‘Tere Holsteins kruis ik in met Fleckvieh’

De Holstein-koe is allang niet meer de standaardkoe op het melkveebedrijf. Met inkruisen van andere rassen voegen melkveehouders graag een portie kracht of zelfredzaamheid toe. ‘Tere Holsteins kruis ik in met Fleckvieh, en ik was blij verrast over het effect’, zegt veehouder Erik Pullen.

Deel dit topic

Reacties

+1
January
Veel geluk er mee
cjw73
@January ja ik heb nog nooit een goede melkkoe er mee gekregen.
+4
de hoef
@cjw73 tere koetje BB erop de rest gewoon hf
+1
cjw73
@de hoef BB is hier niet altijd top. Wel eens te zware kalveren en dan de koe naar de kloten. Gebruik nu veel angus, bevalt prima.
Albert Altena
@cjw73 Het is wel een tendens en boeren mogen daar zelf over beslissen.
January
@Albert Altena Dat zeg ik ook niet
cjw73
@Albert Altena absoluut. Ieder zijn eigen ding, zeg alleen dat ik er nog nooit een topper mee gefokt hebt. Ben er ook allang weer mee gestopt. Gebruik alleen hf voor een kalf wat ik wil houden.
+1
grös
@cjw73
Ik had eerder ook te veel tegenvallers bij Fleckvieh, ik wou er eigenlijk niets meer van weten, totdat ik de Rumgo's en Rau's aan de melk kreeg, daar mag de stal wel vol mee.
cjw73
@grös heb 1 rau gehad, in 1.5 lactatie nog geen 10000 liter gegeven en moddervet.
kaas
@cjw73 een flex en een mb die worden nooit vet
cjw73
@kaas jij je zin. Ze worden wel vierkant en veel te weinig liters. Heb nog 2 mb x hf, nou ze mogen ze om mij wel stelen.
+3
weurding
@cjw73 stelen.... prijs per kg is goed toch😅
+1
cjw73
@weurding 🙈🙈 bij wijze van spreken. Verkopen doe je maar 1 keer he.
kaas
@cjw73 dat is heel wat anders .
labella
@grös die rumgo's waren hier ook top en dat sommigen beweren dat crossfleckies niet veel kunnen geven is echt onzin want dan had ik echt niet jarenlang meegedraaid in de top tien van mijn melkcontrole district.
pieta
@Albert Altena Je kunt het amper een tendens noemen. HF plus BB is 90% vh gebruik. Daarnaast nog 2,7% FV en de rest hebben moeite om het marktaandeel te behouden.
January
@cjw73 ik ook niet er is meer dan zat keus bij hf heb je geen Fleck voor nodig , milieu zegt vaak veel meer
Albert Altena
@January Zo heb ik ook altijd een HF stier kunnen vinden.
Ik noem het tendens omdat je hier overal van die kleurlingen kunt ontwaren.
Elvis
@Albert Altena daar heeft Rutte pas z'n excuses voor aangeboden
HansBa
Blij verrast zijn met 9200 melk gemiddeld, 180 celgetal, 2,4 ddd etc zijn toch heel gemiddelde cijfers. Kan het nu wel makkelijker gaan maar denk toch dat je wat liters mist door het inkruisen. Maar ieder zijn ding.
+1
bio boer
@HansBa
Fleckvieh geeft wat je voert en hf blijft geven ook als je niet genoeg voert

is maar net wat je wil he wil je veel liters melken dan is hf goeie koe
Moet je er ook voor zorgen dat er ook genoeg goed voer in komt voor de productie dat gaat met veel gras lastig

Wil je met gras met paar kg brok is fleckvieh mooie koeien

Is ook maar net waar de landbouw heen gaat gaan we echt met zijn allen exstensiveren of blijft het bij wensen van de politiek 🤷‍♂️
+1
ntd79
@bio boer bij hf kun je met stierkeuze ook wel die richting op gaan. Ik denk dat het met de teerheid van hf wel donders meevalt. Mijn idee is dat je bij hf echt de aandacht moet geven aan goede kruisligging en positie van de draaier. Als je daar zelf te weinig kennis van hebt, zoals ik, dan moet je dat uitbesteden. Flv heb ik geen ervaring mee, Noors roodbont vind ik echt uiervorm als uierweefsel als beenwerk heel hard van je afgaan.
bio boer
@ntd79 doe het om en om hf en flv
Dat exstra spiertje hou ik wel van krijg vaak te hooren wat heb jij buffels van koeien 😅
Dat vlees aanleggen en onderhouden kost natuurlijk wel voer simpel zat
Vdejong
Schijnt toch een markt voor te zijn als zelfs CRV deze stieren aanbiedt
+4
diekman
Triple aaa gebruiken voor hf koeien en de tere koeien verdwijnen
+2
Mh12
@diekman dat dacht ik ook. Ben al 15 jr aaa gebruiker..... maar ik krijg het niet op conditie,zie wel vooruitgang met aaa wat betreft bouw van de koe. Maar met veel (oud) gras lukt het mij gewoon slecht, zal best aan mijzelf liggen. Maar kruis nu met flekvieh, en dan komt er wel wat meer vlees op...... en dat vind ik wel fijn. Wat melk betreft zullen ze vast wat minder geven, maar heb er ook knap minder werk aan..... lopen fijn op de robot, en zijn rustiger.....
diekman
@Mh12 stier raglan gebruiken van veecom
Bekkink
@diekman heb er hier ook een paar pinken van lopen. Ik moet nog zien of die wel genoeg geven.
pieta
@Mh12 triple a ondersteunt de bouw, vlees/conditie is deels genetisch deels voeding.
+2
Freddie1
Inteelt bij HF is wel eens een ding geweest. Stieren zoals Sunny Boy, Grandprix, Kian en vele andere stieren zijn zoveel gebruikt dat het steeds moeilijker geworden is om het Inteeltpercentage laag te houden.

