Boeren waarschuwen voor Amerikaanse taferelen in Zeewolde door komst superkazerne

Boeren in het gebied in Zeewolde waar Defensie een superkazerne wil bouwen, waarschuwen voor ‘Amerikaanse taferelen in de polder’ en ‘een absurde verandering’ van het nu nog agrarische gebied. ,,De impact hiervan is vele malen groter dan van een hyperscale datacenter.’’

Deel dit topic

Reacties

+3
bio boer
Waarom daar allemaal vruchtbare grond verknoeien er zijn zo veel plaatsen met minder goede grond en goedkopere grond
Kunnen ze beter die ape grond van mij voor gebruiken 🤔
+1
dorpsrandhoeve
@bio boer Is de goedkoopste oplossing. Vroeger reden ze gewoon door natuurgebied, maar we hoeven elkaar niet uit te leggen waarom ze dit niet willen.

Het is inderdaad absurd, idioot.
Weidezicht
Ik lees het voor het eerst. Rondom de veluwe hebben ze toch al kazernes genoeg?? Dat horsterwold, is dat komende vanaf nijkerk, over de brug de polder in ,alles rechts naast de weg? Daar zitten nog aantal veehouders meen ik. Als zon groot gebied nodig is voor kazernes e.d. dan zal er ook wel weer landbouwgrond nodig zijn als natuurcompensatie.....
Jawis
@Weidezicht ja beter links... maar dat zal wel natuurgebied blijven.....
Weidezicht
@Jawis nou ja, na paar 100 meter links zitten ook al boeren. Zit daar verre familie van ons.
Jawis
@Weidezicht ken de situatie daar niet erg goed....rechts zitten wel grote jongens meende ik...
Nelis 1971
@Weidezicht Het is rechts als je vanaf Nijkerk komt, voor de 500 hectare moeten alle agrarische bedrijven die in die hoek zitten weg. Dat zijn 9 gezinnen.
+19
biopleats
Ze kunnen beter een kazerne in de oostvaarderplassen neerzetten, hebben ze ook direct een mooi oefengebied erbij.
Putjeschepperr
@biopleats 🤣🤣
+1
hypotheekboer
@biopleats het lijkt daar idd wel een oorlogsgebied
+1
George
Die boeren maken zich druk over zogenaamd vruchtbare landbouwgrond tot dat ze zelf de hoofdprijs geboden krijgen. 😀
Nelis 1971
@George Die hoofdprijs gaat niet gebeuren, grond is van RVB (de staat) en ze gooien het nu al op algemeen belang.
+1
cjw73
@George tsja je hebt niks te verkopen met erfpacht he. Het is daar al van de staat.
Gewoon een kwestie van opzouten.
spotmelker
@cjw73 Altijddurende erfpacht krijg je niet cadeau, dus als RVB dat recht moet afkopen om de grond vrij beschikbaar te krijgen zullen er toch €€€ op tafel moeten komen.
Nelis 1971
@spotmelker Daar heb je wel gelijk in maar omdat ze gelijk met algemeen belang komen zal het bedrag aanmerkelijk lager liggen als wanneer ze de pachter er zomaar af willen zetten.
cjw73
@spotmelker algemeen belang, dat wordt een paar euri .
George
@cjw73
Tja als ie van hun is dan is ie van hun en dus opzouten. Zo is dat nu eenmaal.
koe-boer
@spotmelker
In het artikel staat dat de erfpacht 40 jaar duurt, dat zal wel bijna afgelopen zijn.
jent
@koe-boer na zo'n 40 jarig contract heb je dan geen rechten op verlenging of zoiets??? Of is t gewoon 'opzouten' en je krijgt marktwaarde voor gebouwen???
Weidezicht
@koe-boer volgens mij is die hoek begin jaren 80 uitgegeven. In bepaalde delen van zuidelijk flevoland zijn erfpachters wel eigenaar geworden door de jaren heen. Althans hebben de kans gehad bedrijf en later de grond te kunnen kopen.
Koeien boertje
@Weidezicht ja klopt, die kans hebben ze daar allemaal wel gehad.
spotmelker
@koe-boer ik ken de situatie niet precies maar het zou wel heel bijzonder zijn als alle grond daar nog in (erf)pacht zou zijn. Er zit ongetwijfeld ook eigendomsgrond tussen en (erf)pacht kent wel rechten van verlenging maar hoe dat bij aflopende (40 jarig) erfpacht zit weet ik niet. Bij het (afgeketste) datacentrum was die variatie er ook maar is elk landbouwbedrijf op andere lokatie (op grotere schaal) voortgezet.
hans-hans
rtvnoord.nl/nieuws/952995/…

