Werkt cerea gps goed?

Hallo, ik ben opzoek naar goede betaalbare gps voor op een Claas arion 440. ik was zo is even aan het rond kijken en kwam ik uit bij Cerea gps via de website RTK-GPS.nl. Wat zijn jullie ervaringen bij dit bedrijf of deze gps?

Deel dit topic

Reacties

Pauls
Mss ff deze topic eens lezen tractorfan.nl/topic/205638/, maar ben ook wel benieuwd naar de gebruikers ervaringen 😉, wil je nog zelf sturen of alles volledig "uit handen geven" ? scheelt vaak wel wat in prijs.
radium45
Ik heb een set van dit bedrijf maar nog niet opgebouwd. Een kennis van mij heeft het afgelopen voorjaar op zijn trekker gebouwd en zegt dat het formidabel werkt. Nu zit hij heel dicht bij Apeldoorn vanwaar het correctiesignaal verzonden wordt. Weet niet hoe dit gaat als je verder weg zit en of geen goed signaal hebt.
steyrTom
Heb zelf de losse delen besteld en de cerea software op een tablet gezet (echt een bouwpakket was er nog niet). Werkt best goed voor een zelfbouw stuur systeem. Heb het alleen gebruikt met rechtuit rijden, nog niet met draaien op de kopakker. Nu het systeem uit elkaar liggen om iets meer kabels weg te werken in de trekker. Ook wil ik de roboteq motor controller proberen in plaats van de standaard van phidgets. Dit omdat de stuur motor nog wel eens spontaan weg wil sturen en de roboteq stabieler schijnt te zijn.

(klik om te vergroten)

Steyr 8090 met stuurhulp
Henkkouters
Je kan me ook even contacten

Wij verkopen kant en klare pakketten voor Ag-open Gps met voorbereiding voor hydraulisch sturen of met een electro motor op het stuur
Inter-844s
@Henkkouters Kan je een meerprijs geven van hydraulisch sturen tov met elektro motor? Gps lijkt mij opzich ook heel mooi, maar wil liever geen motor bij het stuur (in de weg) hebben zitten. Mag ook via pb
+1
Henkkouters
@Inter-844s Hydraulisch moet je dan zelf opbouwen daar gebruiken wij standaard ventiel blokken voor Er van uitgaande dat de trekker Load sensing heeft ( open center kan ook maar is duurder )

Moet je rekening op een hydraulische voorbereiding dus ventiel en slangen etc rond de 3000,€ excl gps set zelf dus modem scherm en gyroscoop etc
+1
RiK H
+1
InsaneNL
Ik heb er ondertussen 1 seizoen mee gedraaid, werkt opzich dikke prima, het zomaar wegsturen waar @steyrTom het over heeft heb ik ook af en toe en is idd een kwaal van de phidgets controler. Verder is een goed en stabiel rtk signaal extreem belangrijk. Het stabiele is nog wel het belangrijkste in het begin rtk via rtk2go gedaan en dan ging de boel soms offline en dan ben je de correctie kwijt en voor je het weet schuift je lijn een meter op. Nu via rtk van het kadaster geen last meer gehad, zitten op +-35 km vanaf de mast in Apeldoorn. Ik heb ook iets raars waar als je na het opstarten en ab lijn zetten voor het eerst de stuurautomaat aanzet die gewoon niet begint. Als je hem weer uit en aan klikt doet die het en dan blijft die het ook gewoon doen totdat je cerea opnieuw opstart. Motor op 24V werkt ook erg mooi, trekt veel sneller naar de lijn simpele omvormer kost een paar 10tjes en zet je nog voor de motor controller bij phidgets, bij robotec denk het ook maar moet je nakijken.
ArjenVermue
Wij hebben binnen 8km zo'n mast staan en ik wil dat gps zelf stuurt.
casejxu
@ArjenVermue waar staat ie dan?
+1
ArjenVermue
@casejxu in zijpe en wij wonen in burgerbrug
MASSEY-MOOI
Ik heb het ook en werkt vrij goed maar je moet er wel hobby aan hebben, de phidgets motorcontroller is inderdaad een kwaaltje. En momenteel heb ik mijn windows tablet stuk.

