijven melken, maar dan moest ie wel eerst nieuwe ledencertificaten kopen en kon ie de rest ook pas een jaar (?) later verzilveren.
Moeten ze dan voor dit soort gevallen een uitzondering gaan maken? Dan moet dat ook in de reglementen komen staan, verder is het toch vrij simpel, Farmel kent geen ledenfinanciering, uiteindelijk toch prima opgelost zo.
+1
pieta
@grös Ik zou als RFC wellicht een regeling overwegen om dit soort negatieve zaken te voorkomen. Maar de melkcertificaten dienen er gewoon onder te liggen voor het voorliggende jaar. Die hoef je enkel bij te kopen als je je productie verhoogd hebt. Voor een stopper toch onlogisch of het gaat om klein geld.
Dat je op de verkoop nu een jaar moet wachten klopt en dat vind ik discutabel. Als je stopt met leveren heb je ze niet meer nodig.
+5
de hoef
@pieta als dit verhaal echt waar is , is het waardeloos van rfc, kan me niet voorstellen dat hier een normaal gesprek aan vooraf gegaan is, je zou denken dat er strond aan de knikker was
+1
Arnold1988
@de hoef Het is voor Rfc een normale manier om van een lid af te komen.
de hoef
Quote Reactie van @Arnold1988:
Rfc een normale manier

ben jij ook weg
+1
pieta
Quote Reactie van @de hoef:
je zou denken dat er strond aan de knikker w

Dat lijkt een beetje op roddelen. 😁 Ik vind het ook apart dat je opzegt om maar per direct je melkcertificaten te kunnen verkopen en je geld op je eigen stoep kunt harken. Zo nog wat roddels. 😁
grös
@pieta
Ik ken er ook die zijn 10 jaar terug gestopt met melken, en hebben nog steeds obligaties van FC, als ze een stuk land willen kopen gaan ze naar de bank, die rente was lager als wat de obligaties hun nog opleveren. Die ik hiervoor noemde ging trouwens over 2022, volgens mij moest vrijwel iedereen ledencertificaten bij kopen.
+1
de hoef
Quote Reactie van @pieta:
n. Zo nog wat roddels

5.85 procent rente beur je verder nergens , ook iets om over te denken
+1
pieta
@de hoef Die zit toch niet op de melkcertificaten. De regeling zou bijvoorbeeld moeten zijn dt bij geen melklevering er onder krijg je minimaal de rente op obl.
+1
de hoef
Quote Reactie van @pieta:
Die zit toch niet op de melkcertificaten.

ben slecht in die dingen, maar wij beuren ergens dik 5 procent voor
torrarica
@de hoef je bedoelt Rabocertificaten.
+1
cjw73
@de hoef hij is niet een moeilijk persoon.
de hoef
@cjw73 ik ken de beste man niet, vond het een raar verhaal, kijk overigens nergens meer raar van op, en wens hun het allerbeste
+1
cjw73
@de hoef ken hem wel en zijn dochter vrij goed.
JappieJo
@cjw73 beetje jong voor je 😬
cjw73
@JappieJo klopt. Kom leslie regelmatig in balk tegen bij het rockcafe.
+1
JappieJo
@cjw73 🤟🎸
deJong
@cjw73 jah ken Tjits ook. we hebben wat vaarzen en een pinkenstier van hem😅
Jan-T
Quote Reactie van @grös:
Moeten ze dan voor dit soort gevallen een uitzondering gaan maken?

Waar komt de spotmelk dan weg.
Daar zal toch ook een melkveehouder zijn zonder certificaat.??
Of snap ik nou iets niet, zo werkt het toch als je de fabriek bezet wil houden.???
+8
overstekend wild
@grös dat telefoontje farmell had ook de rayonmanager van RFC even voor ze kunnen doen hoor. Melk word gewoon opgehaald hoor, ze komen alleen even met een andere kleur vrachtwagen. Regelen we even voor U komt helemaal goed en bedankt voor al die jaren loyaliteit aan onze coöperatie
slagakker
@grös Ik ben gestopt met melken op 1-2-2021. Wij hebben ons lidmaatschap opgezegd in maart 2021. En daarna hebben wij in september onze certificaten op de interne beurs van RFC verkocht op een klein beetje na. Dus bij ons was er geen enkel probleem.
slagakker
@slagakker Correctie waren obligaties.
+5
Frans1
@slagakker ik snap de ophef ook niet zo, de betreffende veehouder had zijn planning gewoon niet goed, en dan krijgt rfc de zwartepiet toegespeeld. Niet helemaal correct naar mijn mening
pieta
@Frans1 Ik vind ook dat RFC niet alleen de zwarte piet mag krijgen. Maar kan dit nou echt niet anders met elkaar? Het is toch te gek voor woorden dat deze twee partijen daar niet uit kunnen komen na 50 jaar samenwerken.
+3
Frans1
@pieta de boer had dit toch op heel simpele wijze kunnen voorkomen, dan was er niks aan de hand. De statuten liggen er, je kunt toch ook niet overal een uitzondering op gaan maken?
pieta
@Frans1 Klopt, maar ik weet de omstandigheden niet. Als ie bewust de koeien niet op tijd weghad of hij kon er niets aan doen dat ze niet weg waren maakt al verschil voor de situatie.
Frans1
@pieta dit soort dingen is toch geen kweste van een paar dagen, laat het daar dan ook niet op aan komen. Maargoed, zonder verdere ruchtbaarheid had rfc die melk nog best kunnen Halen die 2 keer, maar daar komt dan het starre logge systeem van een groot bedrijf waar personeel zich achter de regels verschuild, tegenover een particulière onderneming die wel vlot ff schakelen kan, en vooral ook, wil.
Goede reclame voor vd Linde 👍
pieta
@Frans1 Wij hebben in het verleden geleverd aan zo'n particulier die vlot kon schakelen. Echt geweldig hoor. 😁 Nu nog steeds blij dat we er weg zijn.
+2
Frans1
@pieta het was met een knipoog hé, die pakt een kans als die zich voordoet, niet gehinderd door statuten, en nog gratis reclame erbij, slim toch? Blijf er wel bij dat de boer het zelf veroorzaakt heeft, je weet hoe het werkt. Ze hebben het mij duidelijk gezegd destijds, en ook gevraagd of ik nog obligaties wilde houden voor het geval dat. Nou weet ik niet hoe het bij die mensen is gegaan, maar ik neem aan hetzelfde.
de Tank
@Frans1 En er dan mee naar de pers te stappen los je ook niets mee op.
+9
Hans van Bergen
Pezies er zijn tog ook leveranciers. Tis gewoon heel gek om na 50 jaar nog ff je melk elders te moeten leveren. Net als dat je 50 jaar ergens werkt en de laatse dagen nog ff van werkgever moet wisselen. Maar goed da Farmel der is om met dit soort autitische ambtenarij te dealen.
PG77
@Hans van Bergen Hier aan de weg zo zelfde geval....
+2
matt
Dat geeft te denken als je zoiets simpels al niet meer kan regelen.
Iets met star log 🤔
+2
Johen
@matt precies haal gewoon 10 cent per liter van het melkgeld af en haal het op. Had je niemand gehoord en 2 winnaars
komelker 2
Gezeur om niks van beide kanten. Niet best als je nog afhankelijk bent van de bank na 50 jaar boeren.
Theo61
@komelker 2 Tegenwoordig moet er genoeg inkomen zijn bij een hypotheek, heb het ook meegemaakt bij nieuwe rente periode allerlei eisen, toen gekozen voor aflossen na verkoop enkele ha land.
+1
Hans van Bergen
@komelker 2 Jij melkt zeker niet want je snapt niet hoe het werkt en bent onbeschoft
+1
PG77
@Hans van Bergen beste stuurlui staan altijd aan wal Hans
Blondje
Wat persoonlijkheid betreft is RFC knap waardeloos. Mijn beleving bij RFC was ze zijn een arrogant fabriekje
arie.j
Quote Reactie van @Blondje:
Wat persoonlijkheid betreft is RFC knap waardeloos. Mijn beleving bij RFC was ze zijn een arrogant fabriekje