Tegenwoordig is de HF-fokkerij zich wel steeds meer gaan richten op gezondheidskenmerken heb ik het idee, maar dat wel een belangrijk aandachtspunt blijft, door het redelijk hoge Inteeltpercentage.

Bij inkruisen kan je op gezondheidskenmerken vaak een snel resultaat boeken. Kijk eerst naar het rasgemidelde en beoordeel aan de hand daarvan de cijfers.

Bij bijvoorbeeld Jersey's komen geboorteproblemen zelden voor, door een zeer flexibel bekken. Het afkalfgemak is eigenlijk altijd goed.

Eigenlijk is het heel simpel: welke koeien wil je in de stal en welke koeien passen het beste bij je?

Maak aan de hand daarvan een keuze, er zijn heel veel wegen die naar Rome leiden en een ieder moet voor zich zelf bepalen wat het beste bij hem/haar past...
Arnold1988
@Freddie1 vliegen gaat sneller
+2
jan w
Quote Reactie van @Freddie1:


Inteelt bij HF is wel eens een ding geweest.

En die fout maken ze nog steeds. iedere 10 jaar valt men op het oude terug en zitten ze weer in dezelfde pot te roeren. en alleen maar melktypisch, hoog nog hoger en smal en dan nog smaller.
De HF populatie is wel zo groot dat er in de breedte voldoende stieren zijn te vinden om de tere punten te corrigeren, maar dat wil men blijkbaar niet.
marcel r
Ik heb 5 jaar ingekruist met Fleckvieh en Brown Swiss.
Resultaten vielen erg tegen. Op basis van productie, klauwen en vruchtbaarheid vielen er teveel koeien uit.
Nu al weer 5 jaar HF en BWB.
+2
Ynze Oenema
Ik geloof dat veel mensen denken dat als je een slechte koe kruist met een ander ras er een soort wonder wordt verricht. Hier gewoon hele goede koeien waar niks mis mee is in gekruist met brown swiss en ook alle andere rassen heb ik er wel 1.

Als pink ga je toch wat twijfelen omdat het er anders uit ziet, maar als ze melkgeven is het heel positief.

Ik zeg niet direct dat het veel beter is, maar het lijkt me persoonlijk wel goed tegen de inteelt & het kost zeker geen melk als je een goede stier uitzoekt.

Zie ook wel boeren hier in de buurt die volledig alles door elkaar kruizen, dat zijn zeker niet de mindere boeren...en ook met enkel holstein kunnen die het prima redden.
+1
Jacob88
Wil je Holstein lang en duurzaam mee laten gaan, moet je naast een goede bouw (AAA 👍) het comfort gewoon top hebben.
In onze oude jaren 70 stal mega last van kreupele koeien en mortellaro. Nieuwe stal met rubbervloer, zand in de boxxen en goede maatvoeringen vele betere resultaten. 3000 liter meer, minder trammelant en de koeien gaan langer mee.
Denk dat je de koe moet aanpassen naar de omstandigheden van je stal. Kruizlingen hebben het wat makkelijker in een harder systeem en misschien moet je bij krappe maatvoering eens denken aan puur jerseys
Freddie1
@Jacob88 Alleen het voer van Agrifirm er nog uit en het gaat helemaal fantastisch😉
January
@Jacob88 heb je wel een punt, aaa vind ik niks maar gewoon een goed paringsadvies is wel handig, verder gewoon goed voeren , ik kom niet zo vaak meer in nl maar ken genoeg boeren die in het het voorjaar de koeien er uit doen de hele zomer de koeien afbranden ,en dan hele winter weer nodig hebben on ze er weer bij te krijgen, met alle gevolgen van dien
de Tank
@January aaa vind ik niks

