BIOLOGISCH BOEREN EN KAMPIOENEN FOKKEN

We zitten aan tafel bij de familie Wester. John en Christel Wester ondernemen met hun zoons Jens (22), Niels (19) en Emiel (18) een biologisch melkveebedrijf in Noord-Holland. De familie zet al meer dan 32 jaar stieren van K.I. SAMEN in. Daarnaast zijn zij de fokker van K.I. SAMEN-stier Axel rf (Albiorix rf x Alexander).

In 2016 zijn John en Christel omgeschakeld van een gangbaar melkveebedrijf naar een biologische bedrijfsvoering. Het proces ging stap voor stap.

Deel dit topic

Reacties

Albert Altena
De titel laat aandoen dat je best kampioenen kan fokken als je biologisch bent.
Geef dan geen voorbeeld uit de tijd van gangbaar.
Daarnaast wordt gezegd dat er geen krachtvoer gevoerd wordt. Maar wel allerlei graanproducten!. Dat is toch krachtvoer?
Ook is het prima dat mensen biologisch zijn, maar vergeet niet dat het uitmergeling is van je grond, want je voert met melkproducten e.d. mineralen af van je bedrijf, die hoe dan ook een keer weer aangevuld moeten worden.
Moraal van het verhaal. Biologisch moet niet als het ware gepresenteerd worden.
Jaap40
@Albert Altena ja inderdaad opmerkelijk. Granen zijn in bio-land géén krachtvoer?
Beetje de regels uitleggen zoals we het graag horen en gas erop!
+1
bio boer
@Albert Altena wat voert reguliere boer aan in nederland om mineralen aantevoeren kas is ook maar enkel stikstof calsium 🤷‍♂️ dat zijn 2 elementen die niet zo spannend zijn klaver en landbouwkalk en je bent er weer
Albert Altena
@bio boer Kijk gewoon maar wat in melk en vlees zit aan mineralen.
Maar nogmaals wil ik er op wijzen dat iedereen zelf moet beslissen wat voor richting ie wil, maar als het perplicht wordt hebben we een groot probleem en daar wordt systematisch op aan gestuurd
aldert
@Albert Altena Je denkt toch niet dat Bio boeren dom zijn ? Er zijn vele manieren om mineralen aan te voeren :Bio graan aankopen , stro voor een potstal , kalkbemesting , enz.
Albert Altena
@aldert Voor een kleine groep is dit van toepassing. maar niet voor iedereen.
bio boer
@Albert Altena biologisch zal in de toekomst wel in grote lijnen de norm worden verwacht ik zelf met minder gewasbescherming minder kunstmest gebruik die kant gaat het al snel op
Reguliere akkerbouw is ook al druk bezig met biologische gewasbescherming te gebruiken en te experimenteren en resitentere rassen toe te passen hoe groter de groep hoe sneller de ontwikeling gaat
Biologisch melkveehouder met wat grasland veel eigen mest is niet zo spannend heb echt bewondering dat de akkerbouw het voorelkaar krijgt
Albert Altena
@bio boer Die tendens zal er zeker zijn. En er zal op in gespeeld moeten worden.
Maar we moeten oppassen dat er geen verplichte datum komt, wat leken zomaar kunnen bedenken.
De consument zal meegaand moeten zijn in de prijsstelling, anders is het vooropgezet plan gelukt.
We zien bij bio akkerbouwers ook nog verbouwen die mislukken en dan gauw nog even een mais bestemming krijgen.
Ook schrok ik dat een gevoeglijk ambtenaar helemaal niet wist dat er nu nog 30 % gangbare mest aangevoerd mocht worden door een bio.
grös
@Albert Altena
In de bodem zit genoeg, echter Engels raai geteeld op kunstmest en veel drijfmest wortelt nooit zo diep, waarom zou het als we continu de voeding boven in de zode leggen en ook nog korte snedes maaien gaan wortels nooit dieper de grond in en daar dus ook geen (uitgespoelde) mineralen weghalen (of water).
Heb wel begrepen dat er anders nog voor 100 jaar mineralen in de grond zit, de plant moet er alleen wel bij kunnen komen, vlinderbloemigen, rietzwenk en diverse kruiden wortelen dieper, en hoe langer het gewas, hoe langer de wortels. Veel beregenen bevordert verder ook geen dieper wortelgroei. Als je een koe vers gras aan het voerhek legt gaat ie ook niet graag de wei in om het zelf op te halen ben ik achter.
kearl
@bio boer Je probeert als akkerbouwer gewoon resultaat te halen. Spuiten is voor hun ook geen doel, maar een middel. Je probeert saldo te maken en, niet geheel onbelangrijk, risco's te mijden/spreiden. Als je biologisch teelt heb je gewoonweg heel wat hulpmiddelen minder. Daardoor heel wat afhankelijker van plagen en het weer.
Europees gezien speelt de wereldpolitiek ook nog een rol. Als we met de EU niet afhankelijk willen worden van andere landen/grootmachten qua voedsel, dan kan het aandeel biologisch niet bijster veel meer omhoog. Zonder grootschalige aanvoer van mineralen gaat het niet lukken.
+3
Grasbaal
John is een plaatsgenoot van mij, het maakt niet uit wat ie doet en welk systeem hij toepast. Het is gewoon een hele goeie boer die alles goed voor elkaar heeft en geen steken laat vallen.
Vdejong
Greetje
@Grasbaal wij waren een aantal jaar geleden met onze studieclub bij hem op bezoek, o.a. ook om de nieuwe stal te bekijken. Wij vonden het een mooi non nonsens bedrijf met goede koeien en resultaten.