RFC is geen persoonlijkheid, maar er is een bestuur.
+5
George
@arie.j
Dat is dan ook waardeloos , veelal huichelaars met natuurmonumenten en dergelijke , dat vinden ze lekker belangrijk. 😀
+2
arie.j
Quote Reactie van @George:
Dat is dan ook waardeloos , veelal huichelaars met natuurmonumenten en dergelijke , dat vinden ze lekker belangrij

En ze hebben ook nog een ledenraad, die ze ter veranttwoordig kan roepen
laat die dan ook eens wat doen.
Kom nou, zoiets los je toch gewoon menselijk op
Hooguit ietwat extra kosten rekenen voor een kleine hoeveelheid halen
Of misschien een cent minder de kg, leveranciers kregen vroeger ook iets minder dan de leden.
Maar dat is dan wel.
Om daar nu moeilijk over te doen. We zeggen wel eens iets over ambtenaren, maar een boerenbestuur kan er blijkbaar ook wat van.
+1
Freddie1
Quote Reactie van @arie.j:
En ze hebben ook nog een ledenraad, die ze ter veranttwoordig kan roepenlaat die dan ook eens wat doen.Kom nou, zoiets los je toch gewoon menselijk opHooguit ietwat extra kosten rekenen voor een kleine hoeveelheid halenOf misschien een cent minder de kg, leveranciers kregen vroeger ook iets minder dan de leden.

Ik heb vaak het gevoel dat het alleen ja-knikkers zijn en die er voor hun zelf zitten, het bestuur doet voorstellen en die keuren ze goed als altijd goed.

Er zit vaak een bepaald type persoon in de ledenraad die niet snel veel kritiek heeft en niet snel tegengas durft te geven op dit soort onderdelen.
Putjeschepperr
@Freddie1 ja dat klopt ken een boer die zich 2 x aanbood voor ledenraad maar is vrij kritisch persoon.zaten ze niet op te wachten.
+2
cornelissen
[quote="@Putjeschepperr" p="2084927"] ja dat klopt ken een boer die zich 2 x aanbood voor ledenraad maar is vrij kritisch persoon.zaten ze niet op te wachten.

15 handtekeningen van leden en je staat op de verkiezingslijst.
Ik zou als kritisch lid mijzelf niet eens aanmelden bij de ledenraad voor een verkiezing om op de lijst te komen.
+1
pieta
@Putjeschepperr Jij hoort toch echt alleen slechte dingen van RFC. Wat hebben ze jou misdaan?
Weet dat een vroegere prikker als door boeren gesteunde tegenkandidaat in de ledenraad is gekomen. Zit nu zelfs in het hoofdbestuur. In mijn rayon hadden we ook een prikker als tegenkandidaat en die kreeg net te weinig stemmen.
Putjeschepperr
@pieta ze hebben me niks misdaan maar mag ik hier niks delen wat waar gebeurt is?
Zit hier niet om onzin te verkondigen dan doe ik liever nuttige dingen.
+2
pieta
Quote Reactie van @Putjeschepperr:
mag ik hier niks delen wat waar gebeurt is?