Dan mis je wel wat
January
@de Tank hoe zo ik laat gewoon een fok plan maken meer heb je niet nodig , en 100% genomics
Noorderling
Quote Reactie van @January:
hoe zo ik laat gewoon een fok plan maken meer heb je niet nodig , en 100% genomics

een sluit ander niet uit toch?
Waar kijkt diegene dan naar of ook enkel paringen op basis van dna geteste moeders?
January
@Noorderling dat is waar , op basis van dna , ik laat dan ook op dna testen
+3
pieta
Quote Reactie van @January:
100% genomic

Hier 0% genomics. Ik heb de vaarzen van de vorige eigenaar aangemolken van genomicstieren. De beste reden om te stoppen is eigen ervaring. Mijn ervaring is niet goed. Ik heb liever een betrouwbare fokstier.
+1
January
@pieta dat is prima mijn ervaringen zijn net andersom, maar dat het boeren ook zo interessant
+1
pieta
@Jacob88 Vanwege stalafmetingen aan Jersey beginnen vind ik wat vergezocht. Er zijn genoeg stieren beschikbaar die niet zo'n grote nakomelingen geven. Ook binnen HF.
+1
Noorderling
@pieta
Maar die fokwaarde wordt elke paar jaar weer op 0 gezet omdat dat het nieuwe gemiddelde is.
Wat nu +0 is, kan 5 jaar geleden wel +4 geweest zijn qua hoogtemaat. Echt kleinere koeien krijg je niet zomaar, enkel wat remmen is mogelijk. Tenminste dat is mijn ervaring. Probeer er wel op te letten, door telkens betere voeding en opfok lopen er nu ook vaarzen van 22maand die ik er aan het voerhek niet zo tussenuit kan halen. En koeien zijn al groot zat.

Stal alleen is wel kort door de bocht, denk dat grond en bouwplanmogelijkheden niet onderschat moeten worden. En hoe intensief je zou willen boeren. Extensief op veengrond ga je een HF geen groot plezier mee doen, intensief op zand met veel zetmeel en eventueel oude stal zou Jersey prima passen.
Holstein zit er wat tussenin, onder de 15000kg melk per ha kom je denk ik op dubbeldoel uit, is wat extra jongvee of stieren aanhouden ook nog een mogelijkheid voor wat extra omzet en aanwas en is dat een noemenswaardige 2e poot onder het bedrijf. Tussen een 15 en 25.000kg melk holstein en daarboven gaat voerkosten harder doortikken en is wellicht jersey een mogelijkheid.

Speelt ook wel weer mee of je zelf jongvee opfokt. Met jersey tellen alle kalveren en pinken 100% mee, bent meer nodig omdat je ook meer dieren houdt voor dezelfde euro's melkgeld. lagere melkproductie is in de mogelijk nieuwe productietabel onvoordelig. Bij de huidige tabel kan ik niet meer melkgeld per kilo fosfaat binnen slepen met jersey's, dat is wel jammer. Ammoniak idem, elke koe, 5 of 15000 kg melk telt even zwaar mee. Kun je je voordeel uithalen. Al met al worden we zo afgeknepen dat je een weg inslaat, die op het totaal plaatje voor niemand optimaal is, maar er ook geen uitweg geboden wordt om je bedrijf anders in te richten.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
aar die fokwaarde wordt elke paar jaar weer op 0 gezet omdat dat het nieuwe gemiddelde is

Daarom gebruik ik ook oudere stieren.
grös
@pieta
Met inkruisen worden koeien direct kleiner, heb nog steeds een voerhek uit '94 wat volgens het koekompas te laag is, maar er staat geen koe met de schoft tegenaan, en dat hadden we vroeger met olympic en atlantic wel ! Brown Swiss wil nog wel eens wat aan de hoge kant zijn.
pieta
@grös Binnen Holstein kun je ook rekening houden met hoogtemaat. Mij bevallen HF nog steeds het beste. Ik heb gekruist en kreeg er geen goede koeien van. Wellicht pech. Ik overweeg nu om MRIJ eens (een beetje) te proberen.
richard-de-wolff
@pieta succes
+1
spotmelker
Quote Reactie van @pieta:
Wellicht pech.

Met welke reden heb je ingekruist?
Hier was het omdat > 50% van de vaarzen een veel te zwaar kalf kreeg ondanks daar nadrukkelijk op te letten. Dus ZRB er op. wat heb ik daar een afkalfplezier van gehad. Dus hoofdprobleem getackeld. Maar dan moet je verder. De ZRB produceren hier goed maar 50% heeft na 3 afkalvingen een te slordig uier. BS ingezet en daar ook tevreden over. Momenteel alleen HF PP op pinken en vaarzen rest BB waarvan ik elk jaar een paar aanhoud. Gewoon laten kalven en meemelken tot de vriezer weer leeg is. Lat ligt hier niet hoog qua melkproduktie, kom met maximale weidegang en wat voeraardappels en schep brok jaarrond op 2000 gr v/e. Dierenarts is afgelopen jaar alleen voor BGP en Koekompaskul geweest.
pieta
Quote Reactie van @spotmelker:
jaarrond op 2000 gr v/e.