Maar dat is materiaal, kwa sturen is het vrij stabiel. Ik heb het met een tandwiel en een kleine phidgets motor op 12v en dat werkt ook goed. Wel zijn de instellingen zeer belangrijk daar kun je zo een dag mee aan het puzzelen zijn als je van 0 moet beginnen
angelo-nabben
@MASSEY-MOOI al met al klinkt het niet zo positief. Het zal wel niet erg betrouwbaar zijn voor onze plant werkzaamheden.
InsaneNL
@angelo-nabben valt opzich nog wel mee, het grootste probleem is de phidgets controler maar daar is een oplossing voor, de robotec controler alleen die kost bijna 300 tegen de 80 van een phidgets. Betrouwbaar rtk signaal geld voor alle gps systemen. Dan blijft afstellen nog, dat is 1 keer en soms iets aanpassen aan de rijsnelheid. En dan hebben we natuurlijk nog het kostenplaatje, een cerea systeem kost ongeveer 1500-2000 een Trimble met autosteer en rtk kom je snel aan 15000.
+1
MASSEY-MOOI
@angelo-nabben het werkt goed maar zoals ik zeg het is niet ‘hufterproof’ als je er geen werk van wil hebben is een alternatief zoals agleader of trimble een beter keus. Ik heb cerea voor als erbij met grondbewerking dus als er storing is kan ik altijd door. Met poten (ook in loonwerk) maken we gebruik van agleader
+1
Valtra man
Ik heb zowel CEREA als AGopengps bestudeerd. Uiteindelijk ben ik voor die laatste gegaan omdat ik er meer vertrouwen in had (vraag me niet waarom, is op gevoel).
Ik heb de set gekocht via autosteer.cc , zo ben je van soldeerwerk af als je daar geen ervaring mee hebt zoals ik. Ik heb nu een jaar gereden met de Valtra 8950 en ging initieel ook voor hydraulisch sturen. Vorig jaar waren hydraulische ventielen verre van beschikbaar, en al zeker niet degene die ik nodig had. Zodus last minute toch een tandwiel geprint en via elektromotor gaan werken. Ik moet zeggen dat ik er nog geen minuut spijt heb van gehad. Het systeem is ideaal als je nog niet met gps hebt gewerkt, veel instellingen vind je terug op youtube.
Ares550rz
@Valtra man Is agopengps nog minder storingsgevoelig als cerea?
+1
Valtra man
@Ares550rz ik heb geen praktijkervaring met CEREA, dus of het beter of slechter werkt laat ik in het midden. Mijn AOG systeem werkt met een Cytron controller, deze is tot hiertoe storingsvrij geweest. Ik heb de indruk dat je met AOG veel meer richtingen uitkan (zelfs canbus aansturing). Je moet zo’n gps systeem als volgt zien:
1) je hebt de software die opensource is (en int geval van AOG gratis). Deze wordt door heel veel vrijwilligers continu bijgewerkt en elke semester ongeveer worden de beste ideëen dan in een nieuwe relase gestoken. Zowel voor CEREA als voor AOG zijn er forums waar ervaring wordt gedeeld.
2) je hebt de aansturing van je trekker. Daar zijn tig van mogelijkheden. Van complete zelfbouw tot voorgeassembleerde printplaatjes in een net doosje. Hier wordt het gps signaal gelezen, de elektromotor of hydrauventiel aangestuurd en dan nog een resem in- en outputs.
3) de sensors die voor input zorgen naar de aansturing. De wielhoeksensor, een aan-uit knop, de antenne, de gyroscoop,…
4) je trekker zelf

Er zijn ondertussen wel wat fabrikanten en handelaars bijgekomen die de software hebben gebruikt en zelf kits samenstellen en die dan te koop aanbieden. Of deze dan ook support kunnen leveren en/of updates uitsturen weet ik niet. Ik heb mijn kit gekocht op de webshop van Andreas Ortner, dat is één van de originele ontwikkelaars. Hier kan ik ook met m’n vragen terecht.
Vevo
Ik zit te twijfelen tussen een dergelijk zelf bouwset of een set van fj-dynamics/ field bee. Wat me aanspreekt van zelf bouw is dat die gebruik maken van open basis signaal en dus geen abonnement kosten hebben. Is het gebruik van deze gratis rtk signalen ook mogelijk bij fj en field bee sets ?
Valtra man
@Vevo het RTK correctie signaal is gratis in Vlaanderen Belgie. Via het Flepos netwerk vd overheid. Dit heeft weinig te maken met het systeem dat je gebruikt dacht ik. Je hebt wel altijd een sim kaartje met data abonnement nodig of je gebruikt de 4G van je gsm. Maar dan mag je niet uitstappen om foto’s te nemen 😇