Ik zie enkel RFC-afbrekende reacties van jou. Ik merk dat maar ff op. Elke keer als er iets is bij RFC reageer jij er vrij snel op. Nu ook weer met een ledenraadslid terwijl het in de praktijk toch ook heel anders kan zijn. Zie de genoemde voorbeelden door @Melkboer16 en mij. Daarnaast heeft @cornelissen ook nog uitgelegd hoe je jezelf kandidaat kunt stellen. Blijkbaar vrij simpel, 15 handtekeningen van leden en je bent kandidaat. Hierdoor is zelfs afwijzing door RFC niet mogelijk.
+3
Melkboer16
@pieta de groep van de bezorgde boeren heeft ook een districtsraadslid naar voren geschoven en die is ook gekozen. Ten koste van een zeer kundig en mondig bestuurslid.
Nog geen half jaar later vertrok de gekozen kandidaat naar DOC.
+2
Noorderling
@Melkboer16
Zijn ook net mensen. Helft van de dr afgelopen jaren levert hier niet meer aan rfc om allerlei redenen. Van emigratie, stoppen tot andere afnemer. Afgelopen twee voorzitters vallen daar ook onder, dat bied vertrouwen wanneer mensen die in de keuken kijken dit meewegen in hun besluit.
cornelissen
Quote Reactie van @arie.j:
Of misschien een cent minder de kg, leveranciers kregen vroeger ook iets minder dan de leden.

Volgens mij zijn er nog steeds leveranciers bij RFC , beuren inderdaad iets minder en doen niet mee met de winstdeling. Dus lid af ,dan val je toch voor de laatste malen in het leverancierstarief.
fendt516plus
@arie.j Dat is nu net de probleem bij fc zit geen menselijkheid in.
+1
de hoef
Quote Reactie van @arie.j:
maar er is een bestuur.
en dat zijn geen persoonlijk heden dan
+1
grös
@de hoef
Niks persoonlijks, gewoon een logge coöperatie, net als CRV, Agrifirm, FF..
de hoef
@grös alles wordt daar in het hoofd bestuur beslist door stemming, heb het daar vorig jaar ook aan de stok gehad, als ik dan kijk hoe ze ons behandelde , dan denk ik ineens weer anders over de bovenstaande situatie
+1
harke
Een aantal jaar geleden overwogen om naar andere fabriek te stappen.
Bij Frieslandcampina kreeg ik te horen dat ze ons niet nodig waren.
Ging niet over kwaliteit.
Ging over leden financiering.
En nu nemen ze nieuwe leden aan..
Freddie1
Quote Reactie van @harke:
Bij Frieslandcampina kreeg ik te horen dat ze ons niet nodig waren.

Dat zal wel kloppen denk ik, zo'n houding hebben ze ook. Arrogante kwallen zijn het. Hoe minder leden, hoe beter het hen gaat denken ze volgens mij.
Elvis
@Freddie1 nieuws niet helemaal gevolgd over het aannemen van nieuwe leden
+1
Freddie1
@Elvis Jawel, maar hun houding is niet veranderd, minder leden is het resultaat, de DMF-regeling bestaat ook nog steeds. Het is zo tegenstrijdig als het maar wezen kan...
+3
Elvis
@Freddie1 DMF verhaal is buiten RFC om, jou mening over hun houding is ook maar een mening terwijl je er niet eens levert
Freddie1
Quote Reactie van @Elvis :
DMF verhaal is buiten RFC om

RFC is wel 100% eigenaar, dat dan weer wel...
Elvis
@Freddie1 weet niet waar je zelf levert maar die kunnen ook niet om de NMA heen
Arnold1988
Vleeskalveren zijn voor het vlees
Waar zijn mestkalveren voor?
+1
labella
@Arnold1988 voor de mest?....
+5
Marco de 1ste
Alsof RFC alleen ledenmelk verwerkt , er wordt tussen fabrieken ook heen en weer gehosseld met melk. Hebben die dan ook ledencertificaten melklevercertificaten.
Straks maar eens kijken in jaarverslag hoeveel niet ledenmelk aangevoerd is.
Gaat nergens over maar als je zo in de wedstrijd zit van zwart=zwart en wit=wit dan krijg je dat een keer terug op je bord. Wat je geeft krijg je terug.
grös
65 koeien, 43 koeien verkocht, dan waren er nog 22 over, en die gaven in 6 dagen 6500 liter ??
hans-hans
@grös ik kan niet lezen in het verhaal wanneer de verkochte koeien precies weg gingen
+5
Freddie1
Goede reclame voor Farmel dat ze zo flexibel zijn om de melk op te halen. Jammer dat RFC mensen nog zo behandelen moet. Dit soort boeren, met duizenden tegelijk hebben RFC gemaakt tot het nu is.