Dat geven ze bij mij gemakkelijk per dag. 😁
+1
spotmelker
Quote Reactie van @pieta:
gemakkelijk per dag.

Dank voor de aanvulling.
pieta
Quote Reactie van @spotmelker:
Met welke reden heb je ingekruist

Jersey ooit voor gehalten boost, vervolgens vooral celgetalproblemen bij die koeien.
Brown Swiss voor betere klauwen. Nooit koeien gehad met zoveel witte lijn defecten.
Fleckvieh voor extra bespiering met behoud van een goede productie, productie weg en FV gaf te veel problemen met afkalven (voor de koe die 1e keer kalfde van FV).

Met holstein heeft het hier altijd goed gelopen. Zodoende nog steeds holstein. Voor de hoogtemaat zou ik wel willen kruisen en meteen wat bespiering meenemen.
spotmelker
Quote Reactie van @pieta:
Met holstein heeft het hier altijd goed gelopen.

Dan zou ik dat mooi zo houden. Ik had een probleem, dat is opgelost. En de rest rommelt hier wel door.
Vdejong
@pieta In het verleden hebben wij ook ingekruisd met MRIJ. Resultaat: of hele goede of hele slechte, tussenweg was er niet
pieta
@Vdejong In ieder geval beter dan mijn kruislingen dan, nog nooit een goede gehad. Ook van MRIJ verwacht ik geen wonderen.
+1
newholland6640
@pieta

Als je nooit heel extreem gegaan bent met holstein los je met kruisen ook niks op.
cjw73
@newholland6640 wat is extreem?
pieta
@cjw73 Een hele tijd geleden flink Jocko Besne en Orcival inzetten en vervolgens over HF klagen. 😁 Goede stier van lang geleden (voor mij): Newhouse Sneeky
Recenter: Koepon Wellness, Big Winner, Heuvel Suarez, JU Stefan
cjw73
@pieta van big winner en orcival hebben we hier beste koeien gehad.
pieta
Quote Reactie van @cjw73:
orcival

Wij ook van Big Winner. Orcival heb ik er slechts één van gehad, die gaf nogal onvruchtbare koeien. Was die van van ons ook.
+1
ntd79
Toch valt het tegen om een stier in zijn algemeen als goed of slecht te bestempelen. Een stier als repairman zou je normaal niet gebruiken als je hem op papier ziet. Hij is hier onder paringsadvies wel veel ingezet en geeft de beste koeien. Maar ga je hem algemeen inzetten, gaat het denk ik niet goed
HansBa
@cjw73 alleen op melk/inet fokken
cjw73
@HansBa oké. Dat doe ik niet. Fok alleen op gehaltes.
pieta
@newholland6640 Zijn we niet en doen we nog niet.
de hoef
Quote Reactie van @pieta:
Ik overweeg nu om MRIJ

daar zit toch helemaal geen melk onder , lopen 150 jaar achter op holstijn
+2
pieta
@de hoef Ik gebruik wel meer stieren waar geen melk onder zit. Laatst een Youri uit een kodak aangemolken. Youri doet -900 kg melk. Vaars wordt geschat op 8.500 kg melk met 5 vet en 3.8 eiwit terwijl moeders er maar 7.000 ga in de 1e lijst.
de hoef
@pieta succes, hier komen stieren onder de 1000 kg melk er niet op
cjw73
@de hoef tsja het is het 1 of het ander he. Melk of gehaltes. Ik doe net als piet, maar in december 4.90 vet en 3.83 eiwit dus dan komen we er ook wel.
pieta
@cjw73 Wij hebben het vet nog wat hoger. Op Rubicon na heb ik volgens mij geen melkvererver in het vat zitten. Melk geven doen ze eigenlijk altijd wel als ze maar gezond en sterk zijn.
Vdejong
@cjw73 hier een bescheiden 40 kg melk met 4,7% en 3,4%😁
pieta
Quote Reactie van @Vdejong:
bescheiden 40 kg melk met 4,7% en 3,4%

Bij de prijzen van december en deze productie in NL beur je 1 cent per kg minder door het vet% en 4 cent minder door je eiwit%.
Vdejong
@pieta maar goed dat we nu in Canada wonen. Kregen afgelopen maand bruto $1.02 per kg. Vetprijs $13.30
Eiwitprijs $ 10.20
pieta
Quote Reactie van @Vdejong:
bruto $1.02 per k