Kijk vooral naar de functionaliteiten van de verschillende systemen. Je kan AOG dowloaden op je laptop en in simulator modus rondrijden alsof je een computerspelletje speelt. Zo ben ik er vertrouwd mee geraakt. Ik was op weg naar een setup met fieldbee, maar heb dat pad verlaten omdat ik automatisch wou keren op de kopakker. (Misschien is dat ondertussen wel al mogelijk)
Pauls
@Valtra man Ik heb 2 jaar met de basis 'eerste versie L1' van fieldbee gewerkt (zelf sturen), dan moest de 'klok' aanpassing gebeuren van 8 naar 10 digits of zoiets, en de tijdens upgrade ging het mis, heb toen 'tweede versie L1' gekregen (3 jaar mee gereden). Beide systemen werken behoorlijk, heel soms sprongetjes in de lijnen, mijn zendmast zit op +-10 km over een dorpskern heen, en dat gaf wel eens ontvangstsstoringen, ook onder bomen liep het al eens mis. Heb nu eindjaar de 'L2 versie' (zelf sturen) gekocht met grote prijsdaling, maar nog niet echt met veldwerk kunnen testen, al wel een ritje gemaakt onder (bladloze) bomen, en nu blijft signaal veel stabieler, en springt niet meer heen en weer. Kosten : jaarlijks abo van fieldbee app (120€ ongeveer) en het data simkaartje.Ik woon in vlaanderen & heb het gratis ' flepos' correctiesignaal. Heb hen gebeld voor de 'nieuwe' instellingen, heel behulpzaam, en alles is makkelijker geworden bij installeren fieldbee toestel. Je tablet moet ondertussen wel behoorlijke rekenkracht hebben, tov eerste versies, en dat is mss nog de duurste aankoop dat er bij komt, tablet van 200€ kan heel het rekenwerk niet meer aan. Ik behoor tot een groep boeren '1-10 ha' en dan raden ze bij fieldbee aan om geen heel dure te kopen, ivm terugverdienen.
+1
joske1980
Ik heb cerea en de nauwkeurigheid doet niet onder voor de ‘echte merken ‘ en het kost heel weinig. Ik laat Loonbedrijf bieten zaaien met spuitsporen en daar stuurt cerea precies doorheen. Automatisch omkeren en sectie besturing kan er ook allemaal op. Omkeren gebruik ik wel met frezen en maiszaaien. Nauwkeurigheid is top. Ik rijd nog op 288 versie, die is grafisch iets minder mooi dan de nieuwe 300 maar is wel stabieler.
Dat probleem met die phidgets valt reuze mee. De loonwerker rijd ook niet altijd feilloos.
Ik heb ook hulp gehad van Jaap van Rik-gps, top kerel behulpzaam en weet er veel van.
Uiteindelijk zitten we met veel cerea gebruikers in een appgroep waar storingen snel via app opgelost worden want Cerea rijders hoeven niet te sturen en hebben tijd zat om te antwoorden.
Ik zou zeggen echt aanrader waarbij Agopen wat technisch uitdagender is dan Cerea.
Sturen met wieltjes of tandwiel op stuur is net zo nauwkeurig als hydraulisch last daar geen misverstand over bestaan.
Later opbouwen van niet origineel stuurventiel kan verzekeringstechnisch misschien wel dingetje zijn
Nog 1 tip begin op tijd en leer het systeem kennen met weidesleep of frezen of zoiets ipv meteen zaaien.
Valtra man
@joske1980 zo’n lokale app groep dat mist op AOG. Er is dan wel een forum maar er is het taalverschil waardoor niet altijd de juiste nuance wordt gelegd. Je moet je er inderdaad wat op toeleggen en vooral veel lezen. Ook youtube heeft massa’s info over beide systemen.
Werkt Cerea nog met een abonnement of heb ik dat mis?
joske1980
@Valtra man
Eenmalig software licentie en als je pc crasht krijg je nog code gratis. Is tussen 2 en 300 eur. Bij AOG heb je iets meer geld in hardware zitten volgens mij en idd wat meer mogelijkheden voor gadgets maar volgens mij kan Cerea ook best veel.
joske1980
@Valtra man
Jij hebt toch ook nog motor op stuur of hydraulisch inmiddels?
Valtra man
@joske1980 ja klopt, nog steeds met een elektrische motor. Gaat best goed en je hebt het mooi onder controle. De set die op de 8950 stond twijfel ik om op de t214 te bouwen, die is namelijk al volledig gps voorbereid.
+2
rickboer blija
Quote Reactie van @Valtra man:
zo’n lokale app groep dat mist op AOG.

Er blijkt wel een franse en engelse appgroep te zijn, nederlandse zal langzamerhand ook wel komen
zetordrivertimo
@joske1980 dat is precies hoe het is👍
Alleen cerea 288 heeft niet veel last van de phidgets storing, 300 Windows wel meer. met de 300 android is dat al iets beter.