Oudere mensen die de hele boel opgebouwd hebben dencinia lang zo'n schop na gegeven en als afval gaan behandelen, het is werkelijk te triest voor woorden.
+5
mlkvhoudr
Waar leg je als mens de grens wat je wilt delen, ik ben behoorlijk open van mezelf maar dit soort verhalen naar buiten brengen wie schiet daar wat mee op
Arnold1988
@mlkvhoudr Rfc niet
+1
mlkvhoudr
@Arnold1988 de andere partij toch ook niet ze ruiken hun pensioen en dan ga je je nog 1 keer druk maken, waarom zou je
Hans van Bergen
@mlkvhoudr stoppers kennelijk komt het meer voor
+5
overstekend wild
@mlkvhoudr ik vind dit een schandalige reactie! Als je gevoel hebt dat je zo tekort gedaan word door mensen met wie je 50 jaar opgetrokken hebt en dat als een trap na ervaart is het juist goed dat mensen er mee naar buiten komen. En als ze nooit van hun leven meer een pak Campina kopen snap ik dat heel goed
jansen2
In welke provincie zijn de lagere school resultaten al jaren het slechtst van NL
Ps ik zeg niet dat er enige correlatie is
J Andringa
@jansen2 wat wil je dan zeggen met je bijdrage?
de hoef
@J Andringa dat de wijzen niet uit het oosten komen
+1
Freddie1
@jansen2 De lagere school bestaat niet meer, het heet tegenwoordig basisschool. Weltrusten...
+1
Terwisscha
Als je je lidmaatschap opzegt per 31 december, omdat je het komende jaar je certificaten wil verkopen, dan kan je dit antwoord verwachten. In de statuten staat dat leden een afname en leverings plicht hebben. Ben je geen lid meer dan vervalt dit. Er zullen dan vervolgens weer
melkcertificaten aangekocht moeten worden om de melk te kunnen leveren.
De koeien eerder weg doen, had een hoop ellende gescheeld. Kwestie van plannen lijkt mij.
+2
J Andringa
@Terwisscha in de statuten staat(stond) ook dat de voorzitter van Rfc een praktiserend melkveehouder moest zijn dacht ik.
+4
Melkboer16
@J Andringa staat erin ja maar ik heb liever een goeie. Wat hebben we nou aan Keurentjes gehad met z’n arrogante houding. Die was niet eens bij machte om maar een koe te melken. Hij was niet eens bij machte om de gematigde groei regeling tegen te houden.
Achteraf gezien een waardeloze baantjesjager
J Andringa
@Melkboer16 ik vind het ook prima dat hij is aangenomen. Ik wil er mee zeggen dat statuten en regels blijkbaar niet zo in beton gegoten zijn
Putjeschepperr
@Terwisscha plannen hang je ook soms van andere mensen af.een kennis van me heeft hetzelfde beleefd. Koeien waren verkocht en zouden voor eind december weg.75 koeien gingen daadwerkelijk voor einde jaar weg ,de overige 60 konden op dat moment niet geleverd worden op het des betreffende bedrijf.waardoor hij begin januari ook nog melk had.
+3
Tjonger
@Putjeschepperr en dan moet het melkfabriek het maar op lossen? Je kent het reglement en daar moet naar gehandeld worden. Uitzonderingen kunnen altijd maar waar trek je de grens. Hoe groter het bedrijf hoe strakker men daar op moet sturen want anders verlies je totaal het overzicht.
+4
cjw73
@Tjonger wat een onzin. Die laatste 2 tankjes hadden ze echt wel.op kunnen halen.
Terwisscha
@cjw73 Hoezo? Deze veehouder heeft 50 jaar lang melk geleverd aan RFC en weet dus ook al 50 jaar wat er precies in de statuten van de fabriek staat.
Als de veehouder er op staat om zijn melkcertificaten in 2023 te verkopen, dan zijn dit de gevolgen.
Als dit de regels zijn, dan kan je het niet maken om te zeggen dat ze de melk wel komen halen en de certificaten verkocht mogen worden. Niet eerlijk tegen over de andere leden dien zich hier wel aan houden.
+4
labella
@Terwisscha Wat een verschrikkelijke zeikerds zijn het bij RFC. Toen ik gestopt ben met melken(gelukkig niet bij RFC) heeft mijn afnemer nog gewoon 1 keer in het nieuwe jaar de laatste melk opgehaald en als het 2 weken moest hadden ze het ook gedaan.
+3
Realisme
@labella scheelt dat die afnemer toch altijd al de helft betaalde😂
+2
labella
@Realisme Nu bedoel je mijn 1 na laatste afnemer Bel Leerdammer denk ik..
Realisme
@labella ohja excuus 😂 maar verder niets dan goeds over hun😅
pieta
@labella Lastig om te beoordelen. Als hij gewoon gemeld had dat ie tot half januari zou melken had RFC echt wel de melk opgehaald. Nu wil ie zelf stoppen in 2022 bij RFC, doet het vervolgens niet en het is de schuld van RFC? Dat is toch wel vreemd.
Ik snap overigens niet dat RFC dit niet ff opgelost heeft. Hadden ook zelf ff een lijntje naar Farmel uit kunnen gooien. Regel het ff voor die mensen.
cjw73
@Terwisscha net als in andere reacties hier houden ze hun wel vaker niet aan de statuten. Typisch een log bureaucratie lichaam.
Realisme
@cjw73 als je zo groot word en daardoor alles zo ingewikkeld moet maken omdat je eigenlijk geen enkele stuiver kan missen🤷🏼‍♂️ Snap wel dat hun redeneren dat het hek van de dam kan zijn als ze een keer meedenken maar dat dat niet meer mogelijk is zet toch aan tot reflectie lijkt mij
+3
Terwisscha
@cjw73 een verhaal heeft altijd 2 kanten, Maar om de schuld dan gelijk in de schoenen van de fabriek te schijven en dat ook nog eens te doen door middel van zo'n bericht is ook niet echt normaal.

Uit de andere reacties die hier geplaatst worden komt ook het een en ander naar voren, ja. Op sociale media was dat ook zo. Het is wel zo'n slechte fabriek zeggen ze dan, maar ze leveren wel de melk aan Campina🤣🤣
+6
cjw73
@Terwisscha zit je in de ledenraad ofzo. Toch niet normaal 50 jaar geleverd en dan mierenneuken over 2 tankjes. Die bobo's die het zogenaamd aansturen voor jullie zijn vergeten wie hun loon betaald. Druk hebben met natuurmonumenten en dat soort bullshit en waar het om gaat interesseert dat volk geen reet.
Terwisscha
@cjw73 nee, ik zit niet in de ledenraad hoor😆😆
Een regel is een regel🤷‍♂️
Zoals de heer Bennie Stevelink zegt, dan gaan andere leden dit misschien ook doen. En dan worden de probleem veel groter.
Freddie1
Quote Reactie van @Terwisscha:
Een regel is een regel🤷‍♂️

Je bent me er één, heb je al gesoliciteerd bij FC? Menselijkheid is belangrijker dan regels is mijn upinie. Friesland Campina leverde vaak melk bij DOC toen FC verwerkingsproblemen had, dat is toch ook geen probleem? Je moet flexibel met regels en leden omgaan en zo nodig maatwerk leveren.

Regels zijn er om dingen in grote lijnen goed te laten verlopen.
Als FC en voormalig lid/leverancier het samen flexibel oplossen is er toch niets aan de hand? Of zie ik het nou verkeerd?🤔
+1
pieta
Quote Reactie van @Freddie1:
Menselijkheid is belangrijker dan regels is mijn upinie.