Wat houdt bruto in? Als ik je melkprijs omreken naar NL (wisselkoers) dan beur je maar net iets meer als ik.
+1
Vdejong
@pieta Daar gaat bijvoorbeeld transport nog van af. Netto $ 0,97
de Tank
@Vdejong Zegt niets over wat je er aan overhoudt. Verder top dat je nog altijd blij bent met je keuze om naar Canada te gaan. Verder is voldoende inkomen een randvoorwaarde, die hier ook al 35 jaar gehaald wordt.
+1
Vdejong
@de Tank We konden ook altijd goed rond komen van ons bedrijf en we waren ook zeker niet vertrokken wanneer er geen bedreigingen waren ten aanzien van de omgeving. Dan bedoel ik: een Natura 2000 gebied op minder dan 600 meter en een dorp dat nu op de lijst van Unesco staat.
cjw73
@Vdejong heb geen robot en maak me niet zo druk.
pieta
@de hoef Dan zullen de koeien bij jou wel meer geven dan bij mij.
de hoef
@pieta of jou manegement is stukken beter
+1
pieta
Quote Reactie van @de hoef:
manegement

Ik heb geen paarden he! 😁
pieta
@de hoef FF serieus, de melk komt vd genetica en de omstandigheden. Ik heb een oud stalletje, gebruik niet de nieuwste genetica maar ik heb wel veel oudere koeien. De helft van mijn veestapel is 4e kalfs en ouder. Gemiddelde leeftijd gaat richting de 6 jaar. Die oudere koeien geven toch allemaal heel wat melk mits gezond en fit.
de hoef
Quote Reactie van @pieta:
gaat richting de 6 jaar.

dan klopt het toch wat ik zeg
pieta
@de hoef Dankjewel dan! Oorzaak 1 vd oudere koeien is dat ik geen zin heb om veel jongvee op te fokken en vaarzen aan te melken. Zodoende is hier een gezonde portie geduld aanwezig om een koe te redden, wordt er lang doorgegaan met insemineren, niet geselecteerd op productie en geen gebruik gemaakt van genomics omdat die nog wel eens tegenvallen qua uitkomst van fokkerij(mijn ervaring).
+2
koe-boer
@pieta
Veel melken doe je aan het voerhek
+1
de hoef
@pieta graag gedaan, met g force ooit begonnen met genomics , 100 van aan de melk gekregen , dik tevreden , jaren veel embrios ingezet ook genomics ,ook tevreden over , laatste 1.5 jaar de stier erbij gejaagd, nu veel bb ,
vanaf nu komen de puntjes weer op de i en , dat betekend embrios spoelen voor crv , vaarzen genomics stier , en veel blauw
pieta
Quote Reactie van @de hoef:
en veel blauw

Dit doe ik ook. 😁 Embryo's hebben we vroeger wel eens gedaan. Niets voor mij. Teveel gedoe.
+1
weurding
Raar.... als sommige rassen echt zo teer zijn waarom bestaan ze dan nog
+4
Willem123
@weurding 1 slechte fleckvieh koe , dan is het een waardeloos Ras, en is er een slechte Holstein, dan is het een incident
cjw73
@Willem123 dat zeg ik niet. Ben bij bedrijven geweest waar het top is. Alleen hier werkt het niet, heb een jaar of 10 geprobeerd en alles liep op niks uit. Eerst flekies en later mb, sterke koeien maar te weinig liters tov de rest. Heb een paar noorsrood bonte kruislingen, die kunnen wel met gemak met de rest meekomen.
+1
pieta
@Willem123 Ik heb ook alle rassen geprobeerd. Geen successen mee geboekt. Dus ik ben er mee gestopt. Als je vervolgens naar het aandeel vd rassen kijkt in gebruik (veeteelt) dan zijn er meer die het niet gebruiken.
newholland6640
@weurding

Als je jarenlang alleen puur op melk fokt en hoogtemaat krijg je vanzelf een tere koe.
Als je dat met hf niet of de andere kenmekren ook in de gaten houdt gaat het vast stukken beter
+3
labella
@weurding ik vraag het mij ook wel eens af hoe het mogelijk is dat die wandelende kapstokken nog steeds bestaan. 😉
+1
grös
@labella
Ja hier bestaan er ook nog 3, toen ik er nog 20 had, had ik met die 20 meer gezeur als die andere 50 bij mekaar. Direct terugkruisen doe ik ook niet weer, minstens 2x een ander ras en dan weer HF.
Arnold1988
Wanneer je dochters van Rubicon melkt weet je dat iets anders dan Holstein niet nodig is
ntd79
@Arnold1988 zet daar adorable ook maar bij
Arnold1988
@ntd79 ja, die ook
ntd79
@Arnold1988 First dan ook doen?
deJong
@ntd79 oh daar heb ik pas wat van laten insimineren😄
cjw73
@ntd79 ja die mogen allebei zeker mee doen.
pieta
Quote Reactie van @Arnold1988:
dochters van Rubicon