De roboteq controller schijnt wel feilloos te lopen wat ik er van hoor🙈

Ook is cerea 300 icm de antenne op het dak echt een aanrader, gaat veel mooier met insturen naar de lijn toe
De MF man
Mij bevalt de cerea prima, laatste jaar wel wat last gehad met het rtk signaal voor de rest werkt hij echt prima, de instellingen kunnen wel ooit wat stoeien zijn voordat je ze goed hebt staan. En je moet zelf of collega rijders samen storingen oplossen, geen importeur of dergelijke wat je kunt raadplegen
assink
Welke tablet gebruiken jullie icm cerea?
Die dell venue tablets zijn slecht te vinden.. Maar neem aan dat er tegenwoordig betere alternatieven zijn?
Ares550rz
@assink Ik heb een Microsoft surface pro 4 gekocht. Werkt ook prima.
Henkkouters
@assink Altijd een Panasonic toughpad gebruiken in de kleine variant dan kun je ook met ethernet werken voor snellere communicatie, en tablet zijn ook sneller als een simpelere Dell
+1
assink
@Henkkouters
Die kwam ik al meer tegen, heb je dan de FZ-G1 in gebruik?
Ingebouwde sim leek mij ook handig, en robuuste behuizing.
En eenvoudiger op te laden dan die Dell met z'n speciale laders die slecht te vinden zijn.
InsaneNL
@assink tablet maakt uiteindelijk niet heel veel uit, kies iets redelijk up to date met een i5/i7 en minimaal 8gb ram, minimaal 1 normale usb poort en met laden via usb-c, daar zijn genoeg zware auto laders voor te vinden. Gebruik zelf een hp elite x2
assink
Quote Reactie van @InsaneNL:
hp elite x2

Ah, dat klinkt al veel belovend. Staarde mij zelf stuk op dell/panasonic op het cerea forum.
Denk dat ik voor zo 1 ga, of fujitsu q704. Die schijnt nog redelijk stof en waterbestendig te zijn.
Ingebouwde sim is wel makkelijk, maar zo'n LTE stick kan ook prima natuurlijk.
@InsaneNL Heb je in die tablet een simkaartmodule zitten? en gebruik je een prepaidkaartje?
InsaneNL
@case956powerrzzzzz tablet die ik heb heeft geen sim slot maar was wel leverbaar. Ik gebruik een lose rut240 4g router, betrouwbaarder als een dongel en ook om meer opties voor de toekomst. ik heb er een KPN data only abonnement op zitten, ook stukje betrouwbaarheid omdat 06 nummers officieel alleen gebruikt mogen worden voor apparaten waarmee gebeld kan worden, ze kunnen je blokkeren van het netwerk als je hem in een router drukt. Met een data only abonnement krijg je een 097 nummer. Ben nu aan het kijken om de overstap te maken naar agopengps, ze hebben de afgelopen jaren zulke enorme stappen gemaakt dat mij dat het beste systeem voor de toekomst lijkt, helemaal als je nu wilt beginnen.
@InsaneNL Oke goed om te weten. Die rut240 zag ik op internet al voorbij komen, lijkt mij inderdaad ook betrouwbaarder dan een dongel. Heb daar niet echt goeie ervaringen mee. En hoeveel Gb abonnement heb je? Ik zie ook wel prepaid data bundels, en lijken wel voordelig maar zijn vaak niet zo lang geldig.
InsaneNL
@case956powerrzzzzz 10gb bij kpn, ben je normaal lang niet nodig, maar als windows een keer een update draait of iets ben je er niet ineens dik doorheen, wat zeker bij die budget providers een vermogen kost en verschil is niet enorm
Henkkouters
@assink klopt helemaal
assink
@Henkkouters
Die is vandaag als het goed is binnen gekomen.
Daar maar eerst een agopen op zetten, en een F9P bestellen voor alleen een visuele rijhulp.
En dan later uitbreiden naar autosteer, met cerea of agopen. Cerea begrijp ik allemaal redelijk goed, bij agopen zijn er zoveel verschillende versies dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Panda schijnt het nu helemaal te zijn?
Valtra man
@assink maakt niet echt uit welke je neemt. Ik heb de potlood versie. Daarana kwam lego dacht ik, en nu dus panda? Het mooie is dat je niet hoeft te updaten.
Ik heb intussen ook cerea geïnstalleerd, rtk signaal pak ik nu vanaf Schiermonnikoog. Gebruik het nu eerst als rijhulp, later de stuurmotor er aan maken. Ik heb een elektrabox waar ik alles netjes in wil maken maar loop er nu tegen aan dat er aan een usb hub vaak maar een kabeltje zit van 50 cm of minder. Welke hub gebruiken jullie?
+1
Ares550rz
@case956powerrzzzzz Ik heb er een van Amazon. Zal even kijken of ik het linkje nog kan vinden.
radium45
@ArjenVermue Buren van Irene Kramer?
ArjenVermue
@radium45 klopt ja
Voor de cerea gebruikers: de nieuwste versie 300.41 is sinds februari te downloaden. Mijn eerste indruk is dat het programma wat soepeler draait en de richtingsgevoeligheid is top.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden gps , claas , claas arion , ervaringen en website geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
48
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0