Boeren in Westerbeek maken gas uit mest: ‘Eén koe is goed voor 600 kuub aardgas per jaar’

WESTERBEEK - Zeven of acht melkveebedrijven en mogelijk een varkensbedrijf, allemaal in Westerbeek, willen elk op eigen terrein mest vergisten tot opgeteld ruim 1 miljoen kuub biogas. Via een gezamenlijk gasnetwerk wordt dit het reguliere aardgasnetwerk ingepompt.

Deel dit topic

Reacties

Arnold1988
Dit werkt niet zo. Klopt 1 koe 600m3 biogas produceert. Alleen dat is niet gelijk aan aardgas. Biogas moet eerst opgewerkt worden. Om 1 m3 aardgas te vervangen is 1,5m3 biogas nodig. Biogas heeft 2/3 energetische inhoud aardgas.
Effectiever is biogas om te zetten in stroom. Om vervolgens daarmee woningen met WP te verwarmen. De hoeveelheid aardgas die je voor 1 woning nodig is kan zo 2,5 woning verwarmen.
Daarnaast milieurendement groter. Minder CO2, NOx en fijnstof.
oubi
@Arnold1988 dan onderschat je warmteverlies vanvstroom opwekken.
Noorderling
@Arnold1988
1000kuub biogas per koe, dus die 600kuub aardgas klopt wel.

Uit een kuub drijfmest komt circa 20 tot 40kuub biogas, afhankelijk van kwaliteit en hoe vers het is.

Grootste obstakel bij aardgas maken is dat je je warmte voor de vergister op een andere manier moet maken. Bij een wkk kun je wel op gunstige momenten stroom maken en daarin schakelen, restwarmte benutten is wel weer een dingetje.
huub
@Noorderling normaal gesproken plaats je bij een biogasinstallatie een verbrandingsmotor die groot genoeg is om al het gas te verbranden. Als je gas wil leveren plaats je een verbrandingsmotor die groot genoeg is om voor de biogasinstallatie de benodigde (rest)warmte te leveren. Het gas wat overblijft lever je aan het net.
Noorderling
@huub
Alleen dan zegt de rekenmachine al gauw error.
Break even bij investering voor biogas leveren ligt al bij 3 a 400koeien. Laat staan als daar ook nog een wkk bij moet. Is maar voor handjevol bedrijven weggelegd.

Daarnaast heb je zomers minder warmte nodig om biogas warm te houden en kan een ander het ook niet gebruiken. Swinters exact andersom.
Blondje
@Arnold1988 verstraten wil een vergister plaats .tja dan zal i eerst de benodigde vergunningen op zak moet hebben.
jvt
@Blondje meeste koeien binnen eventueel project zitten toch aan de deurneseweg en schipperspeel in Oploo, logisch, ivm transportbewegingen, daar een locatie te zoeken. Maar project staat schijnbaar nog in de kinderschoenen hoorde ik van betrokken boer.
+1
Daats
@Arnold1988 mooi gekopieerd
familie pelle
@Daats
Quote:
. mooi gekopieerd

(klik om te vergroten)

familie pelle
@Arnold1988 copyright Joop Breda
+3
richard-de-wolff
Aaaaah ook hier hebt u verstand van 👍
Van-Epscheuten
@richard-de-wolff het is een homo-universalis!
weurding
Krijg je weer gezeik van zulke teksten.... goh, 1 koe produceert bijna 1,65 kuub gas per dag... we gaan eraan😅

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , koe , gas , melkveebedrijven , biogas , boeren en zeven geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0