Op zich klopt dit maar je eigen aan de afgesproken regels houden vind ik ook niet meer dan normaal.
Achso
@Terwisschazeggen van derogatie, stikstof en 25 m uit de sloten weg blijven ook. Regel is regel
+1
Terwisscha
@Achso En wat probeert u daarmee te zeggen?
Dit zijn inderdaad ook regels waar wij ons met zijn allen aan moeten houden, ja. Ondanks dat het een strop is voor vele bedrijven, zullen we het er toch mee moeten doen en het beste er van moeten maken. Dat weet u net zo goed als ik.
Freddie1
@Terwisscha Mooi dat u zo meeleeft met de (ex)leden van RFC, 50 jaar is die gene lid geweest van de coöperatie en heeft altijd geleverd (voorwaarde lidmaatschap), zou het niet mooier zijn geweest dat er ruimte is/komt binnen de bepaalde regels om met dit soort individuele gevallen iets meer maatwerk te kunnen leveren, zodat het (ex)lid van de coöperatie en de onderneming daar op een coöperatievere wijze uit hadden kunnen komen?
+1
Terwisscha
@Freddie1 tuurlijk er moet ook meer ruimte komen voor zulke gevallen. Maar wat als de binnendienst contact heeft gehad met veehouder en er niet uitkwamen?? In het verhaal van de Veldpost staat dat dit lid de certificaten wil verkopen in 2023 en ook nog melk wil leveren. En zoals ik al eerder heb vermeld, staat in de statuten dat je de certificaten niet mag verkopen in een jaar dat je nog melk hebt geleverd.
Als het lid verder niks wil, en dit koste wat het kost wou, tja dan zijn dit de gevolgen.
+1
Freddie1
@Terwisscha
Quote Reactie van @Terwisscha:
staat in de statuten dat je de certificaten niet mag verkopen in een jaar dat je nog melk hebt geleverd

Ik zou zeggen je kan zo op de juridische afdeling gaan werken bij Friesland Campina als je even doorleert. Mijn redenatie is dat een lid/voormalig lid en FC de vrijheid hebben om in deze om er gezamelijk uit te komen, zonder dat er altijd strikt aan hoeft te worden gehouden.

Mensen zijn belangrijker als regels is mijn mening, het juridisch geneuzel schaad het belang van leden/afnemers, terwijl zij de fabriek hebben opgebouwd.

Hoeveel heb jij al voor FC betekend in je werkzame leven dan?
Terwisscha
@Freddie1 Nee dankje, die jurisprudentie is mijn ding niet echt.
Nou met mijn 20 jaar heb ik nog geen bijdrage geleverd.
weurding
@Terwisscha schijnbaar vond nieuwsgrazer het ook wel lonend het bericht te plaatsen
+4
Hans van Bergen
@Terwisscha Kzit ff te kieke jij bent 20 jaar. Die boer is 47 jaar ouder. Ws molk hij al met zijn ouders en hebben zij bv in de harde winter van 63 van 78 in de hete zomers van 76 en noem maar op doorgemolken. De melkrijders haalden door sneeuw en ijzel storm en regen eerst met paard en wagen later met de truck de melk op. Allemaal voor de cooperatie. Alle fusies hebben zij meegemaakt en een cooperatie neergezet waar zij ws , zeer terecht, heel erg trots op zijn/waren. Daarnaast hebben zij een FORTUIN aan melkgeld in de diverse cooperaties voor FRC in de dode hand ontvangen maw niets. En daarnaast hebben zij een vermogen geinvesteerd IN RFC. Veel leden zijn ook fan. Ze hebben hetzelfde gevoel als voetbal supporters bij hun club. En dan zo nog ff behandeld worden. De verantwoordelijke, de bestuursleden, de afdelingsbestuurders/meeknikkers de directie mogen zich dit aan trekken
Putjeschepperr
@Tjonger je hoort mij niet zeggen dat de fabriek het perse moet oplossen. Maar soms plan je dingen en loopt het toch net iets anders.
+6
arie.j
Quote Reactie van @Tjonger:
@Putjeschepperr en dan moet het melkfabriek het maar op lossen? Je kent het reglement en daar moet naar gehandeld worden. Uitzonderingen kunnen altijd maar waar trek je de grens. Hoe groter het bedrijf hoe strakker men daar op moet sturen want anders verlies je totaal het overzicht

Menselijkheid is ook een punt,er kunnen altijd onverwachte dingen gebeuren.
Een beetje normaal bedrijf heeft een hardheidsclausule, zelfs de belastingen werken ermee.
Vooral omdat het RFC geen enkele cent of ook moeite zou hoeven te kosten is zoiets niet meer dan domme ambtenarij (sorry voor de ambtenaren).
+1
Noorderling
@Terwisscha
Fosfaatrechten kan hij nu ook nog niet mee afwerken. Is inderdaad een keuze met enkel verliezers om het over 1januari te tillen.
komelker 2
@Noorderling De waarde van de fosfaatrechten gaan richting de half miljoen. En dan lopen te janken om die paar laatste liters.
+2
Bennie Stevelink
@Terwisscha
Quote:
Er zullen dan vervolgens weer
melkcertificaten aangekocht moeten worden om de melk te kunnen leveren.