En ja, bio boeren zijn vaak net iets handiger in communicatie en promotie.
+2
jan w
@Grasbaal
Die biologische boeren die in staat zijn om hun grond goed te verzorgen die redden het. Die dat niet kunnen, dan wordt het al moeilijk. Dit voorjaar was er een "oud" voervoorlichter hier. Hij was 12 jaar werkzaam geweest als voorlichter in de biologische landbouw. Hij zegt: "Op zandgrond ga je het met biologisch niet redden".
Google eens op "biologisch melkveebedrijf Keizersrande".
Wat dat project al heeft gekost, en wat het heeft gebracht.

En als ik dan kijk dat Natuurmonumenten hier 1200 kg graan oogst gemiddeld per ha voor een paar jaar geleden en dat gebruikers van gronden van Natuurmonumenten daar alleen graan op mogen telen en vanaf overmorgen geen kerende grondbewerking meer toe mogen passen , dan ga ik mij afvragen wat er dan nog geteeld gaan worden. Een paar honderd meter hier vandaan op een perceel, daar hebben ze de afgelopen 10 jaar samen nog geen ton graan van gewonnen, ieder jaar een grote bende.
Kars
@jan w ik zie dat biologische boeren op zandgrond wel van dichtbij. Haalt niks uit.
+2
Jaap40
@jan w de dwang naar 'allemaal ' biologisch worden in Nederland lijkt simpelweg op een belangrijk gereedschap om boeren te verdrijven van hun landerijen..... nagenoeg niets verbouwen, niets oogsten betekent immers einde oefening op den duur.
grös
@jan w
100 jaar terug boerde iedereen toch biologisch ?
Vdejong
@grös hoeveel monden te voeden 100 jaar geleden? en hoeveel monden te voeden over 10 jaar?
Albert Altena
@grös Schillen en faéces kwamen terug op het land.
Esgronden werd veen opgebracht om het vruchtbaar te maken.
In de polders gaat men diepploegen om nog weer wat zeeslib boven te krijgen.
Droom jij maar verder;
Hier zijn biologische boeren die geen zwarte mest te verstrooien hadden al uit geboerd.
Vraag: Waarom mogen bio nog 30 % gangbare mest aanvoeren en kan dit nog als alles bio is?
newholland6640
@Albert Altena

Wat is in jouw ogen het grote verschil tussen bio en gangbaar qua bodem?
pieta
Quote Reactie van @Albert Altena:
Vraag: Waarom mogen bio nog 30 % gangbare mest aanvoeren en kan dit nog als alles bio is?

