UvA onderzoek

Het begint

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

BertK
NH3 en NOx dus wel uitwisselbaar?

Herkomst uit biologische bron of verbrandingsbron blijft een principieel verschil.
J Andringa
Interessant hoe dit gaat uitwerken. In Den Haag wil men ook nog wel eens wat negeren
+2
kanniewaarzijn
Sorry hoor, maar dit is al net zo knullig als wat we tot nu toe hebben moeten horen.
cs-agrar
NH3 gedraagt zich naar hoe NOx verwerkt is in de modellen, wat dit verhaal (nog?) niet verteld, is dat NOx wel eens de gedragingen van NH3 kan hebben, zoals gebruikt in het model. En als die elkaar tegen komen, reageren ze weer tot water en gewone stikstof en zo zullen er nog wel zooitje reakties plaatsvinden,, dus hoe ze op die vele km afstand kunnen meten wat van wie komt, is mij dan een raadsel
+1
Jawis
@cs-agrar als je dan alleen nh3 meet dan krijg je verrassende uitslagen...
+1
Jawis
@Jawis het is maar net wat je meten wilt....
+3
nitevd
Met de resultaten van het onderzoek UvA gaat wellicht helemaal niets gedaan worden. Het past simpelweg niet in het straatje van onze beleidsmakers. Vergelijkbare data (dan wel luchtconcentratie) en analyses zijn reeds beschikbaar vanuit Roermond waar (RIVM nr1 uitstoter) Rockwool 260.000 kg NH3 per jaar uitstoot op maar 400 m afstand van stikstofgevoelig N2000 gebied de Meinweg. Rondom de Meinweg staan 3 meetpunten tussen 2 en 4,2 km vanaf de fabriek. De gemiddelde jaarconcentratie NH3 gemeten aldaar ligt sinds 2018 zo'n 50% onder het landelijk gemiddelde nota bene. Quote "Nog lagere atmosferische concentraties van ammoniak komen alleen voor in de duingebieden langs de kust".
Als Rockwool uitgekocht of verplaatst wordt zal dit waarschijnlijk de metingen rondom de Meinweg niet of nauwelijks beïnvloeden. Wat natuurlijk ook geldt voor alle (en kleinere) agrarische piekbelasters nabij N2000 gebieden.

foodlog.nl/artikel/…
GJKlaassen
Dus van Dellen zegt eigenlijk dat er een generieke korting in de lucht hangt.
De gehele veehouderij moet emissie beperken.
Dan is generiek korten de kortste klap voor een minister in het nauw.
+1
klant
@GJKlaassen op 900 meter wordt toch niets meer meegerekend, dus zoals van der wal wel zal zeggen het is klip en klaar.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @klant:
op 900 meter wordt toch niets meer meegerekend

Klopt. Dus als het grootste deel van NH3 in de hogere luchtlagen verdwijnt, tellen we dat ook niet meer mee 😂. Mensen, laten we alsjeblieft stoppen met deze tenhemelschreiende onzin. "Waaien naar het buitenland" is van dezelfde bespottelijke manier van redeneren als "uitspoelen naar het grondwater". In beide gevallen heeft men gewoon geen idee van de complexe processen die erbij betrokken zijn. Simplisme ten top!
Jawis
Dus tot nu gedroeg nh3 zich totaal anders dan nox..... maar met 1 onderzoek worden alle andere onderzoeken betreffende nh3 overruled en blijkt onze nh3 niet neer te slaan maar het overgrote deel beland in hogere luchtlagen....
Nog even en wij zijn de nummer 1 vervuiler wereldwijd....
komelker 2
Ik had ook niet de illusie dat ze de sector met rust zouden laten .Na uitkoop van de zgn. piekbelasters
+3
familie pelle
Het lijkt erop dat lubbert voor z’n beurt aan het spreken is. Want als een veelbelovend, meerjarig en veelbesproken onderzoek op deze manier gepresenteerd wordt dan kan je toch niet anders spreken dan van amateurisme.
+17
jan-cees
@familie pelle Er is nog niets gepresenteerd en UvA doet geen onderzoek naar verschillende gedragingen Nh3 en Nox wel naar depositie en welk te traceren deel naar Nh3 en Nox.
Resultaten zullen komend half jaar worden gepubliceerd als wetenschappelijke papers op wetenschappelijk forum waar andere wetenschappers hun vragen/kritieken kunnen inbrengen. Dus transparant en openbaar.
Vrije interpretaties van media naar aanleiding van opmerkingen zijn geen presentatie van de onderzoeksresultaten.

Het mooie is dat er de afgelopen 2 jaar ook een aantal andere wetenschappelijke studies zijn gedaan die hebben gekeken naar 2 onderdelen van de UvA studie namelijk hoever komt Nh3 emissie vanuit een bron (stal/bemestingsactiviteiten) tot depositie.
Mochten die vergelijkbaar zijn met de uitkomsten van de UvA studie dan versterken ze elkaar en kunnen de resultaten in beleidsmatige discussies moeilijker worden genegeerd door de overheden en is er meer onderbouwing bij eventuele juridische procedures.

Google maar eens op Nh3 deposition distance dairyfarm of op Nh3 dry deposition distance pigfarm shen of Nh3 deposition feedlot Alberta of Nh3 deposition feedlot Victoria.
En zo heb ik nog wel een aardig rijtje.

2023 wordt het jaar van heel veel LNV papier en heel veel nota's en Kamerstukken over Nh3 maar juridisch wordt de kluwen alleen maar lastiger voor de minister en gaan de leugentjes van haar en modelleurs achter Aerius en de LNV ecologen niet meer helpen.