Het probleem is de precedentwerking. Als deze boer melk mag leveren zonder certificaten (ook al is het maar voor even), kunnen andere boeren ook het recht claimen om melk te leveren zonder certificaten. Het kan juridisch grote problemen geven.
+4
hans-hans
@Bennie Stevelink je kunt inderdaad 10 redenen verzinnen om iemand niet te helpen in het leven (misschien hele goeie)
maar als je een hart hebt voor je boeren kun je beter 10 redenen verzinnen om wel te helpen

stel je was zelf die boer en je gaat stoppen met melken dan is het een soort operatie (van het bedrijf) en dat geeft zo en zo spanning omdat je het graag goed wil doen en daarbij heb je gewoon hulp nodig van mensen die je WILLEN helpen
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @hans-hans:
maar als je een hart hebt voor je boeren kun je beter 10 redenen verzinnen om wel te helpen

Precies, goed gezegd. Wegduiken achter regeltjes om verantwoordelijkheid te ontlopen doet de overheid wel.
+7
weurding
@Bennie Stevelink als ze het gewoon opgehaald hadden had er geen haan naar gekraaid en niemand waarschijnlijk geweten dat het net buiten het lid zijn periode viel
+9
arie.j
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Het probleem is de precedentwerking. Als deze boer melk mag leveren zonder certificaten (ook al is het maar voor even), kunnen andere boeren ook het recht claimen om melk te leveren zonder certificaten. Het kan juridisch grote problemen geve

Klets, ze hadden gewoon een paar centen de kg daarvoor minder kunnen betalen en op schrift stellen dat het éémalig voor een paar weken was
Nee, vooral gewoon dom is het
+7
de hoef
@Bennie Stevelink ze zullen jou ook wel snel een belangrijke functie geven bij rfc , je staat ook al mijlen ver van het normale leven
+2
Bennie Stevelink
Woordvoerder van RFC:

Quote:
„We willen altijd voorkomen dat melk niet wordt opgehaald. Maar uiteindelijk bepaalt het lid zelf of hij of zij van de door ons geboden oplossing gebruik wil maken.”

Er wordt veel gereageerd met uitgesproken meningen. Weet iemand welke oplossingen RFC heeft geboden en waarom deze boer deze oplossingen niet geaccepteerd heeft?
+1
hans-hans
@Bennie Stevelink dan moesten ze maar weer lid worden enz enz
(stukje tekst niet gelezen ?)
het is sneu dat de reactie (melkfabriek)niet kan kloppen want ze waren geen lid meer
+6
Jan-T
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Weet iemand welke oplossingen RFC heeft geboden en waarom deze boer deze oplossingen niet geaccepteerd heeft?

Als je 50 jaar afnemer van de melk bent geweest,
Dan moetje dit toch helemaal niet ze ver willen laten komen.
Deze zotte negatieve reclame moet je gewoon als afnemer RFC niet willen.
Iets met normen en waarden zonder arrogantie.

Maar de zuivel sector is nog te ziek om te beseffen hoe zuinig ze moeten worden op hun leden.
Want de tijd komt dat de coöperatie werknemers moet ontslaan i.v.m. te weinig melklevering.
+1
marcsterreborn
@Jan-T Als je 50 jaar afnemer van de melk bent geweest,
Dan moetje dit toch helemaal niet ze ver willen laten komen.


Dit geldt voor zowel afnemer als leverancier. Beide partijen hadden zich wat tactischer kunnen gedragen..
+1
Terwisscha
@Jan-T Je kan het onder je leden toch niet goed doen. Stel ze hadden er akkoord mee gegaan dat deze veehouder zonder certificaten melk ging leveren, dan is het hek van de dam bij de boeren die zich altijd aan deze regel hebben gehouden. Dan zijn de gevolgen desastreus....
+1
hans-hans
@Terwisscha ik snap niet dat je zo denkt (jammer vind ik dat) stel je denkt in oplossingen ? dan hadden hun via een andere fabriek ook wat kunnen regelen
niet omdat het moet maar omdat het kan
ze hebben het zelf opgelost en mensen gevonden die bereid waren om hun te helpen
+1
Terwisscha
@hans-hans Ik zou zeggen bel de binnendienst op, en vraag om hun verklaring hier over. Dan wordt een hoop helder en is ook bekend wat de fabriek voor opties aan de boer heeft geboden.
Ik zeg ook niet dat de fabriek het goed gedaan heeft, ik heb het alleen over wat de regels zijn.
En een oplossing kan nog wel lastig zijn. Ik weet sowieso niet of een fabriek de profilages heeft om de melk van een (ex) lid zomaar naar een andere fabriek te sturen.
Maar het is duidelijk dat dit niet zo had gemoeten.
+1
hans-hans
@Terwisscha in deze reactie van jou kan ik je wel begrijpen👍👍
+2
Hans van Bergen
@Terwisscha Met het soort regelneukers zoals jij en Bennie Stevelink was RFC er nooit of te nimmer gekomen. Dan was die coop hooguit3 weken oud geworden. Weet jij veel wah Heinz Schumacher en het bestuur allemaal uitvreten as een avondje in Thailand oid op stap zijn? Hebben ze dan ook de regels en voorschriften uitgeprint in de binnenzak zitten.
+2
Terwisscha
@Hans van Bergen zeg, kun je asjeblieft om het taalgebruik denken? Dat je het er niet mee eens bent, prima. Maar je kan je mening ook anders verwoorden.
Hans van Bergen
@Terwisscha Hoe noemen ze bij jouw een regelneuker dan??
weurding
@Hans van Bergen nustjessiker
+2
weurding
@Terwisscha was waarschijnlijk niemand achtergekomen
+5
slagakker
@Terwisscha Het is zo af en toe aan de orde. Dan moet zoiets toch opgelost kunnen worden. Beetje normaal omgaan met zijn allen is tegenwoordig erg moeilijk. Overgens heb ik erg prettig afscheid genomen van RFC toen ik gestopt ben. Heb als oud lid nog wat geld daar staan en ben ook nog steeds welkom op de ledenvergadering. Dus ondanks dat ik ook ooit kritische ben/was op RFC heb ik er goede herinderingen aan. Ook onze rayonadviseur is nog op bezoek geweest met een presentje. Dus niks als lof(mag ook wel eens gezegd worden)
hans-hans
@slagakker ik ben van rfc naar andere melkfabriek gegaan en financieel heel netjes gegaan en rayonadviseur was bij ons bijzonder netjes/correct
hans-hans
Om er een beetje humor in te krijgen in het onderwerp
Porky
"Fijn" hoor zo,n coöperatie, " van de leden ,voor de leden" je bent gewoon een nummer en een hoop stront, de enige x dat je daar belangrijk bent ,is als er stront aan de knikker is en er bijgepast moet worden, dan zijn "de leden" belangrijk , stel hypocriete communistische zakkenvullers.
+5
Greetje
Gelukkig vond hij in de veldpost een gewillig blaadje om alles eens uitgebreid uit te meten. In plaats van kort en bondig uitleggen dat gewoon de regels zijn uitgevoerd en dat je daar op kunt anticiperen. Het is precies hetzelfde als met de trouw en de Volkskrant die nooit te beroerd zijn om alle geweeklaag van natuurclubs klakkeloos over te pennen
+6
Bennie Stevelink
Ik stoor mij aan mensen die de verantwoordelijkheid voor hun eigen keuzes en handelen steeds maar bij anderen neerleggen. Hij wist dat zijn lidmaatschap eindigde op 31-12-2022. Het was aan hem om de melkproductie voor die tijd te stoppen. Als hij na die datum toch nog melk produceert is de afzet daarvan zijn eigen verantwoordelijkheid en niet die van RFC.
Frits1
@Bennie Stevelink zo is het maar net, koeien kunnen niet 31 december weg zijn, maar wel op 6 januari?? Gezeur om niks.
weurding
@Frits1 slachterijen beginnen pas weer begin januari😁
+1
Frits1
@weurding man was jaren top melker van Friesland, zullen toch niet allemaal naar de slacht gegaan zijn.
+7
arie.j
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Ik stoor mij aan mensen die de verantwoordelijkheid voor hun eigen keuzes en handelen steeds maar bij anderen neerleggen. Hij wist dat zijn lidmaatschap eindigde op 31-12-2022. Het was aan hem om de melkproductie voor die tijd te stoppen. Als hij na die datum toch nog melk produceert is de afzet daarvan zijn eigen verantwoordelijkheid en niet die van RFC.