Gewoon omdat ze mestplaatsingsruimte hebben.
Albert Altena
@pieta Dit is gewoon een opmerking van hoe de consequenties zullen zijn zoals beoogd alles bio zal zijn en er dus geen gangbare mest meer is.
pieta
@Albert Altena Hoezo? Ze mogen gewoon de gebruiksruimte vol maken net als een ander. Nu kunnen ze mest aanvoeren. Veestapel zo groot als gebruiksruimte is ook een optie.
arie.j
Quote Reactie van @grös:
100 jaar terug boerde iedereen toch biologisch

Ja, en toen had je arme zandboeren waar de beesten het slecht deden en degewassen dito.
En de grote boerderijen waar boeren het beter hadden stonden op grond waar mineralen in zaten of op veenachtige grond waar mineralen vrij kwamen.
Zelf zit ik niet in de buurt van zandgrond.
Maar als daar blijvend biologisch geboerd kan worden, met redelijk goede opbrengsten, dan begin ik er in te geloven, niet veel eerder.
+1
grös
@arie.j
Klopt helemaal, kijk even naar de oude boerderijen, pracht en praal of zijn het keuterboerderijtjes; dan weet je genoeg.
Verder hielden ze wel specifieke rassen die beter op een schrale grondsoort/rantsoen konden overleven.
Bij biologische collega's zie je tenslotte ook wel 9 van de 10 keer andere rassen als Holstein, net als bij varkens en kippen. Op de heide hielden ze ooit al de heidekoe, en nu een schotse hooglander.
Bodemvruchtbaarheid kun je natuurlijk wel verbeteren, al kan dat even duren, maar met veel minerale stikstof bouw je ook geen organische stof en bodemleven op.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @arie.j:
Zelf zit ik niet in de buurt van zandgrond.

Het is niet voor niks dat dáár nu juist de intensieve veehouderij is ontstaan.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @grös:
100 jaar terug boerde iedereen toch biologisch ?

Daar zijn ze niet voor niks mee gestopt.
+1
hoest
@jan w heeft hij ook gezegd hoe lang dat duurt voordat je uitgeboerd bent o zandgrond? Hier vorig jaar begonnen met bio en ben wel benieuwd hoe lang ik nog heb want anders begin ik alvast te solliciteren
+1
marcsterreborn
@hoest laat al die onzin verhalen maar van je af glijden. Ga bijvoorbeeld eens kijken bij voormalig proefboerderij Aver Heino. Al 25 jaar biologisch en nog steeds uitstekende oogsten. Zowel kwantitatief als kwaliteit...
+2
arie.j
Quote Reactie van @marcsterreborn:
@hoest laat al die onzin verhalen maar van je af glijden. Ga bijvoorbeeld eens kijken bij voormalig proefboerderij Aver Heino. Al 25 jaar biologisch en nog steeds uitstekende oogsten. Zowel kwantitatief als kwaliteit.

Gekocht door een miltomiljonair die eigenaar van geneesmiddelenbedrijf is en het financieel niet kan schelen, hij denkt dat de grond een goede belegging is
Resultaten zie ik verder nergens, jij wel?
marcsterreborn
@arie.j zeker wel. Bedrijfsleider boer Rob boert in maatschap met eigenaar Henk Aa. Rob heeft alle belang bij goede resultaten en boekt die ook.
arie.j
Quote Reactie van @marcsterreborn:
@arie.j zeker wel. Bedrijfsleider boer Rob boert in maatschap met eigenaar Henk Aa. Rob heeft alle belang bij goede resultaten en boekt die ook.

En die resultaten zijn? Als jij dat kunt vinden zet het even neer?
Wat ik lees is dat hij eerst een enkelmiljoen er in geinvesteerd heeft,, vervolgens het na een enkel jaar al weer wilde verkopen. Maarzijn geld niet eruit kon krijgen, en toen maar heeft gehouden.
Resultaten? die zijn me onbekend.
boerderij.nl/volgend-jaar-oogsten-bij-aver-heino-n…
destentor.nl/raalte/…
marcsterreborn
@arie.j volgens mij is het wat minder gepast om hier de resultaten van individuele bedrijven te publiceren
arie.j
Quote Reactie van @marcsterreborn:
@arie.j volgens mij is het wat minder gepast om hier de resultaten van individuele bedrijven te publiceren