Misschien gaat kazerne in zoutkamp dicht
Ik snap niet wat ze willen
+5
BertK
Lekker handig zo'n grote concentratie militairen in een grote polder. Paar dijken bommetje op en voorlopig ben je er vanaf. Niks van Oekraïne en Rusland geleerd afgelopen dagen? Grote concentraties zijn aantrekkelijk.
+4
T60401
@BertK Beetje boeren verstand is er niet meer te vinden in de hogere regionen. Zelfde met de corona ieder land test de Chinese die hun land in willen. Wat zegt NL testen nergens voor nodig. Stelletje inbezielen
Nevergiveup
@T60401 een ezel stoot zich geen tweede x aan dezelfde steen.

Zo begonnen ze in 2019 ook ....
+1
HansBa
De 250 hectare van Lelystad airport is wel beschikbaar.
Twentsch Land
Het gaat niet alleen even om 500 HA en bouwen maar hoeveel stikstof en natuurvernietiging brengen al die oefeningen in de toekomst wel niet !

Beter is dat ze een opleiding en oefening doen in landen waar het een en ander al is gerealiseerd en normen niet of veel ruime zijn.
+1
Melkveehoudernh
@Twentsch Land zowiezo, succes met oefenen in die klei, ze zijn altijd die zandbak op de veluwe gewend. kunnen ze mooi leren lostrekken en uitglijden 😆
+1
oubi
@Twentsch Land electrische tanks en jeeps....
+3
Noorderling
@oubi
Welke tanks?
Twentsch Land
Daar win je voorlopig geen oorlog mee of je moet al een diesel aggregaat op de trekhaak mee slepen.

@oubi
+1
de jonge
@Twentsch Land de mensen zitten aan een prijsplafond voor gas en elektrisch, we krijgen straks een co2 heffing voor het gebruik van de auto, dat alles omdat de staat zogenaamd niet iedereen kan helpen... en ze kunnen wel 500 ha kopen, en een giga kazerne en datacenters bouwen... niemand die dat bijzonder vind?
+1
Achso
@de jonge geld voor bejaarden is er niet. Om verpleegsters en leraren fatsoenlijk te betalen evenmin. Maar voor dit soort nonsense geen probleem.
500 ha van de beste grond van de wereld verpulveren om te spelen. Lijp zijn ze
de jonge
@Achso wat voor idee zit daarachter bij dit kabinet...
T60401
Quote Reactie van @de jonge:
idee zit daarachter bij dit kabine

Geen ze hebben totaal geen benul wat ze allemaal aan het doen zijn. Zijn nog lomper dan het achtereind van een varken.
de jonge
@T60401 vervang lomp maar door vals en in en in slecht
Achso
@de jonge ik geef ze de credits niet dat ze een idee hebben in Den Haag. Want dan zou je ze moeten betrappen op intelligentie. En dat is wel heel optimistisch
Weidezicht
@de jonge denk dat ze op de veluwe geen vergunning hebben? Nu mer die 9 boeren hebben ze gelijk stikstofgenoeg voor lelystad airport, betaald s hiphol de opkoop van die 9 in zeeewolde.
casev2
Als ik dat op google earth zo zie, zijn het allemaal melkveebedrijven in die hoek. Op z'n flevopolders: strak efficient en netjes. Wat een kapitaalsvernietiging..... laat ze lekker in zo'n ganzengebied gaan zitten, gelijk 2 vliegen in 1 klap...
+1
kaas
Laauwersmeer is groot genoeg en er staat ook al een kazerne maar wat ze er doen vraag ik me af zitten nu denk ik asielzoekers in.
Jawis
Hee @Grasbaal neem je wel vaker een topic over? vond je mijn onderwerp te min?
+1
Grasbaal
@Jawis nee, hoor in de loop van dag zijn hierover meer berichten verschenen en die heb ik samengevoegd (ook de reacties). Is overzichtelijker zo toch?.
Hans van Bergen
Ik hoorde ook da er door de corona der minder geoefend war op den Veluwe en dus er nu natuurwaardes ontwikkeld zijn en er dus, helaas, nie meer geoefend zou mogen worden

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zeewolde , malen , defensie , datacenter , boeren en bouwen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
0