Bennie, er twijfeld hier (zo ver ik gelezen heb)niemand aan het juridisch gelijk van RFC
Dus daar gaat het niet over.
Maar stoppend lid had een probleempje, voor RFC m.i. met een vingerknip op te lossen.
Waarom doe je dat dan niet voor dat stoppende lid?
+5
pieta
@arie.j Zou het stoppend lid daar ook nog wat mee te maken kunnen hebben? Ik wil RFC niet zo maar veroordelen. Maar soms moet alles door één partij opgelost worden. En dat is ook niet de manier.
Wij zijn in het verleden van DOC naar RFC overgestapt. Bij die overstap kwam ook vanuit DOC ineens een kink in de kabel. Hebben we toen samen ff opgelost. En ja, dan moet je als boer ook ooit wat water bij de wijn doen.
Hans van Bergen
@Bennie Stevelink Zo is het Bennie en zo gaat het vaak bij cooperaties. Dit verklaart het succes van A ware en Farmel. Immers ook klanten lopen liever niet tegen een betonnen autistische muur aan. RFC gaat de komende periode veel leveranciers zien vertrekken en deze problemen erbij gaat het nog sneller.
+4
boertje boer
Regels zijn regels. deze boer moet niet zeuren over die paar laatste tanks melk, hij kende de consequenties dat je dan melk certificaten voor het hele jaar moet hebben. Wat is het verschil met een boer die in februari stopt die gaat toch ook niet zeuren over de resterende maanden. De grens ligt op 1 januari is voor iedereen duidelijk. Zeggen dat de bank ook geld wil zien, op die leeftijd zonder opvolger kan de hypotheek niet groot zijn. Fosfaatrechten verkopen en weg is de hypotheek. Zo niet heb je in het verleden toch wat verkeerds gedaan. Hij wil toch hobby matig door boeren. Media op zoeken met dit verhaal zegt meer over de boer dan over RFC.
Blondje
@boertje boer ge lul RFC zijn de grootste waardeloze pummels die er zijn .ook zij overtreden de regels
+1
boertje boer
@Blondje Je bent niet verplicht aan RFC te leveren zijn genoeg andere afnemers. Als ik zo over RFC zou denken was ik al lang weg.
Blondje
@boertje boer ben gelukkig al lang weg
Hans van Bergen
@boertje boer Als de boer die jouw koeien koopt zijn robot nog niet draaien de heeft omdat er geen chips zijn? Als de melktruck iets later komt en om 0.02 uur 1 januari de tank leegt heeft?
grös
@Hans van Bergen
Als dit, als dat, het kan niet eens bestaan dat er ergens een nieuwe robot geplaatst word waar nog een chip ontbreekt. Of hoe vaak er in 50 jaar de melkauto een keer een halve dag te laat komt.
Die man heeft er voor gekozen om tot 31-12 door te melken om daarna direct de aandelen te cashen en waarschijnlijk ook nog de vertrekregeling van 5,00 euro per 100 kilo melk.
Ik had vertrokken leden en leden eens willen horen als er een positief verhaaltje in stond dat 'Frieslandcampina ondanks het reglement even een uitzondering maakte voor dit voormalig lid en toch nog even 2x de melk wilde ophalen en uitbetalen', of bij een ander niet-lid de melk ophaalde 'omdat melk op dit moment duur is'.
Hans van Bergen
@grös Het is jullie cooperatie dus jullie keuzes. Maar wat jij cashen noemt is het recht van dit ex lid om zijn achtergehouden melkgeld eindelijk eens uitbetaald te krijgen.
+4
Grasbaal
Quote Reactie van @grös:
of bij een ander niet-lid de melk ophaalde 'omdat melk op dit moment duur is'.