Heb ik wel jongvee van en wat drachten van onderweg. Zit voor mij voor hoogtemaatvererving wel op de max. Ben niet zo vd buitenlandse stieren. Deze is de uitzondering.
schoppenboer
@Arnold1988
Dat geldt voor bijvoorbeeld Atlantic, Ranger of Stellando ook.
+1
grös
@schoppenboer
Stellando.. De CRV mapman zei ook "dit is de fleckvieh onder de holsteins", nou de eerste kalfde af en wou ineens niet meer vreten, lebmaag. Ik heb bij fleckvieh en al die andere rassen kruisingen nog nooit een lebmaagverplaatsing gezien.
Stellando levensduur -34 en alles rond uiergezondheid ook rond de 95, net als big winner celgetal 93.
Hier gewoon een fleckvieh stier van 20 jaar oud (is nog steeds te koop): apps.crv-cooperatie.nl/siresearch-cooperation/nl/…
Vdejong
@grös Dat zal dan de reden zijn dat we zijn gaan inkruisen in NL
pieta
@Vdejong Een paar procent is inkruisen. En neemt niet toe.
Vdejong
@pieta hoe bedoel je? Op jouw bedrijf?
pieta
@Vdejong Bron Veeteelt. Inzet andere rassen is zakkende op FV na, die blijft stabiel(op 2.7%). Rest vd rassen om mee te kruisen weet amper het procent te halen.
Vdejong
@pieta hoeveel er hier ingekruisd wordt weet ik niet. Zal wel weinig zijn anders weet men niet waar de jas opgehangen moet worden. 😁😁
ntd79
@grös een vaars met een lebmaag is behoorlijk uniek, en een spontane lebmaag zonder verhaaltje van nageboorte, kreupel enz is ook behoorlijk uniek. Ik heb het in elk geval nog niet meegemaakt. Om dan op een incident een heel ras af te rekenen vind ik iets te kort door de bocht
pieta
@ntd79 Lijkt mij ook eerder een managementtekortkoming.
Vdejong
@ntd79 laatst een 2de kalfs met spontaan gedraaide darm, leek op een lebmaag volgens de dierenarts. 's Middags om 12 uur nog haar normale hoeveelheid melk gegeven, om 4 uur doodziek. Half zes was de dierenarts er en geopereerd. Was de eerste koe met dit verschijnsel binnen hun praktijk die ze hebben kunnen redden. Alle anderen waren de boeren te laat dat ze het opmerkten
ntd79
@Vdejong toevallig hier ook voor dik een maand terug. Alleen ze kreeg het laat in de avond en zag haar in de ochtend. Steenkoud, rillen op de flank. Direct opereren maar darmen waren paars, te lang niet doorbloed, het verdere leed maar bespaart en euthanasie. Stomme pech
bio boer
@ntd79 waarscheinlijk knik in de darm ook wel keer gehad veearts zij kunnen we niks mee alleen wat darm verslapper werkt het niet dan is die morgen wel weg
Vdejong
@bio boer de mijne is weer drachtig. Wordt voorspeld op 14000 kg melk.
ntd79
@bio boer ben nooit zo van het aankijken, haal maar open. In de praktijk schijnen ze wel goede resultaten te hebben, maar je moet er echt op tijd bij zijn, en daar gaat het meestal fout, zijn de darmen vaak al paars met bloedingen
pieta
Quote Reactie van @grös:
big winner celgetal 93

Die hebben als vaars wel eens verhoging. Ik heb de 1e sinds verhuizing nu 2e kalfs, geweldig. Gelukkig nog steeds rietjes van, jongvee van, vaarzen van en dus die 2e kalfs.
Arnold1988
@pieta koop maar vast uiernetten
pieta
@Arnold1988 Waarvoor? Voor die Rubicons?
ntd79
@pieta mrij, stond erom bekend
Arnold1988
@pieta big winner
Uiers zijn Big
pieta
@Arnold1988 Heb ik totaal andere ervaring mee. Krijgen zelfs weinig uier bij elke keer weer kalven, hebben ook amper zucht.
Arnold1988
@pieta zucht in de uiers ken ik niet
doe ik zelf wanneer ik de Big uiers zie
pieta
@Arnold1988 Ik zou bijna denken dat je er geen hebt. 😁
Arnold1988
@pieta zucht in de uiers ken ik niet
doe ik zelf wanneer ik de Big uiers zie
ntd79
@Arnold1988 zucht uit liefde?
cjw73
@schoppenboer atlantic heb ik weinig goeds van gezien.
Jan-T
Zie het nut niet in van inkruizen.
stieren gebruiken die kleiner fokken en wat ronder met wat meer vlees lijkt mij veel beter en dan het ras zuiver houden.

Maar moet helaas constatren dat de koeien steeds groter worden en dat de ki stieren voor 90% een hoogte maat hebben meer dan 108 of meer.