Je zag zde resultaten zeker wel, schreef je, dan ga ik er vanuit dat ze openbaar zijn
Als je het niet weet, moet je er ook niet in positieve zin over schrijven.
pieta
@Grasbaal Heeft ie nog een rekening bij je openstaan? 😁
+1
sorry
@pieta grasbalen?
kearl
Fokken geschreven met capslock aan, dan weet je dat het waarschijnlijk om k.i. samen gaat 😁
+1
richard-de-wolff
Wat mij opvalt is dat heel veel bio boeren en beste lap natuurgrond hebben en daardoor ruim in de grond zitten wester heeft 115 koeien plus jongvee op 50 hectare plus 23 hectare natuurland
bio boer
@richard-de-wolff natuur land past vaak wel bij de denk wijze van een boer van uit de zuivel zelf verplicht
Tussen natuurgrond en natuurgrond zit ook verschil als je er alleen mag maaien zonder bemesten dan kun je er niet veel mee of je moet je jongvee er goed kunnen weiden als de grond wat vruchtbaar is
+1
Albert Altena
@bio boer Ja ja. Jacobskruiskruid telers.
Kars
@bio boer die natuurgrond op zandgrond is met 1 jaar klaar. Groeit niks. Hoop troep. Geld erbij is het nog te duur. Hebben al 25 jaar geen natuurgrond meer. Kan niet zeggen dat ik het ooit gemist heb. Gras wat eraf kwam, at het jongvee mar amper. Hoop werk op niks.
bio boer
@Kars licht er aan of je het mag bemesten mag hier volop bemesten
+1
zwierb
@bio boer Volgens mij moet je als bio boer ook gewoon (goedkope) natuurgrond erbij hebben. Hier mag weinig of geen mest op en je kunt het soms wel (volledig) meetellen in de plaatsings ruimte, of je schaart er vee op uit, je kunt dan de overige grond extra bemesten
Jaap40
@zwierb administratief beetje schuiven met de mest. Mooi gekunstel systeem. 'Uitboeren' is daar een mooie term voor.
zwierb
@Jaap40 Doen we als gangbare boeren natuurlijk net zo, volgen ook niet precies het bemestingsplan. Kijken ook meer naar praktijk als theorie.
Jaap40
@zwierb hoe bedoel je? Meer bemesten als wettelijke norm lukt hier administratief niet!
Grasbaal
Hier een filmpie met bijna al zijn koeien erop:

[tiktok]https://www.tiktok.com/@grasbaal/video/7182942372861463814?is_copy_url=1&is_from_webapp=v1&lang=nl-NL[/tiktok]
Vdejong
@Grasbaal Naast bio boer ook bio burgemeester?
cs-agrar
@Vdejong deze burrie komt van tussen de koeien. Deze is echt niet tegen de boeren
newholland6640
Nou nou de vooroordelen zijn weer groot hier 😂😂
+1
bio boer
@newholland6640 je houd toch catogorie die grote boog er omheen lopen die krijgen nog veel last wat de regering wil
Jaap40
@bio boer voldoende weerstand is bittere noodzaak
bio boer
@Jaap40 we moetten wel blijven opassen dat ze niet van alles opleggen terweil er niks tegenover staat
Als ze van alles willen zal daar ook prijs tegen over als die niet uit de markt komt moeten ze dat zelf maar bij lappen
Albert Altena
@bio boer Verplicht bio is het begin van het einde.
Jaap40
@bio boer inderdaad, er zal een prijs tegenover moeten staan.
De realiteit zal zijn dat we door opgevoerde productie in Oost Europa moeten kunnen blijven concurreren, ook tegen wereldmarkt prijzen.
De drang naar 15% meer bio in Nederland is bijna niet uit te leggen.
+1
hoest
@Jaap40 je kunt ook stellen dat we het op kostprijs hier niet gaan winnen en dus zullen moeten insteken op meerwaarde
Jaap40
@hoest ik help het je hopen... maar bij leeg rakende portemonnee valt er niet te kiezen.
grös
Quote Reactie van @Jaap40:
De drang naar 15% meer bio

Komt uit de EU, Food to Fork, dat wil richting 2030 naar 25% landbouwareaal bio, marktaandeel is hier ook nog maar 5%, meeste gaat dan ook op export, net als bij gangbare producten, de bio boeren tenslotte ook niet op een eiland.
Hier in de buurt zie je wel een paar bio-veehouders met zeker de helft op veen, maar akkerbouw totaal niet, want die kunnen niet op veen en op zand is het hun blijkbaar toch te moeilijk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's biologisch , fokken , bedrijfsvoering , melkveebedrijf , opmeer en boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
58
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
3.336