Ik sprak gister een RMO chauffeur die vertelde dat het onmogelijk is om melk te laden bij een melkveehouderij die geen lid of leverancier is van Frieslandcampina. Het systeem is daarvoor beveiligd. Hij vertelde ook dat ze oudejaarsavond een extra ronde hebben gereden zodat alle bedrijven die per 1-1-2023 stopten leeg het nieuwe jaar ingegaan zijn.
Elvis
@Grasbaal Dat lees je dan weer niet op Facebook
Bennie Stevelink
@Grasbaal vroeger had je bij de tank nog een magneetblokje waarmee de veehouder bij het laden van de melk geregistreerd werd. Aan het eind van het superheffingsjaar kwam het voor dat men met het magneetblokje van de ene boer melk ging laden bij een andere boer.
Dit is tegenwoordig onmogelijk omdat veehouders bij het laden geregistreerd worden via GPS op de RMO. Bij een veehouder van wie de GPS coördinaten niet in het systeem zitten kan niet geladen worden.
+3
Cowboy3
Quote Reactie van @Grasbaal:
Ik sprak gister een RMO chauffeur die vertelde dat het onmogelijk is om melk te laden bij een melkveehouderij die geen lid of leverancier is van Frieslandcampina. Het systeem is daarvoor beveiligd.

Dit is hele grote onzin, waar een wil is is een weg, elke RMO kan laden waar hij wil buiten het (beveilings) systeem om.(met een nood tanknummer)
Farmel kon toch ook laden bij deze melkveehouder zonder dat hij daar leverancier is of wordt.
Het is gewoon een hele, hele domme (re)actie van RFC naar deze veehouder toe die zolang lid is geweest wat er ook in de statuten of leveringsvoorwaarden staat beschreven.
Farmel is hier de lachende derde en zelfs 2 maal 😎
In de 15 jaar dat we bij Campina weg zijn is er nog zeer weinig veranderd naar oud leden, hier hielden ze op laatste melkafrekening meer als 7000 in omdat ik geen recht hadden gehad op de kwantumtoeslag van de afgelopen maanden omdat ik het jaar niet had volgemaakt.
+2
Hans van Bergen
@Cowboy3 Prezies hier ist ok wel es een Campina truck wesen laden voor Farmel niks geen probleem. Maar toe maar da ist verschil tussen coop en particulier. Je ziet nu ook vaker da boeren die ooit es willen stoppen alvast overstappen naar particulier. Slimme move zo blijkt nu
grös
@Cowboy3
Nou wij hebben nog nooit kwantumtoeslag gebeurt, wel aan meebetaald, en gelukkig hebben ze die regeling afgeschaft. Anders waren wij misschien ook wel naar een andere fabriek gegaan, maar FC wou ineens wel de "kleinere" leveranciers behouden.
richard-de-wolff
@grös wat is er tegen op kwantum toeslag ? Is toch overal op voer op kunstmest noem maar op.
+1
arie.j
Quote Reactie van @richard-de-wolff:
@grös wat is er tegen op kwantum toeslag ? Is toch overal op voer op kunstmest noem maar op.

Op kunstmest zal het hopelijk kwantum korting zijn😉
Niets op tegen. als het de meer of minder kosten tot uitdrukking brengt.
Wel als het een soort legale steekpenningen voor grote boeren wordt, omdat ze bang zijn dat die weglopen.
de hoef
Quote Reactie van @grös:
en gelukkig hebben ze die regeling afgeschaft.

ik vind de afschaffing waardeloos, en zo hou je discussie
arie.j
Quote Reactie van @Cowboy3:
n de 15 jaar dat we bij Campina weg zijn is er nog zeer weinig veranderd naar oud leden, hier hielden ze op laatste melkafrekening meer als 7000 in omdat ik geen recht hadden gehad op de kwantumtoeslag van de afgelopen maanden omdat ik het jaar niet had volgemaakt.

Dat lijkt me niet al te vreemd, staffels kwantumtoeslag waren altijd bij een bepaalde jaarlevering, niet per 14 dagen of per maand
Cowboy3
@arie.j Dan is het toch heel vreemd dat ze het wel uitbetalen als ze al meer dan een half jaar weten dat je in het jaar vertrekt en het wordt toch ook per maand uitgekeerd en had ik dan geen recht op het gedeelte wat in dat jaar wel is geleverd ? Bij veruit de meeste melkafnemers wordt het per maand berekend en uitbetaald.
Hans van Bergen
@Cowboy3 Heeft weinig nut daar nu nog over te zeveren maar q toeslag Campina indertijd bouwde zich op. Dus als jij afzwaait in april of juli dan beurde je niks. Je kunt je nu beter richten op de 1 cent kwaliteits toeslag, de anderhalve cent weide toeslag of de 6 cent blk. Dat ligt voor het grijpen.
+1
Cowboy3
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
nu nog over te zeveren

Ik zever helemaal niks, wil er alleen mee zeggen dat je als vertrekkend lid nu en in het verleden arrogant word behandel door een veel te groot gegroeide coöperatie als RFC wat totaal niets meer met coöperatief meer te maken heeft.
Hans van Bergen
@Cowboy3 Nee zo waren de regels en statuten. De q toeslag gong per jaar en niet per maand. Het lijkt me beter dat jij je zorgen maakt over hoe je bent behandeld door je melkophaler na Campina. Ik ben overigens buitengewoon correct behandeld door de Campina's
pieta
Quote Reactie van @Cowboy3:
omdat ik geen recht hadden gehad op de kwantumtoeslag van de afgelopen maanden omdat ik het jaar niet had volgemaakt.

En dat klopt niet volgens jou?
+1
grös
Ik heb ook wel eens de oprit opnieuw bestraat en even gebeld met de binnendienst of ze de eerste melkophalingen met een lege auto wilden komen, en dat is gewoon gebeurt.
Zit nu trouwens in de hersteltermijn omdat de koealert nog niet gedaan is nou, denk dat de veearts het vergeten is bij het koekompas 2 maanden terug, maar er staat dat het binnen een maand moet anders halen ze de melk niet meer op, kan ik ook wel mee naar de krant gaan.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , frieslandcampina , coöperatie en geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!