Stieren die kleiner fokken zijn bijna niet te vinden en dat is een probleem aan het worden.
Melkboer16
@Jan-T zoeken dan vind je ze wel. Hier hoeven ze ook niet groter en het meest last heb je ervan als vaarzen te laat afkalven en te lang doorgroeien.
Als het ff kan met een jaar of 13 maanden insemineren en dan de eerste lactatie niet te snel insemineren. Vaarzen geven wel door.
+1
grös
@Jan-T
Je kunt je ook afvragen wat het nut van "ras zuiver houden" is, als 1 op 999 boeren dat doet blijft er nog meer dan genoeg fokmateriaal.
Inkruisen heeft ook zeker wel nadelen, grootste nadeel vind ik dat ik weinig contact met de veearts(en) heb, ik ken de meeste al niet meer bij naam.
ntd79
@grös zijn ze al eerder door het uier gezakt?
newholland6640
@ntd79

Hier wel paar weg na 6/7 lactaties om het uier. Maar vind dat na redelijk wat lacties de minst erge reden om af te voeren eigenlijk. Koe wordt altijd nog wel dik dan.
cjw73
@grös dan zal ik wel steeds de verkeerde
verkeerde rassen gebruiken. De kruislingen bij mij vragen bij mij net zoveel zorg en onderhoud.
Koeien boertje
@Jan-T hier net zo.
Vaarzen soms gewoon een foutmelding hebben omdat de robot er qua hoogte niet bij kan.
Ze geven dik 30 liter dus daar ligt het niet meer aan.
Zoek er maar eens een stier bij op de kaart die onder de 100 zit qua hoogte, die zijn er niet.
Wel met hanguiers, maar die mot ik niet.

Dan kom je op een ander ras en zit te denken om d'r eens een fh op te zetten, of zou brownswiss ook dik onder gemiddelde holstein zitten qua hoogte vraag ik me af.
Koeien boertje
@Koeien boertje varkensrassen zoals mry en flechvieh en montebilliarde hou ik niet zo van persoonlijk
bio boer
@Koeien boertje hier soms ook last van vaarsen die tehoog uier of telange benen robot er niet bij kan ook al zit er mooi uier onder 🤷‍♂️
+2
grös
@bio boer
Langere bekers met rubber tepelvoeringen ?
Hier wel alles volgens triple A gefokt, ik denk dat dat een stuk meehelpt om extremen te voorkomen.
bio boer
@grös komt enkels voor vooral in begin uiteidelijk komt het toch altijd weer goed lely kan ook wel wat aanpassen aan de arm als ik dat wil daar komt het nog teweinig voor
grös
@bio boer
Je kunt nog een paar blokjes onder de S-Lina plaatsen, dan kan ie hoger, maar ook minder laag. Of je hebt een van de eerste series A2, die hadden de S-lina ook lager staan en die werden nog wel eens verhoogt.
bio boer
@grös nee rvs box als de arm helemaal omhoog gaat zit die al tegen de spoeljeter of die ook omhoog
grös
@bio boer
Haha, ja er was een Brabantse boer die had die heel ronde buis los geslepen en het complete systeem verhoogt.
bio boer
@grös dat stelde lely mij ook voor om die buis om hoog tezetten
Gladiool2010
@Koeien boertje nog nooit gezien dat een robot niet hoog genoeg komt
Dan heb je wel heel grote vaarzen
Met ongetwijfeld goede uiers
Maar welk merk robot heb je?
Vdejong
@Gladiool2010 waarschijnlijk geen blauwe.
Koeien boertje
@Vdejong een ander merk blauw als jou.
Kon toen op papier hoger komen als de lely.
En toen was het oude type van jou er nog en die wou ik niet.
Maar die 5 kruisingen pakt ie perfect 😜
Gladiool2010
@Koeien boertje Waarom verwijder je de merknaam Fullwood in de reactie die je net plaatste?
weurding
@Gladiool2010 Heb je bewijs?😇
Gladiool2010
@weurding nee, in een flitst was het weg
+1
weurding
@Gladiool2010 dat bedoel ik, maar toch weet je zeker dat het er stond😉
Gladiool2010
@weurding ja
100%
Maar ik kan het niet bewijzen omdat de reactie aangepast is
Dat heb ik nu ook gedaan
Heb je dat gezien?
Hoeft ook niet, maar het kan altijd
Dat bedoel ik
Vdejong
Quote Reactie van @Koeien boertje:
Maar die 5 kruisingen pakt ie perfect

goed om te horen. Maar die zijn dan waarschijnlijk ook minder groot dan holsteins.
Koeien boertje
@Gladiool2010 vaarzen van 160 met een uier waar je van droomt in de melkput.
Heb ik een x best ontwikkelde vaarzen binnen 2 jaar met kalven en kan ik hier meedoen met 6 gooien, valt de dobbelsteen weer van tafel😅