Iedereen de beste wensen voor 2023
Jan Cees
+1
pieta
@jan-cees Ik hoop het, ben blij met je inzet en wens je ook het beste voor 2023.
Weidezicht
@jan-cees en wat heeft lubbert hier dan verkondigd? Een slag in de lucht? Voor de troepen uit gelopen, dikke duim? Is het uberhaupt een uitkomst uit het uva onderzoek?
Jawis
@Weidezicht lijkt er op dat ie ook nog wat meer uit de haagse ruif wil vreten.....
Eerst zeggen dat je een keuze moet maken, nu weer een onderzoek met de ondertoon dat nh3 veel schadelijker is dan werd gedacht....
Ben benieuwd wat zn volgende nieuwsitem is...
Ik denk iets met vd tak....
+1
jan-cees
@Weidezicht Was er niet bij weet niet of hij iets heeft gezegd of wat dat zou zijn. Het meest verstandig is om nog even geduld op te brengen en de resultaten af te wachten.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan-cees:
en de resultaten af te wachten.

Gelukkig maar dat dit kennelijk niet de resultaten waren. Verwacht toch echt iets professionelers.
JappieJo
Meende dat lubbert zei kies je route, om mij kiest hij zelf voor route exit
+3
Albert Altena
Nogmaals: Een dier kan geen Nh3 maken. Ze haalt het uit de voeding wat het in hetzelfde jaar uit de lucht gehaald heeft.
Industrie haalt NOx uit delfstoffen wat een miljoenen jaren cyclus heeft.
Dus elk jaar een optelsom.
Moraal. Je kunt ze nooit met elkaar wegstrepen.
bio boer
@Albert Altena alleen wordt er via kunstmest inport veevoer en klaver wel veel kg n toegevoegt aan de kringloop
In de kringloopwijzer is het bodemoverschot nog al vors gemiddeld er lekt best veel stikstof weg via de lucht
Albert Altena
@bio boer Nee dat zit in al de kringloop.
bio boer
@Albert Altena als je n uit Zuid-Amerika en stikstof kunstmest in de kringloop hier ? Het is geen co2
BertK
@bio boer Je verplaatst stikstof uit Zuid-Amerika naar Europa, daar heb je gelijk in. Het zit al wel in een biologische kringloop. 75% van de stikstof waait Nederland weer uit als ik het goed heb begrepen.
bio boer
@BertK hoe ver duitsland of tot anderekant van de wereld ? 🤷‍♂️ ga er eigelijk gemaks halve van uit niet verder dan buurland weten doe ik het niet 😁
BertK
@BertK Wat we hier de lucht in duwen komen we met een dag of 14 weer tegen, dan is het de wereld rond. Gelukkig valt er een hoop op de grond en zijn er ook noordelijke en zuidelijke luchtstromen.

Bovendien reageert er daarboven van alles, inclusief afbraak tot onschuldige stoffen. Zeker met datgene wat de ozonlaag bereikt.
Albert Altena
@bio boer Die stikstof komt overal ter wereld gelijkmatig terecht en met bepaalde weerstypes weer aan de bodem.
Kern van alles is dat landbouw korte kringloop kent en delfstof slurpers een lange. Wat dus elk jaar een optelsom is.
Wat kunstmest N aangaat, streven we er juist voor deze ruimte op te vullen met gewone mest, want opwekken van kunstmest kost onnoemelijk veel gas.
jan-cees
@bio boer via klaver is er geen aanvoer in de kringloop stikstofbinders zijn juist onderdeel van een prima kringloop
Jean-PierreK
@jan-cees , volgens mij zorgt klaver wel voor aanvoer stikstof bij de kringloop. Klaver legt (met behulp van bacteriën) N2 vast en zet het om in eiwit. Of dat eiwit nu dmv (kunst)mest of klaver ontstaan is maakt volgens mij niets uit.
jan-cees
@Jean-PierreK klaver is natuurlijk proces kunstmest energie vreter maakt wel iets uit
Jean-PierreK
@jan-cees , daar ben ik het volledig mee eens. En zelf gebruik ik klaver zo veel mogelijk voor dit doel. Maar je originele stelling was (althans zo begreep ik het) dat klaver niet zorgt voor aanvoer stikstof in kringloop en dat is volgens mij niet correct. Vermoedelijk zijn de verliezen bij klaver wel kleiner dan bij (kunst)mest.
+1
marcsterreborn
Lubbert is secretaris van het Mesdag Zuivelfonds, de opdrachtgever van het UvA-onderzoek.

Zou de opdrachtgever zo maar wat uit zijn duim zuigen over de eerste resultaten van het onderzoek? Dat wil er bij mij niet in.
Jawis
@marcsterreborn dan zou @jan-cees daar wel meer over kunnen vertellen....
+1
jan-cees
@Jawis john heeft geen betrokkenheid bij het onderzoek ik ben de initiatiefnemer en heb onderzoeksvragen geformuleerd samen met Geesje Rotgers.
UvA gaat over inhoud, methoden, uitvoering en resultaten en hoe en wanneer die te presenteren. Daar doet Mesdagfonds of Klankbordgroepleden onder leiding van Prof Rudy Rabbinge geen mededelingen over.
Arnold1988
@marcsterreborn dat is interessant
Verschillende petten verschillende verhalen?
jan-cees
@marcsterreborn lees even beter wijsneus . Interpretatie van schrijver van het stuk van woorden van Lubbert we waren er beiden niet bij verder zuig je maar op je linkse duim
Nevergiveup
@jan-cees linkse duim 😂😂😂
Jawis
@Nevergiveup linker duim....
marcsterreborn
@jan-cees je bent ineens heel druk met damage control. Maar het lukt nog niet zo goed 😌🤣
marcsterreborn
@marcsterreborn en Lubbert dacht even dat hij Matthijs van Nieuwkerk aan de telefoon had. .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
42
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0