Zijn van eenzelfde stier.
Maar het is niet anders, volgend jaar pakt ie ze weer, maar mijn statement is dat je niet in op de holstein kaart kleiner kunt fokken.
Gladiool2010
@Koeien boertje ik droom niet in een melkput
j h p
@Koeien boertje Ligt eraan hoe groot je ze zelf hebt hebt, hier best wel grote koeien, hou ik wel van.
Vario512
Quote Reactie van @Koeien boertje:
maar mijn statement is dat je niet in op de holstein kaart kleiner kunt fokken.

apps.crv-cooperatie.nl/siresearch-cooperation/nl/…

apps.crv-cooperatie.nl/siresearch-cooperation/nl/…
Koeien boertje
@Vario512 de bovenste zit wel in het vat, maar het zijn een paar vaarzen van dezelfde stier.
Één of 2 moeten er vaak door in de ochtend of avond omdat ze fout zijn gegaan.
D'r gaat wel een blauwe op😅
Vario512
@Koeien boertje Hoogtemaat vererft erg sterk door, dus dochters zijn vaak ook weer hoog.

Maar Fulwood komt tot 85 cm en Lely tot 82 cm. Klopt het niet wat ze beweren?
Gladiool2010
@Vario512 mannen en centimeters....
Bij 85 hoog kun je ze nog wel wat bekappen
Wanneer 85 niet toereikend is dan zou ik wel eens een foto van de vaars willen zien
Koeien boertje
@Gladiool2010 laat de verbeelding spreken 160 ondiep uier.
Gladiool2010
@Koeien boertje heb ik niet
Noorderling
@Gladiool2010
Is sowieso een boer die een aantal a5 heeft laten verhogen. Zal wel niet voor niets zijn.
Koeien boertje
@Noorderling kan hier ook wel hoger maar de centimeters die je van boven extra pakt mis je van onder.
En heb een paar oude dames die dit jaar mijlpalen kunnen halen 😅
+1
bio boer
@Koeien boertje laat het ook zo op gegeven moment pakt de robot ze keer
Koeien boertje
@Vario512 heb d'r nog nooit geen cm onder gehouden, ga d'r vanuit dat ze er volgend jaar of hopeleljk met een poosje misschien wel laat pakken.
+1
j h p
@Koeien boertje 20 jaar geleden redelijk wat Brown Swiss gebruikt, kunnen ook beste kasten van komen, nu al een tijdje toch weer HF, BS deed het wel leuk, maar maakte hier eigenlijk niet echt een verschil.
grös
@j h p
Brown Swiss is ook vrij groot, het zijn tenslotte Amerikanen, net als Holstein-Frisian, Dodge, Cadillac etc...
Toch fok je met Brown Swiss wel harde koeien. Onze koeien zijn na 12 jaar kruisen met allerlei melkrassen een stuk kleiner, maar ik heb nog een paar zuivere holstein van hetzelfde formaat, alleen is dat geen garantie dat ze het langer volhouden. Kruislingen zijn gewoon zelfredzamer, ook zie ik weinig vaarzen 'die het moeilijk hebben', ik heb lang niet genoeg vreetplekken maar dat is geen enkel probleem voor ze.
Vdejong
@grös
Quote:
Brown Swiss is ook vrij groot, het zijn tenslotte Amerikanen

It's all in the name. Bruine Zwitsers
grös
@Vdejong
Quote:
De Braunvieh (Nederlands: bruin vee) is een runderras dat van oorsprong uit het kanton Schwyz uit Zwitserland komt. Het is een dubbeldoelras (melk en vlees). Het ras Brown Swiss stamt af van de Braunvieh

Braun Schwyz
Gladiool2010
@Vdejong Wat heb je wanneer je een Brown kalf een bruin kalverdek op doet?
Koeien boertje
@Gladiool2010 heb je het antwoord weer weg gehaald?
Of moeten we daar op wachten 😋
Gladiool2010
@Koeien boertje Reageer eerst maar op Fulwood
Koeien boertje
@Gladiool2010 je hebt nog geen bril nodig 🪶
Maar vragen naar de bekende weg zijn geen vragen
Gladiool2010
@Koeien boertje jawel
Een leesbril
Veiligheidsbril
Wc bril
+1
Vdejong
@Gladiool2010 een kalf dat het niet koud heeft
Gladiool2010
@Vdejong goed zo
Wappies zouden het een bruinhemd noemen
Gladiool2010
@Gladiool2010 zie je
Context is belangrijk
Vdejong
@Gladiool2010 betitel je @Bennie Stevelink nu als wappie? Alles wat hij zegt, berust toch op feiten?
Gladiool2010
@Vdejong Nee, zo direct ben ik niet
Ik zeg dat de context belangrijk is
Gladiool2010
Ik ruim ze op ipv kruisen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fleckvieh , melkveehouders , holsteins en melkveebedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
177
DEELNEMERS
38
WEERGAVES
6.208